Mindennapok 2012 november

2012 november 25.

Katalin napja van, 85 éve hunyt el Rippl-Rónai József festőművész. Ismét egy eseménydús hét áll mögöttem , telis-tele tanulságokkal és új tapasztalatokkal. Megkerestek a T-Mome-tól, hogy Taszáron tervezik egy optikai hálózat kiépítését és fejlesztését. Erről a lehetőségről csak annyi információt kaptam, hogy egy „ minta projekt „ lenne, ez a fejlesztés és közel 440 település közül, választották ki településünket. Ez természetesen nem jár semmilyen költséggel az önkormányzatnak, de sok kérdőjel van még a tervezés és az anyagi forrásokat érintően a T-Home részéről.

Csütörtökön este képviselő-testületi ülés volt, melyen „ mindössze” 25 napirendi pont volt. Mivel olyan napirendek is voltak, melyeket előtte a bizottságoknak is kellett tárgyalni ezért átalakítottuk a sorrendet, mert a bizottságok elnökei nem értek oda időben az általuk meghirdetett bizottsági ülésekre. Erre ismét csak az a  megjegyzésem lenne, hogy miért terveznek ülést a bizottsági elnökök, ha nem tudják betartani, a másik észrevételem meg csak annyi lenne, hogy ha már egyszer van mobil telefonunk, amin ingyen beszélhetünk egymással, akkor miért nem  bírnak felhívni, vagy információt adni a problémájukról nekem, mint polgármesternek. Úgy tapasztalom, hogy alapvető problémák vannak néhány képviselő részéről.

A testületi-ülésünk fontosságát tekintve, a Gölle-Büssü-Kisgyalán önkormányzatok 2013-évtől Taszárhoz történő „ elvi csatlakozási „ kérelméről döntöttünk. Elfogadtuk a csatlakozási szándékot, és november 26-án hétfőn döntenek konkrétan a „ Gölleiek „ arról, hogy kihez csatlakoznak, mert ők több önkormányzattal is, tárgyaltak arra az esetre is, felkészülve, ha Taszár „ nemet „ mond. Így tehát kicsit körülményesen, de összeszervezzük a csatlakozást.

Az IKSZT pályázattal kapcsolatos teendőket, a projekt menedzser-műszaki ellenőr előterjesztése alapján kezdtük meg.  Itt fontos megjegyeznem azt, hogy kifizették az önkormányzatunknak az a több, mint 29 millió ft-ot, amelyet annyira vártunk. Az integrált Közösségi Szolgáltató Tér pályázatunknak megvalósításának az volt a lényege, hogy nem volt 43 millió ft-ja az önkormányzatnak egy összegben a megvalósításra. Ezért több ütemre bontottuk a projektet. Arra gondoltunk,hogy egy ütemet megvalósítunk, aztán benyújtjuk a kifizetési kérelmet, visszakapjuk a pénzünket és szépen tovább lépünk. Így három ütemet terveztünk, de idő közben megváltoztak a törvények, építési engedély kötelessé vélt az egész terv, és egy csomó változásnak kellett megfelelni ami mind mind  nehezítette az elszámolást. Azt is tudni kell, hogy ez a pályázat utófinanszírozott, hitel felvételéről hallani sem akart a testület, ( pedig most jó lett volna ) Így most abban a speciális helyzetben vagyunk, hogy az amúgy is hosszadalmas kifizetési procedúra még hosszabbra nyúlott. Igen ! Ez valóban sajnálatos dolog. Ezzel kapcsolatosan elhangzott Utasi Tamás pénzügyi bizottsági elnök szájából ismételten az egyik  „kedvenc szlogenje „ : Kár érte az önkormányzatot „.. A helyzet kivizsgálást szorgalmazta is nyomban, de azt is kimondta, hogy Ő bizony nem ért az „ ilyen ügyekhez „ ezért tegyünk feljelentést a rendőrségen Ezt a kijelentést Keszthelyi Tiborné körjegyző asszony próbálta helyre tenni azzal a megjegyzésével, hogy itt nem lehet vagdalkozni mindenféle kijelentéssel. Erre nyomban jelentkezett is Utasi képviselő társunk, hogy neki bizony adjon felhatalmazást a testület, és majd ő bizony  utána néz a megfelelő helyen a „ dolgoknak „ .. Természetesen nagyon imponált ez az „igazságkereső szándék” a képviselő-testületnek, amit nyomban meg is szavaztak. Azért csak halkan jegyzem meg, hogy én azért nem hagyatkozok ebben a” vizsgálati ügyben” a képviselő társamra. Legyinthetnék, mert ezt a kivitelezői szerződést akkoriban  nem írtam alá, hanem a Koppány Zoltán Miklós alpolgármester , hiszen nekem akkor volt a balesetem, de nem teszem. Amúgy nem tudom , hogy milyen következményei lesznek , lennének  annak, ha fel is tárja a vizsgálat valakinek a mulasztását. Szerintem semmi. Volt már Taszáron olyan helyzet, hogy kiderült 1 millió ft-os mulasztással járó cselekmény a testület tárgyalta is , még sem volt felelősségre vonás .

A lényeg az, hogy az önkormányzat számláján van a pénz, kiírtuk az eszközök beszerzésre a pályázatot, és jövőre működtetni kell majd  ezt a projektet.

Előterjesztettem a  Lakótelep 12-épület és a Széchenyi u 80. társasházban a lakások értékesítését. A 12 épület eladását nem támogatták, de a Széchenyi 80. értékesítést igen.

A következőkben az önkormányzat és intézményeinek háromnegyed éves pénzügyi beszámolóját tárgyaltuk, és fogadtuk el. . Szó esett még bizottsági ülésen a szemét szállítási díj lakósság részére történő áthárításáról is, ezt kategorikusan elvetették. Évente 20 ezer forint + ÁFA lenne a 120 literes edény heti ürítési díja,  a 60 literes edényé 17 ezer forint + ÁFA , amelyet a jelen nehéz helyzetben a lakósságnak kellene fizetnie. Ez egy hihetetlenül nehéz dolog, de azt is tudni kellene, hogy jövőre milyen számokkal lehet tervezni az önkormányzat működését, mert még nem tudjuk. Egy biztos ! Hiányt nem lehet betervezni.

Beszéltünk még a mikulás ünnepélyről, amelyet december 8-án tartunk az önkormányzat földszinti nagytermében, és  Rosta Géza gitáros előadóművész szórakoztatja majd a gyerekeket. Remélem, tetszik majd minden gyermeknek a műsor. Összességében tekintve, „ viszonylag  hamar „ ért véget az ülés. Másnap délelőtt Kaposváron az „  Agórában „ tartott önkormányzati vezetők részére megszervezett fórumon vettem részt. Ennek tapasztalatait összegezve ismét csak szomorú vagyok azért, mert az önkormányzatok folyószámla hitelét átvállaló állami döntésből is kimarad Taszár. Mert bizony folyószála hitele sem volt önkormányzatunknak. Utólag okos mindig az ember, de egy biztos ! Igazságtalannak érzem ezt a kormányzati döntést is.

Pénteken este 18.00-órakor kezdődött a „ Szépkorúak Vacsorája „ nevű immár hagyományosnak is mondható rendezvényünk az önkormányzat földszinti nagytermében . A sántosi polgármester kollégámtól kértem el a falugondoki buszt, amivel a szépkorúak szállítását végeztük. Az előtérben képviselő társaim osztották a 3000 forintot tartalmazó borítékokat, amelyet  a képviselő-testület adott ebből az alkalomból. A rendezvényt teljes mértékbe az „ Esély Alapszolgáltatási Központ szervezte, de amiben tudtam, abban természetesen segédkeztem. Virt Andrea volt az este háziasszonya, majd én köszöntöttem a „ Tisztelt Megjelenteket is „ Egy csokor virággal köszöntem meg a munkáját Nyári Tünde megbízott vezetőnek, és egy csokor virággal Dr Törzsökné Csap Klaudiának. Méltattam a szépkorúakat a tisztelettel és kiemeltem  a megbecsülést, majd az iskolások műsora következett. A nagyobbik leányom is a kórusban énekelt, majd a Taszári Rozmaring kórus műsora következett. Mindegyik műsort elismerő taps követett .A vacsora tálalása után tánc és fél 9 körül tombolasorsolás. Hagyományos nálunk , hogy magán emberként ajánlunk fel különböző tárgyakat a sorsolásra. Jó volt nézni azokat, akik megnyerték őket. Sajnos nem  tudtam táncolni ezen a rendezvényen sem, de ami késik, nem múlik.

A képviselők közül egyedül Gelencsér Laszló kollégánk  nem tudott eljönni, mert nem régen érkezett haza a kórházból. Utasi Tamás képviselő társunk, csak a boríték osztásnál volt jelen, mert másik „ bálba” kellett mennie.

2012 november 18.

Jenő napja van, 187 éve született Lévai József költő, műfordító.  Ma 2 hónapja műtötték a térdemet, s bár nem vagyok türelmetlen, azért már igen csak elegem van a sántikálásból. A gyógytorna után egy óráig még jól megy a menés, de azután ismét visszaáll az eredeti állapot. Tornásztatom eleget, és nyújtom is, de majd egyszer majd csak jó lesz . A gyógytornászom szerint még 4-5 hónap, mire minden rendben lesz, vagy soha.

Más ! A hét eseményei között említett a Budapesti utazásom kivételével  Kaposvárnál messzebb nem igazán jártam. A  lakótelepi bekötőutak kereszteződéseibe kihelyeztük a „ lakó-pihenő övezet „ KRESZ táblákat, és a Start közmunka program 2013 évi tervezésével, lebonyolításával kapcsolatos tervezési feladatokat igyekeztem ellátni. Természetesen a jövő hét csütörtöki képviselő-testületi ülés előterjesztéseinek az előkészítése is a munkáim között szerepelt. A szombati „ Alakulat Napja „ rendezvény előkészületeiben már kevésbé folytam bele, de több ok miatt már résztvevőként azért igen.

Csütörtökön jött utoljára dolgozni pénzügyes munkatársunk Diána, és helyette már pénteken munkába is állt Somogyi Róbertné , aki taszári lakos. Próbáltuk még kideríteni azt, hogy  van-e helyi lakos aki rendelkezik a munkakör betöltéséhez szükséges végzettséggel, gyakorlattal . Akit  találtunk, az nem akarta elvállalni ezt a munkát egyéb okokra hivatkozva, sajnos. Éppen azon gondolkodtam, hogy január 1-től Török Zoltánné Katika is elmegy a hivatalból, és akkor már egyedül Bertalan Lászlóné Erzsike, az iktatással foglalkozó kolléganő maradt azokból, akikkel együtt kezdtem a munkát 2003-ban. Szinte minden munkatársunk elment már a hivatalból ! Volt, aki nyugdíjba, vagy egyszerűen jobb munkát talált, esetleg családi okok miatt búcsúztunk el tőlük.

Kedden volt a kedves feleségem névnapja is, akit egy csokor virággal természetesen megköszöntöttünk.

Szombat délelőtt, közel 200 egykori katona, polgári alkalmazott látogatott el hozzánk, a Taszári Repülőtér megalakulásának 62. évfordulója alkalmából szervezett  „ Alakulat Napja Baráti Találkozóra „. Délelőtt 10.00-órakor Karancz János ny. á. alezredes, a laktanya 18. és egyben utolsó parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. A  Lakótelepen 1995-ben felállított Emlékmű koszorúzásával kezdődött a program,. A Magyar Veterán Repülő Szövetség , Somogy Megyei Egyesülete  képviseletében Koppány Zoltán Miklós és Karancz János, a Megyei Hadkiegészítési parancsnokság nevében Horvárh Jenő őrnagy , önkormányzat nevében én és Erjábeczné Dobák Melinda képviselő asszony koszorúztunk. Igaz, hogy képviselő asszony nevét a „ spoke man „ kicsit összekeverte, amin jót is mosolygott  Melinda. Erről beszéltem vele korábban, és meg is történt. A koszorúzás után a laktanyába sétáltunk és a repülőgépeket, valamint a múzeumot lehetett megtekinteni. Mindenki elszorult torokkal és szomorúan nézte a volt laktanyát, illetve azt, ami maradt belőle. Miközben mások elmentek innen a korábbi években és élik az életüket , nekünk itt helyben maradóknak kell megoldanunk a problémáink sokaságát. Mert bizony azok vannak bőven. Természetesen mindenki a repülőtér hasznosítását kérdezte először, de sajnos nekik sem tudtam  mást mondani , a labda az államnál van . Úgy látszik ,megéri pereskedni a peren kívüli megállapodás megkötése helyett, és munkahelyeket teremteni, gazdaságot élénkíteni. Ennyit tudok most is mondani erről a szomorú történetről, de a legnagyobb baj az, hogy a megoldásokat , és jövőbeni koncepciót sem mondja el senki ! Ennyit a taszári repülőtérről MA!

2012 november 12.

Jónás és Renátó napja van.65 éve3 született Nagy Bandó András humorista. Tisztelettel köszöntök minden kedves olvasót ! A legutóbbi bejegyzésem óta a munkában  az önkormányzat jövő évi működési tervezése kapcsán kialakult bizonytalanság a legnehezebb és legösszetettebb feladat. A múlt héten kedd estére Koppány Zoltán Miklós alpolgármester Úr kezdeményezett egy megbeszélést ezen okok miatt is. Azon a megbeszélésen és előtte elmondtam, hogy ennek az egyeztetésnek ilyen módon történő  megtartását én személy szerint nem javasolom, mert még sok jogszabályt el sem fogadott az országgyűlés. Ezek nélkül, pedig még csak „ tapogatózunk „. Azt is elmondtam, hogy én ma Budapesten a Belügymisztériumban veszek részt egy önkormányzatokkal kapcsolatos tájékoztatón. Ennek dacára ma sem lettem okosabb, mert konkrétumok  nem hangzottak el azon kívül , ami le is van írva az ágazati törvény tervezetében. Azok a konkrét egyeztetések és költségvetési tervezések okoznak majd problémát az ország önkormányzatainak, amelyekkel nemsokára a taszári képviselő-testület is szembesülni fog. Igen komoly költségvetési megszorítások és a feladat alapú finanszírozás lesz az, amelyekkel több más átalakítás után egyszerűen nem lesz mozgástere az önkormányzatoknak. Rá leszünk kényszerítve a szemét szállítási díjfizetésnek a lakósságra történő áthárítására, és olyan támogatások megvonására, mint például a szépkorúaknak adott 3000 ft .  Komoly próba elé kerülnek a költségvetés tervezés miatt az önkormányzatok, például azért is , mert 2013 év első 5 hónapját, és a maradék 7 hónapot is másképpen kell kiszámítani ( az előadáson elhangzott információk alapján ). Ez Taszár községnek még azért is lesz fokozottan nehéz feladat, mert december 15-től az egyik pénzügyes munkatársunk hagyja ott a hivatalt, és megy Szentbalázsra dolgozni, 2013 01.01-től pedig Török Zoltánné Katika hagy itt bennünket. Ezt azért írtam le, mert a hivatalnak is kell működni, biztosítani az önkormányzat működésvel összefüggő feladatait. Az élet nem állhat meg ! A fenti álláshelyek betöltésére a körjegyző kiírta a pályázatot.. Sem az iskolák állami tulajdonba vételével, sem a 2013 évi start közmunka programmal kapcsolatosan nem jutottunk új információkhoz az eddig rendelkezésünkre állókhoz képest . Somogy és Tolna polgármestereinek szervezték ezt a mai programot, de az előadás tárgya az interneten is fel van töltve. Jelenleg konkrétumok helyett egyenlőre tervek vannak... Csütörtökön ismételten ezekkel a témákkal kapcsolatos előadás lesz itt Kaposváron ! Érdeklődéssel várom !

 

2012 november 5.

Imre és Tétény napja van, 91 éve született Cziffra György zongoraművész. Az elmúlt néhány napon a temetőkben elhunyt hozzátartozóink előtt róttuk le kegyeletünket. Mi nem azok közé az emberek közé soroljuk magunkat, akik évente egy alkalommal járunk a temetőben, és ezzel az egy úttal letudjuk a „ kötelező aktust”. A mai időjárás nem igazán volt kegyes hozzánk az eső és a szél miatt, de a hőmérsékletre még nem panaszkodhatunk. Reggel lementem az általános iskolába, az újonnan kialakított étkezdét megnézni. Nagyon kultúrált lett a helység és a munka minősége is. Most már csak az üzembe helyezésre kell várni, mert a székek, asztalok, és speciális eszközökre kell várni, amelyeket az intézmény vezetője rendelt meg. Ma ismételten okosabb lettem egy tapasztalattal. Újfent csalódnom kellett egy emberben, akiről azt hittem, hogy tartja magát ahhoz, amiről korábban  beszéltünk. Nem így történt !  A polgármesteri munkához bizony sok járulékos dolog is csatlakozik, amelyeket én is csak az idő és a tapasztalat alapján tudhatok már a magaménak. Ezeket a tanulságos eseményeket bizony csak megélni, vagy megtapasztalni  lehet. Néha nem is tudom, hogy mit várok el emberektől..?  Ha megengedik, van egy mondás : „ Mindenki magából indul ki..” Én most ismételten ennek a mondásnak az áldozata lettem.. Minden esetre egy embernek a nevével többet strigulázok be a „ pöttyös bögrések „ csoportjába, ami napról napra több tagot számlál úgy tapasztalom.Sajnos !

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom