Mindennapok 2012 december

 

2012 december 31

Szilveszter napja van, 75 éve született Anthony Hopkins Oscar-díjas amerikai színész. Íme elérkeztünk a 2012-es év utolsó napjához is. Ismét, „szinte észrevétlenül elrepült egy esztendő”. Az előbb még hétfő volt, most éppen hét vége van..Nem régen volt tavasz, most pedig szilveszter „.. Ilyenkor önkénytelenül is a visszatekintés keserédes gondolatai,  jutnak az eszembe, és mindazok a dolgok, amelyek idén történtek. Ismét egy évvel idősebbek lettünk,és gazdagabbak új tapasztalatokkal.. Sokat gondolkodok azon, hogy a blogom írása valóban beváltja-e a hozzá fűzött reményemet..? Mert ezek, bizony fontos kérdések a számomra. Azoknak az érzelmeimnek a kifejezésére is szolgál ez az oldal a munkám bemutatása mellett, amelyeket nincs alkalmam elmondani mindenkinek, de fontosnak tartom közölni őket. Így kaphatnak képet az olvasók azokról az értékekről, amelyeket  fontosnak tartok az életem és a munkám során. Néha torzulásokkal, és tőlem idegen viselkedésekkel is  találkozok. Ezeket az impulzusokat nem is hagyom mindig szó nélkül, mert így kaphatnak képet a munkámról, és a körülményekről információt az olvasók, ha azokat közlöm, akár ilyen formában is.

Most azonban elsődlegesen olyan dolgokról írok, amelyek az utóbbi bejegyzésem óta eltelt néhány napban történtek velem. A karácsonyi ünnepekben a hit és a remény apró fénye világította meg a szívünket. A reményé, hogy egész életünkben a megvilágosodás fénye ragyogja be az életünket, és  ne a gyarló emberi tulajdonságok sötétje telepedjen reánk.   A gyerekekkel együtt díszítettük fel, a majd két méter magas fenyőfánkat, és gyönyörű karácsonyfává alakítottuk át,  új „ruhába öltöztetve”.  Az ünnepi vacsora, és a fenyőfa illata belengte a házat, és szép csendben elérkezett a közös ünneplés ideje.

Este a templomba mentünk „ Éjféli Misére „mert sok gyermekkel együtt, mindkét leányunk fellépett az ünnepi műsorban. Anna verset szavalt, Regina  Máriát, Jézus édesanyját alakította.  Két ének volt még  a szerepében,amelyeket szépen elő is adott. Ilyenkor mindig büszkeség tölt el, megmondom őszintén.  Közel 25 percig tartott a gyerekek karácsonyi műsora, amely Jézus születését mutatta be a Biblia alapján , és nagyon tetszett mindenkinek.   . Az ünnep első napját anyósomnál, és a sógornőmnél töltöttük, másnap édesanyámat és a nővérem  családját  látogattuk meg.

Az ünnepek utáni első munkanapomon,  az újabb térdműtétem utáni varratok eltávolítását írhatnám le, mert számomra fontos volt ez a beavatkozás is. Azonban történtek még egyéb események, amelyeket fontosnak tartok megemlíteni, ezért írok néhány sort róluk is. Leszállították a hivatal földszintjére az 5,7 millió forintos összértékű IKSZT eszközeinek a nagy részét. Ezeket az tételeket én vettem át különböző papírok alapján, hiszen én vagyok az önkormányzat részéről jogosult a képviseletre. Ezért is mondtam már oly sokszor, hogy mindenkinek tudomásul kellene már vennie végre valahára, hogy mi a dolga,helye,  vagy egyáltalán mit is kell csinálnia az önkormányzati rendszerben.

Délután  a hivatalban elbúcsúztattuk Török Zoltánné,Katikát a pénzügyi kollégánkat, Horváth Gáborné, Hajnit a sántosi kolléganőnket, és Tarlósi Palit, aki 10 évig dolgozott az önkormányzat alkalmazásában. Bertalan Lászlóné  is „elment a hivatalból „, de Ő nem tartotta fontosnak az elköszönést semilyen módon, mert még egy telefont sem érdemeltem meg tőle, hogy : Figyelj Sanyikám elmegyek dolgozni máshová,…vagy valami..

ÁÁÁ..Semmi !

Amikor írtam a távozásáról, akkor persze egyből megtalálta a kommunikációt velem, mert pillanatok alatt beírta a nemtetszését. Én  nem igazán értek  egyet ezzel a stílussal, ( mások sem ) de a döntését tiszteletben tartom.

Igen !

Csak azért írtam bővebben erről a dologról, mert úgy érzem többet érdemeltem volna másokkal együtt, mert nem csak én dolgoztam vele együtt ( 10 évig ) , hanem mások is. Ezek szerint a többi munkatársával sem találta meg a „ közös hangot „, mert ezzel a „ gesztussal „ nekik is üzent.. Minden esetre azoknak a kollégáinknak, akik „ megadták a módját a búcsúzásnak „  megköszöntem a munkáját, és illedelmesen elköszöntünk egymástól.

Pénteken a polgármesteri hivatalban gőzerővel folyt az iratok átadás-átvétele a Szentbalázsi körjegyzőség dolgozóival együtt, hiszen 2013 január 1-től már nem Taszáron intézik az ügyeiket a sántosi és a kaposhomoki állampolgárok.   Minden kedves olvasómnak kívánok erőben egészségben gazdag, boldog új esztendőt….

 

2012 december 23

Viktória napja van, 94 éve született Mándy Iván író, valamint 67 éve született Piros Ildikó színésznő, a Nemzeti Színház Örökös Tagja. Ő játszotta egyik kedvenc filmemben az „ Abigél „ című filmben Zsuzsanna Testvér szerepét ( többek között..)

Tisztelettel köszönöm az olvasóimat Advent negyedik vasárnapján, és egy nappal Karácsony Szent Este előtt..

Ezen a héten, szabadságon és táppénzen voltam, mert sajnos a ismét térd műtéten kellett átesnem. Kedden kora reggel kellett bemennem a kórházba, de sajnos csak délután kettőkor toltak be a műtőbe. Négy óra körül tértem magamhoz az altatás után, de nem igazán éreztem fájdalmakat. Három vágást ejtettek a térdemen, miközben a 3 hónapja testemben lévő csavart végre eltávolították. A másik két vágással athroszkópiás beavatkozással, az izmokban lévő korábbi haematoma miatti  letapadásokat távolították el. Behajlították a  lábamat 120 fokban, így másnap már gyógytornával kezdték mozgatni a térdemet egy gép segítségével.  Csütörtökön délután hozott haza  a feleségem a kórházból, és még délután be is kellett mennem a hivatalba ügyeket intézni. A képviselő-testületi ülésre azonban nem mentem el, hiszen táppénzen voltam. Hozzá kell tennem a valósághoz, hogy voltak olyanok, akik azért szurkoltak, hogy ugyan ne menjek már el az ülésre. Mert ugye ezt is visszahallottam, mint mindent információt ami velem kapcsolatos.. Ennek a " stílusnak "az okát nem igazán értem, de ha ennyire nem akarnak elviselni, akkor innen is üzenem: Menjenek máshová dolgozni ! Nem kötelező a közös munka !

A körjegyzőséget alkotó önkormányzatok képviselő-testületeit még korábban összehívtam, hiszen a felbomlással kapcsolatosan volt még kötelezően meghozandó döntés.  Alapító okirat módosítása, vagyonmegosztás, és hasonló ügyekben születtek döntések. . Az már csak hab a tortán, hogy az ülés megkezdése előtt "minden érintettet" tájékoztattam, hogy nem 7, 2 millió ft-ot nyertünk az önkormányzat működési pályázatán, hanem 9,4-et. Ezt néhány képviselő úgy vette tudomásul, mint ha egy doboz gyufát kapott volna. Hihetetlen ez a fajta közöny amit az ilyen eredmények elérésével kapcsolatasn néhányan kimutatnak, de a pénz azért majd jól jön ! Lesz mire elkölteni !

Sajnálatos hírekből is kijutott a héten, mert közös megegyezéssel elment a hivatalból Bertalan Lászlóné ügykezelő. Nem tudom, hogy mi okozta ezt a „ hirtelen döntést „, de a következményeit is szintén meg kell majd oldanunk. Mert következmények, azok bizony vannak, és lesznek , nem is kevés ! Egyik pillanatról a másikra hagyott itt mindent Bertalanné Erzske, egy darabig eltart majd az, hogy „ rendet tegyünk „ utána. Nyilván komoly okai voltak ennek a döntésnek, a meghozatalának . Nem tudott, vagy nem akart megfelelni a hivatalvezető az elvárásainak, de ilyen módon azért nem szoktak 27 év munkaviszony után távozni. Sajnálom ! Azt, hogy egyáltalán el akar-e búcsúzni tőlem, vagy bárkitől, azt nem tudom .. Január 1-től én leszek polgármester létemre a legrégebben hivatalunkban dolgozó köztisztviselő. Akikkel együtt kezdtem 2003-ban, már senki nem dolgozik a körjegyzőségen, mindenki elment..

Tegnap délelőtt kaptam a sajnálatos hírt, hogy elhunyt Bodnár József , az önkormányzat építésügyi előadója. A temetéséről később intézkednek, Isten nyugosztalja  szegényt, részvétemet kifejeztem a családnak..

Délután 17.00 órakor kezdődött a Római Katolikus Templomban a Kaposvári Zenekedvelők Egyesületének „ hagyományos „ Karácsonyi Koncertje. Nagy sikerrel lépett fel immáron 15. alkalommal templomunkban az egyesület kórusa, akiket színvonalas eladásuk elismeréseképpen, hosszú tapssal jutalmazott a hallgatóság. Az előadás után hagyományos jelleggel megvendégeltem őket, az önkormányzat emeleti házasságkötő termében. Még a templomba menet sajnálattal állapítottam meg, hogy nem világítottak a templom körül lévő díszvilágítás reflektorai sem. Ekkor bevallom őszintén, hogy mérges lettem, mert már korábban szóltam a szakembernek, hogy kapcsolják fel legalább az ünnepek ideje alatt ezeket a reflektorokat is. Nem így történt.! A villanyoszlopokra kihelyezett díszvilágítással kapcsolatosan is ez a helyzet. Már november közepén egyeztettem, és még sem sikerül időben felrakni a díszeket, és a fenyőfákra felhelyezni az égősorokat. Ez is sajnálatos, meg az is hogy ezeket a dolgokat rajtam kívül senki nem vette észre. Ilyenkor kell feltenni a kérdéseket az „ illetékeseknek „, hogy akkor ők hol is élnek, kiket vagy mit képviselnek..? Ezek  itt a legnagyobb problémák ! Nem a valós gondok megoldására törekedni, hanem szépen elücsörögni a langyos vízben, a hátam mögött szervezkedni „érdek alkukat „ kötögetni, és sütögetni a saját, már egyébként szénné égett kis pecsenyéjüket. Mindenért a polgármesterre mutogatni, és  őt hibáztatni, nulla önkritikával. Tudom azt is, hogy ki, kivel „ kokettál „ a háttérben, és hogy miről álmodoznak..

„ Bizony ez egy ilyen világ, hol ember, embernek farkasa „…

2012 december 16

Etelka és Aletta napja van, 179 éve született Lotz Károly festőművész. Mozgalmas hét áll mögöttem. Hétfőn az iskola óvoda bölcsődét fenntartó önkormányzatok együttes ülését tartottuk, Kaposhomok képviselő-tetstülete sajnos nem vett részt ezen az együttes ülésen, mert éppen Szentbalázson üléseztek. Előzetesen egyeztetéseket folytattunk erről az időpontról, mégis ilyen eredménnyel zárult a tárgyalás. Azt is csak megjegyzem, hogy Baté, Fonó, Kaposkeresztúr és Gölle önkormányzatok Taszárra szervezése sem volt egyszerű.   Azt, hogy jogilag hogyan lehet körjegyző nélkül ülésezni, azt nem tudom, de ismereteim szerint szabályosan nem. Ezzel a távolmaradással előre látható akadályok hárultak a jelenlévő 5 testület elé.

Az iskola állam részére történő átadásával kapcsolatos lépésekről, és az átadás-átvételi törvényben szereplő „ kötelező  pontokról” tárgyaltunk, és döntöttünk. A társulási megállapodással volt a legtöbb feladat, hiszen az iskola mint intézmény, kikerült belőle. Az óvoda-bölcsőde, jövőbeni működését  társulásos formában szeretnénk megoldani Kaposhomok és Fonó községekkel együtt. Döntöttünk még alapító okirat módosításról, és egyéb ügyekben.

Az ülés befejezése után Nemes András képviselő úr fejezte ki nemtetszését a korábbi bejegyzésemmel kapcsolatban, hazafelé menet az önkormányzat földszinti aulájában .Ezt a témát még a péntek esti közmeghallgatáson Utasi Tamás boncolgatta, de erről még írok.  A beszélgetésnek szemtanúja volt még Koppány Zoltán Miklós alpolgármester, és Utasi Tamás képviselő társunk is. . Arról beszélt Nemes képviselő társunk, aki egyébként a Turul Egyesület elnöke is egyben, hogy felháborítónak tartja a blogom „ Turul Mikulás „ rendezvényének előzményeit firtató bejegyzésemet.

Azt próbáltam megértetni vele, amit mindig is hangoztattam, hangoztatok. Sajnos sikertelenül. .Nem az a problémám, hogy valaki szervez szabadidős programot a Taszáriaknak, hanem az, hogy nem tájékoztatnak róla, nem  komunikálnak velem erről.. Azt is megpróbáltam megértetni vele, hogy mi tartjuk el az egyesületet, és ráadásul a helyet is ingyen adja az önkormányzat nekik. Már csak ezek miatt is minimum elvárhatóak ezek az alapvető dolgok. Csak egy telefonhívást vártam volna, ha már egyszer van képviselői ingyen telefon ! De semmi ! Ezek után még Ő volt felháborodva és megsértődve . Szerettem volna egyértelművé tenni előtte is, hogy egyenlőre Taszár közéletében történt minden közügy rám is tartozik mint polgármester. Ezért is választottak meg az emberek, és együttműködést várnak el tőlünk.. Nem csak az önkormányzattól, hanem az általa közpénzből támogatott egyesületektől is. Ezen az alapvető tényen is el kellene gondolkodni az érintetteknek .. Nem csak azt mondogatni, hogy Ők bizony a „ Köz érdekében „ tevékenykednek. mert nem csak ŐK tevékenykednek a „ Köz „ javára ! Tisztelettel megjegyezném !

A szerdán 12.00-órára kellett bevinnem Kaposvárra a Somogy Megyei  Kormányhivatalba aláírásra az iskola állami tulajdonba adásáról szóló megállapodást. Stickel Péter Tankerületi Igazgatóval együtt írtam alá   Dr Kökény Margit Törvényességi Referens jelenlétében. Kíváncsi leszek, hogy a gyakorlatban milyen módon fognak működni majd az iskolák.

Csütörtökön este rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottunk. A legfontosabb információk talán az iskola állami átadás-átvétele tárgyában hozott döntés, illetve a laktanyai elektromos rendszer bővítéséhez történő hozzájárulás, fogorvosi ellátási szerződés módosítása, és a tavaly vásárolt új kistraktorra tolólap vásárlása. Kértem továbbá még azt is a testülettől, hogy rendkívüli hómunkások   felvételének jogát adják át nekem. Megszületett a döntés, melynek értelmében 10 főt alkalmazhatok napi 3000 ft fizetéssel. Ezt már korábban is szorgalmaztam, de csak most támogatták az előterjesztésemet. Döntöttünk még az IKSZT álláshelyekre benyújtott 29   pályázatról is. A programszervezői státuszra Nemes Andrásnét , a segítői státuszra Horváth Gáborné, jelenlegi könyvtárost nevezte ki 5 évre a testület. Erről a döntésről  nem kívánok bővebben nyilatkozni. A  puding próbája az evés , szokták mondani. Én is kíváncsi leszek, hogyan lesz a gyakorlatban megvalósítva ennek a 42 millió ft-os állami támogatású pályázatnak a működtetése. A munkatársak munkáltatója a képviselő-testület, de én gyakorolom az  „ egyéb „ munkáltatói jogokat. Ez a gyakorlatban napi szintű kommunikációt és  együttműködést kíván a munkatársak és köztem.

Pénteken este 18.00-rakor közmeghallgatást tartott képviselő-testületünk. „ Teátrális „ jelenettel kezdődött a beszámoló, hiszen Utasi Tamás képviselő társunk nem a testületi tagok között foglalt helyet , hanem a lakosság jelen lévő tagjai közé ült . A köszöntőm és a beszámolóm elmondása után egyből szót kért, és elkezdett engem bírálni, a Turul Egyesülettel kapcsolatos korábbi blog bejegyzésemre utalva. Azt a témát „boncolgatta „amiért Nemes András képviselő is bírált . A lakósság részéről is érkezett észrevétel ezzel a egyértelműen negatív testületi munkával kapcsolatosan. Nem akartam nagyon belemenni ebbe a témába, mert nem fogok lesüllyedni erre az agresszív, rosszindulatú és nyomulós stílusra amit ott is hallhattak és láthattak a jelen lévők, mert felesleges ! Mindenki bizonyítványt állít ki magáról a hozzászólásaival, ez biztos.. Minden esetre annyit elmondtam, hogy ilyen képviselői légkörben nehéz a község fejlődéséért dolgozni. Az igazi mérőfok egyébként is a következő választásokon fog kikristályosodni.  Egyébként ennek a légkörnek már híre ment, és nem mondhatnám, hogy nagyon előnyére vált volna Taszárnak. Nincs nekem senkivel sem semmi bajom, hiszen a választások után 2010-ben mindenkivel leültem és megpróbáltam megbeszélni a testületi munkával kapcsolatos dolgainkat. Van akivel sikerült, van akivel nem . Van aki tudja, hogy mi a dolga és a kötelessége, van aki nem tudja. Ennyi ! Én nem tudok mások fejével gondolkodni, de próbálok.

Szombaton délelőtt 11.00-óra ás 13.00-óra között, egy tányér csülkös babgulyásra, kenyérrel és egy pohár teával  vártuk a taszári rászorulókat, az Esély Alapszolgáltatási Központnál. 170 embernek küldtem személyes meghívót, de csak nagyjából 30-an jöttek el. Sajnálom nagyon, hogy ilyen kevesen jöttek el erre a segítség nyújtásra de ennél többet sajnos én sem tudok tenni értük…Először szervezett ilyet a taszári képviselő-testület, de nem tudom, hogy lesz-e a jövőben, ha az ingyen ebéd sem kell …

 

2012 december 9.

Natália napja van, 50 éve született Felicity Huffmann amerikai színésznő. Az elmúlt héten  ismét  fontos események történtek, melyek Taszár község életére jelentős hatást gyakorolnak.

Szeretnék reményt és megnyugvást adni mindenkinek, hogy karácsony előtt nyugalom és békesség költözhessen a szívekbe, de sajnos csekély eredménnyel. A bizonytalanság homálya lengi körül mindennapjainkat, így nagyon nehéz objektív tervekkel tiszta, és világos közös jövőt építeni.

Folyamatosan változtatják az önkormányzatok működési feltételeit, és olyan komoly változtatások és átszervezéseket hajtatnak végre velünk, hogy egyszerűen  hihetetlen.  Mindig kapkodni kell, mert jön egy e-mail, hogy..” most aztán azonnal, vagy legkésőbb holnapra  kellene „ dönteni erről, vagy arról, papírt, létszámot információt és még sorolhatnám. Igaz, hogy a jogszabály még nincs megalkotva hozzá, de ezt akkor is meg kell csinálni. Egyszerűen hihetetlen, az a kapkodás amibe belekényszerítik az önkormányzatokat.

Év végén amúgy mindig sok feladatunk van, hiszen készülünk a karácsonyra és a vele kapcsolatos rendezvényekre, a havazással kapcsolatos feladatok megoldására, mikulás ünnepségre, stb, stb. .Ilyenkor esne jól az embernek egy kis pihenés, lazítás, de erre sajnos idén sem lesz sok esélyem. Kiemelném a taszári iskola óvoda és bölcsődét fenntartó önkormányzatainak ülését, melyen az iskola konyhájának jövőjét érintő döntés született. Társulásos formában szeretnénk működtetni a konyhát. Természetesen észszerű határokon és fenntartható költségek mellett . Még !! Talán a korábbi bejegyzésemből is kitűnik, hogy ezzel a témával a taszári testület is foglalkozott az ülésén. Ezt akkor Utasi Tamás képviselő társunk javaslatára tárgyaltuk a rendkívüli ülésen. Azóta én körbejártam ezt a témát, és kiderült, hogy talán azért nem akarta Utasi képviselő társunk megnevezni a forrását, mert kiderült, hogy  a képviselő-testületből indult ki ez a” hír „, hát ezért. A szándékot már nem is akarom firtatni, de érthetetlen ez a fajta stílus. Ismételten nem csalódtam, és bejött a papírforma.   Az a legnagyobb probléma, hogy ilyen „kaliberű „ emberek dönthetnek  Taszárról, és az itt élő emberekről valamint az őket érintő kérdésekről. . Mindenki tegye fel magának a kérdést, hogy így kell-e értékeket teremteni, vagy  munkahelyeket teremteni, közösséget építeni. Szerintem nem, nagyon nem.

Az önkormányzati adósságrendezéssel kapcsolatos tájékoztatón vettem részt a kaposvári polgármesteri hivatal nagytermében. Várakozással és reményekkel mentem el erre a rendezvényre, és sokat sejtető volt az is, hogy Taszár részére nem küldtek meghívót a szervezők, hanem csak azoknak az önkormányzatoknak, akiknek pénzintézeti tartozása van. Az előadás első perceiben világossá is tették számomra, hogy a közvilágítással kapcsolatos tartozásunk nem számít bele ebbe az állami segítségnyújtási körbe. Erről is írtam már korábban, és  sajnos beigazolódtak a félelmeim. Erről a rossz hírről természetesen szóban kaptam információt, ezért is  írom le. Jelenleg így hivatalos a tájékoztatás.

Megjelent a Somogyi Hírlapban az IKSZT munkakörök betöltésére kiírt önkormányzati pályázatok . Pénteken délutánig szinte egyfolytában csöngött a mobil telefonom, mert érdeklődőknek ezt a számot adtuk meg .Döntés 14-én  pénteken  várható a közmeghallgatás napján.

6-án csütörtökön este érkezett meg lovas kocsin, a Turul Egyesület mikulása . Erről nekem semmilyen információm nem volt, csak az önkormányzat bejárati ajtaján láttam meg a plakátot. Fel is hívtam az egyesület elnökét Nemes Andrást, hogy akkor most ezzel a helyzettel mi is van tulajdonképpen ?  Furcsa volt a hivatkozása , hiszen azt mondta, nem tud róla sok mindent… Ehhez képest az egyesület zászlója ott liffegett a lovas kocsi hátulján. Nem utolsó sorban csak annyit fűznék a történtekhez, hogy  akkor mindenki ott és úgy használhatja az egyesület nevét ahogy csak akarja ? Furcsa aspektusa ez  az egyesület működésének, de szerintem azért ennél kicsit több kommunikációra lenne szükség az egyesület részéről, ha már az önkormányzat százezrekkel támogatja őket.

Már elnézést !

Annyit azért talán megérdemelnék polgármesterként, hogy megkérdezik egyáltalán, kitehetik-e a plakátjukat az önkormányzat  ajtajára ? Azt már meg sem kérdezem, hogy a tervezett akciójukról sem ártana-e valami információt adni az önkormányzat felé, vagy valami.. Jobb helyeken így illik ! Képviselő is kérdezte tőlem az önkormányzati mikulás ünnepségen szombaton délután, hogy akkor most ez miért így szervezte a Turul Egyesület.?  Miért nem egyeztetett velem az egyesület elnöke ? Igen ! Ezekre a kérdésekre én sem tudtam, tudok válaszolni .Ez van ! Sajnos ! Ezért tartunk sok témában ott ahol tartunk, mert emberek nem veszik a fáradtságot, hogy kommunikáljanak azokkal akivel kellene. Még pézbe sem kerülne ez a beszélgetés, még sem veszik a fáradtságot hozzá. Nem engem bántanak, vagy bosszantanak ezek az emberek, hanem azokat a Taszári embereket, akiket én hivatalosan is képviselek polgármesterként. Régóta mondom már, de hasztalan: El kellene tudni vonatkoztatni az emberektől és a betöltött „ STÁTUSZ”-t kellene tiszteletben tartani. Az érthetetlen bosszúállás a rosszindulat és az irigység mérgezi a tudatát azoknak az embereknek, akiknek most az alázat és a közös gondolkodással kellene példát mutatnia a köz érdekében az emberek előtt.  Sajnos ettől még fényévekre tartunk, és a nem is hiszek benne, hogy ebben az irányban előrébb lehetne lépni közös erőfeszítéssel.

2012 december 2.

Melinda és Vivien napja van, 97 éve Albert Einstein közzétette a relativitáselméletét. Ezen a héten rendkívüli képviselő-testületi ülést kellett tartanunk, mert a könyvtárosi státusz és a tele ház informatikus státuszokat megszüntette december 31 napjával a testület. Az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér lesz az a hely intézmény, ahol a község kulturális és szabadidős tevékenységét szervezik majd . Idekerül beintegrálásra a jelenlegi könyvtárosi státusz, de  a neve  más lesz, és  egyéb feladat ellátásával is kiegészül majd. A legfontosabb azonban az IKSZT munkatárs státuszának a megalapítása, hiszen ezt anyagilag is támogatja a pályázat kiírója. Meg fog jelenni az állásra a pályázat kiírása a képviselő-testület   döntése alapján. Én személy szerint ezeket, a döntéseket és azok jogosságát, etikusságát vitatom, de nincs más választásom , végre kell hajtanom őket. Ilyen a törvény ! Nem igazán felemelő érzés közölni karácsony előtt senkivel sem az, hogy megszűnik a munkaviszonya.. Ezt elhihetik.. Lakóssági észrevételre hivatkozva, a hét közbeni 11.40-óra és 15.00-óra közötti időszakban szeretnék, ha bejönne  Taszárra még egy Volán busz. Ezzel kapcsolatosan egyébként már korábban is nyújtottunk be kérelmet a Kapos Volán felé, de  megvizsgálás után indokolatlannak, kihasználatlannak tartották a kérelmünket. Ezért nem is adtak új járatot az edigiek mellé. A legjobb esetben is csak a meglévő járatok időpontjának megváltoztatása merült fel lehetőségként. A másik megoldás, hogy kifizettetik az önkormányzattal a többlet költségeket. Ez milliós nagyságrendű költség, amire fedezet nincs jelenleg önkormányzatunknál. Az Ady Endre utca elején, a régi " 2-es kapunál" kialakítandó új buszmegálló " elvi "létesítéséről is döntöttünk. Itt azért már nehezebb feladatot kell megoldani, hiszen nem minden busz tud megfordulni a hely szűke miatt. Az engedélyeztetési és egyéb szakhatósági tájékozodás és az ügyintézések folyamatban vannak. Az óvodánál lévő konyha jövőjét illetően is tárgyaltunk, Utasi Tamás képviselő társunk előterjesztése után. Egyébként amikor ezt a napirendi pontot a fenti képviselő társunk javasolta, akkor többen nem is támogattuk a napirendre vételét, hiszen elkötelezettek vagyunk a konyha további működtetését tekintve. Állítólag lakóssági mende-monda indult meg a konyháról, és arról, hogy az önkormányzat be akarja záratni. A rémhír forrását nem árulta el képviselő-társunk, de megerősítettük azt a szándékunkat, hogy nem akarjuk bezárni a konyhát. Kihangsúlyozom : önszántunkból.. Amennyiben rákényszerítenek bennünket, az más helyzet. A szemét szállítás díját most több önkormányzat is áthárította a lakosságra kényszerből.. Nem tudom, hogy Taszár önkormányzata miből tudja majd fizetni ezt az összeget ?!

Elég sok feladat volt, még amit még el kellett intézni, de ezekkel most nem untatnék senkit. A legfontosabbat azért kiemelném, mert pénteken délelőtt megérkeztek hozzám a KEOP Laktanyai környezeti kármentesítési pályázatban  nyertes cégek képviselői. A közbeszerzési szakjogász jelenlétében beszéltük meg a szerződéskötés, és a munkaterület átadás idejét, és körülményeit. Hosszú idő után végre elkezdődhet ez a több, mint 300 millió ft-os és 100 %-os támogatású projekt is. Szombaton délután fél 1-től fél 4-ig a munkaügyi központban voltunk Somogyiné Julikával, aki az új pénzügyi és humán ügyintéző az önkormányzatnál. Igaz, hogy sokat kellett várnunk, és áram sem volt egy darabig az épületben, de minimális korrekcióval sikerült beadnunk a 2013 évi START Közmunka Programunkat. A munkaügyi központos hölgyek meg is dícsérték Julikát az elkészítésben kifejtett munkájáért. 35 embernek lesz lehetősége dolgozni határozott ideig és különböző feladatokban. A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz lehetőség a „ szociális tüzifa „ kérelmek benyújtására, de sajnos a megigényelt 120 köbméter helyett idén csak 32 köbmétert kapunk az államtól. Szerintem gyorsan el fog fogyni a tüzifa, és nem tudunk majd sokat adni egy igénylőnek  ( sajnos ).

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom