Mindennapok 2013 március

2013 március 24.

Karina és Gábor napja van, 43 éve született Lara Flynn Boyle amerikai színésznő. Sajnálatos módon az időjárás nem a tavaszt idézi, mert az évszakhoz képest hűvös, szeles idő van. A fagypont alatti reggeli hőmérsékletet, az esőt, és a hazásokat már nem is „említem”. Talán ki sem kell mondani, de úgy érzem, hogy velem együtt, mindenki nagyon várja már a kellemes meleg időt, a simogató napsütést, vagy a madárfüttyös, virágos, tavaszi napokat.  Hétfőn volt a névnapom, és titkon én magam is reméltem, hogy a korábbi szélsőséges időjárás után, Sándor, József, Benedek, valóban meghozza már a meleget.. Sajnos nem így történt, és nem is először fordult elő, hogy „nem hoztuk meg a meleget”.. Sok üdvözlést, telefonhívást, e-mailt, és sms-t kaptam az ismerőseimtől. Reggel a családom , majd a munkatársaim köszöntöttek, de Koppány Zoltán Miklós alpolgármester úr, egy üveg borral  kedveskedett.. Mindenkinek nagyon köszönöm a figyelmességet.

Megkezdődött a „ Start Közmunka Minta Projekt”, és  örülök, hogy ismét tudtunk néhány álláskeresőnek munkát biztosítani. A legfontosabb az, hogy mindenki elvégezze azt a munkát, amit meghatározunk a részére. Az egyik „brigád” a lakótelepi sport centrumtól indult el, és megtisztítják a cserjéktől, fáktól azt a területet, egészen a 61-es útig. Már amennyire „tudnak, majd haladni „ a munkákkal. Ezen a héten nyílt napokat tartottak az általános iskolában, ilyenkor a szülők bemehetnek az órákra, hogy tájékozódjanak a gyerekek órai munkájáról is. Egyik nap Szilvi ment be az iskolába, másnap én is megnéztem az osztályt. Ilyen helyzetben azok a gyerekek, akiknek a szülei ott voltak az órán,”természetesen” egy kicsit jobban „produkálták” magukat,mint „normál esetben” de hát így van ez .

Csütörtökön délelőtt 10.00-órakor, állampolgársági eskü volt a polgármesteri hivatal emeleti nagytermében. Hónapokkal korábban folyamodott magyar állampolgárság megszerzésére egy Romániai magyar hölgy.  Így jött el számára az a felemelő pillanat, hogy ünnepélyes körülmények között én adhattam át számára a Köztársasági Elnök Úr okiratát. A jegyző asszony is mindent megtett, hogy méltó, és az alkalomhoz illő körülményeket teremtsen, a magyar állampolgársági eskütételhez.  Minden rendben volt, és az esküt tevő, immár magyar állampolgár hölgy is nagyon elégedett volt a körülményekkel. 10 év polgármesteri munkám során, három alkalommal volt lehetőségem közreműködni, ünnepélyes állampolgárság megszerzésében. Felemelő érzés számomra az, amikor egy ember életében a sorsdöntő pillanatok részese lehetek.  Ez is egy ilyen nap volt. Magasztos, felemelő, és ünnepi. Ilyenkor vagyok még büszkébb arra a „hivatalra” amit „betöltök”.

Ma, amikor mindenki csak a saját problémájával van elfoglalva, és önmagába fordul, ma lenne  szükség igazán a mosolyra, amit csak elvétve látok az  emberek arcán. Az „egymásra találást” és az összetartozást kellene erősíteni mindenkiben. Örök érvényű, és a mai társadalmunk válságát kezelő receptekkel kell megoldanunk közösen a problémáinkat. Igen ! Az emberek többsége, sajnos még mindig illúzióban ringatja magát, és másoktól várja a problémái megoldását. Van, amit valóban meg lehet oldani „kormányszinten”, de a problémáink 99%-át nem.  Sok-sok területén az életnek, komolyabb eredményeket is elérhetnénk, ha valóban a megfelelő módon cselekednénk, akkor, amikor kell. Sajnos nem így teszünk, és sorsdöntő pillanatokban rossz utat választunk.

Ezen a héten a kormány alkotmány módosítása miatt Magyarországot  ért, külföldi bírálatokkal, és a rezsicsökkentés  „bevezetésének megszilárdítása”érdekében tett intézkedések szerepeltek a hírekben . Engem is sok dolog zavar, de most már jó lenne, ha már a svájci frank, és az euro  árfolyama zuhanna, vagy 100 forintot, ezért kellene már valamit tenni, ha lehetne. A rezsicsökkentés helyett, inkább az emberek fizetését kellene emelni.  Azért, hogy az emberek egy kicsit többet mosolyogjanak a mindennapokban, szerintem ezzel a két dologgal  lehetne kezdeni a „rend rakást”.

2013 március 17.

Gertrúd és Partrik napja van, 69 éve született Voight Ági színésznő. A legutóbbi bejegyzésem óta valóban fordulatokban bővelkedő időszakot hagytam magam mögött. Hétfőn reggel 8-órától délig, tűzvédelmi oktatáson vettem részt az önkormányzat dolgozójával, Cser Zoltánnal együtt. A törvény rendelkezik arról, ha valaki egy önkormányzatnál olyan munkakört tölt be, amelyben hegesztőgépet használ, akkor neki, illetve a munkáltatójának, kötelező tűzvédelmi szakvizsgát tenni. Írásos segédanyagot is kaptunk a vizsgára történő felkészüléshez, és 3 órában volt még elméleti oktatás is. Összesen 29-en vettünk részt ezen az oktatáson, majd írásban tettünk vizsgát. Itt meg kell említenem, hogy a csoportból egyedül, csak kollégánknak, Cser Zolinak lett hibátlan a teszt lapja, amit ki is emelt a vizsgabizottság elnöke. Gratuláltam is Zolinak, ezért a hibátlan eredményéért.  A vizsga 5 évig érvényes, utána ismét következik egy új vizsga. (.. ha még lesz ilyen, akkor.. )  Én egy kicsit keveselltem a polgármesterek létszámát abban a tekintetben, akiknek még ott kellett volna ülnie, és vizsgáznia, mert én voltam ott egyedül polgármester.

Délután 15.00-órakor kezdődtek a bizottsági ülések a pénzügyivel, ahol többek között a 2013-évi intézményi, és önkormányzati költségvetést „próbáltuk elfogadható állapotba hozni” többedik”nekifutásra”. 16.00-órakor az ügyrendi bizottsági ülésével folytatódott a nap. Sajnos a pénzügyi bizottsági ülésen nem volt mentes a személyeskedéstől. Utasi Tamás Pénzügyi bizottsági elnök úr ismételten csak arról tett tanúbizonyságot, hogy nem tudja hogy milyen szabályok szerint működnek a dolgok egy polgármesteri hivatalban. Nem akartam előhozakodni ezzel az „üggyel”, de egyszerűen hihetetlen az, amit néhányan gondolnak magukról, és az, hogy a képviselő mit enged már meg magának,arról, nem is beszélve, hogy értelmezni kellene ismételten azt, hogy  mi a feladata, joga, és kötelessége egyben!

Ebben a konkrét esetben arról volt szó, hogy Utasi Tamás, Nemes András, és Koppány Zoltán Miklós alpolgármester , bementek a polgármesteri hivatal egyik zárt helységébe, és ott „állítólag „ nem úgy találtak tárgyakat, ahogyan azt korábban  leleltározta Utasi képviselő társunk. Ezért Utasi képviselő Úr azt akarja javasolni majd a képviselő-testületi ülésen, hogy ismételten leltározhasson ebben az „ ominózus „ helységben, ami a Tarlósi Pali volt „irodája”. Igen ! Ekkor azonban nekem is kérdésem volt képviselő Úrhoz, és „konkrétan csak” annyit kérdeztem tőle, hogy : Ki engedte be ebbe a helységbe ? Miért nem tájékoztatott engem erről a szándékáról?  „ Nem is  úgy működnek a dolgok” egy polgármesteri hivatalban „hogy fogja magát egy önkormányzati képviselő, nem szól az illetékesnek, és egy zárt helységbe  „csak úgy „ bemegy ! Természetesen ez nem tilos, de meg van a megfelelő eljárási rend erre az esetre is ! Konkrétan az, hogy először is, menjen oda polgármesterhez, jelezze a belépési szándékát, okát, és természetesen be lesz engedve, de nem olyan módon, ahogyan ezt megtették. Előre bocsájtom, hogy nem voltam szabadságon, és nem is helyettesített az alpolgármester ebben az időpontban, akitől kellett volna tájékoztatást kapnom erről az ügyről, de nem kaptam, ha már megemlítem .

Arra a tényre hívtam fel figyelmét a tisztelt képviselő társunknak, hogyan van lehetősége bejutni ezek után az önkormányzat érintett helységeibe. Ezért ismételten azt tapasztalom, hogy Utasi képviselő Úr,nem akarja tudomásul venni, és betartani, az eljárási rendet, és normákat az önkormányzatnál.

Ráadásul megkérdeztem az alpolgármester urat, hogy: akkor most mutassa meg nekem is, hogy mi is az „óriási probléma” a leltárral abban a helységben? Egy számítógép házára mutatott, és azt mondta, hogy ezt emeljem fel, és nézzem meg, hogy hiányzik belőle „valami”. Nos!  Én teljesen laikus vagyok ahhoz, hogy megállapítsam hiányzik-e belőle valami, vagy sem, de én nem láttam semmi „hiányt” a gépben. Ez egy ismételten egy „mesterségesen felnagyított” szándékos hibakeresés. Engedjék meg, hogy itt is, a leltár „tényére” hívjam fel a tisztelt érintettek figyelmét, ha tudják egyáltalán, mit is jelent a leltározás. Mert bizony nem azt amit néhányan gondolnak róla. Nem üzemképességi, és alkatrészek, belső átvizsgálását rendeltük el, hanem leltározást. Rá kell tenni a „vignyettát” és le van  leltározva a „dolog”.

Kedden délután megtartottuk a képviselő-testületi ülést, és viszonylag hamar megtárgyaltuk a több mint 20 napirendet. Többek között elfogadtuk az önkormányzat, és intézményei 2013-évi költségvetését, valamint az utak kátyúzását. Ez utóbbiakat a közérdek, és fontosságuk miatt említettem meg. A legfontosabb tény, hogy idén 60 millió forint hiányzik a költségvetésünkből..  Akit érdekelnek az ülésen elhangzottak, az a honlapunkon találhat majd információt a későbbiekben.

Egy fontos dolgot szintén kiemelnék a többi közül, hiszen tárgyaltuk a laktanyában lévő ingóságok ügyét is. Mindezt csak azért említettem meg, mert szerdán kaptam az információt az MNV ZRT-től, hogy hétfőn döntött az „Igazgató Tanács „.Térítésmentes tulajdonba kapta Taszár önkormányzata, a szóban forgó ingóságokat. Talán emlékeznek még arra a Tisztelt olvasók, amikor az „ Ítélet született” rovatban említettem az önkormányzati  tulajdonba kerülés körüli anomáliáimat ..Íme ! „Megszületett a „felelős döntés ”! Akkor most miről is beszélünk..?! Ezért volt a sok „ hűhó”? Minden esetre legyen boldog a Kiss István úgy, ahogyan én gondolom…

Csütörtökön elkezdődött a havazás, és délután fél 3-kor, a „Március 15-i” ünnepi megemlékezés, majd a Költészet Napja alkalmából megrendezett „ Kistérségi  Versmondó Verseny” elődöntője. A műsort tudatosan vontuk össze, hogy lehetőleg minden érintett, és érdeklődő jelen lehessen. A beszédem után, óvodások, iskolások szavaltak verseket a jelen levő több mint 50 fős hallgatóság, és értékelést végző zsűri előtt is.. A szélsőséges hófúvásra senki nem számított komolyan… Szerény lehetőségeinkhez képest önkormányzatunk is megtett mindent a hó eltakarítása érdekében..

 

 

2013 március 10.

Ildikó napja van, 67 éve született Venczel Vera színésznő, és 45 éve ezen a napon hunyt el Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa, egy repülőgép balesetben.  Az időjárásra eddig nem lehet panaszom. A március elejéhez képest igen kellemes, és szép időnk volt a múlt héten. A kerti munkák elvégzésére szabadságot vettem ki, így megmetszettem a gyümölcsfáimat, lepermeteztem őket, hogy szép gyümölcsök teremjenek majd. Tavaly sajnos a fagy megtizedelte a termést, de sajnos ezzel sokan hozzám hasonlóan jártak. Ezért is nagyon nehéz a mezőgazdaságból élők helyzete, mert sokszor „lutri „ a földben dolgozni..

 

A hivatalban ettől függetlenül nem állt meg az élet, hiszen vannak határidők, és feladat is bőven. Egyeztettünk a 2013 évi költségvetésről az egyesületek elnökeivel, akik szomorúan vették tudomásul az önkormányzattól kapott, lecsökkentett támogatásokat. Igen ! ezek valóban nagyon nehéz dolgok, hiszen a központi elvonások nagysága miatt, Taszárnak több mint 60 millió forint hiánya keletkezett. Igaz, nem lehet „hiányt tervezni „ a jogalkotó szerint, de ettől még hiányzik az a több mint 60 millió forint a költségvetésünkből. A kötelező, és az önként vállalt feladatokat  bontottuk meg kiadási és bevételi „oldalra „. Így sokkal egyszerűbb és áttekinthetőbb  a költségvetésünk. Ettől függetlenül a hiány az hiány marad, és én nem sok lehetőséget látok az intézményeinknél , nagyobb megtakarításra. Mindenhol teljesen „alap szintre „csökkentettünk minden kiadást. Aki ennél többet tud megtakarítani, akkor mutassa meg nekem is, hogy hol lehet 60 millió forintot megtakarítani.

 

Csütörtökön 10.00-óakor a Start Közmunka Mintaprogrammal kapcsolatban értesítettük ki az érintett álláskeresőket, akiknek a 2013 év lehetőségeiről adtam tájékoztatást.

 

-csapadékvíz elvezető árkok tisztítása

-mezőgazdasági utak karbantartása

-illegális hulladék lerakók megszüntetése

-téli és egyéb értékteremtő munkák

-önkormányzati utak karbantartása

 

75 személyt értesítettünk ki, és még a Munkaügyi Központtól is kértünk segítséget, hogy kiket lehet alkalmazni ebben a programban.  Sajnos a munkavállalókat csak 3-4 hónapra tudjuk foglalkoztatni, mert ennyi a lehetőség. 75.500 Ft bruttó bérért kell naponta 8-órát dolgozni. Összesen 35 főt lehet foglalkoztatni, de azért, hogy minél több embernek tudjunk munkát, és jövedelmet biztosítani, ezért egy részüknek megosztottuk a szerződésük időtartamát. Az állami támogatás a dolgozók bérének 100%-a., valamint kapunk még pénzt a „dologi „ kiadásokra is, amelyekből  eszközöket, és egyéb szerszámokat vásárolhat az önkormányzat. Tudom, hogy ezzel a néhány hónappal az érintettek nem elégedettek, de többet most sajnos nem tudunk biztosítani. A másik alternatíva az, hogy részmunkaidőben alkalmazhatunk az év utolsó napjáig 7 dolgozót, szintén kommunális feladatokra.

 

Pénteken a Nemzetközi Nőnap alkalmából egy szál virággal köszöntöttem az intézményeinkben, és a polgármesteri hivatalban dolgozó hölgyeket,a családom hölgy tagjait, valamint Zoltán nevű munkatársaimat, is a névnapjuk alkalmából. A következő utam az EON Kaposvári ügyfél irodájába vezetett, mert a laktanyai kármentesítés miatt, a munkát végző cég üzembe szeretné helyezni saját költségén, a legközelebbi trafó állomást.  Eddig már 4 alkalommal voltam bent, hogy segítsek elintézni ezt az üzembe helyezést, de még mindig nem sikerült.

 

A szombatra tervezett szülők-nevelők bálja sajnos elmaradt, létszámhiány miatt. Sajnálom a történteket, mert a szervezők, pedagógusok, és a műsorokban szereplő  gyerekek  feleslegesen készültek erre az eseményre. Azt is kell hangsúlyozni, hogy az iskolába járó gyermekeket közvetlenül nem tudja anyagilag támogatni az önkormányzat. Nincs számla száma a taszári iskolának, ahová utalni lehetne pénzt. Talán később, más módon majd tudunk segíteni a gyermekeinken...

2013 március 3.

Köszöntök mindenkit, március első bejegyzésében. Kornélia napja van, 38 éve hunyt el, Németh László Kossuth-díjas író.  Szinte repül az idő, mert nem régen volt január, és lám, most március eleje van. Olyan gyorsan megy az idő, hogy hihetetlen.

 

Az elmúlt hét is eseményekben bővelkedett. Az esős, borús hangulatról a munka volta el a figyelmemet. A költségvetés tervezése, elfogadása körül jártak inkább a gondolataim, a napi munka végzése mellet. A laktanya kapuja mellé felkerült a környezeti kármentesítési pályázatunk „óriás plakátja „ is. Az érdeklődők láthatják, olvashatják, hogy Taszár önkormányzata, bizony 244 249 453 Ft-ot nyert a „Laktanya  Területének Környezeti Kármentesítésére „, amelyet  2015. 05.31-ig be kell fejezni. Ebben a pályázatban heti, havi egyeztetéseket hajtunk végre a kivitelező céggel, a műszaki ellenőrrel együtt, valamint a projekt menedzserrel egyeztetünk az aktuális feladatokról is.

20130228453.jpg

Visszatérve a 2013 év önkormányzati költségvetéséhez. Nos ! Egyeztető megbeszélést tartottunk az önkormányzat emeleti termében, ahol először, az intézmény vezetőivel szerettünk volna leülni, és egyeztetni , informálódni. Az Esély Alapszolgáltatási Központ vezetője Dr Törzsökné Csap Klaudia betegsége miatt sajnos nem tudott eljönni, de Utasiné Kenderák Tímea Óvoda vezető jelen volt . Igazándiból oda lyukadtunk ki, hogy minden helyen takarékoskodni próbálunk.  Szerintem még vannak alternatívák, amiről ott is beszéltem, de nem akartak érdemben foglalkozni az észrevételeimmel. Utasi Tamás képviselő társunk nehezményezte, hogy az egyesületek elnökei nem voltak jelen az egyeztetésen. Valóban nem voltak meghívva, mert arról beszéltünk a képviselő-testületi ülésen, hogy több alkalommal ülünk össze a költségvetést megbeszélni. Ez egy megbeszélés volt, és a jövő héten még egyeztetünk az elnök urakkal. Nagyon nem kell messze menni, mert 2 egyesületi elnök a testületben ül, a másik kettővel pedig már beszéltem előzetesen erről. Nem gondolom, hogy késő estébe nyúló megbeszélés lenne belőle.

 

A hét legnagyobb eseménye, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér intézményünk átadására  történő előkészület mellet,a péntek dél előtti ünnepélyes megnyitó volt. Nemes Andrásnéval, Horvárh Gábornéval, és Utasiné Kenderák Tímea óvoda vezetővel, beszéltük át a műsort, valamint a hivatal dolgozóit vontam be még az előkészületekbe, és a lebonyolításba. A fenti személyeknek, itt is szeretném megköszönni, az átadással kapcsolatban végzett munkájukat. Az átadásról külön bejegyzést is készítettem.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom