Mindennapok 2012 szeptember

2012 szeptember 30.

Jeromos és Médea napja van, 4 éve adták át Budapest legújabb hídját, a Megyeri hidat. Kellemes reggelre ébredtem, a körülményekhez képest. Pénteken délelőtt 10.00-órakor tartottuk az önkormányzat földszinti nagytermében a Magyar Népmese Napja rendezvényünket. A rendezvényt rajz pályázattal egybe kötve hirdettük meg, és Horváth Gáborné Irénke szervezésével-vezetésével bonyolították le.   Az általános iskola részéről a rajzpályázaton induló gyerekek, és az összes óvódás jött el . A megnyitóra engem kért fel Irénke, és aztán a Kiskondás együttes műsorát láthatták a gyerekek. Két hölgy és egy úr, citerán, furulyán, és gitáron és néhány tradicionális magyar népi hangszeren szórakoztatta a gyerekeket. A kissé „feszült” légkört hamar feloldották az előadók, és nemsokára már a gyerekek szűnni nem akaró tapsa jelezte a hangulatot. Szerintem nagyon jól érezték magukat az előadáson a gyerekek, és ilyenkor érzem  át azt a csodálatos érzést: örömöt okozhattam másoknak. Ezért érdemes ezt a hivatást csinálni, nem másért. Betegszabadságon vagyok, és nem tudom még megmondani, hogy mikor dolgozok leghamarabb. Amikor tudok, akkor bebicegek a hivatalba, de dolgozni még nem tudok tudok.

2012 szeptember 25.

Eufrozina és Kende napja van, 43 éve született Catherine Zeta-Jones Oscar-díjas amerikai színésznő. Ma ismét egy kellemes szeptemberi reggelre ébredtem, az időjárásra egy rossz szavam nem lehet, igazi „ vénasszonyok nyara „  Ma egy hete, hogy megoperálták a térdemet. Még sok időbe telik a teljes gyógyulás, de nincs más választásom, tennem kell azt amit a sors rám mért.

 

2012 szeptember 24.

Gellért és Mercédesz napja van, 98 éve született Fónai Márta színésznő. Az egyik „ emlékezetes”, vagy talán a széles nézőközönség előtt ismert szerepe az „  Égig érő fű „című film, melyben Poldi Bácsi feleségét alakította. Ebben a filmben hangzott az emlékezetes mondat Rajz János, filmbeli partnerének szájából:”  Nem hiányzik nekem  már semmi, csak a szép zöld gyep ! A gyep..! „ Jó kis filmek voltak azok is , bizony mondom én.

Ezen a héten nem dolgozok, próbálok pihenni, jegelem a lábam, és persze sétálgatok ,  de csak módjával. Dél előtt többen hívtak telefonon, és próbáltam a problémát a magam eszközeivel megoldani. A lehetőségeimhez képest próbálok minél kevesebbet a munkával tölteni, több-kevesebb sikerrel..

2012 szeptember 23.

Köszöntök minden olvasót. Tekla napja van, 129 éve született Gundel Károly  vendéglátós. Ahogy a figyelmes olvasók észrevették több mint egy hete írtam ide utoljára. Ahogy már korábban jeleztem , térdműtét miatt nem tudtam bejegyzéseket írni a   blogomba.  Kedden reggel háromnegyed hétre kellett mennem Marcaliba, ahol szalagszakadás és porc leválás miatt operáltak. A műtét után nagyon komoly fájdalmaim voltak még 2 órán keresztül. Speciális rögzítő gipszet kaptam a műtét után, és egész nap nagyon kutyául éreztem magam. A fájdalmak  másnap éjjel 2-órától 4 –óráig ismét jelentkeztek, csütörtök dél előtt 10-körül kihúzták a csöveket a térdemből, és vagy fél liter vér elfolyt, mire egyáltalán el tudták állítani. Nem sokkal később ismét intenzív fájdalmak jelentkeztek, amiből már nagyon elegem volt.  Dél körül már lábra kellett állni és sétálni néhány métert, de nekem ez sem egyszerűen a korábbi vérveszteségem miatt. Nagyon sokat szenvedtem a műtétem miatt, de ezt a pénteki haza érkezésem sem tudta teljesen elfeledteti velem. Hetekig a lábamon kell viselnem a térdgépet, amelyet az orvos állít majd be az idő múlásának megfelelően. Egyenlőre nem hajlíthatom a térdemet, és menni is csak nehezen tudok. Egyenlőre próbálom az orvos utasításait  maradéktalanul betartani, ami néha nagyon nehéz. Többek között , magamnak kell injekciókat beadni hasba véralvadás gátló hatóanyaggal.  Nem egy nagy dolog az injekció beszúrása, megmondom őszintén, de voltam ma seb vizsgálaton, és csütörtökön veszik ki a varratokat is.. A sántikálást, a jegelést, és a hat hétig éjjel nappal viselendő lábgépet nem is említem. Minden esetre csak ezeket a szenvedéseket kívánom a balesetem okozójának is. Nem többet, de nem is kevesebbet. Köszönetemet fejezem ki ezúton is a családomnak, páromnak Szilviának, a műtétet végző sebésznek, Dr Néber Árpádnak, és marcali kórház sebészeti osztály minden dolgozójának.

2012 szeptember 14.

Szeréna és Roxána napja van, 93 éve született Ranódi László filmrendező, forgatókönyvíró, tanár. A Szeréna név azért is kedves számomra, mert nagymamámat is így hívták, és ezen a napon rá is emlékezek . Ma ismételten borús esős reggelre ébredtem, dél előtt Kaposvárra kellett mennünk a közbeszerzési szakjogászunkhoz bíráló bizottsági ülésre. Ma a „ Műszaki Ellenőri  részajánlati kör-re”- beérkezett ajánlatok bontását kellett végrehajtani. Itt tisztelettel megjegyezném, hogy a képviselő-testület korábbi döntése értelmében a bíráló bizottság tagjai megváltoztak. Dr Schablauer Péter közbeszerzési szakjogász, Török Zoltánné  pénzügyi főtanácsos, és Bognár József építésügyi ügyintézőnkre. Én és Utasi Tamás képviselő csak tanácskozási joggal vehetünk részt ezeken a bizottsági üléseken, a javaslat tétele nem a mi kompetenciánk. Ezen ajánlatok bontása után a közbeszerzési szakjogász felhívta a figyelmünket arra, hogy jövő héten erről kellene döntenie a taszári képviselő-testületnek. Hazatérve adminisztrációs munka is várt rám, mert még alá is kellett írnom, az „Önhibájukon Kívül Hátrányos Helyzetű  Települések „ pályázatokat is. Rövidebb és közismert nevén az „ ÖNHIKI-t ”. A Lakótelepen a 15-ös épület nevében kérelemmel fordultak a képviselő-testülethez , hogy 80.000 Ft-al támogassuk az épülethez felvezető járda építését. Ennek a szakasznak az aszfaltozására kértem árajánlatot igaz szóban, de nagyjából 45 ezer forintért megoldanák ezt a helyzetet. Jövő héten valamelyik nap majd úgy is kell összehívni egy rendkívüli testületi ülést , melyen ezt a kérelmet is tárgyalja majd a testület. Én nem leszek ott, de majd döntés születik róla. Mindenkinek kellemes hét végét kívánok !

2012 szeptember 13.

 

Kornél napja van, 2 éve hunyt el Szenes Iván író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző. Ma reggel esős hűvös időre ébredtünk, gondolom a mezőgazdászokkal együtt, többen  fellélegeztek amikor látták, hogy eleredt az eső. Ma délután 14.00-órakor az Esély Szociális Központot fenntartó önkormányzatok polgármestereivel, jegyzőivel, körjegyzőivel együtt tartottunk tanácskozást.

Erre azért is volt szükség, mert az intézmény pénzügyeit ellátó körjegyzőségünk személyi állománya túlságosan is leterhelt. Tájékoztatásul elmondom, hogy a Taszár-Kaposhomok-Sántos községek Körjegyzőségébe tartozó köztisztviselő, Török Zoltánné pénzügyi főtanácsos végzi ezen feladatokat. Fontos megemlíteni, hogy pénzügyi munkatársként a fenti három település mellett elvégzi még a körjegyzőség, mint intézmény és az „ Esély „ könyvelését és egyéb pénzügyi feladatait. Nagyon leterhelt a munkáját tekintve, és ezért hozott döntést a taszári testület, hogy az  Esély  Szociális  Központ gazdasági feladatait oldja meg más módon az intézmény. A körjegyző asszony az intézmény vezetőjével együtt, erre hívta fel a megjelent települések polgármestereinek, jegyzőinek, körjegyzőinek a figyelmét, és kért segítséget a megoldásra. Alternatívaként a Munkaügyi Központ támogatásával megfelelő végzettségű dolgozó alkalmazása lehet megoldás. Egy biztos ! Egyetlen önkormányzat sem szeretne több pénzzel hozzájárulni az intézmény működtetéséhez. Ahogyan a Nagyberki körjegyző asszony mondta : a gesztorsággal bizony együtt járnak még különböző feladatok is..  Majd meg látjuk, hogyan sikerül megoldani ezt a helyzetet is.

17.00-órakor képviselő-testületi ülésünk kezdődött, 18 napirendi ponttal, és 29 szociális kérelemmel. Este 8-órakor már otthon voltam. Megpróbáltam gördülékenyen levezetni az ülést, és lám, ma sikerült „ hamar” végeznünk. Ez egyébként ritkaság számba megy. Ezt is megértem…Az ülésről készült jegyzőkönyvet és az előterjesztéseket, ettől függetlenel javaslom elolvasásra a honlapunkon. Érdemes..

2012 szeptember 12.

Mária napja van, 68 éve született Berry White amerikai soul énekes. Ma is kellemes időre ébredtem, az időjárásra panaszom nincsen. A Kossuth Lajos utcai csőtörés és a temetőben lévő csap lefolyójának rendbe tételén kívül említésre érdemes dolog nem történik, az aktuális fűnyíráson kívül. A szeptember a szájápolási hónap, ezért hamarosan meglátogatom a gyerekeket az óvodában és az iskolában, hogy átadjam a fogkeféket. Azt még nem tudom, hogy mikor, mert jövő héten lesz a térdműtétem, és egy hétig biztosan nem leszek, de majd ezt is megoldom.

 

Délután 14.00-órakor az önkormányzat emeleti termében tartottuk az általános iskola, óvoda és bölcsőde intézmény fenntartó társulási tanács ülését. Az ülés megnyitása után az intézmény 2012 l-félévi pénzügyi beszámolóját tárgyaltuk és fogadtuk el. A következő napirendek inkább „csak” technikai jellegűek voltak, amelyek egy korábbi ellenőrzésen feltárt hiányosságok megszüntetésére irányultak. Szervezeti Működési Szabályzat, Pedagógiai Program, és a Minőségirányítási Program kiegészítése volt a tárgya. Az intézményre vonatkozó szóbeli kiegészítésemben  tájékoztattam a Tisztelt Társulási Tanácsot, hogy az iskola kémia osztályterméből szeretnénk kialakítani egy étkezőt. Erről már korábban beszéltünk az intézmény igazgatójával, és kértem az építési előadónkat, hogy ennek a tervezett átalakításnak az engedélyezési és műszaki tartalmára vonatkozóan tegyen előterjesztést. Itt első sorban a kialakítás költségeire gondolok. Mindez meg is történt, ami előzetes információk alapján 1,2 millió forintba kerülne. Nos ! Erről beszéltem az ülésen és kedvező fogadtatásra találtam. Mielőtt mindenki feltenné a kérdést,: Miből..? A választ az intézmény költségvetésében kapjuk meg. Van annyi személyi előirányzat megtakarítása az intézménynek, hogy ezt abból meg lehet valósítani, csupán a közeljövőben egy újabb ülést kell összehívni ebben a tárgyban, és megfelelő módon előkészíteni a tárgyalásra. Szerintem sikerül majd megoldanunk közösen ezt a sürgető kérdést , és végre az iskolások helyben ebédelhetnek. Ennek az előnyei természetesen kihatnak az óvodásokra is, hiszen nem zavarják őket alvás időben, nem rongálják a jétékokat, és a lakótelep tisztaságára.

 

2012 szeptember 11.

Teodóra napja van, 91 éve született Szeli István vajdasági irodalomtörténész.kritikus.2001.09.11-én  Terrortámadás éri New Yorkot: két eltérített utasszállító repülőgép csapódik a World Trade Center ikertornyaiba, melyek később összeomlanak. Egy másik gép az arlingtoni Pentagon épületébe csapódik. Hivatalos adatok szerint 2819-en halnak meg, szörnyű tragédia amely az egész világot megrázta.

A mai nap is kellemes ősz időjárásnak mondható véleményem szerint, csak az eső, ugye. Az kellene de nagyon. A mai nap jelentős eseménye volt a 17.00-órakor tartott körjegyzőséget fenntartó képviselő-testületek együttes ülése. A taszári, sántosi és a kaposhomoki  testületek most együtt ültek le a körjegyzőség hivatalának működését érintő jogszabályi kötelezettségeinek megtárgyalására . Az együttes ülés napirendi pontjait kiküldtük írásban, melyhez Utasi Tamás képviselő és Koppány Zoltán Miklós alpolgármester úr aláírásával egy napirend módosító inditvány is érkezett. Ebben a kérték, hogy egészítsük ki a napirendi pontokat Keszthelyi Tiborné körjegyző asszony tovább foglalkoztatásával. Ezt egyébként törvény nem írja elő a három képviselő-testület számára, de amikor felvették a körjegyzőt, akkor a foglalkoztatását 6 hónap próbaidő kikötéssel  tettük. Ezen idő alatt a munkáltató megszüntetheti a munkaviszonyát, minden indoklás nélkül. Természetesen én is tudok olvasni a sorok között, és nem is vagyok olyan ostoba, hogy a két indítványozó képviselő szándékát ne értsem meg. Mert a szándék az egyértelmű volt. A másik két képviselő-testület is teljesen értetlenül állt a taszári „ partizán akció” előtt, hiszen ilyen jellegű tárgyalás, vagy szándék az elmúlt 22 évben nem volt. A körjegyző asszony hozzájárult   a nyilvános tárgyaláshoz, ezért is írom le a történteket.

A körjegyzőség első félévi pénzügyi gazdálkodást elfogadták a testületek. A következő napirend tekintetében azonban már parázs vitát váltott ki Utasi Tamás képviselő, pénzügyi bizottsági elnök javaslata. A körjegyzőség mint intézménytől pénzelvonást javasolt, amellyel akár a közüzemi díjak kifizetését is veszélybe sodorhattuk volna. Elhangzott a szájából, hogy : „ha nem tudjuk kifizetni  a gázszámlát, majd kikapcsolják a hivatalban a gázt..” Erre a megjegyzésére Horváth Zoltán Gábor képviselő társunk „ kikelt magából „ és ezt a típusú képviselő hozzáállást teljes mértékben vissza utasította. Meg kell jegyeznem, hogy szerintem sem előre mutató ez a fajta képviselői szemlélet, Sőt ! Komolytalannak tartom. Minden esetre Kaposhomok polgármestere komoly krikákkal illette a taszári képviselők hivatallal kapcsolatos  hozzáállását. Ebben komoly igazsága is van polgármester kollégámnak.

A költségvetés módosítása napirendi pontot a másik két testület megszavazta, a taszári nem. Így az nem került módosításra . A naprendhez hozzátartozik, hogy Török Zoltánné pénzügyi tanácsos elmondta, a taszári költségvetésben van fedezet a kiegészítésre. Majd meg látjuk..

A következő napirend a közigazgatásban lévő változásokat érintette, itt kifejezték a testületek, hogy a jövőben is közösen kívánnak hivatalt működtetni. Valamint a még három köztisztviselőt ajánlott fel a Somogy Megyei Kormányhivatal részére a három testület „ esetleges „ jelleggel . Ez azt jelenti,  nem biztos , hogy igény is lesz majd rá.

Legutolsó napirend, döntés  körjegyző  munkaviszonyának megszüntetéséről. Az előteresztők szűk szavúan , és indokok nélkül tettek javaslatot, konkrétan Utasi Tamás, hogy szüntessék meg a testületek a körjegyző munkaviszonyát. Erre ott nem is akartam reagálni abban a tekintetben, hogy pont egy szakszervezeti vezető terjeszt elő ilyet, akinek a munkavállaló védelme lenne a funkciója. A másik két testület egyhangú szavazattal állt ki mellette a taszári nem.

Én és Horváth Zoltán Gábor képviselő szavazta meg hogy maradjon a hivalában, a többiek ellene voksoltak. Gelencsér László képviselő nem vett részt az ülésen egyéb elfoglaltsága miatt. Ezen döntések után , mivel a három testület minősített többséggel nem szavazta meg a körjegyző munkaviszonyának a megszüntetését, így Ő a helyén maradt..Kérem szépen, most itt tartunk ! Ennek a taszári döntésnek üzenete van, és nem is akár milyen. Azt az embert támadták meg nyilvánosan, aki a testületek törvényes működésért felel, aki ezért mindent meg is tesz. A munkáját szakmailag nem lehet kritizálni, mert ez nem is a testületek dolga. arra ott van a törvényességi felügyeletet gyakorló hivatalok hada. A szubjektív magán vélemények és szimpátia az ami a taszári képviselők-kezét vezérelte. Közben meg kell, hogy jegyezzem a korábbi körjegyző munkaviszonyának a megszüntetésére sokkal több ok és indok volt, amit vele szemben nem alkalmazott senki. Ez a helyzet a „ Róka fogta csuka „ szindrómája.

A legfontosabb tanulság azonban az, hogy körjegyzőség hivatala a lakósság érdekében kell, hogy törvényesen működjön, a képviselő-testületeké pedig az, hogy a működéshez szükséges feltételeket  biztosítsa. Ezt a másik két testület érti, de a taszári már kevésbé. Tisztelet a kivételnek ! Elveket kell tisztába tenni, mert a körjegyzőség egy intézmény , amelynek a vezetője a körjegyző. Ezeket kellene mindenkinek megértenie, de most is tudomásul kellett vennem, hogy ez bizony Taszáron másként van.

 

2012 szeptember 10.

Nikolett és Hunor napja van, 23 éve az NDK állampolgárai szabadon távozhattak  Magyarországról az NSZK felé. Ma van még az Öngyilkosság elleni világnap is. A hét végém kellemesen és pihenéssel telt el. Szombaton volt 31 éve, hogy Marcaliban segédmotor vezetői engedélyt kaptam. Még ma is emlékezek arra, milyen izgatottan készültem a vizsgára. Akkoriban csak egy "kis" papírt adtak " Vezetői Engedély " fejléccel, de ezen még szerepelt a " Lassú jármű" és az " Állati erővel vont jármű "  sor is. Az én papíromon ezt a két sort nemes egyszerűséggel áthúzták. Nagy izgatottsággal érkeztem haza és elmentem egyet motorozni a Verhovina-3-as orosz gyártmányú motorommal. Igazi nosztalgia fogott el, akár hány alkalommal ülhettem a nyergébe. Úgy kellett tekerve elindítani, mint egy Babettát, kézi váltó a bal kormányon, és szép mély bordó szín. Ezek voltak életem első motoros élményei 1981-ben. De szép is volt ! Aztán szépen lassan mentem egyre " jobb " motorokkal.  Simson Star, S 50 B, S 51 négy sebességes verziója, amik a mai napig nagyon jó motorok szerintem.

A hivatalban minden ment ma a megszokott feladatoknak megfelelően. Délután két fontosabb feladatom is volt, az egyikben egy előzetes egyeztetésem vettem részt az alpolgármester, majd később a körjegyző asszony  jelenlétében. A márciusban a Millennáris Parknál árokba csúszott baleset önkormányzati felelősségéről egyeztettünk. A csütörtöki képviselő-testületi ülésen napirendi pontként is szerepel majd a mai egyeztetés tárgya, és remélhetőleg egyezség is születik majd ebben a tárgyban. A második fontos egyeztetés az önkormányzat Pénzügyi Bizottság ülése, amely 15.00-órakor kezdődött. Az ülést a bizottság elnöke hívta össze, és tett javaslatot annak napirendi pontjaira. Szeptember 15-ig a hatályos törvények értelmében  az önkormányzatoknak el kell fogadnia a tárgyévi költségvetés első félévi teljesítéséről szóló beszámolót. az összes intézményével együtt. Remélem, hogy ebben is születik majd konszenzuson alapuló döntés. ..De csak remélem…

 

2012 szeptember 7.

Regina napja van, 111 éve nyílt meg a Fészek Klub, festők, építészek, zenészek, szobrászok találkozóhelye. Reggel kellemes időre ébredtem, és megmondom őszintén, hogy remélem hasonló hőmérsékletű hónap vár majd ránk. Eső az természetesen kellene , de mással nekem nincs problémám. Miután felébredt nagyobbik leányom Regina, rögtön meg is köszöntöttem névnapja alkalmából. A munkahelyen egy kicsit furcsa érzés lett úrrá rajtam, mert ma búcsúztattuk el nyugdíjba vonulása okán Egerszegi Jenőné Erzsikét . Igaz délelőtt még egy csőtöréshez is hívtak a  Kossuth Lajos utcában az óvodával szemben, de az én gondolataim a búcsúztató körül jártak.  Én személy szerint 2003-óta dolgoztam együtt Erzsikével, és mindig mosolygós, segítőkész, alapos embernek ismertem meg. Mindenkinek  olyan munkatársakat kívánok, mint Ő.

Délután a hivatal dolgozóit, a taszári képviselő-testületet, és a volt munkatársait hívta meg Erzsike az utolsó " munkanapjára ". Mikor mindenki megérkezett, én köszöntöttem a megjelentek, és könnyeimmel küszködve méltattam   munkásságát. Ilyenkor nagyon nehéz szavakba önteni azokat az érzelmeket, és azt a sok-sok mindent, amit el szeretnék mondani, de sajnos nem tudok, mert nem is lehet... Zsolnay készletet vettünk a saját pénzünkből ajándékba, egy csokor virággal együtt és  nem a  hivatal pénzén. A virágot Horváth Zoltán Gábor képviselővel, az ajándékkal együtt adtuk át, és Török Zoltánné Katika egy fotó albumot adott át. Tarlósi Pali keze munkáját is dicséri ez a kis " tabló", ahol minden volt munkatárs képe szerepel. Kaposhomok polgármestere Nemes Attila a település zászlaját adta át ajándékként a közös munkára utalva. Erzsike kibontotta az ajándékokat, néha elpityeredve köszönte meg az elmúlt közös éveket mindenkinek.  Koccintottunk és ettünk a finom ételekből amellyel vendégül látott minket.

Eljött a búcsúzás ideje, és kezdődnek a nyugdíjas évek a számára. Ismét egy értékes munkatárssal lettünk kevesebben. Köszönünk mindent Erzsike ! Hosszú, erőben, egészségben gazdag, boldog nyugdíjas éveket kívánok !

2012 szeptember 6.

Zakariás napja van, 51 éve lépett  először színpadra Bob Dylan. Ma reggel már egy kicsit sötétebb volt a felhők miatt, de amúgy szerintem enyhe idő volt. Az autó külső hőmérséklet jelzője 22-fokon állt. A mai napom is a „ általános” ügyek intézésével telt, és ellenőriztem a dolgozóinkat is, hogyan állnak a kiadott munka elvégzésével. Készültem a délutáni rendkívüli képviselő-testületi ülésre.

Megmondom őszintén, hogy ez az ülés tervezett volt, hiszen még az  augusztusi ülésünkön döntöttünk úgy, hogy az önkormányzat eladásra meghirdetett ingatlanjáról  mihamarabb dönthessünk. Mégis csak 2,2 millió ft, és még az államnak is fel kell ajánlani megvételre, és csak a lemondó nyilatkozat után írhatjuk alá az adás-vételi szerződést . Nem egyszerű ez az eljárás..Ez az ingatlan amúgy a „ B-Objektum „ ( 052/2 hrsz. ) .

A mai rendkívüli ülés napirendi pontjait , és a szükséges előterjesztéseket pár napja küldtük ki. Ebben még döntenünk kell a KEOP laktanyai kármentesítési pályázat kivitelezőjéről,  ez egy több mint 170 millió forintos döntés lett volna, ( és sürgős..)

Dönteni kellett volna még  önkormányzat felelősségének százalékos mértékének  megállapításáról is . Itt egy  márciusi balesetről van szó, amikor Utasi Tamás képviselő belement a Millenáris Park melletti árokba a járművével egy „ kátyú miatt „ .Erről már korábban hoztunk döntést, melynek értelmében  a képviselő-testület a bekövetkezett kárért,  csak részben vállalt felelősséget . Most arról kellett volna döntenünk, hogy pontosan  hány százalékban ismerjük el a felelősségünket. Ezt így megállapítani amúgy nem egyszerű, de erről nem is nyilatkozok. Ezek lettek volna a napirendi pontok.

A rendkívüli  ülés 17.00-órakor kezdődött, de előtte még egy bíráló bizottsági ülést is tartottunk, Az augusztus 31.-i ( 052/2 hrsz ingatlan ) értékesítésére kiírt pályázatra érkezett ajánlatok  bontási eljárását értékeltük. Itt a vételár vol a legfontosabb é előre meghatározott szempont. A köszöntőm után, az  ülés vezetésnek általános szabályait követtem, és amikor a napirendi pontok elfogadását tettem fel javaslatra, akkor Utasi Tamás képviselő társam a pontok felcserélését, és kiegészítését javasolta még. Én akkor megkérdeztem tőle, hogy ezt miért javasolja? Választ nem igazán kaptam. Szót kért még Horváth Zoltán Gábor képviselő társunk is, aki felhívta a figyelmét mindenkinek, hogy nem az indulatokra kellene hagyatkozni ezen az ülésen sem, ami nagyon  igaz ! Ekkor szót kért Keszthelyi tiborné körjegyző is, aki felhívta Utasi Tamás képviselő figyelmét, a Képviselő-testület 2010-ben módosított Szervezeti Működési Szabályzata alapján ilyen napirendi módosításokat az ülés megnyitásakor már nem javasolhat. Erre Utasi képviselő társunk azt kérte, hogy szó szerint kerüljön a jegyzőkönyvbe az hogy  : akkor az elmúlt 2 évben törvénysértő módon kerültek megszavazásra a hasonló indítványok is..”

Ezen mondatok után én az eredeti meghívóban szereplő napirendi pontok elfogadására tettem javaslatot, és ketten meg is szavaztuk, a többi négy képviselő tartózkodott a szavazásnál. Így megköszöntem a megjelenést mindenkinek, és az ülést berekesztettem, ezzel vége is volt. A meghívottak között jelen volt még Dr Schablauer Péter közbeszerzési szakjogász, is aki értetlenkedve kérdezte tőlem, : Most akkor mi van ? Mikor lesz ismét ülésetek..? A válaszom erre : A jövő héten csütörtökön.. Hát ennyit a mai ülésről.

Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen  ki és mit akar tenni Taszárért..? Úgy gondolja Utasi Tamás is, hogy mindenféle előzetes egyeztetés nélkül beterjeszt különféle rendelet módosítási javaslatokat..?  Tovább megyek ! Ékes példája ez a mai hozzászólása annak, hogy két év alatt még el sem olvasta, vagy nem érti  Szervezeti Működési Szabályzatot, Ellenkező esetben nem tett volna ilyen módosító indítványt. A mai rendkívüli ülést legfőképpen  miatta nem tudtuk megtartani,  így megint csak saját magát okolhatja a történtek miatt. Egyébként nem a körjegyzőre kell neheztelni , ő tette a DOLGÁT. Jelzett, hogy szabály szegést követ el a testület.

2012 szeptember 5.

Lőrinc és Viktor napja van, 15 éve Indiában elhunyt Kalcuttai Teréz anya, Nobel béke-díjas apáca.Ma ismét kellemes reggelre ébredtem, a szeptember hónapra csak a reggeli pára , és az alacsonyabban felkelő nap sugarai emlékeztetnek. Dél előtt a Somogy Megyei Kormányhivatal-ban tartottak értekezletet a kialakítandó járásokkal kapcsolatosan. Egy biztos ! Túl sok jóra az önkormányzatok nem számíthatnak. A személyes véleményem egyébként erről a témáról is az, hogy állampolgárokat milyen formában fogja érinteni. Délután 14.00-órakor Kaposváron voltunk a közbeszerzési szakjogászunknál a KEOP laktanya kármentesítése pályázat " Műszaki Ellenőr " részajánlati kör "ajánlatok bontása" eljáráson, és a kivitelezői részajánlati kör eredmény  hirdetésén is részt vettünk. A kivitelező részajánlati körben holnap délután rendkívüli képviselő-testületi ülésen kell dönteni a nyertes pályázóról. Itt nem lesz túl sok mozgás terünk, mert csak egy pályázó ajánlata felel meg a törvényi előírásoknak. 

 

2012 szeptember 4.

 

Rozália napja  van, 70 éve hunyt el Móricz Zsigmond író, újságíró, szerkesztő.  A mai időjárásra sem lehet egy rosz szavam sem. Az önkormányzati " köz célú  dolgozók " egy része füvet nyírt, a másik fele a faágak elszállítását végezte. A település több pontján van még faág vágási munka, vagy a fenyő tuják ágainak "igazítása " . Itt megemlíthetném az iskola kerítésnél a Mátyás Király utca felőli járdán közlékedés körülményeit, vagy az " Esély " Alapszolgáltató központ előtti járdát is. Az orvosi rendelőnél is vannak hasonló gondok, és az ereszek tisztítására is felhívták a figyelmemet. A rendelői váróteremnél más kisebb glettelési munka is van amit igyekszünk megoldani. A holnap dél előtti kaposvári bíráló bizottsági ülés délután 14.00-órára módosult, így mindenkit értesítettem a válozásról. Készülődünk a  Népmese napjára, ami szeptember 30-án van, és Benedek Elek ( 1859. 09.30. )születésnapja tiszteletére tartjuk

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

Mi is készülünk Horváth Gáborné könyvtáros aktív közreműködésével a Népmese napjára, amit előzetes terveink szerint szeptember 28-án péteken tartunk az önkormányzat földszinti nagytermében. Gyermek rajzpályázatot hirdetünk az óvodások és az iskolások részére, melynek eredményét is ezen a napon hirdetnénk ki. A nagyteremben taszári művészek képeit is szeretnénk kiállítani. A rendezvény szervezésével kapcsolatban a közel jövőben könyvtárosunk felkeresi az érintett intézmények " illetékeseit" .

Ma délben az önkormányzatnál vendégül látott bennünket Molnárné Hercegh Erika munkatársunk, akinek ma van a 18. születésnapja, és nem régen volt névnapja is. Pénteken elköszönünk Egerszegi Jenőné Erzsikétől is, aki megérdemelten nyugdíjba vonul.

Tarlósi Józsi bácsi !

Köszönöm a hozzászólásaidat !

 

2012 szeptember 3.

Köszöntök mindenkit Hilda napján, 47 éve született Charlie Sheen amerikai színész. Kellemes időjárásra ébredtem, és igazándiból nincsen erre most semmi kritikám. Ma mentek  először iskolába leányaim, de Annának ez fordulópont is az életében, hiszen első osztályos. A megfelelő előkészületek után, együtt   kísértük el a gyerekeket. Az aggódó szülők közé léptünk mi is, amikor ott álltunk az osztályteremben és néztük a leányunkat. Hasonló élményekben volt részünk már akkor, amikor nagyobbik leányunk Regina, volt első osztályos. Ma már hetedik osztályos a lelkem, és bizony nagyon megy az idő ! Olyan, mint ha tegnap született volna, de a mai napon van a születésnapja. Egészen pontosan 19.08-perckor látta meg a napvilágot. Ott voltam a születésekor, és bizony ma is elérzékenyülök ha erre gondolok. Csodálatos élmény volt, amit ajánlok minden férfi társamnak. Megköszöntöttük Reginát szülinapi tortával és néhány ajándékkal, de a lényeg az mindig a szív üzenete.

A polgármesteri hivatalban most sok feladat vár ránk, hiszen szerdán délelőtt Kaposvárra kell menni biráló bizottsági ülésre a laktanyai KEOP pályázat miatt. Csütörtökön délután rendkívüli testületi ülést kell tartani, többek között ezen ok miatt is. A körjegyzőséget alkotó három önkormányzat együttes testületi ülését is  össze kell hívni a jövő hét elejére. Az általános iskola, óvoda, bölcsőde intézmény fentartó társulási tanács ülését is összehívtam jövő hét szerdára. A taszári önkormányzat " rendes üléséről már nem is beszélek. Amit itt most felsoroltam, azokhoz mind, mind szakmai, és egyéb előkészítettség szükséges. A beiskolázási kérelmek, valamint a szeptember 15-i magánszemélyek adóinak előkészületeit már nem is említve.

Mégy egy érdekes információ ! Az egyik kereskedelmi TV csatorna műsor szerkesztője ajánlotta fel nekem telefonon,  Taszár község bemutatását egy turisztikai TV műsorban . " Csupán " 400. 000 Ft-ért. Természetesen a képviselő-testület kompetenciájára hivatkoztam a telefonban, így mindjárt más volt a helyzet. Kicsit értetlenül álltam a " helyzet " előtt, de megköszöntem a megkeresést.


 

2012 szeptember 2.

Dorina és Rebeka napja van, 46 éve született Salma Hayek amerikai színésznő. Visszavonhatatlanul eljött az ősz ismét. A hűvösödő reggelek, és a korábban lemenő nap, és a naptár jelzi számunkra, hogy eljött az iskola kezdés ideje. Mi is ennek a fontos „ mozzanatnak „a jegyében töltöttük a nyár utolsó napjait. Ma délután eljött a tanévnyitó ideje is. Anna leányom első osztályba megy, és az ünnepségre menet után kicsit megszeppenve ült le az iskola padba. A tanító nénik, és a többi osztálytársával együtt szépen elindultak a sportcsarnokba, az ünnepség helyére. 16.30-órakor kezdődött a Himnusz eléneklésével a tanévnyitó ünnepség. A nagyobb gyermekekkel együtt az elsősök is adtak egy szép műsort, majd az iskola igazgatója Horváth Zoltán Gábor köszöntötte a gyerekeket. Az iskola rendjével és a tanárok , és az osztályfőnökök bemutatásával folytatódott a rendezvény, melyet a Szózat  dallamai zártak.  Az elsősök megszeppent arcait immáron tíz esztendeje látom, és most kicsit meghatóbbnak éreztem, látva kisebbik leányomat is közöttük. Nagyobbik leányom Regina már hetedikes , pedig olyan érzésem van, mint ha tegnap lett volna első osztályos. Nagyon megy az idő ! Amit elfelejtett megemlíteni az igazgató úr az egy új étterem kialakítása a kémia osztályból. Ennek a lehetőségeit korábban megvizsgáltuk már igazgató úrral, és megmondom őszintén, hogy nem kellene a gyerekeknek felmenni az óvodához ebédelni. Így kényelmesebben lehetne megoldani helyben az étkezést, ráadásul az iskolás gyermekek nem zavarnák az óvódásokat  délben. Ezzel egy régi problémát sikerülne megoldani. Az a kérdés ebben a tekintetben is , hogy a képviselő-testület mennyiben támogatja ezt a megoldást. Pénzügyi akadály  nem hiszem, hogy lenne, mert a jövő héten csütörtökön értékesíthetünk egy  2, 2 millió forint értékű ingatlant, a „ B-Objektumot „. Majd meglátjuk , a vak is azt mondta..

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom