Mindennapok 2012 október

2012 október 31.

Farkas napja van, 19 éve hunyt el Frederico Fellini olsz filmrendező.  Ismét két  „eseménydús” nap áll mögöttem, kezdve a mondanivalómat, a tegnapi rendkívüli képviselő-testületi ülésen történtekkel. A mai nap egy olyan határidő, amelyhez több fontos önkormányzati döntést kell, kellett meghoznia minden település képviselő-testületének. Ennek oka, a  2013 január 1-től megszűnő többcélú kistérségi társulások, amelyeknek feladatait az önkormányzatoknak most máshogyan kell megoldania. Nyolc napirendi pontot terjesztettem elő, de ezek közül a Takács Dezső úr által bérművelésbe vett önkormányzati föld váltotta ki a legtöbb indulatot. Sőt ! Személyeskedésig fajultak a dolgok. A kérdés jogosan vetődik fel : Miért ? Higgyék el én sem tudom, de nem akarok belefolyni ilyen módon sem, a Patczai család és a Takács Dezső közötti dolgokba.

A Patczai család részéről az ülésen jelen volt még Kalmár Gábor is, hiszen ő indította az eljárást a bíróságon a közel 8 hektár földterület bérbeadási eljárás törvényessége miatt.. Fel is olvasta a bíróság döntését a képviselő-testület előtt  az „ eljárás „ törvényességére utalva. Többször hangoztattuk már, hogy  nem vagyunk földügyi szakjogászok, de a korábbi körjegyző hivatkozott a törvényességre és annak betartására.   Az önkormányzatot egy cél vezérelte akkor és vezérli most is, amely igaz a földek hasznosítására is. Törvényes körülmények és előkészítés után a lehető legtöbb bevétele származzon Taszárnak a földek bérbeadásból.  Somogy Megyei Földhivatal határozatát küldtük ki a képviselők részére erről a napirendről, melynek alapján igazságos és TÖRVÉNYES döntés született ,mert nem sok lehetősége van a testületnek. Ezek közül a földhaszon bérleti szerződés közös megegyezéssel történő felbontása az egyetlen törvényes megoldás. Ezt az alternatívát Takács Úr először kategórikusan elutasította, majd később csak azzal a feltétellel volt hajlandó kijelenteni a beleegyezését ebbe a „ verzióba „ , hogy nélkülem akar tárgyalni a testülettel a felbontás körülményeiről. Ezt a kijelentését egész egyszerűen nem is akarom minősíteni, hiszen nélkülem önkormányzati ügyben nem tárgyalhat senki senkivel. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint. Abban az esetben, talán ha majd nem leszek polgármester. Még a felvetés is túlmegy minden jóizlés  határán számomra, és ultimátumnak minősíteném, ha finoman akarok fogalmazni.

Ez a szántó,  a 61 fűút melletti majd 8 hektáros terület, amelyet „ pedagógus földként” ismernek Taszáron. A terület bérbe adása mindig komoly feszültségeket gerjesztett a képviselő-testületi üléseken, hiszen Takács Dezső állampolgár több alkalommal próbált az elmúlt években pressziót gyakorolni rám és képviselő társaimra is. Ezt most is így érzékeltem.

Napirendi pontként terjesztettem elő a falumegújítási, és vidéki örökség pályázatot. Erről annyit kell tudni, hogy a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület tagjaként 5 millió forint az a keret, amelyre Taszár pályázhatna. Megpróbáltam megtárgyalni a helyi egyesületek képviselőivel, hogy az önkormányzattal együttműködve annak a céljai alapján nyújtsanak be pályázatot. Ezt azért szerettem volna elérni, mert így a bruttó 5 millió ft-ot lehetne felhasználni önrész nélkül. Az önkormányzatnak az áfa az önrésze ha pályázna, valamivel több mint 1 millió forint. Ebből a pályázatból a 61 út melletti buszmegállók cseréjét, valamint a közterületekre kihelyezett új padok, valamint új kukák kihelyezésre a régiek cseréjével együtt. Ezeket a célokat gondoltam megvalósítani, bár a kiírást elküldtem e-mailen  minden képviselőnek. Választ nem kaptam, és egyedüliként szavaztam meg a részvételünket, indulásunkat ezen a pályázaton . Indokként az utófinanszírozásra, és forráshiányra  hivatkoztak   . Erre lett volna megoldás, de ebbe most nem megyek bele. Az önkormányzat korábban költött arra, hogy felbecsültesse két ingatlanának az értékét, de ebben sem született döntés, dacára a közös elhatározásnak. A hasznosíthatatlan ingatlanok közül ez a sokadik, amiben benn áll az önkormányzat  vagyona. Ezen  vagyontárgyak értékesítéséből lehet ma  fejleszteni   olyan dolgokat, amire nincs semmilyen pályázat kiírva ( pl. utak, járdák ). Ma ezt az egyetlen lehetőséget látom a fenti területek fejlesztésre. ( még..) Aztán ki tudja..

A testületi-ülésnek fél 7-kor lett vége ezért elégedett voltam, de a többiek is hasonlóan vélekedtek e tárgyban.

Ugyanezt a megállapításomat már nem mondhattam el a mai 13.30-kor a Kaposvári Törvényszéken kezdődő tárgyalásommal kapcsolatosan, mert várakozáson felül, tovább tartott mint gondoltam. Az önkormányzatot képviseltem a Repülőmúzeum és Helytörténeti Emlékszobával kapcsolatos „ Szerzői Jog Megállapítása” tárgyú perben, melyet Tarlósi József és Kontsagh Sándor indított ellenünk, és S. M. Veterán Egyesület ellen. Tanuként beidézték még Pintér Zoltánt, a laktanya egykori parancsnokát, és Gobányi Sándor korábbi parancsnok politikai helyettest.  Miután végighallgattuk a tanukat, a bírótól jogi képviselőnk kérte Kontsagh Sándor elsőszámú felperes bírósági meghallgatását. Ezt a tanú vallomásokra hivatkozva is indítványoztuk, hiszen az ő nevét emlegették többet. Erre azonban a felperes jogi képviselője nyomban hivatkozott képviseltje rossz egészségügyi állapotára. A tárgyalás befejezése után még a tárgyaló teremben oda is  mentem a hivatkozást előadó ügyvédhez . Kifejeztem nemtetszésemet a hivatkozás okára, mert Kontsagh Sándor Úr több alkalommal sétált a lakótelepen, de találkoztam vele a laktanyában is, sőt az önkormányzat földszintjén is. Nem akarok senkit megbántani, de egy tárgyalásra eljönni és ott megszólalni szerintem nem olyan megterhelő dolog, mint amilyennek ezt most bemutatják. Engedjék meg a saját példámat, 6 hete operált térddel bebicegtem, lépcsőn másztam, és fájdalmaim voltak. Nem tudok sokáig egy helyben ülni ez miatt, a  tárgyalásról ki is kellett mennem ez miatt is. Én elegánsan megtehettem volna, hogy egészségi állapotomra hivatkozva nem megyek el, de Nem tettem ! Ezek után a hivatkozást látom ismét „ sántának”, és egészen egyszerűen méltánytalannak az ügy súlyára és fontosságára tekintettel. Engedjenek meg egy saját véleményt ezzel az üggyel kapcsolatosan is. Úgy akar valaki pereskedni, hogy el sem megy egyetlen tárgyalásra sem..? Hogyan akarja elmagyarázni, megindokolni az álláspontját így..?   Sok-sok kérdés az amit nem is igazán értek ez ügyben, de korábban is írtam már erről. Minden esetre elgondolkodtató dilemma ezek után, az emberi kapcsolatok minőségének pontos meghatározása is..úgy érzem..

2012 október 29.

Nárcisz napja van, 41 éve született Winone Ryder amerikai színésznő. Ma ismételten hűvös reggelre ébredtünk, és az esti havazás nyomait itt-ott még látni lehetett. Ma, a médiából  hallott „önkormányzatok adósságainak állami átvállalása” volt az a téma, amiért ismét  „álmatlan éjszakáim” lesznek.   A polgármesteri munkám 10 éve alatt folyamatosan arra törekedtem, hogy az önkormányzat anyagi helyzetéhez mérten legyenek a működési költségeink megtervezve és végrehajtva, valamint  a fejlesztéseink, beruházásaink is csak ezen az elven alapuljanak... Egyfolytában azt hallottam vissza az önkormányzati választások előtt, hogy mennyire eladósítottam a falut. Ebből természetesen egy szó sem volt igaz, de azt is meg kell jegyezni, hogy a képviselő-testület döntése nélkül,  ezt nem is lehet megtenni.

A miniszterelnök bejelentése alapján az 5000 fő alatti települések hiteleit az állam átvállalja. Igaz ennek a hitelátvállalásnak a feltételeit még nem ismerjük, de azért én halkan megjegyzem, hogy ez az intézkedés megint csak azoknak az önkormányzatoknak a részére nevezhető „ igazságtalannak „ akik hitel felvétele nélkül tudtak működni. Taszár is ezek közé a települések közé tartozik.. Itt most nem vizsgálom azt, hogy működés miatt , ( iskolára, bérekre, villanyszámlára ), vagy fejlesztésre, beruházásra vették fel a  hiteleket. Minden esetre nagyon kíváncsi leszek arra, hogy milyen módon lesz mindez a gyakorlatban végrehajtva. Amikor azt mondtam, hogy banki hitele nincs az önkormányzatnak, akkor nem említettem azt a hosszú távú önkormányzati tartozást, ami a lakótelepi közvilágítás korszerűsítése miatt még több évnyi fizetési kötelezettséggel jár.

A közvilágítás korszerűsítését elkerülhetetlenül és kompromisszumok nélkül el kellett végeznie a taszári önkormányzatnak a lakótelepen, mert életveszélyes és rossz műszaki állapotban volt. Akkoriban erre sem pályázati lehetőség  és egyéb más esélyünk nem volt, ezért egy villamos beruházással foglakozó cég tett ajánlatot a képviselő-testületnek. Minden előzetes tervezés és kivitelezés , után a több mint 100 millió ft költséget 10 évre, és kamatmentesen törleszthetjük. Akkor nem látott más lehetőséget a testület, az életveszélyes és takarékos rendszer fejlesztésére. Álmomban nem gondoltam volna azt, hogy lesz ember Taszáron, akit ez a fejlesztés zavar, de tévedtem mert van. Folyamatosan a szerződést tanulmányozva a hibákat keresi, és a személyes konfliktusát próbálja ezzel a hibás megoldással orvosolni. A vesztes ismét az önkormányzat lehet, mert nem jó helyen kapizsgál ha így szeretne revansot venni.

Elnézést kérek ezért az apró kitérőért, mert a mi tartozásunk konkrétan nem egy „klasszikus banki hitel” kamatokkal, de bizony hosszú távú anyagi kötelezettség Taszár községnek. Kíváncsi vagyok ezt is átvállalják-e.? ( Én sejtem a választ..) Ennyi erőből mindenféle fejlesztésre, és működésre kellett volna hiteleket felvennünk.. Sajnos nem tettük..?! A puding próbája az evés ! A kérdés azonban a jövőre nézve is megmarad, mert mit tesz majd az állam a további eladósodás megállításáért, netán megakadályozásáért..? Sok itt a kérdés számomra..

2012 október 28.

Simon és Szimonetta napja van, 82 éve született Bernire Ecclestone a Forma-1 főnöke.  Pénteken délután elindultunk a Horvátországi Okucaniba a Kenyérszentelési ünnepségre, és a 14. Emlékfutásra  Runa György és Hajnali József  társaságában. Délután 4 órakor érkeztünk meg, és horvát barátunkkal együtt először a temetőbe vezetett az utunk Ivica Corkovic Okucani volt alpolgármesterének sírjához. Nagyon barátságos, köztiszteletben álló, mindig mosolygós embernek ismertem, aki a helyi népdalkör tagja is volt. Mióta meghalt minden évben viszünk virágot a sírjára a temetőbe.

A temetőből a kultúrházhoz vezetett az utunk, és a helyi értékek bemutatásához hasonlítanám azt a rendezvényt, amit vendéglátóink „ kenyérszentelésnek” hívnak. Amikor elmondtuk a magyar hagyományokat , akkor kicsit ránk csodálkoztak, de mindenképpen tanácsot kértek a tőlünk a jövőben tartandó ünnepségük szervezésével kapcsolatosan. A hangulat azonban számunkra mindenképen követendő példa. Pillanatok alatt tömeg alakult ki, és mindenki barátságosan együtt énekelt, táncolt „ természetesen népzenére”.. Jól éreztük magunkat, de kicsit meglepődve vettük tudomásul, hogy a vendéglátó polgármester kollégánk és több helyi „ közméltóság” 22.00-órakor elindul Medzsugorjéba katolikus zarándoklatra. Illedelmesen közölték, hogy a másnapi emlékfutás startjára és a koszorúzásra sajnos nem tudnak eljönni, de nem aggódjunk, mert majd megoldják. Így is történt ! Szombaton reggel 8 óra körül megérkeztek a futók 30-an, és egy kedves horvát önkormányzati képviselő barátommal együtt koszorúztuk meg a helyi pap áldása után a közös emlékművet.  Azt mondanom sem kell, hogy testvér településünkön a magyartól nagyban különböző hagyományok és élet stílus működik. Ezt egy kicsit furcsa megszokni, de nem lehetetlen. A mai napi futók érkezése program körülményeit megbeszéltük személyesen tegnap este, de a hónapokkal korábban elküldött és egyeztetett tervekben tisztázták Runa Gyuriék a tolmács segítségével.  Ebben a tudatban indultunk tegnap délelőtt haza. Miután megérkeztem a csodás napsütésben még itthon a ház körül serénykedtünk.

Ma reggel az óra átállításával együtt az eső is eleredt. Eszembe is jutottak a futók, hogy szegények biztos áznak, fáznak. Tegnap 18 fok volt, ma 2, és 14.00-óra körül a zúzmarás eső is elkezdett esni. Mikor is esne, ha nem pont a befutókor. A Millenáris Parknál vártuk a befutókat, kicsi de lelkes csapatunkkal. Kiss Jani barátom sebtében felállított pavilonja alá forralt boros, és  teás pultot teleptett a beérkezőknek. Mikor megláttuk a futók biztosítását végző rendőrautó fényeit, megnyugodtunk. A Kapos tv stábja is felvette a befutókat, akikkel együtt tapsolva szakították át a rögtönzött célszalagot. Runa György a Honvéd Sport Egyesület elnökeként nyilatkozott a Tszár-Okucani Emlékfutásról, valamint annak hagyományairól. Sajnálattal kellett megállapítanom, hogy a testvértelepülésünk képviseletében senki sem érkezett a parkhoz. Többször hívta a tolmács a horvát kontakt személyt, de amikor tudott beszélni vele, akkor azt mondták neki,hogy „ úton vannak”. Ezért úgy döntöttünk, hogy előbb menjenek a futók előbb zuhanyozni, aztán koszorúzunk a parknál lévő emlékműnél. 15.00-óráig vártunk, de nem jöttek! Nélkülük koszorúztunk, és folytattuk tovább a programot az önkormányzat földszinti nagytermében, tovább reménykedve a megérkezésükben. Elkezdődött az elismerések átadása és szépen lassan rádöbbentünk, hogy nem is fognak megérkezni. Nagyon sok előzetes egyezetés és szervezés után becsapva is éreztük magunkat, mert a Horvát Kisebbséggel egyeztetve a tolmácsunk a kaposvári népzene csoportot is meghívta a vendégeink kedvéért. Minden esetre nagyon jó hangulatot csináltak a fellépők a 20 perc alatt. Egy ilyen élménnyel is lettek szegényebbek a horvát barátaink, mi pedig a távolmaradásuk okaival.

2012 október 25.

Blanka és Bianka napja van, 151 éve született Rippl-Rónai József festőművész. belopódzik a mindennapjainkba az ősz. A hűvös párás reggelek a köd , és a fákról hulló sárga levelek jelzik a naptárt. Sokan emlegetik még a szép napos hosszú hét végét, joggal. A párás és csúszós utak is figyelmeztetnek bennünket az ősz másik arcára is. Ilyenkor  kell  leporolni a téli gumikat és felszereltetni az autóra őket. Már akinek van.

Ma ismételten volt mit tenni, hiszen délelőtt igényfelméréshez kellett információt szolgáltatni, a téli „ Szociális Tűzifa „ programhoz. Tavaly 100 köbmétert oszthattunk szét, idén 150 köbmétert jelöltem meg, de azt, hogy mennyit kapunk, vagy kapunk-e azt nem tudom megmondani. Eddigi ismereteim szerint hasonló feltételekkel kapunk ( ha kapunk ) tűzifát, mint tavaly. A szállítás és egyéb költséget az önkormányzatnak kell viselnie. A másik közérdekű igény a víz és csatorna díjának fizetési rendszere, amely mindenkit érint. Személyesen kértem a KAVIZ Kft ügyvezető igazgatóját, hogy mindenki „sárga csekken” fizethesse a víz és csatorna díját, így egységesen és határidőben kell fizetni. November elejétől remélhetőleg áttérnek a KAVIZ Kft-nél erre a rendszerre..( meglátjuk..)

13.00-órakor az általános iskola, óvoda és bölcsőde intézmény fenntartó társulási tanácsi ülésére került sor. A három napirendi pont közül az iskolában kialakítandó étkezdéről szóló döntést említeném meg,. Az őszi szünetben remélhetőleg elkészül az új étkezde kialakítása, mellyel sok-sok éves probléma kerül megoldásra. Nem kell majd felmenni a gyerekeknek az óvodához ebédelni, hóban, fagyban, esőben és szélben. Nem zajonganak és szemetelnek majd a gyerekek az utcákon dél és kettő óra között.. Ennek nagyon örülök én is, hiszen korábbi választási ígéretemben is megoldást kerestem erre a problémára .. Most megoldódni látszik. A másik kérdés talán az lehet, hogy miből lesz pénz erre ? Az intézmény igazgatójának tájékoztatása alapján egy közel 4 millió forintos bérmegtakarítás nyújt majd fedezetet a munkálatokra. Az intézményi előirányzatok közötti átcsoportosítás jogi előírásai miatt kellett a „ fenntartónak „ döntenie, jelen esetben a „ Tanácsnak”. Ez is megtörtént.

Alig fejeződött be a tanácskozás, és 14.00-órakor kezdődött a Kaposvári Kistérség Közbiztonsági Tájékoztatója. Mondhatnám „ meleg váltással” léptünk tovább.. A Kaposvári Rendőrkapitányság vezetője Búzás László alezredes és Kovács Zsolt alezredes, valamint a taszári rendőrörs állományából Tóth Zoltán képviselte az „ előadói „ oldalt.. A meghívott polgármesterek, és az önkormányzatok  képviselői egy „viszonylag „ széleskörű információt kaptak a „ témáról „ . Az előadás ideje alatt többször is ki kellett mennem a teremből, mert telefonon hívtak. Az előadás végét sem „ tudtam kivárni” , mert az IKSZT pályázatunk helyszíni ellenőrzését végezték a  Vidékfejlesztési Hivatal emberei. Több mint 70 oldal aláírása és „ szignózása” után pont került a taszári önkormányzat kifizetési kérelmére.  30-60 napon belül meg kell kapnia az önkormányzatnak a tavaly szeptemberben kifizetett 22 millió forintját. Remélem meg is kapjuk időben..

Azt majd el felejtettem mondani, hogy ma dél előtt még Budapestre is el kellett volna utaznom, mert a közbeszerzési eljárásunkat, amelyet a „ Laktanya környezeti kármentesítése „ tárgyban folytattunk le, az egyik pályázó „ Jogorvoslati eljárás” keretében megtámadta. Természetesen a közbeszerzési szakjogászunk képviseli az önkormányzatot a Döntőbizottság előtt. Reményeim szerint az eljárás ennél több késedelmet már nem szenved.

Holnap délután indulunk testvér településünkre a Horvátországi Okucani-ba, ahol először egy „ Kenyér Szentelési Ünnepségen” veszünk részt Runa György barátommal és Hajnali József tolmáccsal együtt. A Honvéd Sport Egyesület új elnöke Runa Gyuri , akivel együtt szombaton reggel elindítjuk a 14. Okucani-Taszár Emlékfutás körülbelül 35 résztvevőjét is.  Ez az „ emlékfutás”már hagyománnyá vált, és az életem részévé is. Vasárnap délután 3-körül érkeznek Taszárra futás résztvevői, akik a tisztálkodás után  elismerések kapnak , majd vacsora következik. Az „ Emlékfutást” a Honvéd Sport Egyesület szervezi, mi „ csak” segítünk benne.. Nagyjából és teljesség igénye nélkül most ennyit írnék.

 

2012 október 23.

Gyöngyi napja van, 56 éve forradalom és szabadságharc kezdődött Magyarországon. Történelmünk fontos napja volt az, amely 1956 október 23-án közösséggé és tettekké formálta a vágyakat. Nem akart mást a Nemzet, mint a Magyarország Szabadságát, mint oly sokszor a történelem során… A médiából folyamatosan záporozott ránk az "Ünnep Üzenete", de sokaknak nem jelentett mást, mint  egy „ szimpla hosszú hét vége „. A nemzeti identitást és közösséggé formálást ismét újra kell tanulni, mert a bábák között veszni látszik a gyermek most is..

Ezen a héten is sok tennivalóm lesz, és olyan fórumok egyeztetések is várnak amelyeket még a hét végi Okucani-Taszár Emlékfutással is bonyolítunk.. Iskolafenntartó társulási ülés, közbiztonsági tanácskozás, csak a fontosabbak említve. A múlt héten ismételt egyeztető tárgyalásokat folytattunk a hivatalban Gölle, Büssü és Kisgyalán községek polgármestereivel és  a körjegyzővel. Megint csak azt a tényt tudtuk  tudomásul venni, hogy a „ jogszabály tervezetben „ újból változatattak, ami azt jelenti, hogy kevesebb dolgozóval számol a jogszabály tervezője.  Összefoglalva a történteket: nem lehet ma megtervezni a 2013-év hivatali létszámát pontosan. Nem csak Taszáron, hanem sehol az országban.. Mindenki mindenkivel tárgyal, mert 2000 lakosnak kell minimum lennie egy hivatalban jelen tudásunk szerint.. Így azok akik meg tudnak egyezni egymással, és a dolgozói létszámokkal, székhely központtal azok a szerencsések.. Akik nem tudnak megállapodni és nincsenek meg 2000-en, azokat a " Kormányhivatal " oda teszi, ahova kell.. Sok-sok kérdés mellett ma ez a helyzet és a tét..   Egy biztos ! Pénz nem sok mindenre lesz.. Az, hogy ebben mi lesz az ami az állampolgárok ügyeinek a hatékony intézését jelenti és ráadásul helyben, azt ne kérdezzék, mert nem tudom.. Sok kérdés van még amire még válaszok várnak, de hogy mikor lesz a válasz az most jó kérdés.. Mondhatnám stílusosan : Ez ma a leggyengébb láncszem…

2012 október 17.

Hedvig napja van, 33 éve Teréz anya misszionárius apáca kapta a Nobel-békedíjat.. Kellemes őszi idő van és a lábam is lassan javulgat „talán”. Azon próbálok ismételten dolgozni, hogy a nem régen megjelent   Vidékfejlesztési Minisztérium 103/2012 (X.1) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a "Vidéki örökség megőrzéséhez" LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-tõl igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről kiírásban szereplő pályázatokat kihasználhassuk..

A rendelet szerint az 1-2 célterület esetében legfeljebb 50 millió Ft-ig, a 3-as célterület esetén legfeljebb 25 millió Ft-ig, a 4-es célterület esetén legfeljebb 25 millió Ft-ig igényelhető támogatás. A támogatás mértéke önkormányzatok és társulásaik esetében nettó 100%, természetes személyt érintő fejlesztés esetén max. 70%, nonprofit szervezetek esetén és egyházak esetén bruttó 100%.

Megjelent továbbá a Vidékfejlesztési Minisztérium 102/2012 (X.1) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és -fejlesztésre LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével .  A fejlesztéseket 5 célterületben határozták meg, így 1-es, 2-es célterületen lehetőség van épületek, utak, kerítések, zöldterületek felújítására, kialakítására, szelektív hulladékgyűjtő szigetek kialakítására, 3-as célterületen helyi piacok kialakítására, az ahhoz tartozó kiszolgáló létesítményekkel együtt, 4-es célterületen játszóterek építésére, 5-ös célterületen sportlétesítmények kialakítására. A támogatás mértéke az egyes „Helyi Akció Csoportok  még rendelkezésre álló források erejéig lehetségesek. A rendelet szerint az 1-3 célterület esetében legfeljebb 50 millió Ft-ig, a 4-es célterület esetén legfeljebb 5 millió Ft-ig, az 5-ös célterület esetén legfeljebb 25 millió Ft-ig igényelhető támogatás. A támogatás mértéke önkormányzatok és társulásaik esetében nettó 100%, a 3-as célterület esetén max. 80%, hátrányos helyzetű településen megvalósuló fejlesztés esetén 85%, természetes személyt érintő fejlesztés esetén maximum. 70% ,nonprofit szervezetek esetén és egyházak esetén bruttó 100%. Aki úgy értelmezte mint én, hogy a támogatás mértéke „ nettó 100 % max. „ az azt jelenti, hogy az önkormányzatok önrésze a 27 %-os ÁFA. Vagy így adják a támogatást, vagy sehogy ez a lényeg.. sajnos..

 

2012 október 14.

Helén napja van, 101 éve alapították Budapesten az első filmgyárat, a Hunniát.. Szép csendben „ eltelt „ ez a hét vége is,  „eseményileg” a tegnap estei  óvoda és bölcsőde részére szervezett  „ jótékonysági bált „ említem. Ismereteim szerint több mint 180-an vettek jegyet, és jöttek el bálozni. Az önkormányzat is segített , hiszen 50 ezer ft-ot szavaztunk meg az intézmény javára. Amúgy szintén vittem még két tortát is a tombolára, valamint a családi felajánlásból is kivettük a részünket öt ajándék csomaggal. Két csokor virággal köszöntem meg vacsora közben az intézmény dolgozóinak is a munkáját, melyet az egyik csokor virággal Utasiné Kenderák Tímea óvoda vezetőnek, és Erdős Szilvia bölcsőde vezetőnek adtam át. Köszönet az egész évben végzett munkájukért. A lábam miatt nem tudtam táncolni, de a tombola sorsolást azért megvártuk, és két nyereménnyel lettünk gazdagabbak. .Arról nem akarok nyilatkozni, hogy többen is eljöhettek volna, mert nem is akarok. Aki jól akarta  érezni magát az megtehette, de azért most is voltak néhányan, akik „ nem tudták, hogy hol a határ…, már úgy ivásilag..”  Mára már lehet, hogy megbánták , de hát késő bánat eb gondolat…Ma van búcsú Taszáron, igen szerény érdeklődéstől övezve .Ez az esemény is, mint sok más az életben, mára már teljesen elveszítette a valódi jelentőségét és üzenetét , ami szomorú. Én még emlékezek arra az időszakra, amikor 50 ft-al a zsebünkben lázasan készültünk gyermekként a búcsúra, rengeteg kipakolós, ringlis, céllövölde és tömeg várt bennünket. A családi összejöveteleket nem is akarom említeni …Ma bezzeg  !? Alig van már valaki a búcsúban, minden” arany áron „van,  rengeteg a bóvli és minden szinte csak a pénzről szól..Tegnap volt egy barátom esküvője, Bőzsöny Andrásé, akinek ezúton is szeretnék gratulálni, és sok boldogságot kívánni...

2012 október 11.

Brigitta napja van, 40 éve született Óvári Eszter többszörös magyar bajnok tornásznő. A mai nap legfontosabb eseménye a 17.00-órakor kezdődő képviselő-testületi ülés volt. 10 napirendi pontot küldtünk ki a meghívóban, de az élet sokszor felülírja a terveinket, amely most is így történt. Még több napirendi pontra tettem javaslatot mint, mint az ülés vezetője, hiszen ez jogomban áll. Ezt nem mindenki gondolta így, jött is a kifogás a beterjesztésemre Utasi Tamás képviselő társunktól. A körjegyző, mint a törvényesség őre „természetesen” megerősített abban, hogy jogszerűen jártam el. Itt mindjárt helyre is lett téve a „ jog értelmezése.” A módosított napirendeket az érdeklődők megtalálhatják a Taszár honlapon, de az egyik közérdekű információ az, hogy Kaposhomok és Sántos község kiválik a jelenleg fenntartott körjegyzőségből, 2013 január 1-től, és Szentbalázshoz csatlakoznak. A sántosi döntést még megértem, de a Kaposhomokiakét már kevésbé.

Kérdések csak azért merülnek fel bennem ezzel kapcsolatosan, mert szeptember elején együttes ülésünk volt az érintett képviselő-testületekkel, és ott arról biztosították a taszári testületet, hogy nem akarnak máshová csatlakozni, bár Sántos már évekkel ezelőtt fontolgatta a kiválást anyagi okokra hivatkozva.. 2008-ban „fogadtuk be „ Sántost, mert szorult helyzetben voltak.

A közelmúltban a kaposhomoki polgármester társam szorgalmazott a három testületnek egy „ informális” megbeszélést önkormányzatokat érintő változások tárgyban. Ez a közös megbeszélés elmaradt, és még az új átszervezéssel kapcsolatos taszári ajánlat sem érdekelte a Kaposhomok képviselő-testületét. Magyarul , minket meg sem hallgattak.. A szentbalázsi önkormányzat ajánlatára azonban egyből rábólintottak  !  Ezt úgy tudom, hogy szóvá is tette valamelyik képviselő, az ülésen de nem igazán foglalkozott vele érdemben senki. Én személy szerint tudomásul veszem a döntésüket, csak nem igazán értem, és legfőképpen nem tartom ilyen formában egy korrekt eljárásnak.. A közösen eltöltött 22 évre hivatkozva talán mást érdemeltünk volna, de nem így történt.. Minden esetre az „állítólag” Kaposhomokon  napi 8 órában ülő hivatalnok nem fog tudni mindent elintézni a tisztelt Kaposhomokiaknak, ebben biztos vagyok... Ezért is vannak az önkormányzatoknak szakterületei.. ( még  )..  Lelki szemeim előtt látom, amikor majd a „homokiak” „ügyintézni” mennek Szentbalázsra Kaposvár érintésével. Mert ma ugye csak így lehet oda eljutni az érintetteknek.  A döntés „ódiuma” a jövőben dől majd el..

A másik fontos napirend  a Gölle, Büssü, Kisgyalán települések csatlakozási szándéka a körjegyzőségünkhöz. Délelőtt folytattunk előzetes tárgyalást a göllei polgármester úrral  és a körjegyző asszonyukkal együtt itt a hivatalban. Sajnálattal vették tudomásul másik két önkormányzat kiválását, de tenni nem tudunk ellene, inkább az új helyzethez kell alkalmazkodni. A jelenlegi törvény tervezetben az állami hozzájárulás mértékével lehet kiszámolni, hogy lakosság szám arányosan mennyit ad az állam a hivatalok működésére.

Az állam a hivatalok működését a lakosság számának nagyságához mérten különböző létszámmal finanszírozza a tervek szerint. Taszáron 2065-en laknak, és erre 8-fő bérét biztosítja, közel 36 millió ft-al. A göllei körjegyzőség csatlakozásával 1700-al növekedne új hivatal által ellátott állampolgárok száma. Összesen  kb 3700-an lennénk, de a hivatal létszáma 12 fő lenne. A csatlakozási ajánlatuk szerint 6 fő Göllében és 6 fő Taszáron dolgozna.

 

Nagyon körültekintően kell eljárni most, mert minden körülményt jól kell felmérni, és olyan döntést hozni,ami a lehetőségekhez képest a legjobb Taszár számára. Nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy  3 millió ft-al kevesebbet kapnánk az államtól ,ahhoz képest mint ha Taszár egyedül működtetné a hivatalt.  Most 7-en dolgoznak a körjegyzőségen, és így kevesen vannak. A képviselő-testület úgy döntött, hogy ilyen módon nem  kívánja elfogadni a göllei körjegyzőség csatlakozását, azonban akkor ha Taszáron dolgoznának 8-an, és Göllében 4-en, valamint a többi finanszirozással kapcsolatos kérdést is sikerül tisztázni, akkor igen. Egyéb iránt megjegyzem, hogy minden napirendet megtárgyaltunk és elfogadtunk. A korábban említett taszári futball mérkőzésen történtekkel kapcsolatosan tájékoztatást kaptunk a taszári sport egyesület elnökétől Benke Gábortól. A retorziókat és az elnéző levelezésről is kaptunk információkat. Más egyéb intézkedés nem történt a képviselő-testület részéről..Tudomásul vettük a tájékoztatót és ennyi.. A renitens játékost eltiltották a focitól, és még annak örülhetünk, hogy más büntetést nem szabtak ki az egyesületre..eddig..Egy szóval : nem egyszerű sokszor az élet ugye...?!

 

2012 október 10.

Gedeon napja van, 79 éve kezdték árulni a szintetikus mosóport. Ma már „mutogatja körmeit az ősz”, de hát így van ez rendjén „ időjárásilag”..  A kisebbik leányom tegnap este megbetegedett, így ma reggel orvoshoz kellett vinni. Valamilyen  „vírus „ ütötte fel a fejét újfent az intézményekben, és a közösség…azon bizony ilyenkor végig száguld megfertőzve mindenkit. Ezek az „időszakos nyavaják „ rendszeresen felütik a fejüket , és az aggódó szülők sem sokat tehetnek ellene, miközben minden apró jelre felkapjuk a fejünket az iskola folyosóján. Ki köhög, tüsszent, vagy ad ki „ furcsa hangot”.. Ezek azok az ösztönösen aggódó szülői viselkedések, amelyek egyre jobban háttérbe szorulnak napjainkban. Sajnos a gyerek betegsége képes és teljesen felforgatja a család napi életét. Ki maradjon otthon a gyerekkel, hogy és mikor viszik orvoshoz, és persze a munkahely hogyan tolerálja mindezt….Igen ! Ezek bizony „ súlyos kérdések” amelyekkel szembesülünk..

A napi dolgaim mellett folyamatosan azon gondolkodok, hogy a repülőtér hasznosítása mikor fogja megoldani elmaradott térségünk problémáit. Az is elgondolkodtató, hogy korábban a média kereszttüzében lévő „ Taszári Repülőtér Hasznosítása koncepció „ az érdektelenség ingoványába süllyedt.. Néha-néha még egy szalagcím megjelenik a médiákban, de az embereknek  már Taszár neve hallatán a közöny és a csalódottság jut .. 2010-óta az utolsó  pályáztatás óta alig van információ, hogy „ Akkor most hol is tart a repülőtér hasznosítási ügye  ?”

A 2010-januári események borzolták a taszári kedélyeket is, hiszen az Ugarde Kft eredményesnek nyilvánított pályázatát egy csapásra érvénytelenné nyilvánította a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt az állam képviseletében, mint annak képviseleti szerve. A kiírásnak megfelelően 100 millió ft-ot  kellett kifizetni a részvételre, ami alapvető feltétele volt a részvételnek, és aminek a befizetése meg is történt a fenti cég részéről. Több mint 23 milliárd ft fejlesztést garantáltak, és az állam arra hivatkozva érvénytelenítette a pályázatukat, hogy az 1 milliárd ft vételár fennmaradó részét 900.millió ft-ot nem fizettek be határidőre.

Arról azonban „ elfelejtették „ tájékoztatni a „ Tisztelt Közvéleményt” , hogy a pályázó cég sok kérdést tett fel a repülőtérről a pályázat kiírójának, amire nemes egyszerűséggel nem kapott válaszokat. Ilyen formán „ érthető” , hogy tisztázatlan feltételekkel nem fizet a beruházó. Engedjék meg, hogy az állításomat igazoljam is. Idén áprilisban a Budapesti Bíróságra idéztek tanúként a repülőtér hasznosítási pályázat egyoldalú eredménytelenné nyilvánítása miatt. Az Ugarde Kft beperelte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t ezen egyoldalú kizárás miatt . Milyen kérdésekre nem kapott választ az Ugarde Kft  ?

Például: Közművek megosztása..? A repülőtéri térképen az épület alaprajzai, szolgalmi jogok kérdései és hasonlóak. A bíróságon az MNV Zrt még azt is vitatta, hogy a cég képviselői személyesen Taszáron jártak…Ekkor elmondtam, hogy például az elektromos rendszer megosztására 2011 augusztusában került sor, amit természetesen bizonyítani is tudok bármikor. Igen ! Így bizony nehéz tisztázottnak nyilvánítani a viszonyokat 2010-re hivatkozva…Hát nem furcsa  ?! Az ilyen és ehhez hasonló kérdések tisztázása okán közpénzből tart ott a Taszári Repülőtér projekt, ahol tart. Tiszta szívemből sajnálom, hogy az „ ügy „ súlyára és fontosságára tekintet nélkül eddig nem születhetett „ peren kívüli egyezség „ .. Az esélyek latolgatása, és a fejlesztésben lévő gazdasági potenciál súlytalannak tűnik a döntéshozókra nézve, hiszen ma nem engedhetné meg magának egyetlen helyi poltikus sem azt, hogy idáig sodródjon a helyzetünk..  Régóta működnie kellene már ennek a projektnek, és fejlődő, virágzó gazdasági életnek lennie Taszáron.. Helyette a munkanélküliség a vegetálás, és a várakozás maradt a fejlődésre.. Szerintem a mai helyzet rendkívül elszomorító, és az egyeztetések hiánya mellett nem is történt semmi az elmúlt több mint két évben repülőtér ügyileg.. Ahogy szokták mondani : A remény hal meg utoljára..

2012 október 6.

Brúnó és Renáta napja van, ma történelmünk egyik legfontosabb eseményére, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, vértanúira emlékezünk Tisztelettel…

Az aradi vértanúk azok a magyar honvédtisztek voltak, akiket a szabadságharc bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.

Az aradi vértanúk emlékezetéhez hozzátartoznak a tiszteletükre készített emlékhelyek, emlékművek, melyek a korabeli Magyarország területén helyezkednek el. A legismertebb a Huszár Adolf, illetve Zala György által készített és Aradon felállított Szabadság-szobor, melyet 1925-ben lebontottak, majd a román-magyar megbékélés részeként 2004-ben visszaállították. Aradon a kivégzés pontos helyén emlékoszlop áll.

Aradi-park Az Aradi park elnevezésű történelmi emlékhely a vas megyei Rátót községben található. A kistelepülés a 8-as számú főút mentén, déli irányban helyezkedik el, Körmend és Szentgotthárd közt félúton. A községben és környékén volt birtoka a Széll családnak, itt áll az egykori miniszterelnök Széll Kálmán kastélya is. Feleségének Vörösmarty Ilonának, a költő édesapa halála után Deák Ferenc a gyámja, aki gyakran látogatta Rátóton is. A hagyomány szerint az 1860-as években Deák ültette az Aradi vértanúk emlékére azt a tizenhárom tölgyfát, melyeket a falu azóta is kegyelettel ápol.

 

2012 október 5.

Aurél napja van, 1 éve hunyt el Steve Jobs  az  Apple alapítója. Ma reggel ismét kellemes őszi időre ébredtem. Mondom ezt azért , mert a hőmérséklet kellemesnek mondható. A táppénzem alatti reggelek is szinte minden nap hasonlónak mondhatók.  Egyedül „ csak „ az injekciók beadását mondhatnám kellemetlennek, de amúgy ez sem egy „ ördöngösség „ mikor " hasba szúrnom "magam. A sétálással  és a rehabilitációval vagyok mostanság inkább elfoglalva, hiszen nemsokára a fizikoterápiás kezelések következnek . Remélhetőleg ezek majd meghozzák azt a kedvező hatást, melyet hőn áhítok már.

Az egészségi állapotom természetesen nem  állt Taszár község  közügyeinek intézései közé, hiszen még a Marcali kórházban fekve is jöttek hozzám aláíratni hiánypótlást. Nagy Márk a szolgálati autó sofőrje kénytelen volt eljönni, mert ez az ügy nem tűrt halasztást. Ezek után mondja nekem még valaki, hogy nem fontos számomra Taszár ügye..!

Ismételten csapkodnak a gondolataim a hivatali munkavégzéssel kapcsolatban, hiszen a jövő héten csütörtökön képviselő-testületi ülést kell tartani. Különböző határidők, és fontos feladatok miatt kell tárgyalnunk ezen az ülésen, de  a Bursa Hungarica felsőoktatási intézményekben tanulók támogatásáról mindenképpen kell dönteni. Akik figyelmesen olvasták a korábbi bejegyzéseimet, azok láthatták, hogy Tarlósi József Úr a hozzászólásaival folyamatosan ébren tartja bennem ( is ) a „ Tiszteletbeli Taszári Ügyeletes Kerékpáros Őrszem  „ státusát. Ő az, aki fáradhatatlanul rója Taszár útjait, kerékpározás közben telefonálva figyel és fényképez mindent és mindenkit. A szándékot nem firtatom, és nem is érdekel, de a megnyilvánulások és a sértődöttség tisztán kiérezhető a stílusából. Az ember, akit én nem bántottam, mégis csillapíthatatlan vágyat érez, hogy revansot vegyen ( rajtam is..)

A cselekedeteit nem is minősítem, de engedjenek meg egy hasonlatot ! Kíváncsi lennék rá, hogy mit szólna Tarlósi Úr akkor, ha a nyitva hagyott bejárati ajtaján idegenek egyszer csak bemennének hozzá a lakásába, és elkezdenének mászkálni és fényképezni..? .  Azt nem is firtatom, hogy miért hagyta volna nyitva a bejárati ajtaját, szellőztetés, vagy más okból…Szerintem felháborodna, vagy legalább is megkérdezné: Hát maguk..? Mit keresnek itt?

Igen ! Most többen nem értik és kérdezhetik, hogy miért is írtam le ezt a kis „ hasonlatot” …? Azért, Tisztelt olvasók,mert Tarlósi József Úr a taszári laktanya "nyitva hagyott"  kapuján „ nemes egyszerűséggel „ besétált és fényképezni kezdett. minden tiltás ellenére egy korábbi időpontban!  Milyen jogon tette ? Ez itt a kérdés ! Mint ahogyan a lakásába a nyitott ajtón keresztül hívatlanul belépők tették volna  !  Semmilyen, és ez itt a lényeg ! Ezt a cselekedet hívják úgy  szaknyelven : Birtokháborítás  ! Ezeket a dolgokat kellene ám fejben helyre rakni, és minden alap nélkül hivatkozni az önkormányzat különböző „ állítólagos jogsértésére „ ,mert  ez egy zsákutca !

A korábbi években évtizedekben ennek a fajta „ szőrszál hasogatásnak „ hírmagját sem ismertem, mert  nem "támadtak" ilyen módon soha. Mióta nem tartozok a „ baráti körhöz” már megváltozott a hangsúly és a stílus, és a megítélésem is. ( Részükről  ...)  Mikor polgármesterré választottak akkor mondták, hogy hirtelen sok „ érdek barátom „ lesz, de csak addig barátok amíg az érdekeik így diktálják.. Valóban ! Itt van ennek az iskola példája is.. A leckét egy életre megtanultam..! Igaz Taszáron nem ismerek 2-3 embernél többet aki így vagy úgy elfordult tőlem nyíltan hasonló okok miatt, de szívük lelkük legyen rajta. Az sem különösebben érdekel már, hogy elfordítják a fejüket és a köszönésemet sem fogadják, mert ez már intelligencia kérdése. Taszár közügyeinek körrekt megoldásához vajmi kevés köze van...de ők tudják.. Igen ! Valóban közpénzen citálták a taszári önkormányzatot bíróság elé, szívük lelkük legyen rajta.. Számtalan esetben hibádzik a hivatkozásuk, amelynek érdemi megoldása az " ügy kulcsa.". ( lenne  ) Erről azonban keveset olvashattam..

Az egyik „ érdekes „ hivatkozást Tarlósi Úr tette az önkormányzat képviselő-testületének írt e-mailben, melyben a múlt hét végi futball mérkőzésen történt események sajátságos megítélését taglalta „ sánta hasonlatokkal” fűszerezve. Érdekes párhuzamokkal ível át a tavalyi, és  részére ( is ) hátrányosnak ítélt testületi döntésről. Akár hogy is értékeljük a múlt héten történteket, az önkormányzatnak nincs sok eszköze ( jogi még kevesebb ) egy önálló jogi személyiségű egyesülettel szemben.. Egyedül a pénzügyi támogatást vonhatja meg, de ezzel a taszári futball is  veszélybe kerül a fiatalokkal együtt.. Most először ezt kell mérlegelni  hideg fejjel és tárgyszerűen, mert  itt senki senkit nem tilthat ki sehonnan Józsi Bácsi ! Nem kell összekeverni a dolgokat, és párhuzamot vonni. a tavalyi testületi döntéssel, amelynek teljesen más okai és körülményei voltak..

 

2012 október 3.

Helga napja van, 55 éve hunyt el Szabó Lőrinc költő, műfordító. Ma jöttem haza  a Marcali kórházból, mert tegnap le kellett engedni a duzzanatot a térdemből. Sajnos nagyon feldagadt, és nem volt más választásom. Kellemetlen volt, de kibírtam, mert én mindent kibírok. A mondás is azt tartja : „ Ami nem öl meg, az erősebbé tesz..” A beavatkozást megvárta a párom, és 2 óra után haza is jött. Nagyobbik leányom megbetegedett, és a kisebbik sem jöhet még haza egyedül az iskolából. Ezeket a feladatokat nem egyszerű összehangolni, sajnos. Természetesen már előre lebeszéltem a „ beavatkozást „ a műtétemet végző sebésszel. A gond csak az, hogy a megismerkedésünk 20. évfordulója is tegnapra esett .. Sajnos van ilyen. Tegnap megérkezett a Kaposvári Törvényszékről az augusztus 29.-i tárgyaláson kimondott bírósági ítéletem is. 15 oldalon keresztül taglalta a Tisztelt Törvényszék Bírája a bűnösségemet.. ( szerintük ..) Olyan apróságokat már nem is akarok említeni, hogy a velem kapcsolatos alap információk sem felelnek meg a valóságnak. Ez csak az első oldal, de a többiről nem is akarok itt írni.. A fellebbezést természetesen benyújtjuk jogi képviselőm útján.

 

Tisztelt Tarlósi József Úr !

 

Bocsánat, de nem értem a kérdését. Én személy szerint nem döntök ez esetben sem, majd esetleg a képviselő-testület, mind mindig..! Tudom, tudom..Ön szerint már  megint a testület mögé bújok.. Nem bújok senki háta mögé, csak a polgármesternek a képviselő-testület döntéseit kell végrehajtania.. ! Mert ez bizony ma még így működik, és működött korábban is.. Erre tényre, jogszabályra hivatkozok most, és hivatkoztam korábban is… Amúgy 2 hete táppénzen vagyok, és nem tudom, hogy mikor megyek legközelebb dolgozni. Ezt talán észre is vette ma, mert az ön által indított bírósági tárgyaláson ahol alperesként az önkormányzatot kellett volna képviselnem, sajnos nem tudtam személyesen részt venni.. A sport  egyesület elnökségét kellene elsősorban meghallgatni, és természetesen mindazokat is, akik elkövették ezt a sportszerűtlen cselekedet. Természetesen, ha  vállalják a meghallgatást a testület előtt   Az „ esetleges „ jogi lépésekről nem tudok még nyilatkozni, ( ha egyáltalán lesz..) ..

 

2012 október 1.

Malvin napja van, 65 éve született Som Lajos zenész, a Piramis együttes tagja. Ma, a hét végi taszári futball mérkőzésen kialakult helyzet borzolta a kedélyeket. Egyszerűen nem akartam hinni a szememnek és a fülemnek, amikor meghallottam, hogy Taszár neve egy botrányos foci mérkőzéssel kapcsolatosan merült fel. Ilyenkor tehetik fel a kérdést: vajon kell-e az önkormányzatnak milliókkal támogatni a focit..? Erre nagyon nehéz válaszolni.. Nem tudom, hogy a jelen lehetőségeink meddig tartanak, de én inkább a renitens embereken esnék gondolkodóba. Engedjék meg nekem, hogy jelen helyzetben nem csak magamra, hanem minden Taszárira gondoljak. Most minden Taszári embert érint ez a botrány. A mérkőzést vezető bíró felhívott, és elmondta a történteket, ráadásul már szinte gyermekkorom óta ismerem. Elnézést kértem tőle a sportszerűtlen viselkedésért. Annyit azért még elvártam volna, hogy a focicsapat edzője, vagy a sport egyesület vezetője felhív, és tájékoztat a történtekről. Nem így történt ! A kérdés már csak az lesz, hogy ezt a fajta „együttműködést” az adófizetők pénzére ácsingózva meddig lehet fenntartani.. A képviselő-testülettel szemben már nehezebb feladat lesz a jóvátétel, mint „ bírót kergetni” a focipályán..

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom