Mindennapok 2013 január

2013 január 27.

Köszöntök minden kedves látogatót Angelika napján,68 éve hunyt el Szerb Antal író. A korábbi bejegyzésem óta  eltelt időszak bővelkedett eseményekben. Sajnálatos tragédia árnyékolta be az elmúlt hetet, mert elhunyt Dr. Gyenesei Istvánné, Judit, 62 éves korában . Megrendülten fejeztem ki részvétemet  férjének, Istvánnak.

Ilyen szomorú alkalmakkor mindig nehéz beszélni, mert az emberi lét magában hordozza a csodát, és a földi esendőségünk között feszülő ellentétet. Ilyenkor még fontosabbá válnak számomra az elveim , és a tűnődés  az élet értelmén. A lényege számomra az, hogy  „mindig csak a pillanat számít, amelyet meg kell tanulni megélni „ . Igen ! Szerintem ez a fontos. Ki tudja meddig tart az életünk..? Ma, vagy holnap ér véget, esetleg még 30 év van hátra ..?! Ezt sosem lehet tudni ! Ezért is csodálatos, és titkokkal  teli,  fontos dolog az életünkben az, hogy  minden nap, minden perc , minden pillanat számít.  Mert egyik sem jön vissza soha többé az életben, és örökre tova száll..

 

Az elmúlt napok történéseit tekintve kiemelném azt, hogy a Kaposvári Törvényszéken I. fokú ítélet született a Taszári Repülőmúzeummal kapcsolatos „ szerzői jogok megállapítása „ ügyben. Mint ahogyan arról már korábban is írtam, Tarlósi József, és Kontsagh Sándor Urak, szerzői jogaik megállapítása miatt indítottak pert, a Taszári Önkormányzat, és a Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesülete, valamint személy szerint ellenem.  Első fokon a Kaposvári Törvényszék nem állapította meg a két Úr részére a szerzői jogaikat.  Így két lehetőségük lesz a jövőre vonatkozóan Megfellebbezik  az ítéletet, vagy elfogadják, és akkor az, jogerőre emelkedik. Most a döntés joga, és lehetőség, a kezükben van. Minden esetre, én jelzés értékűnek veszem az első fokú bírósági ítéletet.

 

Csütörtökön délután, 17.00-órakor kezdődött a képviselő-testületi ülése. A megnyitó és köszöntő után, id. Vogel József Úrnak adtam szót, aki megköszönte a képviselő-testületnek a Somogy Polgáraiért Díjra történt felterjesztést. Január elején a Somogyi Megye Napok alkalmából megtartott ünnepi Megyei Közgyűlésen kapta ezt a jelentős  megyei közéleti elismerést id. Vogel József barátom. Aki emlékezik rá, Taszár község képviselő-testülete is elismerte már Józsi bácsi munkásságát, a „ Taszárért „ kitüntető cím adományozásával.  Gratulálok innen is Józsi Bácsi !

 

Visszatérve a képviselő-testületi üléshez ! 20 napirendi pontot tárgyaltunk, és sok szociális kérelmet is, de este fél 9-kor már otthon voltam. Gördülékenyen haladtunk a napirendi pontok tárgyalásával, és az utolsó pont az , amely a szemétszállításról adott tájékoztatásomról szólt, tartott számot nagyobb érdeklődésre. Egészen pontosan arról kaptak tájékoztatást a képviselő társaim, és a tisztelt jelenlévők, valamint a lakosság, hogy az önkormányzat nem kap állami finanszírozást a lakosság kommunális szemétszállítás költségeinek a fedezésére. Ez 2012-ben 11 millió forintba került a Taszári önkormányzatnak. Az új hulladékokról  szóló törvény módosítása sem ad sok mozgásteret a településeknek.  Magyarul, nem sok mindent tudunk tenni a kialakult helyzetben !

 

Ezen okok miatt egyszerűen nincs más lehetősége az önkormányzatoknak, mint az, hogy áthárítsák szemétszállítás díját a lakosságra. Amennyiben ezt nem teszi, meg kell találnia a forrást. Ebben a tekintetben ismételten kevés lehetőség áll a rendelkezésre. Az önkormányzatnak, a saját bevételeit kell növelnie annak érdekében, hogy a szemétszállítás költségeit kigazdálkodja. Gondolom, hogy a különböző adó emelések, esetleg új adók bevezetése, szintén népszerűtlen lépések lenne a lakosság részéről . Így a kör bezárult, mert ha, és amennyiben, nem hárítja át az önkormányzat ezt a költséget, akkor  nem marad pénze a kötelező feladatok ellátására és a fejlesztésekre sem. Így most addig fizeti a szemétszállítás költségeit a taszári önkormányzat, amíg tudja ! A nagy kérdés csak az, hogy meddig lesz képes erre ?  Én nem azt szorgalmazom, hogy mindenképpen hárítsa át az önkormányzat ezt a költséget a lakosságra. Pontosan tudom, hogy a Tisztelt Taszáriaknak nincs pénze erre a többletkiadásra, de nem is az önkormányzatok tehetnek a kialakult helyzetről. Takács Dezső állampolgár is felemelte a szavát a szemétszállítási díj bevezetése ellen, és hivatkozott a kormány rezsi csökkentési intézkedéseire. Erre neki is csak azt tudtam válaszolni, amit tapasztalok. Nem a taszári önkormányzat alkotta az új törvényeket, de az elvonások miatt kerül nehéz helyzetbe Taszár is.

 

Amennyiben a régi finanszírozási rendszer maradt volna érvényben, úgy a lakosság helyett a szemétszállítás költségeit fizette volna az önkormányzat. Most azonban nincs forrás erre  sem, így sajnos nem tud fizetni, csak úgy, hogy a pénzügyi tartalékot erre a célra használjuk el . Ezért is fontos most a kialakult helyzet a hosszútávú megoldása. Kényszerpályára tették a taszári önkormányzatot is .Körül kell nézni itt  a környező településeken. Mindenhol bevezették a szemétszállítási díj  áthárítását a lakosságra, egyelőre  a taszári képviselő-testület van rossz helyzetben. Minél többet vár a taszári testület  erre halogatott és népszerűtlen döntésre, annál nehezebb helyzetet idéz majd elő magának a későbbiekben. Amennyiben most nem hárítja át ezt a díjat a lakosságra, szépen lassan felhasználja a működésre a tartalékait. Ezzel azonban „csak elodázza „ a helyzet megoldását, mert  a végén, akkor is be kell majd vezetni a szemétszállítási díjat, csak éppen ez idő alatt, minden megtakarítását elhasználja majd. Hasonlattal élve : „ se pénz, se posztó „.. Ez itt a legkényesebb kérdés, és döntés, azt hiszem.  Egyébként megjegyzem, hogy  a helyi rendeletünket kell alaposan és körültekintően megalkotni a kedvezményezettek körét illetően. Így lehetőség lesz kedvező fizetési feltételekkel segítséget nyújtani, a meghatározott kedvezményezetti kör részére.

 

2013 január 17.

Antal napja van, 25 éve született Tóth Gabi énekesnő. A tél az elmúlt néhány napban ilyeszteget bennünket, de mindezt csak azért teszi, mert érzi, hogy jön a tavasz. Belepi az utakat, járdákat , és a legtöbb embernek csak kellemetlenségeket okoz. Azok, akik igazán várják a havat, a gyerekek. Én magam is nagyon vártam gyerekkoromban , hogy szánkózni, csúszkálni lehessen. Sokszor teljesen átázva, hideg kézzel , lábbal, zoknival mentünk haza, kellemesen elfáradva. De jó is volt ! Most is kellemesen elfáradok, csak most a hólapátolásban. Ma reggelre ismét esett a hó, és igyekeztük eltakarítani a lehetőségeinkkel összhangban.  Ma azonban az új kistraktorra vásárolt hótolólap konstrukciós hibája okoz fejtörést a számunkra.  Még  csak a második hótolásnál tartunk, de már a szervizt kellett hívni egy elgörbült alkatrész miatt, mert ugye garanciális még .

 

A korábbi bejegyzésemben használtam egy”elcsent” szót : „ sikertörténet „. Nos, én valójában sikertörténetnek „aposztrofálom” az általános iskolában kialakított étkezdét, hiszen a gyerekek és a pedagógusok is nagyon elégedettek a kialakult helyzettel. Azt gondoltam, hogy ezt mások is  hasonlóan értékeleik, de ismételten csalódnom kellett.  Olyan véleményt fogalmazott meg néhány állampolgár, amellyel én nem tudok azonosulni. Ismételten a múltba visszatekintés, és az arra való hivatkozás, utalás az, amely számomra érthetetlenné teszi ezeket, a megnyilvánulásokat.  Nem , hogy örülnének a sok-sok éves probléma  megoldásnak, még feleslegesnek is titulálják , és szükségtelen dolognak. Érthetetlen ! Mert akkor így, meg úgy volt..stb..stb.. Én is kérdeztem, hogy akkor miért lakik házban ? Miért nem megy sátorba a puszta közepére lakni ?  Sok-sok példát hozhatnék, de felesleges. Ezekkel a véleményekkel érdemben nem is igazán tudok mit kezdeni. Meghallgattam és kész .

 

Meggyőződésem a negatív vélemények dacára is, hogy a mai világban több mint 300  gyermeknek is  jót tettünk a tálaló konyha kialakításáról hozott döntésünkkel. Egyrészt az iskolásoknak azzal, hogy nem kell felsétálniuk, ebédelni az óvodához esőben, hidegben, fagyban, másrészt az óvodásoknak, mert délben, csendben tudnak ebédelni, és utána pihenni. Nincs rendetlenség a folyosón, és az udvaron, de a lakótelepen is nagyobb tisztaság lesz. A megtakarított időről és energiáról már nem is beszélve. Ebben a helyzetben át kell gondolni az önkormányzat öreg, és rossz műszaki állapotú szolgálati autójának a cseréjét is. Nap,mint nap ezzel szállítjuk az ebédet az iskolásoknak az óvoda konyhájáról, és ezért is, kellene venni egy másik autót is . Természetesen én nem gondoltam új autóvásárlásra, hanem egy fiatal, de jó állapotú   járműre, a mostani öreg, és több mint 240 ezer kilométert futott , és sokszor lerobbanó szolgálati autónk helyett,  Ezzel kapcsolatban  majd előterjesztéssel kívánok élni a képviselő-testületi ülésen is.

 

Tegnap előtt, az egyik médiától hívott egy ismerősöm, mert a közvilágítással kapcsolatosan fordultak panasszal hozzájuk. Egészen pontosan azért, hogy miért világít az utcákban „ csak minden második villanyoszlopon „ a lámpa. Válaszomban erre a panaszra, csak a korábban meghozott testületi döntésre tudtam hivatkozni, melyben az önkormányzat kiadásainak csökkentése, mint takarékoskodási elv szerepelt.  Én magam is jártam már Somogy megyében este, és átmenetem olyan településeken is, ahol  nem égett sehol közvilágítás. Azt is meg kell érteni, hogy az önkormányzatokra 2013.01.01-től  új finanszírozási törvények vonatkoznak. Ez az un. Feladat alapú finanszírozás elve. Az állam különböző feladatokra ad pénzt, és ezek, felhasználását utólag ellenőrzi.  Itt ki kell emelnem, hogy Taszár 2012-ben 3,7  millió forintot tervezett, és 3.2 millió forintot használt fel, ezzel szemben 2013-ra alig több mint 327 ezer forintot kapna erre a feladatra. Egészen pontosan 327,200 forintot. Akkor most felteszem én is a kérdést ! Hogy , hogy is van ez ? Miből fizessünk ? Lekapcsolják majd az egész faluban a közvilágítást ez miatt..? Ne gondolja senki, hogy nem próbáltuk mindezt megnyugtatóan rendezni a  „ megfelelő hivatalokban, és Országgyűlési Képviselőnk útján „..  Egyenlőre ez helyzet alakult ki, és  ezt kell megoldani ! A 2013 évre számolt finanszírozás mértékét , egyébként a korábban, az önkormányzatunk által leadott pénzügyi beszámolók alapján forintosították. Legalább is a „ felelős „ szerveknél erre hivatkoznak.. Nyilván való, hogy nem”hasra ütöttek”, amikor ezt az összeget leírták. Ezzel csak arra szeretnék utalni, hogy az önkormányzat pénzügyi és könyvelési technikája vezetett ezen helyzet kialakulásához. Kérdezhetik a „ felelős „ személyét, és igazuk is van. Mert bizony, hogy  Utasi Tamás képviselő Úr szavaival éljek : Kár érte az önkormányzatot, jelen állás szerint !    A megtakarításainkból fizetjük, amíg tudjuk.. Természetesen a probléma megoldására törekedünk.

 

Azért van még mit megoldani, hiszen például a helyi posta is, okoz bosszúságokat, mert a „ régi „ címünkre érkezett küldeményeinket sem kapjuk meg néha. Ezért már például a világítás kikapcsolásával is „ megfenyegették „ az önkormányzatot. Ezekkel a „ szösszenetekkel „ csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy  mennyi problémával kezd küzdenünk nap, mint nap azért, hogy  működni tudjon a hivatal.  Közben pedig olyan fars információk mennek ki a köztudatba a hivatalról, amelyek hallatán, az ember hátán „ feláll a szőr „.  Itt ismételten csak a személyes sértődöttségeket és kifogásokat említhetném. Minden esetre az érintett személyeknek inkább a hallgatást javasolnám, mert azért nem minden úgy történt a valóságban, ahogyan azt elmesélik. Ezt minden személyeskedés nélkül mondom…

 

2013 január 13.

Köszöntök minden kedves olvasót . Veronika napja van, 81 éve született Szilvási Lajos író, újságíró.  Az elmúlt héten ismét sok tennivalóm volt, hiszen kedden az IKSZT-vel kapcsolatosan érkezett Udvaros Renáta, aki a működés feltételeihez adott szakmai tanácsokat, valamint az iskola állami átadásával összefüggő feladatok miatt is volt még  feladatom. Az iskola igen sok fejtörést okoz az önkormányzatok számára és Hoffmann  Rózsa Államtitkárral ellentétben én ezt nem értékelném „ sikertörténetként „.  Az a legfőbb problémám , hogy sok dolog még „nem igazán van tisztázva” az iskolák tekintetében, így az iskolabuszok kérdése sem… Ezt arra értem, hogy az új köznevelési törvényben az önkormányzatok már nem köthetnek személy szállítási szerződést a Volán társaságokkal, hiszen nincs rá törvényi felhatalmazásuk, mert már nem intézmény fenntartók. Ezzel kapcsolatban hívott fel telefonon Stickel Péter tankerületi igazgató a hét közepén. Nem is tehettem mást, mint a segítségét kértem, hiszen január 11-én pénteken lejárt  a Kapos Volánnal érvényben lévő szerződése a Taszári Önkormányzatnak.  Ezért is volt fokozottan fontos a gyerekek beszállításának az ügye.  A bérlet vásárlásáról, és az étkezési díj befizetésének kérdéséről nem is beszélve. Minden esetre minden feladatot sikerült megoldani, ezért már egy kicsit nyugodtabb vagyok. Hétfőtől pedig a gyerekeknek sem kell felsétálniuk ebédelni az óvodához, hiszen elkezdődik az étkeztetés az iskolában kialakított tálaló konyhában. Nagyon régóta vártam erre , és nem csak egyedül. Elkészült az önkormányzat kistraktorjára az új tolólap is, amelynek hasznát a hét végén meg is tapasztalhattuk. Vasárnaptól havazás kezdődött, így már délután intézkedtem, hogy a rendkívüli hómunkásokkal és a két traktorral kezdjék meg az utak járdák síkosság mentesítését. Ennyit számít az, hogy  megvannak a feltételek a munkavégzéshez, mert akkor hatékonyabban tudjuk elvégezni  a feladatokat. Ez vonatkozik egyébként minden munkára…

 

2013 január 6.

Köszöntök minden kedves látogatót 2013 első bejegyzésében . A blogális világban barangolókat továbbra is, a „ tőlem megszokott módon „ próbálom tájékoztatni szűkebb környezetemben történt dolgokról, eseményekről. Gondolom, a szilveszteri megpróbáltatásokon, a fogadalmakon és a lencse elfogyasztásán már mindenki átesett. Most az új évben, frissen, üdén, és az év első napján megtisztulva,  erőtől duzzadva kezdjük a dolgos hétköznapokat.

 

Vízkereszt napja Krisztus Jordán vizében való megkeresztelésének emlékére. 33. 01. 06. - 1980 éve

Az amerikai küldöttség ünnepélyesen visszaadta a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket.
1978. 01. 06. - 35 éve

A háromkirályok vagy a napkeleti bölcsek ünnepe.
1. 01. 06. - 2012 éve

A farsang első napja
1400. 01. 06. - 613 éve

Megszületett Fazekas Mihály író, költő, botanikus, a Lúdas Matyi írója, a debreceni Füvészkert tervezője.
1766. 01. 06. - 247 éve

Megszületett Petzval József Miksa matematikus, a fotóobjektívek lencserendszerének megalkotója.
1807. 01. 06. - 206 éve

Megszületett Petzval Ottó mérnök-matematikus, egyetemi tanár, akadémikus.
1809. 01. 06. - 204 éve

Megszületett Dr. nagylónyai és vásárosnaményi gróf Lónyay Menyhért politikus, miniszterelnök, publicista.
1822. 01. 06. - 191 éve

Meghalt Louis Braille francia tanár, a vakírás feltalálója, aki 3 éves korától maga is vak volt.
1852. 01. 06. - 161 éve

Megszületett Endresz György, az első magyar aki átrepülte az Atlanti-óceánt.
1893. 01. 06. - 120 éve

Megszületett Veres Péter író, a Márciusi Front egyik alapítója.
1897. 01. 06. - 116 éve

Megszületett Szálasi Ferenc 1944-1945 között Magyarország "Nemzetvezetője".
1897. 01. 06. - 116 éve

Megszületett Csák Ibolya (Kádár Lajosné) atléta, olimpiai bajnok magasugró.
1915. 01. 06. - 98 éve

Meghalt Theodore Roosevelt, az Egyesült Államok 26. elnöke, a Teddy mackó névadója.
1919. 01. 06. - 94 éve

Megszületett Bacsó Péter filmrendező, író (Liliomfi, A tanú, Hány az óra, Vekker úr?).
1928. 01. 06. - 85 éve

Megszületett Tóth Judit, Jászai Mari-díjas színésznő.
1940. 01. 06. - 73 éve

Megszületett Rowan Atkinson színész (Mr Bean, Johnny English).
1955. 01. 06. - 58 éve

Somogy napja
1996. 01. 06. - 17 éve
Megszületett Szántó Judit szavalóművész, József Attila élettársa.
1903. 01. 06. - 110 éve


Meghalt Tichy Lajos válogatott labdarúgó, edző.
1999. 01. 06. - 14 éve

Amennyiben kihagytam volna valamit, kérem nézzék el nekem,nem volt szándékos. Január 2-án szerdán kezdődött számunkra a munka a hivatalban. Meghozták az önkormányzatnak a 36 köbméter „ szociális tüzifát „, amelyet a laktanyában lepakoltak. Az igényeket erre már folyamatosan be is nyújtják a tisztelt kérelmezők.

Az általános iskola állam részére történő átadásával kapcsolatosan, tájékoztatóra hívta a polgármestereket, és az iskolák igazgatóit, gazdasági vezetőit,  Stickel Péter a Somogy Megyei Tankerületi Igazgatója.  Pénteken délelőtt 9-órakor  a 13 érintett település vezetői között kaptam információt az iskolákkal kapcsolatosan. Nagyon sok még a nyitott kérdés, a gyakorlatban nem megoldott dolog. Nem igazán gondolom azt, hogy személyi és dologi feltételek nélkül  egyszerű lesz megoldani ezt a kérdést. Engem elsőként az foglalkozat, hogy az iskolabuszokkal kapcsolatos szerződés 2013 .01.11-én lejár. Ezt június 30-ig meg lehet hosszabbítani, de nincs jogszabály arra, hogy a Megyei Tankerület „ jogosulttá „ válik a szerződésbe belépni. Érthetőbben fogalmazva, ma a Kapos Volán és Taszár önkormányzata között van érvényes szerződés. 2013.01.01-től  az iskolát átadtuk a KIK-nek, ezért jogilag nem az önkormányzatnak kell megoldania a gyermekek iskolába szállítását.  Sőt, a bejáró gyermekeknek az adott önkormányzattól kellene támogatást kapnia a bérlethez megvásárlásához . Minderről azért is írtam, mert havonta 400 ezer forint plusz 27% ÁFA összeget kell fizetnie Taszár község önkormányzatának. Jobban mondva megelőlegeznie a KIK-nek, mert utólag kifizatik nekünk. Egyébként minden érintett polgármester aláírta már ezt az új személy szállítási ( iskolabusz ) szerződést, rajtam kívül. Úgy néz ki, hogy rendkívüli testületi ülést kell összehívnom ez miatt a kérdésd miatt..

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom