Mindennapok 2012 június

2012 június 30.

 

Pál napja van, 118 éve Londonban felavatták a Tower-hidat. Ma van június utolsó napja, és ma lenne 51 éves Diana Hercegnő is Isten nyugosztalja szegényt.. Délután a Balatonon fürödtünk, és az udvaron is melegedik már víz a gumi medencében. E hónapban is több mint ezren látogatták a lapomat...ma pedig 80-an klikkeltek ide..

 

 

2012 június 29.


Péter és Pál napja van, 612 éve ez a nap az aratás kezdete. Ma is jó idő van, nagyon jó.. Talán "túl jó" is..Akik régebb óta látogatják a blogomat, azok láthatják, hogy nem időzök túl sokat az időjárással kapcsolatos vélemények megírásával, inkább csak a " szélsőséges " helyzeteket említem meg. Azt gondolom, hogy az utóbbi napok időjárása kiérdemelete a szélsőséges jelzőt. Ahogyan vissza emlékezek a régebbi nyarakra,nem volt ilyen szélsőséges hőmérséklet és százarazság. Minden a napon eltöltött perc felér egy " vallatással"..

Ma dél előtt 10-órakor a laktanyai kármentesítési pályázattal kapcsolatos "helyszíni bejárás " kezdődött . Azok a cégek akik olvasták a pályázatunkat,  azok ma személyesen is eljöttek, hogy tályékozódjanak a helyszínről és több speciális helyi  körülményről is. Ezekről a feltételekről először Dr Schablauer Péter közbeszerzési szakjogász tartotta meg az ismertetőt, majd én mondtam néhány gondolatot a projektről. Az ismertető után bementünk a laktanyába, ahol a helyszínt nézték meg a pályázó " jelöltek".. A következő lépés a pályázatok szabályos  tartalami és alaki kellékei után annak összeállítása és benyújtása lesz, és a bontás és az értékelés. Ezek a szakaszok természetesen a kiírásban szereplő határidők betartásával öszhangban fognak történni.

Ma délután tartottuk a hivtalban a köztisztviselői napot, én minden érintettnek egy szál virággal kedveskedtem ezen alkalomból.

 

2012 június 28.

Köszöntök mindenkit Irén és Levente napján, 128 éve hunyt el Táncsics Mihály politikus, író. Ma ismét jó időnk van. A közterületeken folyik a fűnyírás és a padok karbantartása, festése. A lakótelepi ABC mellet is befejeződött a szennyvíz csatorna kiváltásával kapcsolatos munka, szépen vissza aszfaltozták és a 29-es épület előtt is elkészült a járda javítása.

Délután a lakótelep felől nagy fekete füstöt láttam felszállni. Bár „tüzelési nap „ van, csak este 6-órától lehet begyújtani a zöld hulladékot, számomra világossá vált, hogy ez bizony nem zöld hulladék. A helyszínre siettem, és a lakótelepi fotball pálya északi sarkánál lévő paint-ball  pályánál megláttam, hogy óriási lánggal és két nagy traktor gumi. Megpróbáltam bemenni az épületbe és segítséget kérni, de nem volt ott senki. Ekkor vált teljesen világossá a számomra, hogy valaki, vagy valakik szándékosan gyújtották fel ezeket a gumikat. Egyből hívtam telefonon Kiss János barátomat, aki 3 percen belül a helyszínre sietett és poroltókkal együtt igyekezett eloltani a tüzet, sikertelenül. Közben telefonáltam Koppány Zoltán Miklós alpolgármester úrnak is, hogy hozzon az önkormányzattól ő is poroltót. Amikor láttuk, hogy nem tudjuk eloltani a tüzet, akkor felhívtam a tűzoltókat, hogy jöjjenek, és segítsenek az oltásban, mert a szél miatt még a tűz melletti repce tábla is kigyulladhatott volna. Hamar a helyszínre érkeztek a tűzoltók és a helyi rendőrök is, és néhány perc alatt vízzel eloltották a tüzet…Megkönnyebbültem..Azt azért meg kell említenem, hogy  ez egy nagyon veszélyes „ játék „ bárki is csinálta. A sport egyesület épületén lévő kamerák képeit elemzik, hogy megtaláljuk az „ elkövetőket „.

Délután a Kaposvári polgármesteri hivatalba indultunk Zsalakó Ernő Batéi polgármester kollégámmal, a megyei önkormányzatok megváltozott szerepével kapcsolatos előadásra. Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés Elnöke, Országgyűlési Képviselő tartotta ezt a fórumot a Kaposvári Kistérség polgármestereinek. Mielőtt odaértünk volna az önkormányzat épületéhez, a Kossuth-téren megláttuk Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, Dr Kolber Istvánt és Hoffmanné Hetesi Noémi  társaságában. A fórumra érkező többi polgármester is meglepődött amikor meglátta őket a téren, de én úgy gondolom, hogy kézfogás és egy pár pillanat mindenképpen illendő.

A városháza nagytermében Gelencsér Attila Elnök úr és Szita Károly Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere mellet Dr Sárhegyi Judit Szentbalázs község polgármestere, a Kaposvári Kistérségi Társulás Elnöke köszöntésével kezdődött a tanácskozás. Gelencsér Attila Elnök úr a megyék megváltozott szerepét, és az Európai Unió eddigi és 2014-2020-ig terjedő költségvetési lehetőségeit mutatta be a megyék szerepére installálva. Felhívta a figyelmet a településeket közös gondolkodásra serkentő pályázati együttműködésekre is..

Arról is beszélt Elnök úr, hogy Megyei Önkormányzatok adósság konszolidációját az állam átvállalta, és ezzel könnyebbé vált a megyei önkormányzatok működése. Szerintem ez csak részigazság, mert az adósság nem tűnt el, csak másképpen  fizetjük, és más jogcímeken. A fejlesztési elképzeléseket már korábban minden önkormányzat megtárgyalta és  leírta és benyújtotta a kistérség és Leader központok felé . A gond „csak” ott van, hogy minden pályázat utófinanszírozott, és majd mindegyiket 5 évig még fent kell tartani.. A korábbi megyei pályázatok nagyon hasznosak, és sikeresek voltak, mert ezekből sok minden meg tudtunk valósítani..

Az is egy fontos kérdés, hogy a belterületi útjaink felújítását mikor tudjuk folytatni…Ezek alapvető önkormányzati „álmok” és nem kell „nagy dolgokra” gondolni..Egyszerűen „csak”  jó utak, kerékpárutak, járdák, szennyvíz csatorna és munkahelyek kellenének. A taszári repülőtér hasznosításáról egyetlen szó sem esett, bezzeg korábban minden „helyi” politikus erről beszélt, és arról, hogy ez a repülőtér lehet a Megye egyik kitörési pontja…Ezért szomorú vagyok…!

Az iskolák államosításáról is ez a véleményem. Nem az a legfontosabb, hogy  ki a működtető, hanem az, hogy van-e elegendő pénz rá.  Egyik zsebemből át teszem a pénzt a másikba.  Az ellenőrző rendszert kellene  hatékonyabbá tenni..

2012 június 27.

 

László napja van, 17 éve az Atlantisz űrrepülőgép elindult a MIR űrállomásra.

 

2012 június 26.

János és Pál napja van, 25 éve ez a nap a kábítószerellenes világnap. A tegnapi esős időjárás után ma kellemesebb idő köszöntött ránk.  A lehetőségekhez mérten folyik a hivatalban is a munka, a közterületeken a füvet nyírjuk, a padokat feljavítjuk és újra festjük, és készülünk az augusztus 11-i falunapra is. Azt hittem, hogy ezen a héten dönthetünk a laktanyai kármentesítési pályázatunk ( KEOP ) műszaki ellenőri és  a projekt menedzseri pályázók személyéről, de sajnos a jövő hétig erre nem lesz módunk. Éppen ma beszéltem a közbeszerzési szakjogászunkkal arról, hogy milyen stádiumban tart az eljárás  ?  Erről most csak annyit tudott mondani, hogy jövő hét eleje-középénél előbb nem tudja lefolytatni a hiánypótlást.. Ettől a beszélgetéstől függetlenül megjelent a hivatalban Utasi Tamás képviselő úr is, aki arról beszélt a körjegyző asszonnyal, hogy irreálisan alacsony árajánlatok érkeztek az eljárásokra. Erről már a korábbi bejegyzéseimben írtam. Azt azonban már " elfelejtette " a képvislő úr megemlíteni, hogy az a cég okozta ezt a szerencsétlen helyzetet, akit éppen Ő javasolatára hívott meg a képviselő-testület az eljárásba.. Igen ! Utasi Tamás képviselő társunk újfent okoskodása és tudálékossága miatt kerültünk ismét kellemetlen helyzetbe. Miért írom ezt ? Mert amikor arról kellett volna döntenie a taszári képviselő-testületnek, hogy az általam beterjesztett 3 céget hívjuk meg az eljárásba, akkor a fenti képviselő úr volt a legjobban felháborodva.. Betartotta azt amit a választások előtt tanuk előtt kijelentett: "Már csak azért is indulok, hogy ne az történjen, amit te akarsz..!"- mondta nekem. Ez bizony így is lett  !   Egyébként ezért (is) tart Taszár község ott ahol most vagyunk. .Zseniálisnak tartotta magát, mikor azzal az ötlettel állt elő, hogy  hívjunk meg több céget az eljárásokba , mondjuk nyolcat. Amikor ez a kijelentés elhangzott, és a szakjogászunk megtudta, akkor ő is csak a fejét fogta.. Nem ok nélkül..!Természetesen 3 céget kell minimum meghívni egy eljárásban, ..de nyolcat..? Nos ! Mivel már nekem is van " némi " tapasztalatom, borítékolni tudtam volna az eredményt. Így is történt ! A jelen helyzet ismét  klasszikus esete az okoskodásnak, tapasztalatlanságnak. Sokszor nem is tudom, hogy a valódi cél, ami ezeket a döntéseket megelőzi..

Hiába hívtunk meg nyolc céget, mindegyik eljárásban csak 4 pályázó váltotta ki a dokumentációkat.. Ennyit a meghívás komolyan vételéről..! Végre-valahára meg kellene már érteni, hogy nem attól lesz "verseny helyzet, " hogy ide  "csődítünk " különböző cégeket válogatás nélkül. Minden esetre én komolytalannak tartom azt, hogy ilyen ajánlatokat kaptunk. A hatóság szakemberei árazták be a költségeket, nem  mi..  A lényeg azonban a pályázatok, és az elvégzendő munkák minőségén, szakszerűségén, és  sikerességén van.. Ilyen előzmények után, azonban nehéz lesz jó döntést hozni... 

 

2012 június 25.

Vilmos napja van, 125 éve született Karinthy Frigyes író, műfordító, kritikus, humorista .A mai nappal ismét elkezdődött egy új hét. Úgy megy az idő, hogy néha észre sem veszem, de az élet fontos pillanatait megpróbálom megfelelően " átélni és átérezni". Nem valami megfoghatatlan és utópisztikus álmot kergetek, miközben szépen lassan " elmegy mellettem az élet ", hanem próbálom minden egyes percét átérezni. Ezek azok a számomra fontos valódi értékek és elvek, amelyek szerint élek. Ebben senki sem tud megingatni, vagy megváltoztatni. A hitem ezekben a dolgokban szikla szilárd...Mindent ezekhez az elvekhez igazítok, így találom meg a számomra fontos értékeket. Sikeresen !

Reggel egyeztettem az önkormányzati közterüleken elvégzendő kommunális feladatokról, fűnyírásról, virág ágyás felásásáról, és a kültéri padok javításáról is. A lakótelep  34-es és 33-as épületek közötti játszótéren egyik kis rúgós játék alkatrészét vitték el, a másik két mászóka tetejéről a műanyag dugókat vitték el ismeretlenek. A játszótéri eszközök magyarországi forgalmazójától kértem segítséget. Az eszközökről késztettem fényképeket a Tarlósi Palival, majd ezeket mellékeltem e-mail-ben a bejelentésemhez. A játszótereken még a homokozókban is kell cserélni a homokot. Utasi Tamás képviselő úr a múlt heti testületi-ülésen javasolta, hogy a közterületi játszótereken kerítsünk körbe eszközöket. Azt, hogy ennek milyen törvényi feltételei vannak, azt majd a megfelelő szakember megvizsgálja.

A laktanyai kamera rendszert korábban  villámcsapás érte, és  a kártérítéssel kapcsolatosan  szakvéleményt kell csatolni a bejelentés mellé. Ez ma meg is történt ! Folyamatosan figyelemmel kísértem a lakótelepen a közterületek karbantartásának munkálatait, amival nem voltam maradéktalanul elégedett. Ennek a véleményemnek hangot is adtam egy dolgozónknál, mert inkább a szájával, mint a kezével dolgozott.

Árajánlatot  kértem a lakótelepen kihelyezendő " lakó pihenő övezet " kresz táblákról. Ennek az a lényege, hogy korlátozná a lakótelepen a gépjárművek sebességét, hiszen sok az utakon közlekedő gyalogos és a gyermek. A táblákat szerintem a lakótelepre a Toldi utcáról letérő minden út elágazáshoz ki kellene tenni, de ezt velem ellentétben nem mindenki gondolja így. Amúgy 8000 ft + áfa egy darab táblának az ára, és szerintem 12 darab kellene belőle, ha már ki akarja tetetni az önkormányzat.

A különböző kérelmek és levelek elintézését most nem emíteném, de volt elég azokból is. Ma elkezdődött az Esély Alapszolgáltató Központnál a Kézműves Tábor. Ennek már hagyománya van nálunk, és a gyerekek nagyon szeretik. A központ minden munkatársa a vezetőjével,Nyári Tündével az élen, tevékenyen kiveszi részét a szervezésből és a lebonyolításból. Válozatos programok vannak és a gyerekek szeretik a tábort. Igaz délután el kellett mennem a leányomért mert el kezdett esni az eső.

 

2012 június 24.

Iván napja van. Ma is szép idő volt, a hét vége pihenéssel, strandolással és a ház körüli munkákkal telt.

 

2012 június 22.

Paulina napja van, 99 éve született Weöres Sándor költő. Ma is jó idő volt, délelőtt a tegnapi ülésen elhangzott képviselő-testületi határozatokra tettem intézkedéseket. A bolt melletti csatorna kiváltási munkálatoknál egyeztettem a kivitelezővel, és egy régebbi csőtörés helyénél a járdában keletkezett károk helyreállítását kértem. A fűnyírással lassan haladunk,  kellene még néhány munkavállaló, hiszen sok a szemét a közterületeken, buszmegállókban, és a parkokban is. 

 

2012 június 21.

 

Alajos és Leila napja van, 107 éve született Jean Paul Sartre Nobel-díjas francia író. ma is meleg volt, nagyon meleg. Délelőtt 10.00-órakor Kaposváron a közbeszerzési szakjogászunknál, Dr Schablauer Péter úr irodájában kezdődött a napom. A laktanya környezeti kármentesítési pályázatunk műszaki ellenőri és projekt menedzseri eljárásainak  második  fordulójában a személyes ajánlattételi eljáráson vettünk részt Utasi Tamás képviselő úrral. Ma a korábban benyújtott árajánlatok végleges összegire tehettek ma,  írásban utolsó ajánlatot . A verseny helyzetben, már a korábbi első körben benyújtott pályázat bontásakor is volt olyan ajánlat tevő, aki kiírásban szereplő összeghez képest annak 50%-ára tett  ajánlatot. Ezeket az összegeket most még tovább csökkentették. Mivel a hatóság által "beárazott " költségvetéshez képest több mint 20 %-al eltért több esetben az ajánlati ár, ezért a pályázóknak részletesen meg kell indokolniuk az árleszállítás okait. Erre a tényre a szakjogászunk természetesen felhívta az érintettek figyelmét, indoklási határidő megjelölésével együtt. Azt reméltem, hogy ma este a testületi ülésen már tudunk dönteni a nyertesekről, de nem így történt. Személy szerint nekem az a véleményem erről az eljárásról, hogy feleslegesen bonyolítottuk meg magunknak képviselői indítványokkal, ami idáig vezetett. Már korábban döntés születhetett volna e tárgyban, de sajnos még várnunk kell erre.

Ma volt a motor balesetem évfordulója, mondhatnám úgy is a második születésnapom. Nem sokat gondolkodtam rajta, de azért néha előtörtek belőlem az emlékek. A biztosító társasággal peren kívül próbáltam megegyezni, de szerintem nem tudunk így megállapodni, mert komolytalan ajánlatot tettek, amit én nem fogadok el. A Magyarországi biztosítási gyakorlatot és kártérítési összegeket én amúgy is kritikán alulinak tartom, mert ma csak az a lényeg, hogy az állampolgárt " jól lehúzzák pénzzel" , aztán ha véletlenül neki kellene fizetni, akkor aztán a biztosító minden kitalál, hogy ne kelljen fizetnie, vagy megalázóan kevés összeggel akarja kiszúrni az ember szemét. Gyalázat ! Külföldön 100 milliókat vagy milliárdokat fizetnek, itthon meg úgy kell küzdeni minden egyes forintért.

 

Délután 5-órakor kezdődött a képviselő-testületi ülésünk, és az egyik legfontosabb döntésünk ami a lakosságot is érinti, hogy hosszas huza-vona után a vizi közműveink üzemeltetését a KAVÍZ Kft végzi majd. Így Tankovics Ferinek és Nemes Lacinak helyben megmarad a munkája, amit én a többi előnyös ajánlattal együtt is poztívan értékelek.

Azt is sikernek értékelem, hogy 7,4 millió forintot nyert önkormányzatunk, az Önhibájukon Kívül Hátrányos Helyzetű Települések  pályázaton. Ezt a pézt működésre fordíthatjuk és lesz helye.

 

2012 június 20.

 

Rafael napja van, 85 éve született Dargay Attila rajzfilmrendező. Meleg van, nagyon meleg. Igyekszek betartani és betartatni a hőségriadóval kapcsolatos fokozott  előírásokat. Délelőtt a Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakembereivel és Koppány Zoltán Miklós alpolgármester úrral együtt néztük meg a község veszélyes fáit és egy jegyzőkönyben leírva nyugtáztuk a helyzetet, amire majd intézkedni is kell. Már sokadszorra járjuk körbe a veszélyesnek ítélt fákat, és a legkritikusabbakra a szükséges intézkedéseket meg is tesszük, de az amit ma megnéztünk több száz ezer forintba is kerülhet. Holnap este majd erről is tájékoztatom a testületet.

 

2012 június 19.

Köszöntök mindenkit Gyárfás napján, 85 éve született Bánffy György színművész. Meleg van, nagyon meleg. Nem is olyan régen még arra panaszkodtunk, hogy az évszakhoz képest hűvös idő van, most meg a melegre. Bizony mindig van valami " aktuális problémánk " de én inkább a szélsőséges időjárásra " fogom ". A melegre  hivatkozva elrendelték a " hőségriadó"-t központilag az önkormányzatok részére is. Aki "nyitott szemmel " jár-kel az már a médiából is hallhatta a figyelmeztetéseket.

Reggel a fűnyírással kapcsolatos  munkát adtam ki a munkások vezetőjének, majd Kaposvárra kellett mennem. A Somogyvíz kft-nél is tárgyaltam a "jelenlegi ügyvezetővel", hiszen szerdán döntést kell hozni a taszári víz és szennyvíz rendszer üzemeltetéséről is. Ez azért fontos, mert a Kaposvári KAVÍZ Kft-be beolvad a jelenlegi üzemeltetőnk a Somogyvíz Kft. Az egyesülés kényszerű lépés, ebben az esetben. Ami fontos, hogy most  döntést kell hoznunk, hiszen Taszár, még ha kis mértékben is, de résztulajdonosa sok önkormányzattal együtt a Somogyvíz Kft-nek .

Taszár lesz az utolsó település, aki dönteni fog a cégek összeolvadásáról. Személy  szerint én ezt támogatni fogom . A következő döntésnek az üzemeltető kiválasztásáról kell szólnia, hiszen előfordulhat az, hogy nem támogatja a többség a KAVÍZ Kft-t, mint üzemeltetőt. Az utolsó mondatomat ki kell hangsúlyoznom. Ha a Somogyvíz Kft beolvad a KAVÍZ Kft-be akkor megmarad az üzemeltető jogfolytonossága. Egy új , módosított  szerződéssel tovább üzemeltetik a taszári vizi közműveket, és a tulajdoni részünket nem veszítjük el. Érthetőbben fogalmazva a KAVÍZ Kft-ben tulajdona lesz Taszár önkormányzatának, még ha nem is sok. Én az elvet nézem és azt, hogy lehetőleg a fogyasztók járjanak legjobban a döntésünkkel. Nem a kifogások és a hibák keresése a fő szempont, és én személy szerint mást nem is támogatok.

A BITT Kft-nél tárgyaltam tovább a csatorna építési munkálatok végszámlájának kifizetéséről. Fizetési ütemezést kértem és kapott is az önkormányzat. Nagy segítség volt ez most Taszárnak. Délután a lakótelepi ABC melletti csatorna építés helyreállításáról egyeztettünk, és a mögötte lévő lakótelepi járda javításáról. Pósa Pista bátyám felesége már régóta jelezte ezt a hibát, ami egy csőtörés után még jobban alámosta a járdát. Megoldódik ez a jelenség is ..Holnaptól az önkormányzati fűnyírás reggel 6-órától kezdődik a hőség miatt, majd  úgy szervezzük meg a munkát, hogy ne a szegélynyírókkal kezdjenek a dolgozók hajnalok hajnalán.

 

2012 június 18.

Arnold és Levente napja van, 197 éve Napoleon vereségével véget ért a Waterloo-i csata. Reggel a biztosító társaság kárszakértője várt, az  óvoda mögötti kazánház üvegeinek helyszíni szemléje miatt. Egy hónapja valaki, vagy valakik kitörték az üvegeket az épület oldalán több mint 100 ezer forint kárt okozva a " köz-nek ".. Értetlenül állok a történtek után, de nem akarom minősíteni a vandál rongálást elkövetőt (-ket ). Ha jót nem tudnak tenni ezek az emberek, akkor legalább rosszat ne tegyenek. A szemle után a nyomtatványok aláírása is megtörtént, így remélhetőleg hamar megkapjuk az üveg kár értékét. Az üvegezést természetesen már a káresemény után meg is csináltattuk, hiszen üveg nélkül még sem maradhat az épület.

10.30-kor a laktanyai repülő múzeumnál tartott helyszíni szemlét a bíróság, a szerzői jog megállapítása tárgyában indított per miatt. A helyszíni szemle nem tárgyalás.., mely során a bíróság a helyszíneket tekintette meg, ahol 2005-től napjainkig a múzeum be volt rendezve. Ezt a szemlét azért tarották, mert alperesként vitatjuk azt, hogy a múzeum mint "mű" szerzői a felperesek. Álláspontunk szerint az eddigi helyszíneken is ugyan ezek a tárgyak voltak elhelyezve, és hasonló sémák, elvek alapján. A taszári repülő múzeum igazi üzenete az alakulatok történelmi bemutatása mellett a repülés technikai fejlődésének  bemutatása. Ennyi ! Ebben van álláspontunk szerint  érdemi különbség közöttünk. Amúgy pedig a per eredménye majdnem mellékes, hiszen attól még nem kap kulcsot egyik felperes sem a múzeumhoz  ! Ezt a végeredményt egyébként nem én, hanem az önkormányzat ügyvédje mondta ki az irodámban, a helyszíni szemle utáni beszélgetésen. Tarlósi Józsi bácsival , Dr Fekete László ügyvéd úrral, Karancz János ny.á. alezredes úrral, a bázis utolsó parncsnokával, Koppány Zoltán Miklós alpolgármester úrral, Dinya Miklós Veterán Egyesület vezetőségi taggal, és Meszesi Lajos barátommal együtt tettük fel a kérdést, hogy valójában : mit is szeretnének a felperesek..? A vita kibontakozásának megakadályozására  tettünk néhány kísérletet, hiszen mindig visszatért Tarlósi Józsi bácsi is a vélt,  és "valós" sérelmeihez. Így nehéz lesz a kompromisszumos megoldást megtalálni, de legalább tettünk feléje  egy lépést. Annyi bizonyos, hogy a felperesi kérelmet ismételten testületi ülés elé kell vinni, és újra tárgyalni. A jelen helyzet meoldására törekedek, hiszen ez nem használ a múzeumnak, Taszárnak, nekem és  felpereseknek sem..

2012 június 17.

Laura és Alida napja van, 85 éve született Sütő András erdélyi magyar író. Ő volt az a magyar író, aki elveszítette az egyik szeme világát az  1989-es romániai forradalom egyik tüntetésekor. Az időre nem lehet egy szavunk sem, hiszen meleg van, mert itt a nyár.

 

2012 június 16.

Jusztin napja van, 82 éve született Zsigmond Vilmos Oscar díjas magyar oreratőr. Ma van még kisebbik leányom Anna születésnapja is . Dél előtt 10.38-kor született a kaposvári szülészeten, és még ma is tisztán emlékezem arra a napra, amikor meglátta Anikám a napvilágot. Végig bent voltam a szülésen, és segédkeztem új család tagunk világra jöttében. Ezek olyan élmények, amelyek örökre beivódtak az emlékeimbe. Mindkét gyermekem szülketésénél ott voltam , és előbb láttam előbb fogtam őket, mint az édesanyjuk...

Ma reggel 8-órakor kezdődött az általános iskolában a tanév záró a bizonyítvány osztással. Mi is elmentünk Regina leányom osztályába és meglepődve tapasztaltuk, hogy viszonylag kevés gyermek jött el, de szülők nem jöttek el. Az osztályfőnök nem "sok " dícséretet osztogatott, de a bukásra álló gyerekek el sem jöttek. Azért ez számomra érthetetlen. Büszkén álltam az osztályban, mert az én leányom lett a legjobb tanuló..9-órakor a tornateremben zsúfolódott össze az  iskolások, a ballagó nyolcadikasok, és a szülők. A Himnuszt közösen elénekeltük, majd a gyermekek műsorai következtek. Az általános iskola igazgatója, Horváth Zoltán Gábor ünnepi beszéde következett, és elbúcsúztatta a végzősőket. Az ünnepség következő részében a könyv jutalmak átadására került sor, amelyben  a fentartó önkormányzatok polgármesterei segédkeztek. Az ünnepet átitatta az év vége hangulat, melyben a főszerep a pihenésé és a szórakozásé lesz.

Most sajnos nem tudjuk az önkormányzunk korábbi gyakorlatával szemben nyári táborba vinni a gyerekeket. Azt mondták a szülők, hogy a Református Egyház Balatonfenyvesi táborába szívesen elmennének még úgy is, ha fizetni kell érte. Utána jártam a táboroztatásnak, időpontokat egyeztettem, kihirdettük az iskolában stb, és össze vissza 1 gyerek jelentkezett. Ennyit a nyári táboroztatásról.

Azért az még hozzá tartozik a történethez, hogy legutóbb 50 gyermek mehetett Fonyódligetre nyári táborba. Tehette ezt azért, mert a taszári önkormányzat ingyen adott 3 épületet a laktanyában a Somogy Megyei Múzeum-nak raktározási célra. Úgy gondoltuk, hogy le " barterozzuk" a bérleti díjat gyermek táboroztatásra, és ebből hosszú távú hagyományt teremthetünk.. Nem így történt.  Tavasszal írtam levelet az illetékesnek, hogy egyeztessünk az idei táboroztatásról, ekkor azonban finoman elutasítottak. Még meg próbálok egyeztetni erről a helyzetről, és ha nem sikerül ,akkor bizony majd mi is másképpen fogjuk kezelni a laktanyai épületek bérleti kondícióit.

Ilyenkor még eszembe jut az, amikor 100 gyereket tudtunk nyaranta táborba vinni.. ( több mint 1,2 millió forint értékban..)

Délután a " Múzeumok Éjszakája" rendezvény sorozaton divat bemutatón bámészkodtunk, múzeumban járunk, kézműveskedtünk, és zenei előadást hallgattunk..

2012 június 15.

 

Jolán és Vid napja van, 67 éve született Harsányi Gábor író, zenész, és 1893. június 15-én halt meg Erkel Ferenc zeneszerző. A nővéremnek ma van a 27. házassági évfordulója, felhívtam és gratuláltam e jeles nap alkalmából . Vissza emlékeztem az esküvőjük napjára, és megrohantak az emlékek. Régen volt! Ma szabadságon voltam, és készülődtünk a kisebbik leányom születésnapi zsúrjára. Igaz holnap lesz Annám 7 éves, de mi délutánra hívtuk meg az ovis társait. A születésnapi totra természetesen kötelező része volt a bulinak. Lufi, csoki, szendó, ugra-bugra és jókedv ! Ennyi ! Ez az életünk gondtalan időszaka, aztán jön a tanulás. 7 óra után elmentek a vendégek. Jó kis szülinapi "buli " volt, ez a lényeg. Holnap délelőtt 9-kor kezdődik a ballagás a taszári iskolában. Még két év , és az én leányom is elballag...Istenem! Megy az idő, főleg a gyerekeken látni. Az előbb még a kezemen hordtam, most meg lassan felnőtt lesz..Ez van! Ilyen az élet..Ezért kell mindig a pillanatnak élni, és azt úgy megélni,átélni, hogy gazdagabbak lehessünk ezekkel az élményekkel. Nem pedig "valami nagy dologra " várni , mert aztán szép lassan elsétál melletünk az élet , és rádöbbenünk, hogy nem is "élveztük a gyümölcseit.."

 

2012 június 14.

Köszöntök mindenkit Vazul napján, 60 éve született Márta István zeneszerző, előadóművész. Hajnalban arra  ébredtem, hogy esik az eső, de megmondom őszintén kicsit fáradtan ébredtem. Még egy nap van hátra a tanévből, és felirják a gyerekek az iskolában a táblára a : VAKÁCIÓ összes betűjét. Szombaton délelőtt az iskola tornaterében tanévzáró és a nyolcadikas diákok ballagása lesz. Kicsit furcsán érzem magam az ünnepségen, mert már tavaly elballagtak azok a gyerekek az iskolánkból, akik akkor voltak elsősök amikor először ültem polgármesterként az iskolai évnyitón és évzárón. Bizony megy az idő! Holnap, pénteken fog lejárni a határidő a taszári általános iskola igazgatói pályázat benyújtásának. A jelenlegi iskola igazgató határozott időre szóló vetetői kinevezése augusztusban megszűnik. Ezért nyilvános pályáztatási eljáráson kell döntenie a Taszári iskola-óvoda bölcsőde iskola fentartó társulási tanácsnak a pályázók közül , hogy ki lesz az igazgató. Több érdekes elmélet látott már napvilágot arról, hogy az iskolák államosítása következtében  új igazgatónak mennyi ideig lesz státusa ? Most azt kell eldöntenie a tanácsnak, hogy mennyi időre nevezi ki az igazgatót. Amennyiben januártól már az állam lesz a fentartó, akkor ő fogja eldönteni, hogy kit nevez ki igazgatónak. Ezért írok erről a témáról. Van mit tenni az iskolában is...

 

2012 június 13.

Antal és Anett napja van, 82 éve született Padisák Mihály író, újságíró. A ma délelőtt érkezett ki a  Kaposvári Tűzoltóság munkatársa, a hét végén felgyújtott játékeszköz miatt. Az önkormányzat felelősség biztosításának terhére szeretnénk kijavítattni a megrongált eszközt.A rendőrségen feljelentést tettem ez ügyben, fényképek is készültek, majd a tűzoltósági jegyzőkönyv kell még és be tudjuk adni a kérelmünket a biztosító felé. A laktanyai elektromos rendszeren fellépő  hiba javítási számláját is behozták a hivatalba, és a végleges megoldás müszaki kivitelezésére is kaptam árajánlatot. Ezt meg kell csináltatni, mert nem lehet a vízmű és a vállalkozások egyike sem áram nélkül. Ezt a problémát is megfelelő körültekintéssel kell kezelni.

 

2012 június 12.

Villő napja van, 72 éve született Benkő László zenész, az Omega együttes tagja. A mai esős napom a hivatalban a különböző adminisztratív munkákkal volt tarkított. A Somogyi Hírlapban hétfőn megjelent és a repülő múzeummal kapcsolatos cikket olvastam. Megpróbáltam a Sonline-on is megkeresni, de ott ez a cikk nem jelent meg. Kicsit meglepődtem rajta, mert az önkormányzatot és engem ért korábbi cikk hetekig a Sonline címlapján volt. A mostani hír amiben még több érintett mondta el a véleményét és talán nem a bírálatoktól volt hangos, az már nem érdemelt meg ilyen nyilvánosságot. Olyan érzésem van ezekkel a hírekkel kapcsolatban, mint ha szándékosan manipulálnák az embereket negatív benyomások keltésével a múzeum  körül kialakult helyzettel kapcsolatosan. Ma, június 13-án ismét megjelent egy cikk a Bácsy Éva nevével ugyan erről a témáról. Ismerem Évát, és nehezen tudom elképzelni róla, hogy ezt a cikket ítra volna. Sokan még mindíg nem ismerik a múzeum helyzetét, és az elhelyezkedéséből adódó korlátokat.  A cikk írója egyébként Taszári, de arra nem tudok hitelt érdemlően választa adni, hogy hány alkalommal kezdeményezett személyes megbeszélést, javaslatot  ötleteire hivatkozva a múzeumról. Azt pedig csak mellékesen jegyzem meg, hogy vagyok olyan kapcsolatban Bácsy Évával, hogy ezt az " állítólagos " észrevételét személyesen is megbeszéljük..Így az újságban üzengetős " jól megmondom nekik " stílussal kapcsolatosan nekem fentartásaim vannak, de szíve joga mindenkinek a szabad vélemény nyilvánítás.. Minden esetre én nyitott vagyok minden olyan ötletre, amellyel előbbre léphetünk e tárgyban.

 

2012 június 11.

Barnabás napja van, 148 éve született Richard Strauss német zeneszerző. Ma ismét bíróságon voltam, a laktanyai lemez szekrények miatt, melyben sikkasztással vádolnak. Ilyen gyorsan még nem végeztünk egy alkalmommal sem, és ismét elnaplták a tárgyalást augusztus végére. Mit is mondanék erre..? Most a tárgyszakértőnek feltett kérdésekre vár a bíróság és jómagam is. A média képviselői természetesen a folyosón, majd a tárgyaló teremben várták a "szenzációt", amely azonban most elmardt. A tárgyszakértőre "csak" azért vártunk, mert a per tárgyát képező 404 ezer forint megállapításával kapcsolatban tettünk fel kérdéseket, de választ még nem kaptunk. Még mindig az a kérdés motoszkál a fejemben, hogy miért egy személyben csak engem vádolnak ezzel a cselekménnyel.? Aki egy kicsit ismeri az önkormányzati rendszer felépítését és jogi szabályozásait, az pontosan tudja, hogy a polgármester egy személyben nem tudja elkövetni ezt a cselekményt. Ráadásul az értékesített eszközöket vagy képviselő-testületi döntéssel, vagy a tudtom nélkül adták oda.

Még mindig az a véleményem erről az ügyről , hogy nem egy polgármester szubjektív véleményére bizta a törvény alkotója a törvényes önkormányzati működést. Erre a találták ki a hivatali apparátust és a körjegyző " törvényességi státusait". Ezt mondják a köztudatban úgy: fékek és ellensúlyok. Milyen is lenne, ha egy " rossz"parlamenti döntés miatt egyszemélyben csak a miniszterelnököt vonnák perbe..?

A laktanyában ismét elektromos üzemzavar lépett fel az eső miatt, mely ugyan azt a jelenséget produkálta, mint az előző alkalommal. A hibát délutánra sikerült elhárítani. Megjegyzem nem végleg..

 

2012 június 10.

Margit és Gréta napja van, 84 éve született Botka Valéria karnagy. A hét vége a ház körüli munkákkal és a pihenéssel telik. Remélem, nem lesz szélsőséges időjárás a hét végén.

 

2012 június 9.

Félix napjavan, 49 éve született Johnny Depp amerikai színész, én  amúgy szeretem a filmjeit.  Az " Olló kezű Edward, Karib Tenger Kalózai, vagy az Asztronauta felesége, A Szakasz " hogy néhány filmjét ,megemlítsem.

Ma délelőtt Gelencsér László képviselő kollégám hívott, hogy a Lakótelep 19 épület előtti játszótéren gond van az egyik játékkal. Konkrétan valaki, vagy valakik száraz füvet tettek a játékra és tüzet próbáltak rakni rajta. Szerencsére a próbálkozás sikertelen volt és még csak égés nyom sem keletkezett a játékon, legalább is én az eső és a sár, gaz miatt nem láttam. Megdöbbentem a jelenségen. Az  ilyen viselkedés egyszerűen felfoghatatlan. Ennyire sem becsülik egyesek a gyerekek jétékait  és köz vagyonát.

2012 június 8.

Köszöntök mdenkit Medárd napján, 77 éve született Koltai János színész, rendező. Ez az időjárás már kellemes, és vidámabban is kezdődik a napom. Mielőtt elindultam volna a hivatalba dolgozni, hallottam, hogy valaki csenget. Kimentem a kapuhoz, és Sántosi állampolgár várt, aki egy Sántoson nyitandó telephely engedélyeztetéséről kérdezett. Eltelt néhány perc, hogy megértessem vele, e témában nem én vagyok az illletékes a "hivatalban". Egyéb iránt meg kell jegyeznem, hogy Kaposhomokról is fordultak már hozzm több esetben,mert azt gondolták, hogy ott is hozzám tartoznak az ügyek. Megtisztelő érzés, hogy rám  gondoltak .A robogómra pattanva mentem egy " tisztelet kört " az utcákon, aztán a hivatalhoz érve elmondtam a megoldandó napi feladatokat.

Az óvodában ma  tartottak gyermeknapot , igaz én csak az ugráló várakat láttam az udvaron mikor arra felé mentem motorral, de Anikámnak tetszettek a programok.  Ennek örükök.

2012 június 7.

Róbert napja van, 202 éve született Dreher Antal nagyiparos, osztrák sörgyáros. Ma reggel már barátságos hőmérsékleti körülmények fogadtak. Szeretem a napsütést, és az enyhe reggeleket. A reggeli dolgaim mondhatni " szokásos módon " indultak, és azon gondolkodtam, hogy hogyan lehetne tisztábbá, gondozottabbá tenni Taszárt. Mire gondolok..? Első sorban a közterületek állapotán kell sokat javítani, például: felásni a virág ágyásokat, megcsináltatni a padokat, buszmegállókat kitakarítani, lemosni szemetet szedni sűrűbben stb, stb.. Tudom , azt mondják most az olvasók..: tudjuk, hogy ezek a problémák ! Oldja meg az önkormányzat ! Erre az a válaszom..: "ennyien ezt a mennyiségű munkát nem tudjuk elvégezni..!"

A munkaügyi központ 1 fő alkalmazását  támogatja, és csak hölyek vannak.. A  kiközvetítettekből senki nem vállalta eddíg a napig a munkát. Ki ezért, ki azért. Így azonban nehéz megoldani a feladatokat, de majd meg fogom találni a megoldást.

Ma este 18.00-órakor a kaposhomoki időközi polgármester választásra utáni önkormányzati " alakuló ülésre "hívott meg Nemes Attila polgármester úr. A képviselő-testület korelnöke vezette le az ülést addíg ameddig a polgármester az esküjét nem  tette le. Először a helyi választási bizottság elnöke adott tájékoztatást a választás jogi és egyébb részleteiről, majd ismertette az eredményt. Polgármesteri eskü tétel, tisztelet díj, költségtérítés megállapítás, majd az  alpolgármester titkos választása, alpolgármesteri eskü tétel, tiszteletdíjának megállapítása következett. A következő napirend a választási eredmények alapján a soron következő legmagasabb szavazatot kapott képviselő eskü tétele volt, hiszen a polgármestert a képviselő-testület tagjai közül választották. Ezen ok miatt kellett új tagot a testületbe hívni.

Én az "alakuló ülés" után személyesen is gratuláltam Nemes Attila polgármester úrnak ,és munkájához sok sikert, erőt és kitartást kívántam..

2012 június 6.

 

Norbert és Cintia napja van, 56 éve született Björn Borg svéd teniszező. Reggel kiadtam a napi feladatokat a község területén végzendő munkákhoz, és az íróasztal mögött folytattam tovább a munkát. Elég sűrűn csengett a telefonom, de az a lényeg, hogy minden feladatot megoldok amit csak tudok. Kisebbik leányom kirándulni ment az ovóda szervezésében a " Katica Tanyára".. Jól érezték  magukat ez a lényeg...

 

 

2012 június 5.

 

Köszöntök mindenkit Fatime napján, 54 éve született Szarvas József színművész és 70 éve Almási Éva színművésznő. Ma dél előtt Kaposvárra mentem,a közbeszerzési szakjogászunkhoz Dr Schablauer Péterhez, mert 10.00-órakor közbeszerzési eljárás keretében 2 részajánlati körben érkezett pályázatok bontása kezdődött. Először a " Projekt Menedzser" eljárás, majd 10.30-órakor a "Műszaki Ellenőri Feladatok Elvégzése " eljárásé. A bíráló bizottság, melynek én, Utasi Tamás képviselő, és a szakjogászunk a tagjai, előtt került sor a pályázatok szabályos bontására, és a felolvasásra..A pályázatot benyújtók is részt vehettek a bontási eljáráson.. Mindent törvényesen elvégeztünk, és e hónap 21-én lesz még lehetőség a személyes ajánlat tételére. Akkor már csak egy számot mondhat mindenki egy zárt borítékból, és nem lesz licitálás..

 

A taszári laktanya környezeti kár eseménye 1995-ben következett be, amikor 60 ezer liter ( nem elírás..) , háztartási tüzelő olaj folyt el a fóldben, egy vezeték hibája miatt. A honvédséget ez után az esemény után a Környezetvédeli Minisztérium 2 jogerős határozattal is felszólította, hogy intézkedjen a károsult terület megtisztítására. Természetesen a Magyar Honvédség nem tett semmit sem.. A felszín alatt a gázolaj egyre lejjebb folyt és szépen lassan szét terült a talajvízben. Erről a környezeti kárról én nem tudtam semmit sem 2008-ig, amikor felutaztam Budapestre a laktanyával kapcsolatos iratok átvételére. Akkor szembesültem a tényekkel, és kerestük a pályázatokat ennek a környezeti kárnak a felszámolására. Találtunk is szerencsénkre egy ilyen speciális, volt honvédségi ingatlanok környezeti kármentesítésére kiírt pályázatot. Rengeteg előkészítő-egyeztető munka, szakértők bevonása után, tavaly 27 millió ft-ot nyertünk az " első körben" un  :Tényfeltáró beavatkozás-ra. Ezt az eljárást is közbeszerzési eljáráson, rengeteg előkészítés után zárhatta le a képviselő-testület, és egy Gyöngyösoroszi telephelyű cég nyerete a projektet. Itt első sorban a földbe fúrt ún. monitoring, ( vizsgáló kutak ) fúrása, és a szennyeződés helyének, kémiai összetevőinek a meghatározása volt a feladat. Természetesen ennek a felmérésnek kellett először megvalósulnia, hiszen a konkrét kármentesítéshez ezen adatok nélkül semmi értelme hozzálátni. Magyarul ezek a tervekhez, és a helyi adottságokhoz igazítva kell a konkrét technológiát kialakítani. Idén a pályázatban kötelezően előírt feltételekhez kellett hozzáigazítani mind a 4  eljárást. Pályázati ütem tervet kellett a szakjogászunk segítségével, és előkészítésével elfogadni, de így is 4 eljárást kell lefolytatni, amelyeknek törvényi előírásait betartani szükséges. 1 eljárásban : a "Nyilvánosság biztosítása PR " feladatok ellátása, 2 eljárásban :" Műszaki Ellenőri Feladatok ellátása " 3 eljárásban : " Projekt Menedzser " feladatok ellátása, 4 eljárásban :  " A Kármentesítés Műszaki Kiviteletzése " .. Mindegyik eljáráshoz " alkalmassági feltételek" kidolgozása után,ezek képviselő-testületi elfogadása. Határidők betartása, pályázatok bontása,bontási jegyzőkönyv írása, esetleges hiánypótlásokra felszólítás, a nyertes személyére vonatkozó testületi döntés meghozatala, és végül szerződés kötése. Most csak az előzményekről és az elvi mechanizmusról írtam néhány dolgot, legalább is ahogy én látom. Összefoglalóan ez a : KEOP pályázatunk, ami 100%-os állami támogatású, és Taszár községnek 1 forintjába sem kerül.

A kérdés, hogy miért kell ezt megvalósítani..?  Először ! Azért, mert az állam előírta az ingatlan környezeti kármentesítését. Ezt a kötelezettséget vállalta az önkormányzat 2008-ban . Másodszor ! Az ingatlanjaink tulajdoni lapján szereplő bejegyzés miatt kevesebb a forgalmi értékük, és hasznosítási lehetőségeink is korlátozottak lennének. Ezen okok, kötelezettségek  és  előírások miatt kell komolyan venni ezt a 323 milló forintos pályázatot, mert nem tudni, hogy milyen lehetőségünk lesz a jövőben ennek a feladatnak a megoldására.

Ezen pályázati eljárás az, ami miatt tegnap Budapestre kellett utaznunk.

 

2012 június 4.

Bulcsú napja van, 70 éve született Békés Ilona színművésznő. Ma 92 éve írták alá Trianonban az első világháború lezárásaként Magyarország területének megosztását. Ez akkoriban óriási traumaként érte a magyarságot, amelyre emlékezve  a " Nemzeti Összetartozás Napja" elnevezést kapta.

Ma Budapestre kellett utaznom, a laktanya kármentesítési pályázattal kapcsolatosan. A közbeszerzési szakjogászunkkal, és az eddigi munkálatokat előkészítő Edicon kft képviselőjével együtt hallgattuk meg a kérdéseket. Azt nem tudom, hogy miért kellett személyesen felutazni a telefon, az e-mail és egyéb kommunikációs csatornák mellett, de az a lényeg, hogy megbeszéltük a helyzetet. A pályázat kiírója megnyugtató választ kapott a kérdéseire, és arra is választ kapott, hogy holnap lesz két ajánlati kör pályázat bontása a szakjogásznál. A haza felé vezető utam kifelé a városból közel egy órásra sikeredett, és esőkkel tarkított volt, és szerencsésen haza értem.

 

2012 június 3.

Klotild napja van, 87 éve született Tony Curtis magyar származású amerikai színész. A mai nap egyik fontos eseménye a kaposhomoki időközi polgármester választás volt. Meggyőző fölénnyel Nemes Attila volt alpolgármester, megbízott polgármester győzött. Az eredmény után természetesen felhívtam Attilát és gratuláltam a megválasztásához. A lemondott polgármesternek tanúlsággal szolgáljanak a történtek. Arról a bizalamról, amit 2010-ben kapott a kaposhomoki emberektől, és februárban önként mondott le, úgy gondolta, hogy ma ismét megkapja  ? Nem ! Így döntöttek a kaposhomoki emberek.

2012 június 2.

 

Üdvözlök mindenkit Kérmen és Anita napján, 88 éve született Böszörményi Géza filmrendező, forgatókönyvíró.

 

2012 június 1.

Tünde napja van, 86 éve születet Marilyn Monroe amerikai szinésznő. Ő volt az "50-es évek szexbombája, akit később szinte ikonként csodáltak az emberek. Szenvedélyes szálak fűzték az akkori tragikus sorsú Kennedy  amerikai elnökhöz. Az elnök  köszöntése alkalmából elénekelt: " Boldog születésnapot " dal, bejárta az egész  világot. Halálnak körülményeit és okait a mai napig vizsgálják.

Dél előtt a hivatalban papírmunka és Horváth Károly önkormányzati dolgozónk munka viszonyának a mai nappal történő megszüntetése várt. A taszári önkormányzat sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt mondta ki bűnösnek a Kaposvári Törvényszék jogerősen. A munkaviszonya ez miatt szűnt meg ma. Sajnálom, mert sok évvel ez előtt került közcélú dolgozóként az önkormányzathoz. Kiemeltük a munka nélküliek népes táborából, és tessék ! Visszaélt az önkormányzat bizalmával, és meglopta az önkormányzatot. Érthetetlen az amit csinált, de  nem kommentálom tovább, mert nagyot csalódtam és a döbbenet is éppen olyan nagy. A következményeket mindenkinek vállalnia kell, a tetteiért.

Az önkormányzati közalakalmazottak vezetőjének és a szolgálati autó sofőrjének Nagy Márkot jelöltem ki a képviselő-testület döntése értelmében.

Ma ballagott ez az óvodából a kisebbik leányom Anna. Fél 5-kor keződött a műsor a szülőknek, és a végén már nagyon érzelmessé vált. Nagyon ügyesek vlotak a gyerekek, és a felkészítő ovónénik is. A szülők ajándékát a műsor végén adták át az ovónéniknek. Köszönök nekik is mindent ! Anikám gyermekkorának egy része lezárult, amelyet az anyai öröm könnyek is jeleztek. A kisebbektől kaptak a "ballagás" végén egy tarisznyát, amibe elballagtak a gyerekek. Az ovónéniknek akik könnyeikkel küszködtek, egymás után adták át a gyerekek a  virágaikat. Érzelmesre sikerült ez  búcsú is az ovódától.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom