Mindennapok 2012 május

2012 május 31.

 

Angéla és Petronella napja van, 49 éve született Orbán Viktor politikus,a FIDESZ elnöke, jelenlegi miniszterelnök. Isten éltesse sokáig a Miniszterelnök urat !

A mai napon a hivatalban igyekeztem megoldani a napi feladatokat. Ilyen feladatok egyike például, a Millenáris Parknál tavaly ősszel becsövezett, és betemetett szakaszon a vízmosás okainak feltárása. A munkálatokat elvégző vállalkozót hívtam ki délelőttre, hogy vizsgálják meg az okokat. Sajnos az árok faláról is lemosta a víz a "nagy eső" miatt a 40 X 40 cm-es beton lapokat. Az árok meredeksége, és mélysége, valamint az út szerkezete miatt mozdul meg az árok fala. amennyiben lesz rá pénzünk, ezt az árok szakaszt folyamatosan be kell majd temetnünk, és máshogyan megoldani az esővíz elvezetését. Ebben a témában a helyszínen is beszéltem szakemberrel. A Toldi utca járdájának kritikán aluli állapota is megoldásért kiállt. Sok más problémával együtt ezt is meg kell oldanunk. Elkészült a lakótelep 12 épület, és a Széchenyi 80 "volt iskola" , ma társasház ingatlan forgalmi érték becslése. Ezeknek az értékesítése amit ma megtehetünk, és ha sikerül eladni őket, akkor ismét meg tudunk oldani soron kívül, saját pézből fejlesztéseket, felújításokat. Ilyen felújításokra kiírt pályázatok sajnos nincsenek, szinte  minden pályázat utófinanszírozott.

 

 

2012 május 30.

 

Janka és Zsanett napja van, 163 éve született Fabinyi Rudolf vegyész, tudományszervező. A mai délelőttöm a laktanyában lévő áram földkábel hibajavítására érkezett szervezzéssel telt. Erről a tegnapi bejegyzésemben is írtam, de érdekes volt  hallani azt kérést, hogy hívjak a helyszínre egy műszaki szakembert az önkormányzat részéről, aki pontosan meg is tudja mutatni, hogy hol van a hiba.  Erre kicsit kikerekedett a szemem, mert ilyen szakemberünk nekünk nincs. Még aza szerencse, hogy az egyik latanyai bérlő cének, a DA-MŰ Kft-nek mint az EON egyik alvállalkozójának, atért elég nagy kapcsolat renszere van ezen a területen. A lényeg az , hogy hosszas keresés után sem találták a hiba helyét és okát, mert nem produkálta a zárlatot egyik biztosíték cserekeor sem a rendszer. Nyilván az eső miatt történt beázás miatt volt elektromos zárlat, ami miatt kégett a 400 amperes fő biztosíték. A gondom csak az, hogy nem oldódott meg a hiba oka, a zárlat helyének megállapítása a fölben.

Este 6-órakor rendkívüli testületi-ülést tartottunk, ahol a DRV vízi közmű üzemeltető cég adott ajánlatot a taszári ivóvíz és szennyvíz rendszer üzemeltetésére. Számomra sok homályos folt maradt ebben az ajánlatban, és megmondom őszintén, hogy a jelenlegi üzemeltetőnk a Somogyvíz Kft és a kaposvári székhelyű KAVÍZ Kft egyesülése után létrejött céget támogatom. Ennek több oka is van, hiszen a mostani tulajdoni részünket átvisszük az új cégbe, és így mindjárt más a pozíciónk. A kaposvári szennyvíz telep itt van 4 km-re, és a szennyvíz befogadásáért köbméterenként több mint 100 ft-ot fizetünk. Én személy szerint ennek adíjnak a mérséklésére tettem javaslatot a KAVÍZ Kft ügyvezető igazgatójának, Ift Miklós úrnak, aki ezt természetesen támogatta. Reményeim szerint így csökkeni fog a fogyasztók díja is.Amennyiben a DRV-t választanánk, nem tudom, hogy milyen lehetőség lenne ennek a díjnak a mérséklésére, amellett, hogy a jelenlegi árat szertnék tartani 2013-ban is. Erre nem tudom, hogy milyen lehetőség lesz, hiszen a fogyasztói árat a minisztérium fogja megállapítani.

A két munkaválló munkahelyének megtartása volt a konkrét kérésem a KAVÍZ Kft-nél, melyet szintén elfogadtak. A DRV-től is kaptunk ilyen ígértet, de az már más kérdés, hogy a jelenlegi vízgépészeinknek akár 5 faluba is el kellene járni dolgozni. Itt azért már vannak fentartásaim. Minden esetre nem sok időnk van a döntés meghozatalára, de az a lényeg, hogy meghallgattuk a DRV ajánlatát is. Ezt a témát még azért jogi szempontból is alaposan körül kell járni, hiszen jelenleg egy érvényes szerződésünk van, amelynek a felmondása nem olyan egyszerű, mint ahogy ezt egyesek gondolják.

A Széchenyi utca 80 alatti társasházról is tárgyaltunk, itt inkább technikai jellegű kérdések voltak, amelyeket tsztáztunk.

Végül Tarlósi Józsefet hívtam meg egy egyeztetésre, mert írásban fordult a testülethez megegyezést , peren kívüli egyességet ajánlva. A kialakult szópárbaj után megfontolja a testület az ajánlatot, de azt meg kell jegyeznem, hogy a korábban felháborodott, és a Tarlósi Józseffel Kontsagh Sándorral elégedetlen képviselők már nem voltak olyan vehemensek, mint korábban. Ezzel egyébként nincs is semmi gond, de a szerző jog miatt indított per, az szerintem egy elvi kérdés is. Döntsön az akinek ez a joga, és feladata. Ettől függetlenül a múzeum működik.

 

2012 május 29.

Köszöntök mindenkit Magdolna napján, 83 éve született Rényi Tamás rendező. A mai napon eléggé sok szervező munka, telefon, és megbeszélés jutott osztályrészemül. Igaz, hogy ha a saját képviselő-testületi tagom sem látja a munkámat, akkor mit szóljak ugye? Nos ettől azonban nem fogom könnyesre sírni a párnámat, hanem teszem tovább a napi feladataimat. Ebből pedig van elég manapság. Múlt hét péntek óta nincs áram a laktanya egy részén, mert egy fölben lévő kábellel van gond. Az EON hiba bejelentés szóba sem jöhet, mert önkormányzati tulajdonú a 0.4 KW-os kábel rendszer. Egyenlőre súlyos milliókat kellene fizetni az önkormányzatnak az átadásért, és hát pénz...most nincs erre.. Amúgy a fóldkábelen lévő hibák megkeresését, csak speciális technikával rendelkező szakemberek tudják elvégezni, és ezekből a szakemberekből 3 van itt a nyugat-dunántúlon. Közülük, pedig csak egy tud eljönni és megkeresni a hiba helyét a héten. Ennyit a piaci versenyről, és a szükség miatti kényszerből meghozott döntésekről. Most csak a hiba helyét fogják megkeresni 150 ezer forintér, aztán jön a konkrét hiba elhárítási beavatkozás ismételten egy jelentős összegért. Sok-sok telefonálás, egyeztetés, e-mail, fax, stb.stb. Mondhatják, hogy akkor meg miért kell megkerestetni-kijavíttatni a hibát  ? Azért, mert pont a laktanyai épületeket bérlőknél nincs áram mindenhol. Ezért! Természetesen ez "csak egy ügy " volt a napi munkámból, amit kiemeltem. A holnap esti rendkívüli testületi-ülés előkészítése is a mai napon vált biztossá, mert a DRV vizi közmű üzemektető cég ügyvezetője csak szerdán este ért rá . A többi napirend a Széchenyi 80. társasház oszatlan közös földterületével kapcsolatos megbeszélés, a múzeummal kapcsolatosan meghallgatjuk az önkormányzatot szerzői jog miatt beperelő Tarlósi Józsefet aki képviseli Kontsagh Sándort is .

Az egyéb ügyintézéseket most nem írom le, mert még a végén ezt is "parádézásnak" veszik itt egyesek.

 

 

2012 május 28.

Emil és Csanád napja van, 270 éve nyitották meg az első fedett uszodát. Szépen csendben telik ez a hét vége is, de a személyemet ért kritikáktól ez a nap sem mentes. Utasi Tamás képviselő társam ismét mutatta a formáját, és a saját blogjában http://www.utasitamas.gportal.hu/ honlapján, valamint  facebook-on ír a saját véleményéről, amiben engem említ személyesen. Szíve joga tennie mindezt, de azért itt meg kell jegyeznem, hogy ezekkel a bejegyzéseivel saját magáról állít ki bizonyítványt. Ezekkel a dolgokkal itt nem kívánok foglalkozni, mert felesleges. Ezt csak azért írom, mert nincsen sem erkölcsi, sem jogi alapja a vádaskodásinak, annak az embernek, aki a problémát  nem megoldani akarja, hanem a hibás keresése a legfontosabb a számára. Olyan ember kritizál, aki fegyelmi eljárást akart indíttatni ellenem tavaly októberben, azért mert 45 embernek adtam munkát 3 hónapra 100 %-os állami támogatással, és több millió forint értékű eszközt kapott a taszári önkormányzat ? Aki nem hiszi el azt amit írok, az olvassa el a blogom ezen időszakban írt bejegyzéseimet és meglátja, hogy mi is történt, ha netán-tán elfelejtette volna. Arról bezzeg nem ír a képviselő úr, hogy mit javasol a fűnyírási problémák megoldására.. Én már javasoltam, hogy fel kell venni 5 embert egy hétre és a fűnyírási helyzetet orvosolni tudjuk. Akkor ezt nem támogatták.  Más választása nem igazán lesz az önkormányzatnak. Egy dolgot tisztázni kell, képviselő úr! Nem az én felelősségem egyedül az ami az önkormányzatnál történik, hanem a képviselő-testületé, aminek tagja Utasi Tamás úr is.

Azt pedig nem ártani tisztázni, hogy a helyi körjegyzö közigazgatási birságot szabhat  ki 150.000,-Ft-ig, az új rendeletünk szerint, az un. tiltott , közösségellenes magatartást elkövetőkkel szemben.  Ez a díj az önkormányzat saját bevételét fogja képezni. A korábban szabálysértés miatt büntetett pl. nem a kijelölt napon történő égetés miatt, vagy a köztisztasági rendeletben meghatározott elhangyolt ingatlan miatt már nem szabálysértés, hanem bírság kiszabására kerülhet sor. Ezért is fontos, hogy mindenki megismerje ezen rendelet szövegét. A rendelet szövege a honlapon várhatóan olvasható lesz.  Az április 15-től hatályos új szabálysértési törvény alapján a szabálysértési hatóság a Kormányhivatal, aki például eljár csendháborítást stb. ügyben.

 

Az önkormányzatnak a repülőtéren lévő megtartott gyursulási versenyből csak ideigelenes iparűzési tevékenységből származó bevétele jöhet, amely nálunk napi 5.000,-Ft, ennek a díjnak a beszedése nem a polgármester feladata.

Képzettség és végzettség sajnos nem jár mindig együtt az intelligenciával, és a tudással.

 

2012 május 27.

Köszöntök mindenkit Hella napján, 31 éve hunyt el Pilinszky János költő. A hosszú Pünkösdi hét vége ezen napja, a pihenéssel és a ház körüli munkával, fűnyírással telt. Délután a futball pályán menéztem a meccset, Taszár 6-3-ra győzött .

 

2012 május 26.

Fülöp és Evelin napja van, 64 éve született Gálvölgyi János színművész. Ma volt a Taszári önkormányzat gyermeknapi rendezvénye. Többen talán nem is tudják, de ez a rendezvény teljes mértékben az önkormányzat finanszírozásából valósult meg minden évben.

Ilyenkor az iskola igazgatója a pedagógusok részére  kiadja a feladatokat, én pedig az  "egyéb" programok szervezését, és lebonyolítását végeztem.

Az intézmény feladata, az üdítő és a műanyag poharak beszerzése . A személyzet biztosítása az italok osztásához, és a gyerekek dél előtti vetélkedőinek a lebonyolításához. További eszközök, biztosítása ( kréta, zsák, perec.),  és a díjak beszerzése, és az eredmény hirdetés lebonyolítása.  A "többi" feladat  már az önkormányzaté .  A sátor biztosításától, a hangosítás megszervezésén keresztül , a körhintákig, és a pónilovasig, valmint a  mászófalig, vagy tűzoltó autó ide hívásáig.

Az óvodai és bölcsődei dolgozók is kivették a részüket az arc festéssel, és vetélkedőknél is. Egy kicsit csalóka volt az idő, mert a napon meleg volt az árnyékban pedig szinte fáztunk. 400 ezer forintot biztosított az önkormányzat a gyermeknap költségeire, és nem is került ennyibe. Annak örülök, hogy legalább nem mosta el az eső a gyerekek rendezvényét. Ahogy beszélgettem az emberekkel, mindenki elégedett volt a programmal, és a gyermeknappal, csak a pedagógusokat hiányolták ebéd után. Többen is kérdezték, hogy hol vannak..? Erre nem mondok semmit, hiszen egyszer van gyermeknap egy évben.

 

2012 május 25.

 

Orbán napja van, 63 éve született Nagy Gábor színész, 35 éve mutatták be amerikában a Star Wars című filmet. Ezt a filmet tartják a sci-fi filmek egyik leg nagyobb alkotásának. Amikor bemutaták a mozikban Magyarországon, akkor voltam nyolcadikas. Abban az időben még osztályfőnökit kaptunk azért, ha moziba mentünk hét közben. Én konkrétan ez miatt a film miatt..Három árban voltak 1980-81-ben a moziba a belépőjegyek, 2 ft , 4 ft és 6 ft-ba kerültek. Bizony! Akkor 50 fillér volt egy gombóc fagyi, szombaton még iskolába jártunk, és hétfőn nem volt műsor a fekete-fehér Alba-Regia tévénkben sem. Ez a korszak volt az amikor még egy szál zsíros kenyérrel a kezünkben mentünk indiánost, és cowboy-ost  játszani. Nem volt sem számítógép, meg  mp-3 ,mobil telefon és sorolhatnám. Bizony jó volt..

Remélem holnap jó idő lesz a gyermeknapon, ha már egyszer sokan, sok időt és  energiát,  fektetünk a szervezésbe..

 

2012 május 24.

Köszöntök mindenkit Eszter és Elza napján. Elzáról egy régi amerikai film jut az eszenbe, a "Daktari ", ahol így hívták az oroszlánt. de régen is volt.

Ma dél előtt a hivatalban különböző tárgyalásokat folytattam, és a BITT Kft képviselőjével is tárgyaltam . Délután 1 óra után az önkormányzat korábbi szolgalmi jog kiváltásával kapcsolatos csere szerződés miatt voltam Kaposváron. Az eső úgy elkezdett esni, hogy hihetetlen. Délután fél 5-kor bizottsági üléssel kezdtünk, majd 5-órától a képviselő-tstületi üléssel. Viszonylag "konszolidáltan" telt az ülés. A honlapunkon olvassák el az érdeklődők a tartalmat. A mostani ülésen is egyértelmű volt a számomra, hogy lehetőleg minden jogot vonjanak el tőlem mint polgármester. Ezért is "mennek úgy" Taszár közügyei, ahogy ma mennek. A akadékoskodó, és a munkámban minden ároh hibát kereső képviselőkre már a körjegyző asszony is megjegyzést tett az ülésen. Most kezdi csak igazán érteni, hogy hová is csöppent. Még mindíg ott tartok, ahol 2010-ben. Sőt! Mint 2003-ban! A megbeszélések, és kommunikáció ami hiányzik. Ez lenne az alap elv!

Olyan kérdést is kaptam ezen az ülésen, amilyet még polgármesteri munkám alatt soha. Nevezetesen, miért nem talált meg egy állampolgár a polgármesteri fogadó órán  ? Ezzel kapcsolatban soha senki nem tett  észrevételt, maga az állampolgár sem, de Utasi Tamás képviselő úr igen, aki szentanúja volt az esetnek. Azt már meg sem említem, hogy a képviselői telefonjáról akár fel is hívhatott volna, hogy megkérdezze hol vagyok. Nem tette ! Mondjuk nem is lepődök meg ezen, csak az elv! Ugye..! Ha már egyszer ingyen hívhatna.

Az általános gyakorlat inkább az, hogy az utcán állítanak meg a tisztelt Taszáriak, és ott kérdezik tőlem, hogy beszélhetünk-e ott, vagy jöjjenek inkább a fogadóórára. A válasz minden esetben az, hogy természetesen a helyszínen is megbeszélhetjük. Sőt! Mivel ezen a módon is tartom a kapcsolatot az állampolgárokkal, a fogadóórámra járnak kevesebben, vagy szinte senki. Amikor látják, hogy bent vagyok a helyemen, folyamatosan jönnek az ügyfelek.

Ez azért egy kicsit meglepett. Én is kérdezhettem volna a képviselő urat arról, hogy milyen minőségében tárgyalt a DRV vizi közmű üzemeltető céggel a taszári önkormányzatnak adott üzemeltetési ajánlatáról, de nem tettem. Senki nem hatalmazta fel, hogy ilyen tárgyalásokat folytasson a megkérdezésünk nélkül. Gelencsér László képviselő úr is felháborodottan utasította vissza Utasi képviselő társunk kritikáját, az elmúlt önkormányzati ciklusban történt testület döntés(-ek) minősítése miatt. Így borzasztó nehéz együtt dolgozni egy testületben, ahol sok esetben csak a hibák keresése, és az előterjesztések kritizálása a lényeg. Érdemi, és előre mutató indítványok nélkül. Hosszú sorokban írhatnék erről a vesszőfutásról, de nem akarom, ezeket a képviselőket választotta a lakósság, és választott engem polgármesternek. Én mindíg tartottam magam ahhoz, hogy soha ne személyeket , hanem státuszokat nézzek, és tiszteljek. A gond az, hogy az enyémet nem tiszteleik egyesek.

 

A múzeummal kapcsolatban ismételten egy cikk jelent meg a Somogyi Hírlap-ban, és a Sonline-on. Kicsit furcsa a cikk fejléce a Sonline-on, de a valósághoz nem sok köze van. A két felperes által indított "szerző jog megállapítása" alap témához nem sok köze van egyiknek sem. Ami elszomorít, hogy a felperesekkel együtt a kritizálók is összemosnak az önkormányzattal. Tisztelettel szeretném mondani, hogy én polgármesterként a testületi döntéseket képviselem. Ezt próbáltam már számtalan esetben megértetni Tarlósi Józsi bácsival is, de ő sem akarja megérteni. Ez a feladatom töbek között. Olyan hozzászólásokat olvastam a Sonline-on, amelyeknek semmi köze nincs a cikk tartalmához. Úgy látom, hogy egyes emberek azt sem tudják, hogy mit is olvasnak, inkább vagdalóznak össze-vissza. Ezekre a hozzászólásokra érdemben nem is reagálnék. Inkább drukkolok a gyerekeknek, és magunknak, hogy szombaton jó idő legyen a gyermeknapon.

 

2012 május 23.

Dezső napja van, 22 éve Antall József lett a rendszerváltás utáni első demokratikus kormány miniszterelnöke. A délelőtt folyamán a Somogyi Hírlap munkatársai kerestek a repülő múzeummal kapcsolatos riport miatt. 3/4 11-re jött a laktanya elé a riporter , és a fotoriporter. Tarlósi Józsi bácsi is megjelent a helyszínen a Kontsagh Sanyi bácsival, aki nem köszön már nekem emiatt az ügy miatt. Azt, hogy miért nem tisztel meg, a köszönésével, azt nem értem, de nem is engem minősít. Holnap biztosan tele lesz vele a sajtó.

 

 

2012 május 22.

Üdvözlök mindenkit Júlia és Rita napján, 27 évvel ezelőtt a Videoton 1:0-ra legyőzte a Real Madrid focicsapatát. Reggel arra ébredtem, hogy kopog az eső a redőnyön, és hol intenzívebben esik, hol meg kevésbé. A hivatalban az adminisztratív munkáé volt a főszerep, ilyen cudar időben kevésbé van kedve kimozdulni az embernek. A hét végi gyermeknap szervezésével kapcsolatban is volt mit tenni. Ezért is idegeskedek, mert szertném, ha idén nem mosná el az eső a gyerekek ünnepét. A vetélkedők, szabadtéri programok hasonlóak lesznek, mint az elmúlt években. A pedagógusok segítenek a játékos vetélkedők lebonyolításában, délelőtt 10.00-órától egy tűzoltó autót nézhetnek meg a gyerekek. Kicsi és nagy körhinta, mese körhinta, ugrálóvár, és lovaglás is lesz. Minden gyermek 1 gombóc fagylatot kap a taszári " Édes Anna " cukrászdában..

A lakótelepi ABC melletti szelektív hulladék gyűjtő sziget " Papír gyűjtő " edényébe valaki-k műanyag és üveg palackokat tettek, ez miatt nem ürítette ki a KVG a konténert. Az önkormányzatnak kell majd kipakolni ezt a konténert, és rendet tennie mások helyett. Szívem szerint azzal takaríttatnám ki, aki teledobálta mással, mint ami oda való. Ezért   SZELEKTÍV HULLADÉK GYŰJTŐ!!

A munkaügyi központtól ma kaptuk meg a választ arra a kérésünkre, hogy 8 embert szeretnénk foglalkoztatni még idén. Sajnos csak 1 embert vehetünk fel június 1-től, és úgy, hogy nem támogatja teljes mértékben a bérét az állam, hanem 85 %-át. Ezzel nem igazán tudunk óriásit előre lépni az előttünk álló feladatok rögös útján, de tudomásul vesszük. Minden esetre majd csütörtökön este a testületi ülésen megtárgyaljuk a kialakult helyzetet, és el döntjük, hogy kit veszünk fel.. A lakótelep 4-es és 9-es épületek közötti földalatti bunker vas ajtaja is megtetszett valakinek, mert ellopták. Ezt bunker lejárót lezárjuk és feltöltjük. A kátyúzási munkálatokkal is végeznek a héten a vállalkozó állítása szerint. A szerződésben május 31 a teljesítési határidő, de én azt azért megjegyeztem, hogy úgy kell kivágni az utat, és göröket csinálni, hogy azt mindjárt be is aszfaltozzák. Nem úgy, mint ahogy most csinálták, mert napokig így nem lehet hagyni egy forgalmas utat. Ez a nagy eső csak még kellemetlenebbé tette a lakótelepi közlekedést, mert a kátyúk tele vannak vízzel, így még vszélyesebb a közlekedés. Ezért van kihelyezve sebesség korlátozó tábla, és munkálatok tábla az út mellé. Ismételten kérem a közlekedők türelmét.

2012 május 21.

 

Konstantin napja van,85 éve született Zwack Péter vállalkozó, diplomata. A mai napon tartják a Honvédelem Napját, melyet a Budai Vár 1848-as vissza foglalásának emlékére és Magyar Honvédség megalakulásának napjaként tartanak nyilván. Ma hunyt el a Bee Gees együttes alapítója Robin Gibb. Nagyszerű énekesnek tartom és sajnálom is szegényt.

A munka a hivatalban a szokásos intenzítással folyt. Délután fé 2-órára a Kaposvári Törvényszéken kellett megjelennem alperesként, a Repülő Múzeum kapcsán, Tarlósi József, és Kontasgh Sándor által kezdeményezett szerző jog elismerése tárgyában indított peben. A tárgyaláson a fenti személyek felperesként , Taszár önkormányzata első rendű alperesként, a Somogy Megyei Veterán Egyesület, képviselte. Koppány Zoltán Miklós másod rendű alperesként, és én mint Pataki Sándor harmad rendű alperesként voltam perbe fogva.

A felperesek nevében egyedül Tarlósi József volt jelen meghatalmazással képvislve Kontsagh Sándor urat. A szerzői jogaik elimerése mellett azt terjesztették elő, hogy az önkormányzat vonja vissza azt a határozatát, amelyben megvonta tőlük a "tárlat kísérési jogot, és hogy múzeumhoz ismét kapjanak kulcsokat, bármikor bemehessenek, és ingyen bevihessék a velük együtt érkező "látogatókat", valamint azt, hogy az önkormányzat redezze viszza a múzeumi tárgyakat abba az állapotban, mielőtt tőlük a " tárlat kísérő" jogot megvonta. Közel 2 és fél órán keresztül tartott a tárgyalás, és a bírónő el is napolta. A személyet ért vádaktól azért nem volt mentes a tárgyalás sem, de a bírónő kérte a felpereseket, hogy a személyem ellen indított keresetüket vonják vissza. Ezt ott meg is tette Tarlósi József úr, de akkor aikor az önkormányzat és az én személyes képviseletemet ellátó ügyvéd, Dr Fekete László "benyújtotta" a számlát, akkor hirtelen megváltozatta volna a felperes a szándékát. Ekkor a bírónő tájékoztatta a felperest, hogy ez nem így működik, mert visszavonta a felperes a perbe fogásomat, miután meghallotta, hogy fizetni kell, akkor meg egyből viszakozik..? Hm.. Ez érdekes megközelítése a dolgoknak. Igen! Valóban el kellene gondolkodni azon, hogy vajon milyen következményei vannak egy ilyen per megindításának. Sajnos megint csak azt érzem, hogy nem voltak elég körültekintők a felperesek. Ráadásul többször elhangzott az is, hogy nem csak a 2 felperes munkája a múzeum kialakítása, de a többiek nem akartak csatlakozni a felperesekhez. Vajon miért..?  Én személy szerint rettentő szomorú vagyok azért, hogy ilyen szintre süllyedt a köz éredekében végzett munka néhány embernél. Emlékezzünk csak arra, amikor itt maradt Taszáron a múzeum. A felperesek önként ajánlották fel a segítségüket, özentlenségre hivatkozva, most, hogy nem végzik az "önzetlen társadalmi munkát " már egyből szerzői jogaik vannak..? A múzeum önkormányzati kezelése előtt miért nem mentek a bíróságra a jogaikat követelve, és miért csak most..? Ez egyszerűen felfoghatatlan számomra. Ennyit az önzetlen köz érdekében vézett emberek munkáinak megítéléséről..

 

Délután 18.00-órakor az általános iskolát fentartó önkormányzatok képviselő-testületeinek adott tájékoztatást Bellai Zoltán Református Nagytiszteletű Úr. Mindenki érdeklődve hallgatta az iskola esetleges egyházi működtetésével kapcsolatos feladatokat, és követelményeket. Több kérdés és észrevétel is elhangzott, azonban az átadás törvényi feltételeinek a határidők miatt ,sajnos nem felelünk meg, mert kicsúsztunk a határidőkből. Szomorúan vettem tudomásul a tényeket, de tenni ellene nem tudok. Ezért nem fogja átvenni az egyház a taszári iskola működtetését. A legfontosabb eleme tegnapi együttes ülésnek az volt, hogy az iskola társulási tanácsi megállapodást minden önkormányzat képviselő-testülete vissza vonta, köz megelégedésre. Így minden akadály elhárult az iskola július 1-utáni biztonságos működése elől. Ez most a legfontosabb...

2012 május 20.

Bernát és Felicia napja van, 56 éve született Peremartoni Krisztina színésznő. Az idő csodálatos. Holnap sok feladat és egy bírósági tárgyalás is vár, a Tarlósi József, Kontsagh Sándor felperesek, kontara Taszár önkormányzat, és magán személyként én szerzői jogok miatt.. Este az általános iskola jövője miatt hívtam össze a hat község képviselő-testületét. A Somogy Megyei Kormány Hivatal Oktatási Osztály Vezetője is jelen lesz, Bellai Zoltán Református Nagytiszteletű Úrral együtt. A Somogy Megyei Katolikus Egyház részéről pénteken érkezett a levél, miszerint nem akarja átvanni a taszári általános iskola működtetését a katolikus egyház.. Így már vallási akadály nincs.. Holnap estére, okosabbak leszünk..

2012 május 19.

Köszöntök mindenkit Ivó és Milán napján, 50 éve született Kerekes József színművész. Ma egy kicsit tovább tudtam aludni reggel, mint a munkanapokon. A ház körüli munka és a család töltötte ki a napomat. Késő délután kimentem biciklizni, de a lakótelepen egy társasházi gyűlésre is oda hívtak.. Egyetlen kérdést kaptam ( elsőnek ,) a fűnyírással kapcsolatosan.. A válaszom sajnos az amit korábban már itt is leírtam. nincs elegendő ember hozzá...

 

2012 május 18.

Erik és Alekszandra napj van, 79 éve született Páskándi Géza erdélyi származású magyar költő, publicista. A mai napon hunyt el 63 éves korában Donna Summer amerikai énekesnő. Én személy szerint nagyonszerettem a dalait. Isten nyugosztalja szegényt..

Dél előtt a Somogy Megyei Kormány Hivatalban tárgyaltam a taszári általános iskola átadásának feltételeiről az oktatási osztály vezetőjével, akit meg is hítam hétfőn estére, valamint a törvényességi osztály vezető-helyttesével.. Kitartok az álláspontom mellett.. Senkit semilyen hátrány nem fog érni az esetleges átszervezés-átadás után.. Sőt...! Inkább kedvezőbb feltételek alakulnak majd ki..

A Somogyvíz Kft-nél folytattam a napot a Guba Sándor utcában, ahol a KAVÍZ kft Ügyvezető igazgatójával is tárgyaltunk a két cég fúziójának ( egyesülésének ) következményeiről. A jelenlegi két vízgépészhez, Nemes Lászlóhoz, és Tankovics Ferenchez ragaszkodtam. Sok egyéb feladatot kell még megbeszélnünk amely érinti önkormányzatunkat, de én inkább azt emelném ki, 2013-tól Taszár önkormányzata a KAVÍZ-ben tulojdonossá válik, hiszen a jelenleg Somogyvíz Kft-ben lévő tulajdonunk nem vész el. Ezért szándékaim szerint a jelenleg a szennyvíz tlepre befogadott taszári szennyvíznek már nem kellene átadási díjat fizetni, mert a saját cégünknek adjuk a szennyvizet..! Ilyen és ehhez hasonló , a lakósságot szándékaim szerint kedvezően érintő feltételeket szeretnék elérni.. Nem lesz egyszerű a feladat, de szerintem most jó pozícióban van önkormányzatunk...

Elkezdődtek a község útjainak kátyúzási munkálatai. A közlekedőktől még egy kis türelmet, és elnézést kérek..

Ma volt a polgármesteri hivatalban volt kolléganőnk Bácsy Éva esküvője. Sok boldogságot kívánok nektek...

2012 május 17.

Köszöntök mindenkit Paszkál napján, 69 éve született Kóbor János énekes, zeneszerző,az Omega együttes alapítója. Szeretem az Omegát, magyon jól zenélnek, és remélem, hogy sokáig aktívak maradnak..

A mai napon az erős szél borzolta a hajamon kívül az idegeimet is. Ilyenkor mindig attól tartok, hogy bárki, vagy bármi megsérülhet a letört ágak miatt.. A hivatalban egyeztetésekkel és adminisztratív  feladatokkal is telt a mai napom..

 

2012 május 16.

Mózes és Botond napja van, 83 éve tartották az első Oscar-díj átadását. Hűvös idő van, és ezt  én nagyon nem szeretem. A kertünkben szépen pirosodik az eper, a lányok nagyon szeretik és alig várják, hogy ehessenek. Sajnálatos módon a boltban 1300-1600 ft körüli áron kapható..hogy mitől kerül ennyibe, az elgondolkodtató. A termelőtől 250-300 ft-ért vásárolják fel, a boltban meg annyi, amennyi..Ez azonban minden termékre igaz.. Sajnos..

Dél előtt 10.00-órakor , a  laktanya környezeti kármentesítésével kapcsolatos közbeszerzési eljáráson vettem részt Kaposváron. Dr Schablauer Péter közbeszerzési szakjogásznál bontottuk ki a PR, "Nyilvánosság biztosítása" eljárásra beérkezett 1 db ajánlatot. A bontási jegyzőkönyv aláírása után még egy hiánypótlást kell tennie a pályázónak, és a képviselő-testületi ülésen döntünk az eredményről, valamint a szerződés megkötéséről. Több ilyen közbeszerzési eljárás van még folyamatban, melyeket egy ütemtertv alapján végez a jogászunk. Egy szóval azért ez nem olyan egyszerű eljárás sorozat.. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy az eljárásba meghívott cégek nem biztos, hogy részt is akarnak venni ebben. A mai világban mindenki nagyon megnézi, hogy pénzért egyáltalán kiváltja-e a pályázati dokumentációt.. A siker nem garantált. A meghívott cégekről testületi ülésen döntöttünk. Azt  már meg sem említem, hogy a "verseny helyzet" teremtésére hivatkozva, feleslegesen bonyolítva a saját helyzetünket, a képviselői indítványok miatt  öngólok sokaságát lövögeti a testület... Néha azért nem ártana gyakorlatiasabbnak lenni.

A Taszári általános iskola jövőjéről hétfőn este 18.00-órakor  , egy rendkívüli testületi-ülésen szertnénk tárgyalni. Az általános iskolát fenntartó 6 önkormányzat képviselő-testületeit és  jegyzőit  Bellai Zoltán Reformárus Nagytiszteletű Úr fogja tájékoztatni arról, hogy milyen feltételek és körülmények mellett venné át a Református Egyház a taszári iskola működtetését.

A taszári képviselő-testület korábbi ülésén engem bízott meg azzal, hogy alternatívát és megoldást keressek az iskolánk biztonságos jövőbeni működtetésére. Ezt én megtettem. Az egyház képviselője is ad információkat ebben a témában.

Előzmények:

2013-tól az állam átveszi az önkormányzatoktól az alapfokú oktatást, mint kötelező feladatot. A pedagógusok bérét az állam fizeti 100 %-ban.. Az épületek önkormányzati tulajdonban maradnak, és a dologi kiadások, mint a  a fűtés, víz, villany, stb az önkormányzat költsége. Ezzel párhuzamosan csökkentik a normatív támogatásokat. Magyarul, akinek iskolája van, az nagyon nehéz anyagi helyzetbe fog kerülni. Pontos információk még nem ismeretesek az állami intézkedésekről az iskolák államosításával kapcsolatban, de nekem nincsenek illúzióim.

Ezért is keressük a megoldást az iskolánk jövőjét illetően. Egy adat : 176 taszári állandó lakcímű gyermek van 6-14-éves kor között, de csak 85 gyermek jár ide a helyi iskolába. A 260 fős iskolából. Miért..? Önök is látják az arányokat..? Mindenki azért viszi be Kaposvárra a gyermekét, mert ott dolgozik, és így kényelmes..? Nem tudom !

Az Református egyház képviselőjével Bellai Zoltán Nagytiszteletű úrral, erről a témáról személyesen egyeztettünk. Jelenleg nyitott a Református Egyház az átadási szándékunkkal kapcsolatban. A hétfői megbeszélés is "csak elvi" döntést hozhat, hiszen a gyerekek szülei azok, akiken igazából az iskola sorsa múlhat. Már ma reggel találkoztam olyan véleménnyel, aki hallott már erről az átadás-tervezetről, de kritizálta a szándékot is. Sokan úgy látom azt sem tudják, hogy mi a különbség a katolikus és a református egyház között. Azt sem tudom megmondani, hogy jelenleg hány taszári gyermek jár ilyen iskolába Kaposváron. Egyet viszont tudok! Azok az önkormányzatok, akik eddig átadták az iskolájukat a Református Egyháznak, nagyon elégedettek. Aki nem hiszi, az nyugodtan hívja fel például a Kehidakustányi önkormányzatot, vagy rajtuk kersztül a szülőket...Majd meglátja..

Mivel Taszár község többségébsn katolikus vallású település , először a katolikus püspökségtől kértem állásfoglalást arról, hogy átvennék-e az iskolánkat. Amennyiben a válasz "Nem" lesz, akkor vallási akadály már nem lesz az elvi döntés előtt. Sokan próbálnak ebből a vallási helyzetből problémát csinálni, de felesleges. Amúgy az iskolában a mai napig van hit tan oktatás is ..

Előzetes tájékoztatások szükségesek, mind a pedagógusok, és a gyermekek szükeinek arról, hogy ezzel az esetleges átadással milyen változtatások várhatók. Az iskola finanszírozása az önkormányzatok részéről sokkal kevesebb lenne a jövőben. Sok más is megváltozna, de erről csak a hétfői megbeszélés után tudnék írni.

Amiről eddig írtam, csak tervek, és egy esetleges alternatíva az iskola jövőjéről, és nem tény. Azt pedig mindenkire rábízom, hogy nézze meg, mennyi önkormányzat szeretné az iskoláját átadni az egyházaknak.. már most sorban állnak ezért a települések..Ennél okosabbat-jobbat én most nem tudok sem mondani, sem tenni az iskolánk jövőjét illetően.. A szülők nélkül a tantestület nem fog dönteni...Most önök döntenek..

2012 május 15.

 

Szonja és Zsófia napja van, 55 éve született Növényi Norbert birkózó, színész. Ma is hűvös reggelre ébredtünk. A hivatalban az adminisztrációval voltam elfoglalva, valamint a közterületeken végzett fűnyírást, és az utak állapotát is néztem. Igaz, hogy április 26-án döntött arról a képviselő-testület, hogy a kátyúkat javítsuk ki az utjainkon, de a vállalkozó még csak a felfestésig jutott.  Ígéretet már többször kaptam szóban, de a konkrét út javítási munkákat talán ezen a héten pénteken elkezdik..( remélem be is fejezik  ) Az elmúlt több mint 9 év polgármesterségem alatt ennyi, és ilyen körülményes eljárást mint tavaly és idén, nem láttam. Az a vállalkozó, aki ezt a munkát eddíg elvégezte, mindíg korrekten olcsón, és határidőben kátyú mentesítette az útjainkat. Már a tavalyi év hasonló időszakában kezdődött az akadékoskodás, és technológiai előadás a kátyúzásról az ülésen. Előtte mindez senkit nem érdekelt és nem is panaszkodott miatta.. A lényeg, hogy a munkát a legolcsóbb árajánlatot tevőnek odaítélve elvégeztessünk..Ennyi ! Röviden összefoglalva mindenkitől elnézést kérek az utak állapota, és fűnyírás esetleges elmaradása miatt. A múlt héten a testületettel beszéltem az emberhiány miatt kialakult fűnyírási problémákkkal kapcsolatban, de egyenlőre erre még nem kaptam választ. Ettől függetlenül a Munkaügyi Központ  illetékeseinél már a múlt héten érdeklődtem, hogy lesz-e lehetősége az önkormányzatnak munkanélküliek alkalmazására..? Most konkrétan 8 személyre adtam be az igényt, és talán holnapig választ kapunk arra, hogy milyen létszámra lesz pénz..  Minden ettől a fránya pénztől függ...Sajnos.. Most lehet elgondolkodni azon, hogy tavaly ősszel 45 embernek tudtunk munkát adni, 100 %-os támogatással...Idén...?

 

2012 május 14.

 

Bonifác napja van, 69 éve született Demján Sándor bankár, befektető. Ma is hűvös esős idő köszöntött ránk, amit szívből utálok. Ma szabadságon voltam, mert van még bőven, másrészt délelőtt 10.00-órára a Kaposvári Bíróságon kezdődött volna a negyedik tárgyalásom, de valamilyen oknál fogva 1 órát várni kellett, mert az előtte kezdődő tárgyalás elhúzódott. Ismét meghallgattak öt tanút, és elnapolták júniusig a tárgyalást. A média természetesen kamerákkal "felfegyverkezve " várta a tárgyalás kezdetét, és az egyik riporter meg is kérdezte, hogy hozzájárulok-e a forgatáshoz a tárgyaláson? Természetesen! Volt erre a válaszom..Kicsit csalódottan távoztak amikor a bíró bejelenetette a tárgyalás elhalasztását. Én is csalódtam! Azt hittem, hogy 4 tárgyalás, és 30 tanu beidézése, meghallgatása után a bíróság lezárja végre az ügyemet, és felmentéssel záródó ítéletet hoz. A mai tárgyalásra beidézett tanúk is vagy testületi-döntéssel vették meg a lemez szekrényeket, vagy úgy, hogy én nem is tudtam róla..Akkor most mi is az én bűnöm..? Kíváncsian várom az ítélet hirdetést.

Közel másfél hónapja beutaltak a kaposvári kórház orhopediai osztályáról MR vizsgálatra. Ma délután 3 órára kaptam időpontot, és ott is voltam 3-órakor.. A probléma az, hogy mindössze 4 órát kellett várnom addig amíg behívtak..Annyit mondtak, hogy várni kell és a sürgős eseteket soron kívül előre veszik..Ma nem volt sürgős eset ! Mindenki előre egyeztetett időpontra jött.! Akkor meg miért kell 4 órát várni..? Ez egyszerűen felfoghatatlan.. Kíváncsi lennék, ha a vizsgálatot végzőket is ennyire megvárakoztatnák a hivatalban, akkor mit szólnának hozzá..? Voltam már korábban ugyanott , és kellett várnom akkor is...de ennyit..! Tragédia! Mindegy, túl vagyok rajta ! Kiderül, hogy meg kell-e műteni a bal térdemet vagy sem, ha megkapja az orvosom az eredményt..

 

2012 május 13.

 

Köszöntök mindenkit Szervác és Imola napján, 73 éve született Schirilla György hosszútávfotó. Hűvös esős reggelre ébredtünk, amit az előző napok időjárása után kicsit "nehezményezek", amúgy kellett az eső a földnek is.  Mégis csak bejött, hogy tegnap nem locsoltam meg a kertet. A mai nap is pihenéssel és a ház körüli munkákkal telt. a délutáni forma-1 Spanyol nagydíjon azért egy jó kis versenyt láttam. Alonso egy jó rajt után beállt az élre és a Williams csapat első pole position-ját Hamilton büntetése miatt  "megöröklő " Pastor Maldonado elé. A 27. körben aztán vissza állt az élre, és megnyerete a versenyt.  Alonso második, Kimi Raikkonen harmadik lett. Michael Schumacher-ért is szurkoltam, de összeütközött Bruno Sennával, ezért büntetést kapott " Sumi"..  Webber és Vettel küzködtek Button-al együtt.. Lewis Hamilton a 24. rajtkockából verekedte át magát a nyolcadik helyig..nem semmi teljesítmény..

 

 

2012 május 12.

 

Pongrác napja van, 50 éve született Emilio Estevez amerikai színész. Kellemes időjárás van, ezt igazán szeretem. A tavaszi fagyok a cseresznye fámat nagyon megviselték, talán ha tíz szem lesz rajta, akkor sokat mondok. Nagyon finom és ropogós cseresznye van ezen a kis fán, a gyerekek is szeretik. Idén nem lesz! Sajnos ! A mai nap a ház körüli munkákkal telt, és ebéd után a tv-ben a forma-1 Spanyol nagydíj időmérő edzését néztem, ami izgalmasra sikeredett. Hamilton egy szenzációs időt ment a Q 3-ban, ezzel megszerezte a Pole-positiont, de a versenybírák elvették tőle az első helyét mert leállt az autójával a levezető körben,  emiatt a versenyen csak az utolsó helyről indulhat..Olyanok kerültek az élre, akiket eddig kevésbé tartottak esélyesnek..Szurkolok nekik is, és remélem, hogy holnap egy izgalmakkal teli versenyt láthatunk majd. Szilviék délután elmentek az iskolába a felesleges gyermek ruhákat eladni, sok más szülővel együtt.. Kevés vevő, sok árus. Ennyi volt a délután mérlege. Néhány dolgot eladott, és vett is a csajoknak ruhákat, és papucsot.. A kertben gazolgattunk, aztán levágtam a füvet az udvarban, és az utcán..Azon gondolkoztam, hogy locsoljak, vagy ne locsoljak a kertben, mert kellene..? Nem locsoltam.., mert a "Pesti ember " azt mondta, hogy esni fog az eső.. De ha nem fog..!? Akkor megint locsolnom kell..! A szél már fúj, lehült a levegő, de esni még nem esik..

 

 

2012 május 11.

 

Üdvözlök mindenkit Ferenc napján, 31 éve hunyt el Bob Marley jamaicai zenész. Reggel az önkormányzat dolgozóinak tartottam eligazítást a napi munkáról. A napom most egy  kicsit szomorúbbra sikeredett, mert egy csokor virág és egy kis apró figyelmesség mellett elköszöntem Bodnár Anitától, volt munkatársamtól. Nagyon aranyos volt Ani, és délután meghívott engem és  a "volt hivatali " munkatársait egy "búcsú aktusra" a hivatalban. Én sajnos erre a kis összejöjetelre nem tudtam elmenni.

 

 

2012 május 10.

 

Ármin és Pálma napja van, 33 éve hunyt el Bibó István író, politikus, jogász. Gyönyörű idő van, bár a reggelek még hűvösek. A " pesti ember" azt mondta, hogy hét végére megjön az eső, és lehül az idő. Ma is szabadságon voltam, ettől függetlenül a hivatalban ügyködtem. A múlt hét vége óta nem jó a közvilágítás a víztoronytól felfelé eső utcákban. Már két alkalommal szóltam a hiba elhárítása érdekében, kérem a tisztelt lakósság és az érintett utcákban lakók türelmét. A közterületek állapota kritikán aluli, emiatt szeretnék felvenni néhány embert, akik a fűnyírásban, a szemét szedésében, és a virágágyások rendbe tételéhez segítséget nyújtanak. Közben azért készülünk a május 26.-i gyermeknapra az általános iskola udvarán, erről későbbiekben bővebben is írok.

 

 

2012 május 9.

Gergely napja van, 249 éve született Batsányi János a felvilágosodás költője. a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Ma van még a Győzelem Napja , melyet a második világháború Európai befejezéseként  " ünnepeltünk" Magyarországon is.. Aztán már meg sem emlékezik róla senki..Ma szabadságon voltam, de azért bementem a hivatalba, mert volt még néhány elintézni valóm. Az idő gyönyörű, amit nagyon szeretek. Most majdnem azt mondtam, hogy jó lenne egyet motorozni.. Hiányzik is nagyon ! Hétfőn délután kell mennem Toponárra MR vizsgélatra a térdem miatt, mert még mindig fáj, és nem tudok leguggolni. A vizsgálat eredménye után ismét orvoshoz kell majd mennem, de most a biztosító orvosához a kártérítési perem miatt. Jövő hónapban lesz egy éve, hogy majdnem megölt az az ember. Sajnos potenciális gyilkosok közlekednek az utakon. Vagy megusszuk a közlekedést, vagy nem ! Holnap délelőtt lesz a polgármesteri hivatalban meghallgatás, mert Bodnár Anita munkatársunk hétfőtől máshol dolgozik. 2004-ben vettük fel dolgozni a hivatalba. Szegény megboldogult Laskai Zoltán volt kaposhomoki polgármester egyetértésével, a Simon Lőrincné Irénke volt a megbízott körjegyző . Így hárman döntöttünk a felvételéről, és szerintem jól döntöttünk. Most is tisztán emlékszem, hogy szegény Anita milyen "illetődött " volt. Ezek a pillanatok már 8 éve történtek..Mint ha tegnap lett volna.. Mindenki szereti, és egy értékes, lelkiismeretes munkatárssal leszünk kevesebben. Mindent köszönök neked ezúton is Anita.! További sok sikert, erőt és egészséget kívánok neked és a családodnak !

 

2012 május 8.

 

Mihály napja van, 134 éve született Pentelei Molnár festőművész. Szép napos reggelre ébredtünk, bár azért hűvös van. Reggel mindjárt a lakótelep 29-es  épületnél kezdük a napot Erjábeczné Dobák Melinda képviselő asszonnyal és Koppány Zoltán Miklós alpolgármester úrral. Kovács Péter úr fa kivágási és fa felmetszési kérelmét, sokadszori nekifutásra a helyszínen is átbeszéltük. A DA-MÜ kft favágóinak most mindannyian elmondtuk a konkrét munkákat, és kiegészítettük a templomnál lévő kiszáradt fenyőfák kivágásával. Dél előtt el is végezték a munkálatokat a favágók. A hivatalban elég sok adminisztrációs munkám volt, és egy óvodai felújítási pályázatról is tályékoztattak. 5 millió forint értékű kültéri játszóezköz és belső felújításra  lehet benyújtani pályázatot. Sajnos ez a pályázat is utófinanszírozott, ami azt jelenti, hogy előbb meg kell valósítani, ki kell fizetni, majd csak azután lehet benyújtani a kifizetési kérelmet. Nem egyszerű a feladat, és ráadásul most erre nincs is pénze az önkormányzatnak. Most csak hitelből tudnánk ezt a projektet megvalósítani.

A lakótelepről is kaptam telefont a fűnyírással kapcsolatosan. Teljesen ledöbbentem, mert azt mondták, hogy állítólag azért nincs embere az önkormányzatnak, mert Taszár község "kilépett a kistérségből.." Olyan önkormányzati képviselőtől érdeklődtek, aki erre annyit mondott, : "azért tartanak engem, hogy figyeljem a pályázatokat és adjam be, és egyébként is, én tehetek róla, hogy nincs ember.."

Így terjesztik (szándékosan) a rémhíreket ! Amikor egy önkormányzati képviselő ilyet zöldségeket mond, akkor az "átlag" állampolgár mit is tudhatna az önkormányzati ügyekről. Dacára annak, hogy nálunk az önkormányzati üléseket le is vetítik a helyi kábel tv-ben. Megint csak azt mondhatom, hogy ezt nem így kellene csinálni, mert nem ezt várják az állampolgárok tőlünk. A polgármester képviseli a testületet, és segíti annak munkáját. Minden önkormányzati képviselő feladata az, hogy véleményét, ötleteit és javaslatait mondja el, és tegyen meg minden Taszárért. Nálunk még mindíg csak a személyes ambíciókról, vágyakról beszélhetünk. Sajnos..Erről már olyan  sokszor leírtam, de  eredménytelenül.

Tavaly 45 embernek adott munkát a START közmunka program, idén senkinek, mert nem pályázott az önkormányzat. Ennyi!Ezért nincs ember..

A közvilágítással kapcsolatos problémát is bejelentettem a szolgáltatónak. Egy taszári állampolgár hívta rá fel a figyelememet a facebook-on, igaz nem éppen "berátságos" stílusban, de ezt vele is megtárgyaltam.

 

2012 május 7.

 

Köszöntök mindenit Gizella és a Nevetés Világnapján. 59 éve született Hegedűs D. Géza színművész. Hajnalban hallottam már, hogy esik az eső, és csak azon morfondíroztam magamban, vajon érdemes volt-e tegnap este locsolni..? Hmm.. Nem, de ez most már mindegy ! Kell az eső a földeknek, mert a mondás is azt tartja:" májusi eső aranyat ér.". Ma kezdődtek  a magyar érettségik, szorítok mindenkinek, de legjobban a keresztfiamnak. Kíváncsiak vagyunk, hogy vajon milyen témakörből írta a feladatot.. Dél előtt 9-órakor találkoztam a hivatalban Ift Miklós Úrral aki a KAVÍZ vezetője. Koppány Zoltán Miklós alpolgármester úrral és Utasi Tamás képviselővel együtt hallgattuk meg a tályékoztatását jövőben bekövetkező KAVÍZ és Somogyvíz KFT egyesülésével kapcsolatban. A korábbi bejegyzéseimben ezt a témát már említettem, és gyakorlatilag ugyan azt ismételte meg Ift Miklós úr.   Az két cég kényszerű egyesülése körül még vannak nyitott kérdések. Azt is mondhatnám, hogy a közmű törvény változásai miatt, nincs sok lehetősége az önkormányzatoknak, így nekünk sem. A DRV-től is kértem üzemeltetési ajánlatot, bár a jelenlegi helyzetben a csatlakozásunk mellet teszem le a voksomat.  Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Somogyvíz Kft, amelynek Taszár község résztulajdonosa, egyesüljön a KAVÍZ-el és  korrekt feltételekkel . Amennyiben erre garanciát kapunk, akkor más döntés  nem is születhet.

Az esős idő miatt azonban elkeseredtem, mert nem tudják vágni a füvet a közterületeken az önkormányzat dolgozói. A közterületi virág ágyások állapotát meg sem akarom említeni. Legalább 14 közfoglalkoztatot kellene a napi munka elvégzéséhez. Közben meg fel veri a falut a fű ! Nagyon kevés embert tudunk foglalkoztatni, és előbb-utóbb erre a helyzetre ki kell találni a megfelelő megoldást. Ezeken a problémákon azért talán nem csak nekem kellene gondolkodni..?!

 

Most jöhet a napi bejegyzésemből az utalás a " Nevetés Világnapjára"..Igen ! Számomra nagyon  fontos a nevetés, hiszen bizonyítottan a hasi légzést használjuk közben. Ez a légzési forma pedig a jóga légzés. Igen a jóga  ! Ezért is követeik a világon egyre többen a közös nevetést, már több mint 12 éve. Ajánlom mindenki figyelmébe a Nevetést! Váljék mindenkinek kedves egészségére.

 

 

2012 május 6.

 

Ivett és Frida napja van. 51 éve született George Clooney amerikai színész. Az elmúlt napok időjárása után ma szelesebb időre ébredtünk, és a pihenésé volt főszerep. Ilyenkor megpróbálok elvonatkoztatni a munkától és egy másik szemüvegen át szemlélni a világot. Ez a legnehetebb az életben! Óriási lelki teherré tud válni az ember napi munkája akkor, ha nem tud elvonatkoztatni tőle munka után. Többekben nincs meg a megfelelő képesség hozzá, hiszen eldeformálódott a személyiségük a munkájuk miatt. Ez természetresen nem minden helyzetben hátrány, de sok esetben bizony komoly problémák forrása lehet. Manapság mindenki önmagába fordul , és csak a napi problémákat éli meg. A közösség iránti nyitottság, vagy a másik megértésének igénye, és a másság elfogadása, tisztelete, ami a legjobban hiányzik a mindennapokból. Mindenki elégedetlenkedik, bírál, és a másikra mutogat. A társadalom egyre jobban elfásul a napi negatív hírek áradata után.. Már fel sem emelik az emberek a szavukat a benzin áremelések hallatán, csak példaként említve.. 1991-ben meg taxis blokád volt országosan az áremelkedések miatt. A legnagyobb problémánk már évszázadok óta, hogy Nincs összefogás..! ezért is tartunk ott ahol vagyunk. Számtalan történelmi előzményt felsorolhatnék a napi történések felemlítése mellet, de ezzel most nem akarok untatni senkit. A múlt az már megtörtént, változtatni nem lehet már rajta.

 

2012 május 5.

 

Györgyi napja , és Lázár Ervin Kossuth-dijas író, elbeszélő, meseíró születésnapja is egyben. A ballagás "lázában égtünk" ma, hiszen keresztfiunk Zsolti. ma esett át ezen a közép iskolai "aktuson". A kaposvári  Tánincsics Mihály gimnázium végzős diákjaként elérkezett ez a pillanat is. Olyan sokan voltak a ballagó diákok hozzátartozói, hogy az iskola vezetősége atömegtől való félelme miatt korlátozta a hozzátartozók számát. Magyarul, nem néztük meg az ünnepséget, hanem "csak" az ebédre voltunk hivatalosak. Azért úgy indultunk el délelőtt, hogy a ballagás elejét, és az iskola környékét legalább autóból megnézhessük. Két gyerekkel azért nem olyan egyszerű a "mozgás, és az előkészületek.. " Miután haza érkeztek az ünnepség után a hozzátartozók, megebédeltünk és jókat beszélgettünk. Az idő múlásának tudomásul vétele volt a legnehezebb tény. Zsoltival az édesanyja Rita az esküvőnkön volt 6 hónapos terhes. Ma meg elballagott évvesztesként a gimnáziumból. Mint ha tegnap lett volna...Hihetetlen dolgok ezek, és csak ilyenkor gondolkodok el az "élet magvas dolgain ". Ezzel szerintem nem vagyok egyedül.. Holnap Anyák napja lesz...

 

2012 május 4.

 

Mónika és Flórián napja van. 68 éve született Huszti Péter színművész, rendező. Én szeretem és tisztelem  Husztit, mert egy nagyszerű és sokoldalú színész. Egyik kedvenc filmem az " Őrjárat az égen.." című filje is. Vadászpilótát játszik, de sok fiatal és híres magyar színésszel játszott együtt ebben filmben. Ma  dél előtt feszített ütemben, és előre egyeztett terv szerint dolgoztam. Közben természetesen szinte folyamatosan csengett a telefonom is . Ez egy ilyen nap! Közben azért megpróbáltam figyelni mindenre. Ez amúgy nem esik a nehezemre már, hiszen egyszerre tudok több dologra is koncentrálni. Amennyiben nem sikerülne, akkor felírom egy noteszba. Erről jut eszembe: Amikor Szolnokra jártam a katonai iskolába, kötelező volt a sorakozró minden nap, és csak így lehett "gyülekezni". Volt egy század parancsnok, aki finoman fogalmazva is " egyszerűen" szokott beszélni. Ő mondta azt egy napon, amikor már nagyon ideges volt ránk..: Elvtársak ! Akinek nincs nincs esze, legyen notesze !! Nekem is van noteszom..! Megértettük ! Hát ennyit a noteszről...

 

2012 május 3.

 

Köszöntök mindenkit Timea és Irma napján. 43 éve születt Hajós András szociológus, énekes, dalszerző, humorista. Én amúgy bírom a stílusát. Az éjszakai esőnek már alíg maradtak nyomai reggelre. Hallottam éjszaka a szél süvítését és az esőt, de reggel amikor kinéztem, azt hittem, hogy nagyobb zuhi volt. A szél erejét a letört faágak jelezték. Szerencsére egyéb gondot nem okozott az éjszakai "vihar". Dél előtt a hivatalban fogadtam a DRV képviselőjét Polcz Miklós urat, mert Taszár község víz és szennyvíz üzemeltetéséről tárgyaltunk. A megváltozott vizi közmű törvény miatt csak olyan szolgálató cégek üzemeltethetnek víz és szennyvíz rendszert Magyarországon, akiknek legalább 120 ezer ügyfele van. A jelenlegi üzemeltetőnknek, a Somogyvíz Kft-nek nincs, ezért kényszerűen be kell olvadnia a KAVÍZ-hez, amelyik a Kaposvár Holding tagja. Ebben a helyzetben tályékozódunk, hogy ki és milyen feltételekkel üzemeltetné a víz és csatorna rendszerünket...A víz és csatornadíjak megállapítása mellet több kérdésre is válaszokat várunk.. A település és a tisztelt állampolgárok érdekeinek képviselete a számomra a legfontosabb szempont, a kialakult helyzetben. Legjobb tudásom szerint fogok eljárni.

Vártam még egy ingatlan fejlesztő cég képviselőjét , de sajnos nem tudott eljönni. A Toldi utca nyugati részén kialakítandó építési telkek, és utcák miatt szerettem volna tárgyalni. A gazdasági válság nagyon vissza vetette az építkezési kedvet, de azért én mindent megpróbálok elkövetni ezért. Szeretném elérni, hogy elinduljon a telkek hasznosítása. A laktanya hasznosításának ügye is fontos és megoldásra váró feladat lenne. Itt konkrétan az épületek értékesítésre gondolok. 2010 január 18-óta nem tud mit kezdeni a képviselő-testület a laktanyával.. Azért ezt a dátumot írtam, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRT ezen a napon érvénytelenítette az UGARDE Kft repülőtér hasznosítással kapcsolatban benyújtott pályázatát. Azóta is pereskedik a fenti cég az állammal, de a replőtér hasznosítási ügye jelenleg megfeneklett. Azt megjósolni, hogy mit hoz a jövő..? Nem tudok ! Legalább is én nem. Ezért kell közös erőfeszítések tenni a helyzet megoldása érdekében, és nem jópofizni úton, út szélen, mert ettől bizony nem fog megoldódni a jelen helyzet.

Összetett és a helyzetet reálisan felmérő koncepcióban adott esetben közösen gondolkodó emberekre lenne nagy-nagy szükség MA !!!

Örülök annak, hogy sokan olvassák a blogomat. A napi látógatási csúcsom 58. Eddig több mint 10200 látogatást rögzített a számláló.

 

 

2012 május 2.

 

Üdvözlök mindenkit Zsigmond napján. 36 éve született Bereczky Zoltán színész. Nyárias idő van.. Elővettem a robogót és azzal közlekedek. Ebben az időben még is csak a motor a legjobb közlekedési eszköz.  Hét végén több taszárival beszélgettem a közterületek fűnyírásával kapcsolatban. Mindenki kivétel nélkül azt kérdezte,hogy mikor jönnek már az önkormányzattól füvet nyírni. Tovább megyek! Olyan állampolgár is megkeresett, aki azt kérdezte, hogy az önkormányzati képviselőkkel együtt miért nem szervezünk egy általános fűnyírási akciót, akár összefogás jelleggel. Ez egyébként szerintem, egy  jó kezdeményezés. délelőtt jöttek az EON-tól, és az önkormányzat épületeinek gáz és villanyóra mérőit, és a bekötések műszaki állapotát ellenőrizték. A Széchenyi 80-ban található régi iskolánál megoldandó problémákat tártak fel, amelyet meg kell oldania az önkormányzatnak. A lakótelepen körbe motorozva néztem a fűnyírás készenléti állapotát, ami a körülményekhez képest jónak mondható, de nem elég jó, mert nincs megfelelő létszámú ember az elvégzéséhez. Négy ember van, és ennyi!. Nagyon nagy az a terület, amit karban kell tartanunk..Nem tudom, hogyan győzzük majd..nehéz lesz..Nagyon nehéz..

 

2012 május 1.

 

Köszöntök mindenkit Fülöp és Jakab napján.  8 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz. Mondhatnám azt  is, hogy ez a nap még a "régi rendszerben " a Munka Ünnepe" volt. Rengeteg emlékem  van erről az időszakról, amelyet személyesen is átéltem. Az orgona bokrokból készített és szalagokkal tűzdelt felvonulásokkal "tisztelegtünk" a "kötelező" majálisokon. Régen volt ! Ma ismét nyárias idő köszöntött ránk. A repülőtéren ötödik alkalommal került megrendezésre a gyorsulási vereny, kiegészítva "Drift" selejtezőkkel.. A gyönyörű és meleg időjárás dacára csak "kevesen" jöttek el, alig több mint 1500-an.. Volt olyan év, amikor 4000-en is voltak.. Én is kimentem, körülnéztem, beszélgettem, aztán haza is jöttem. Sokan pirosra sültek a napon, nem törődve a naptól való védekezéssel.. Számukra az éjszaka biztosan kellemetlenül telik majd.  Hamar eltelet ez a hosszú hét vége is.

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom