Mindennapok 2012 április

2012 április 30.

 

Köszöntök mindenkit Katalin napján. 100 éve született Fényes Szabolcs zeneszerző. Ma ismét nagyon meleg időjárás volt. Holnap kezdődik a repülőtéren a gyorsulási verseny..

 

2012 április 29.

 

Köszöntök mindenkit Péter napján. 42 éve született Uma Thurman  amerikai szinésznő. Igazi nyárias meleg van. Szerintem egy kicsit szélsőséges az időjárás, de remélem, hogy nem isszuk meg a levét. Ma egész nap anyósomék házánál nyírtuk családilag a füvet. A meleg és hosszú ujjú ruhában lefáradtam, de ez van. Mikor hazaértünk, még a konyha kerti veteményezést is elvégezte Szilvi. Szegény nagyon felégett a napon.

 

2012 április 28.

 

Köszöntök mindenkit Valéria napján. 81 évvel ezelőtt kezdődött a Magyar Hangosfilmgyártás.

Igazi nyárias idő van. Ezt már szeretem ! Előkerült a rövid nadrág és az ujjatlan póló. A fűnyírás is "jobban" esik ebben az időben. Nem  csak itthon kell levágnom a füvet. Sajnos! A hosszú hét végén remélhetőleg tudunk pihenni is .

 

2012 április 27.

 

Köszöntök mindenkit Zita és Mariann napján. Ma 221 éve született Samuel Mourse, az elektromágneses távíró feltalálója.

A tegnapi napon 17.00-órai kezdettel képviselő-testületi ülést tartottunk, melyben az önkormányzat és az általa fenntartott inézények 2011 évi zárszámadását tárgyaltuk, és fogadtuk el. Szó volt még a védőnő Erjábecz Ágnes 2011 évi beszámolójáról, és a Taszári Általános Iskola, Óvoda, Bölcsőde további működéséről. Ezen napirend lényege az, hogy a Batéi önkormányzat képviselő-testületi határozatában foglalt, és a többi fenntertó önkormányzat által is preferált kompromisszumos megoldást a taszári önkormányzat fogadja el. Többlet hozzájárulást hajlanóak fizetni akkor, ha Taszár község képviselő-testülete visszavonja a társulási megállapodás felmondó határozatát. Sokáig tépelődtünk ezen, és a körjegyző asszonynak, az intézmény biztonságos és további működésével kapcsolatos hozzászólását nem mindenki támogatta. Ő is a határozatunk visszavonását javasolta . Szerintem egyébként igaza van, és most is az a véleményem, hogy a korábban hozott rossz döntésünket, mellyel felmondta a testület ezt a megállapodást, még korrigálhatjuk. Elhangzott néhány kiegészítő és modosító javaslat, amelyet meg kell küldenünk a többi önkormányzat részére. Remélhetőleg az intézmény állami tulajdonba kerüléséig fenn tudjuk tartani többlet ráfodítás nélkül intézményünket.

Beszéltünk a gyereknap megrendezésével kapcsolatos feladatokról, és az augusztus 11-én megrendezésre kerülő falunapról is. Döntöttünk az utak kátyúzásáról, amit a jövő héten kezdenek..Az önkormányzatunkat szerzői jogaikkal kapcsolatos per megindítása miatt ügyvédi megbízást is adtunk Dr Fekete László ügyvéd úrnak. a korábbi bejegyzéseimben  írtam erről a témáról.

 

Ma 9 éve, hogy megválasztottak Taszár községben polgármesternek. Minden rám szavazónak tisztelettel köszönöm a bizalmat...

 

 

2012 április 26.

 

Üdvözletem mindekinek Ervin napján! Ma 107 éve született Keleti Márton filmrendező. Meg kell említenem, hogy  neves filmrendezőnk sem tudta volna úgy alakítani a filmjeit, mint ahogy ezt az élet ma írja.

Ma délután 3-órakor pénzügyi bizottsági ülés, majd ügyrendi bizottsági ülés is lesz. Ezen bizottságok a ma délután 5-órakor kezdődő képviselő-testületi ülés napirendi pontjaihoz tesznek javaslatokat, és előzetes véleményeket. Ezen feladatot, a jelenleg az önkormányzat és szervei hatályos  Szervezeti és Működési Szabályzatának megfelelően végzik. Reményeim szerint a ma esti ülés nem fog éjfélig tartani, mert gördülékenyen és előkészítetten terjesztem be a napirendi pontokat. Természetesen az, hogy én mit gondolok erről, az egy dolog, és az. hogy mi valósul majd meg belőle..nos az meg egy mások dolog lesz.

 

2012 április 25.

 

Szép napot minden kedves látogatónak. Akik olvassák a blogomat azok láthatják, hogy néhány állampolgár itt próbálja orvosolni a hivatalos önkormányzati ügyeit, ami önmagában nem is olyan negy probléma, de szerintem nem biztos, hogy ez az elintézés módja. A múlt hét eseményeinek idézéséből kimaradt az EON-nál  tartott tárgyalásom megemlítése, hiszen a lakótelepi elektromos rendszerrel kapcsolatban még nem sikerült minden kérdést megoldanunk. Ezen kérdések miatt is kértem időpontot az EON régió vezetőjétől, hogy ezekről beszélhessünk. Révész Imre barátom által bejelentett, és a lakótelepen lévő 5 darab fém kapcsolószekrény, és azok műszaki állapota miatt is kellett tárgyalnunk. Ezek még az önkormányzat tulajdonát képezik, és nem vette át őket az EON. Csak üzemelteti őket. A műszaki állapotuk miatt kell megoldani a szekrények helyzetét. Ilyen állapotban nem hajlandó átvenni az EON, és terveket, műszaki vizsgálatokat, és a fenti dobozok cseréjét kell önkormányzatunknak elvégeztetnie ahhoz, hogy egyáltalán átvegyék. Ez megint súlyos százezrekbe és talán milliókba fog kerülni Taszár községnek.  Amúgy a tárgyalás korrekt keretek között folyt le, mindkét fél megértette a másik felvetéseit. ( csak pénzünk nincsen rá..) Először egy szakértővel kell megvizsgáltatnunk a hálózatot, felméretni, terveket készíttetni, és árajánlatot kérni a szekrények cseréjére. Ez egy szakember bevonásával tegnap már megtörtént, és írásban várom az ajánlatát. Hétfőn délelőtt az IKSZT pályázattal kapcsolatos egyzetetés volt nálam a műszaki ellenőrrel, és a kivitelezővel együtt. Szeretnénk már végre renben elvégezni a pályázat kifizettetést a hatóságggal, hogy mihamarabb elszámolható legyen, de legfőképpen azt, hogy megnyíljon a földszinti Integrált Közösségi Szolgáltató Tér.

Tegnap délután Szentgáloskéren ülésezetünk a Kaposvári Kistérdségi Társulás Tanácsával, ahol a külömböző zárszámadási, költségvetési kérdéseket fogadtuk el. A MÁV START és a Kapos Volán szakemberei tályékozatttak bennünket a menetrendek változtatásával kapcsolatban. Itt "csak" az bosszantott, ami miatt fel is szólaltam, hogy Taszáron a MÁV nem tervezi a vonatok megállását. Ugyan a Kapos Volán jelen lévő képviselőjétől kértem, hogy a busz menetrendben adjanak több járatot Taszárnak, de nem tudom, hogy milyen sikerrel járunk majd. Való igaz, hogy kaptunk írásos megkeresést ebben a kérdésben, és tárgyaljuk majd a tstületi-ülésen ,de azt is bele írták a levélbe , hogy az új járatokkkal kapcsolatos költségeket fizesse ki az önkormányzat, ha akar új járatokat. Ez van!

A parlagfű irtásával kapcsolatos napirendi pontban lévő előterjesztést is sokan vártuk, de aztán jött a "fekete leves". Az egész Kaposvári Kistérség több mint 30 települése összesen 16 embert kapott, 3 hónapra, és 8 órás foglalkoztatással..Szomorúak voltunk, de ez van..A munkátatójuk a kistérség lesz.

Hétfőn ünnepeltük a "Föld Napját", kedden a "Könyv Napját", melyet Shakespeare halálának a napjára tettek. Ma 138 éve született Guglielmo Marconi Nóbel-díjas fizikus a rádió feltalálója.

 

 

2012 április 22.

Köszöntök mindenkit. Ismét egy mozgalmas hét áll mögöttem. Lassan már megszokom, hogy minden oldalról csak a kritikák záporoznak. Ezek nem feltétlenül a személyemmel kapcsolatos észrevételek, hanem mint polgármester-hez fogalmazódnak meg. Ilyenkor kell „fejben „ helyre tenni a dolgokat,és nem szabad az embernek a lelkére venni őket, szerintem. Több esetben azonban elgondolkodok rajta, hogy vajon kinek is szól a kérdés..?

Ilyen eset Tarlósi József és Kontsagh Sándor taszári lakósok részéről mint felperesek, által indított per,  Taszár község képviselő-testületének képviselőjeként Pataki Sándor mint polgármester, és még mint magán személy  Pataki Sándor,1-és 2 rendű alperesek ellen. A pert a kaposvári bíróságon nyújtották be arra hivatkozva, hogy szerzői jogaik vannak a repülő múzeum és helytörténeti emlékszobában eddig végzett munkájukkal kapcsolatban.

Előzmények:

2005 decemberében a taszári önkormányzat nevében én is törtem magam, és vállaltam személyesen felelősséget, és sok-sok kikötést, ellenőrzést előírást azért, hogy Taszáron repülő-múzeum legyen egyáltalán.. Speciális műtárgy bérleti szerződéssel, melyet a Magyar Honvédség Hadtörténeti Múzeum Igazgatója és én írtam alá. Így  tarthatjuk jelenleg Taszáron a repülő-múzeum tárgyait, amelyet az elmúlt 60 évben az alakulat katonái , és mások összeraktak, és felajánlották a KÖZ javára, ( köztük én is ) , valamint a 4 darab vadász repülőgépet..  Ezen eszközök természetesen leltárban vannak.

A kérdés  az, hogy 2005 decembere óta a fenti két személy önként vállalta a múzeumban  a közösségért a munkát .(sokakkal együtt ). Pontosan azért, hogy a tárlat nyilvános legyen az alakulat 2005 12 31-i bezárása után, az a volt HEMO (jelenleg önkormányzat emeleti részében) került kialakításra. Azért, hogy az emberek minél profibb szervezés mellett  látogathassák a múzeumot, a képviselő-testülettől a látogatók kalauzolására több más személlyel együtt, ún. tárlat kísérő jogot  kaptak.  Ennyit és mást nem. Amikor az önkormányzat jelenlegi helyére költöztetése szóba került, már akkor parázs viták forrásai voltak az előzmények.

Ezen okok miatt  kezdett kialakulni a nézeteltérés is, mert főleg Kontsagh Sándor  ellenezte a tárlat elköltöztetését. Megmondta kerek perec, hogy őt aztán nem érdekli, mert ez neki nem tetszik, és ha ez így lesz akkor ő többet semmit nem csinál a múzeumban (-ért ), Ezzel kezdődtek a múzeum körüli problémák  (szerintem.)   Amikor a laktanyát tulajdonba kapta önkormányzatunk és átköltöztünk a jelenlegi helyünkre, akkor bepakolták a tárgyakat a Veterán Repülő Egyesület és a helyi nyugdíjasok a laktanya egyik épületébe. Elkezdődött a jelenlegi hely kiválasztása , majd ezután után megkezdődött az épületben a tárlat kialakítása . Itt el kell mondani, hogy a fenti két emberen kívül sokan  mások is dolgoztak a múzeum kialakításában, a repülőgépek festésében, az érintett terület karbantartásában-fűnyírásában. Tették ezt teljesen ingyen a múzeumért, kivéve Kontsagh Sándort, mert neki közel 100 ezer forintot fizetett a taszári önkormányzat az új helyen végzett munkájáért. Igen! Ez kicsit furcsa volt másiknak is, mert például a Lendvai Miklós a MÍG-15-ös repülőgépet ingyen festette le.

Az igazi gondok már akkor kezdtek körvonalazódni, amikor a 2005-ös tárgyak és a 4 db repülőgép átvétele utáni időszakban a Hadtörténeti Intézet el akarta szállítani a repülő gépeket karbantartás, és egyéb a festéssel összefüggő állapotuk miatt. Amit ebben a helyzetben el lehet képzelni, itt aztán mindenki ment minden felé. Össze-vissza lobbyztak mindenhol és mindenkinél, csak egy dolgot felejtettek el. Egyeztetni velem! Amikor erről az apró, de nem éppen elhanyagolandó tényről beszéltem velük, akkor majdnem kikérték maguknak..Itt egyébként nem csak róluk, hanem másokról is beszélek..A végén úgy jött le a köztudatban, hogy bezzeg a Simon Csilla elintézte, hogy Taszáron maradjon a 4 repülő., mert ő személyesen volt ezen kérdésben a Hadtörténeti Intézet    akkori Főigazgatójánál kihallgatáson.. Tudni illik akkor Csilla katonai főiskolai hallgatóként a szolgálati utat betartva el tudott jutni erre a kihallgatásra.. Erről állítólag itt is tudtak, de nekem nem szólt senki a készülődő eseményekről.. Minek is igaz..? Már akkor mondtam, hogy itt néhányan vagy nem tudják, vagy nem akarják megérteni azt, hogy mi is a szerepük ebben a történetben. Minimum az lett volna akkor a megfelelő eljárás, hogy közösen leülünk, mindenki elmondja mit és ,hogy képzel, majd együtt kidolgozunk egy alternatívát.. és ennyi..

Aztán folytatódott a Pintér Zoltán tábornok egy régebbi időpontban hét végi ide hívásával, hogy elmondják neki a gondjaikat, problémáikat. Ezzel is csak az volt a gondom, hogy egy részt én is szerettem volna négy szem közt beszélgetni vele, másrészt azért egyenlőre én képviselem még Taszárt, és az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokkal, és egyéb önkormányzati közüggyel kapcsolatban még én vagyok a kompetens. Addíg amíg az én aláírásom van a műtárgy-bérleti szerződésen, egyenlőre még én felelek ezért.. Az épületet felújításával kapcsolatosan Pintér tábornok úr segíteni tudott, köszönet érte.

Ezen kevés előzmény után után írnék a konkrét ügyről, mert tavaly szeptember 12-én egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyaltunk a repülő-múzeummal kapcsolatos kérdésekről. A Hír tv-ben lejátszott taszári múzeummal kapcsolatos riport volt az amit mindenki bírált. Azt meg sem említem, hogy a laktanyába csak a polgármester, alpolgármester engedélyével lehet csak forgatni.Ha nincsenek, akkor forgatás sincs ! Ilyen egyszerű. A riportban, amelyet egyébként én nem láttam, de erről olvastam és ezt  ki is nyomtattam  tárgyaltunk. Itt aztán elhangzott, hogy a múzeumnak nincs gazdája, és egyéb olyan kifejezés, amelyekkel a taszári önkormányzat jó hírnevét rontani lehet. Olyan testületi határozatok születtek, hogy a múzeum működését felfüggeszti az önkormányzat. A tárlat kísérők, ( köztük a fent említett 2 személy )-eknek az eddigi munkájuk írásban történő megköszönése után, a  tárlat kísérői  munkájára nem tart igényt. Belépésüket a laktanya területére határozatlan időre megvonja. A repülő-múzeum működtetését ,az eszközök leltározása után a Somogy Megyei Veterán Repülő Egyesületre ruházza át. Ezek az előzmények, így dióhéjban.

Döntse el mindenki magában, hogy kinek és hogy milyen szerzői joga van a múzeummal kapcsolatban, ami nem is a taszári önkormányzaté. A képviselő-testület egy zárt ingatlanra belépési jogot adott, amit jogszerűen tett, és ezt a döntését jogszerűen vissza is vonhatja. A múzeum látogathatóságának feltételei vannak, és nem non-stop. Ezt is meg kellene érteni . Előzetes telefonos bejelentkezés van ma érvényben. Megpróbáljuk minden hibánkat kijavítani, és azokból tanulni. Szabályok akkor is vannak, és lesznek a jövőben is. Ezt is meg kell érteni! A múzeum rossz hírnevét meg mesterségesen keltik és nem itt alakulnak ki. Én sem mehetek be bármikor egy múzeumba. Alkalmazkodnom kell a feltételekhez. Itt is ez van érvényben ! Lehet értetlenkedni, meg ellen tábort buzdítani, de ettől a taszári repülő-múzeum ügye még nem oldódik meg. A bírósági szerzői-jogvédési eljárástól sem, meg a hangulat keltésétől sem. Az pedig csak hab a tortán, hogy nem csak polgármesterként, hanem magán emberként is bepereltek..Itt azonban már nincs helye mulatságnak., mert a magán emberként semmi közöm a tisztelt feljelentők sérelmeihez.(esetleg polgármesterként.) Minden esetre magán emberként fogadtam már ügyvédet.

2012 április 21.

Ma szombat van, de munkanap.  Arról, hogy éppen melyik napot dolgozzuk le, arról inkább nem akarok írni , mert ezt most nem tartom olyan fontosnak. Azt viszont, hogy az üzletek milyen rend szerint voltak nyitva, arról már megoszlik a vélemény. Találkoztam olyan hölggyel, aki szombat délután 4 órakor  tipegett haza a bezárt bolt elől. Ő azt hitte, hogy hétköznapi nyitvatartás szerint  üzemeltek a boltok.. Itt Taszáron a lakótelepen Nem!

Délelőt 10.00-órakor kezdődött az önkormányuzat földszinti nagytermében a Kaposvári Keleti Kistérségi Nyugdíjas és Hagyományőrző Egyesületek Népdal Verseny rendezvénye. Buzsáki Károlyné főszervező a Patalomi nyugdíjas klub vezetője már közel 1 hónappal ezelőtt keresett a rendezvény miatt. Évek óta hagyomány már Taszáron ennek a rendezvény sorozatnak a lebonyolítása. ennek azért szívből örülök. Közel 100-an jöttek el Patalom, Gálosfa, Zselicszentpál, Kaposszerdahely, Kaposvár településekről. A megnyitóban Buzsáki Károlyné köszöntötte a megjelenteket, és a zsűrit. Az egyéni és csoportos előadásokat is értékelték. A zsűri tagja volt többek között Dr Kovács József Úr is , aki Taszár község korábbi polgármestere és Díszpolgára egyben.  A köszöntő után én is mondtam néhány szót, melyekkel a megjelentek köszöntése után a rendezőknek is, közöttük a taszári Turul Egyesület tagságának, a Taszári Rozmaring Kórus tagjainak, és az egyesület elnökének, Nemes András önkormányzati képviselő úrnak mondtam köszönetet a rendezvény lebobnyolításával kapcsolatban végzett munkáját méltatva.

Több szünettel tarkítva, de dél körül véget ért a verseny. A repülő-múzaum látogatása után következett az eredmény hirdetés. Minden fellépő kapott oklevelet, amelyeket többek között én is aláírtam. Valamint az első 3 helyzett serlegeket is kapott. Én virággal köszöntöttem Buzsáki Károlynét, és én is kaptam a zsűri tagjaival és a Turul Egyesület elnökével Nemes Andrással együtt egy üveg Patalomi Díszüveges pálinkát. A rendezvény utolsó részén az ebéd következett. Egy tartalmas és szép szombati rendezvényen vagyunk túl, és hazafelé sétálva már az otthoni fűnyírás gondolatával kezdtem kacérkodni. A kacérkodásból aztán valóság lett. Átöltöztem és szépen levágtam a füvet az utcán, és  hátsó udvarban.  Lehet, hogy néhány kecskét, vagy birkát kéne tartani..ők szép lassan megoldanák a fűnyírással kapcsolatos napi problémáimat..is..

 

 

2012 április 19.

 

Üdvözletem mindenkinek. Barátságosnak éppen nem mondható időjárás köszöntött minket az elmúlt napokban. Tudom, hogy április van, de ettől függetlenül lehetne egy kicsit naposabb idő is..A virágzó fákon kívül a tavaszra más nem emlékeztet. Amikor Taszáron sétálok mindig az jut az eszembe, hogy miért nem figyelünk jobban egymásra, és köz érdekeire jobban. Úgy látom, hogy sokan  jól "el vannak" a saját problémáikkal. Mindenki feszült és a napi terhek-godok és problémák teljesen elfordítják egymástól az embereket. A médiából pedig folyamatosan bombáznak bennünket a negatív információkkal.Sajnos ! Miközben a híreket olvasom, csak nyitott kérdések maradnak bennem az embereket érintő döntések következményeivel kapcsolatban. Akik olvassák ezt a blogot, azok érzékelhetik, hogy nem azzal foglalkozok, hogy folyamatosan ostorozom a kormányt. Rengeteg megválaszolatlan kérdés van, amiről oldalakat írhatnék tele, de ettől még a problémák nem oldódnak meg . Egy település választott vezetőjének és a képviselő-testületének pedig ez a dolga. Óriási a felelősségük, hiszen nagyon sok felelősség teljes döntést és azok következményeit kell előre látva meghozni. Szeretném ha végre valahára több tályékoztatást kaphatnának a taszáriak is, mondjuk az általam már a kampányban is ígért helyi újság formájában is. Képviselő-testületi támogatás  kell ehhez is, hiszen én egymagam nem írhatok újságot. A településen járva megpróbálok minnél több információhoz jutni, és véleményeket, tanácsokat kérni az emberektől.

Természetesen ha minden képviselő hasonlóan gondolkodna, akkor talán más minőségben mehetnének a dolgok, de ezen még van mit csiszolni.

A hónap végéig április 28-ig kaptak haladékot azok a Taszáriak, akik a korábban benyújtott szociális tüzifa kérelmük támogatása után, még a mai napig nem vitték el a tüzifát, amit az önkormányzattól kaptak. Remélhetőleg a jövő heti testületi ülésen a település útjainak kátyúzásáról is születik majd döntés, mert már ráférne az utakra..

 

 

2012 április 15.


Szép napot kívánok mindenkinek. Kellemes hőmérséklet van ma . A felhők nem annyira hiányoznak, dehát ez van, ezt kell szeretni. Ezen a héten a keddi napon 18.00-órai kezdettel iskola fenntartó társulási tanácsi ülést tartottunk. Azért ebben a szokatlan időpontban, mert a kora délutáni időpontra sem tud mindenki eljönni egyéb elfoglaltságai miatt is. Most azért el tudott jönni minden önkormányzat, és képviseletetni tudta magát. A napirendi pontokról nem is akrok sokat írni, inkább arról, hogy az intézmény jövője szempontjából, és személy szerint elmozdulásnak érzékelem, hogy közös álláspontot fogadtunk el az intézmény finanszírozásával kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a fenntartó többi önkormányzat hajlandó többet fizetni a gyermekei után, oly módon, hogy az "egyéb" nem társult önkormányzatok területéről bejáró gyermekek után fizetendő alig több mint 3 millió ft-ot osztjuk fel egymás között, arányosan. Ezt a pénzt eddíg Taszár fizette egyedül, most máskép lesz, ha a következő taszári testületi ülésen elfogadjuk ezt az elvet, és visszavonjuk a társulási megállapodás felmondását..Szerintem ez a megoldás lesz a helyes..

A hivatalban egyébként a szokásos rendnek megfelelően folytatódott a heti munka. Elkezdődött a "B" objektum felé vezető út melletti illegális szemétlerakó rekultiválási (felszámolási ) munkája. Ezt a munkát KEPOP-pályázaton, hosszas előkészítő munka után nyerte a Kaposvári Hulladék Gazdálkodási Társulás, amelynek Taszár is a tagja. Remélhetőleg hosszú távon rendben tudjuk tartani a község külterületét is, mert most borzasztó állapotok uralkodnak. Mindenki viszi a szemetet a földes utak mellé, meg még ki tudja , hogy hová..

Csütörtökön délelőtt a Somogyvíz Kft-nél voltak az érintett polgármesterek, mert az új közmű törvény miatt, csak olyan cégek lehetnek vizi közmű üzemeltetők, akiknek legalább 150.000 ügyfelük van. A fórumon a Somogyvíz Kft amelynek az önkormányzatok 51%-os tulajdonosai a Kaposvári KAVÍZ közmű szolgáltató céggel létrejövő fúziós döntést hoztuk meg elviekben. Azért íromazt, hogy elviekban, mert szabályosan csak a tulajdonos önkormányzatok képviselő-testületei döntethenek erről. Emiatt a fórum miatt, sajnos nem tudtam elmenni Farkas Sándor nyugdíjas barátom temetésére  a taszári temetőben.. Isten nyugosztalja szegényt..

Pénteken délelőtt végre-valahára megjöttek az EON szakemberei, a laktanya elektromos ellátásához igényelt 3x 80 amperes biztosítékok kiépítéséhez.Ezt már tavaly decemberben és januárban elkezdtem intézni. Legalább 4 alkalommal bent voltam személyesen az ügyfél szolgálatnál.Nyomtatvány, kérelem, szerződés, és had ne tudjam még, hogy milyen rafinált okmányokat kértek. Szegény Tankovics Ferenc vízgépész barátom, meg esőben, hóban, fagyban, naponta kapcsolta kézzel a vízmű tágyakat, szivattyúkat. A Somogyvíz ügyvezető igazgatója is sokszor keresett már ezen probléma miatt.. Egyébként nem is lett volna gond, ha a laktanyában lévő trafó-szekrényeket, és egyéb kapcsoló dobozokat az EON átvette volna. Nem vette, illetve vesz át addíg ,amíg a taszári önkormányzat saját zsebből súlyos milliókért olyan állapotba nem hozza ezeket az elektromos dolgokot, ahogy azok az EON-nak megfelelő műszaki és szabványossági állapotúak lesznek. A kutya itt van ám elásva. A honvédségtől megkapott közművek ákom-bákom állapota miatt is van nehéz helyzetben az önkorányzatunk. Csak a megoldásra váró feladatok tengere az ,amelynek a hullámai néha fejünk felett is összecsapnak. Ebben a helyzetben van olyan önkormányzati képviselő, akit mind ez nem is érdekel., tapasztalataim szerint. Addig a pillanatig amíg polgármesterként képviselem Taszárt ,addíg megkerülhetetlen tényzejője vagyok községünk közéletének. Munkám során azt ,a legjobb tudásom szerint igyekszek elvégezni.

Évfordulókkal teli volt ez  a hét is. A költészet napja, amely József Attila születésnapja, és a Titanic luxus óceánjáró 1912 április 15-i elsüllyedésének időpontjáig, ezen események lázában ég az ország. Majd el felejtettem! Gagarin a világ  első űrhajósának 1961 április 12-i űrrepülésének dátumát, amivel örökre beírta a nevét a világ híres embereinek a névsorába..

 

2012 április 9.

 

Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánokminden kedves olvasómnak.. Tartalmasan teltek a napok,  a legutóbbi beírásom óta. 2-án, azaz hétfőn mindjárt Batéban, Kaposkeresztúron, aztán Göllében tárgyaltunk az alpolgármester úrral, Koppány Zoltán Miklóssal a taszári iskola, óvoda bölcsőde jövőjéről. Ezt a fontos kérdést, és még néhányat meg akartunk tárgyalni 29-én,intézmény fenntartó tárulási tanácsi ülésen, de akkor nem jött el mindenki. Ezért akkor nem volt határozatképes a tanács. Írom ezt azért, mert én egész héten táppénzen voltam a betegségem miatt. A tavalyi balesetem miatti távolmaradásom kivételével 10 éve nem hiányoztam önkormányzati üléstől. Többször hangsúlyoztam, hogy nem lesz egyszerű feladat új társulási megállapodást megkötni a jelenlegi fenntartó önkormányzatokkal. Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy együttműködési szándék igen is :van.. Megpróbálom a lehetőségekhez képest újraszervezni ezt az iskola fenntartó társulást..Az önkormányzatnál lévő napi munkavégzés mellett az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér pályázattal kapcsolatos ügyintézés, és a Dózsa utcai átersz építésével kapcsolatos munkát emelhetném ki..talán.Ezt azonban nem akarom, mert néhány elégedetlen állampolgár panasza is elegendő volt arra, hogy ezeket tisztázzunk. Egyik ilyen az új körjegyzővel kapcsolatos kifogások egyike,amelyben ha valaki pézbeli támogatást akar felvenni más helyett,akkor szükséges meghatalmazás hozzá.. Igen, szükséges, ahogy tájékozódtam erről. Hozzá kell tennem, hogy ezeknek az államigazgatási ügyeknek a jogszerűségi és törvényi megfelelősségi oldalát én nem vizsgálhatom, mert nem is én feladatom.

Megpróbáljuk elérni, hogy a szociális tüzifát sikresen igénylők elvigyék a részükre odaítélt fát..

Lassan elérkezik az ökormányzati közterületek fűnyírása, amely nem kis feladatot ad majd az önkormányzatnak. Sajnos a munkaügyi központtól csak 2 főt kaptunk a régóta jól bevált feladatok elvégzésére. Sokan jönnek és kérdeznek, hogy lesz-e munka..Sajnos most nem tudok segíten, ez a válaszom erre.. Valóban nehéz feladatok megoldása az ami vár ránk.Ezért lenne szükség  az összefogásra, ami csak illúzió..Sajnos még mindíg van olyan képviselő, aki nem tudja, hogy miért is képviselő..dehát ez van.. Nem vagyunk egyformák..Ilyenkor jókat mosolygok ezeken az embereken, mert mindenről tudok, amiről próbálnak a hátam mögött diskurálni. Értelmetlen és felesleges ez a dedós viselkedés..Még mindíg nem értik! Nem nekem tesznek keresztbe a passzivitásukkal, hanem saját maguknak és Taszárnak..


 

2012 április 1.

 

Tiszteletem minden kedves olvasómnak. A legutóbbi bejegyzésemet az egészségi állapotommal zártam. Sajnos egész héten táppénzen voltam,39-40 fokos lázzal. Ledöntött ez az inlluenza engem is. A családom egész hónapban beteg volt, és a vírus engem is ledöntött a lábamról.  Utálok beteg lenni, és megmondom őszintén, hogy nem is emlékszem arra, hogy az elmúlt 10 évben beteg lettem volna ennyi ideig..

A pihenés tea ivása és gyógyszerek szedése mellett próbáltam össze szedni magam. Csütörtökön volt képviselő-testületi ülés, amire nem tudtam sajnos elmenni, de az alpolgármester úr levezette az ülést. Az új körjegyző asszonynak ez volt az első ülése Taszáron. Pénteken délelőtt a kórházba kellett mennem kontrollra, amikor a Millennáris Park sarkánál a mély árokban, egy piros kisbuszt láttam az  oldalára dőlve. Koppány Zoltán Miklós alpolgármester fényképezőgéppel a kezében, Utasi Tamás képviselő úr társaságában az út szélén álltak. A kis busz nem volt ismerős, és csak akkor lepődtem meg, amikor Utasi képviselő úr mondta, hogy ő vezetett, és egy kátyún irányíthatatlanná vált a jármű. Ekkor  kicsit értetlenkedve ,az úton gyalog kerestem a  balesetet okozó"kátyúkat", és valóban találtam két kisebbet a helyszínen. Megálltam és azon gondolkodtam, hogy hogyan okozhatott ilyen balesetet a két kisebb kiterjedésű és nem is mély úthiba..? Eddig a napig még egyetlen úthiba miatti balesetről nem volt információm Taszáron..A helyszín alapos tanulmányozásakor már látni lehetett, hogy nem egyszerűen  a kátyú dobta meg a kisbuszt 40 km/órával , és aztán irányíthatatlanná válva becsapódott az árokba. Ott bizony más hiba is történt! A kisbusz jobb első futóműve tört el a kátyúba hajtáskor, és ezért történt a sajnálatos baleset. A szerencse a szerencsétlenségben, hogy Tamás nem sérült meg.. Most talán az utak kikátyúzására többen és több figyelmet fordítanak majd..

 

Szombaton délután 15.30-kor került megrendezésre a XII Éneklő Pannónia kórus találkozó. Hetekkel korábban elkezdtük a rendezvény szervezését, az öltözési és egyéb kiegészítő tevékenység biztosításával. 7 kórus, és összesen több mint 230-an töltöttük meg az önkormányzat földszinti nagytermét.. Egy jó hangulatú, vidám szombat délutánon kaphattunk egy kis kultúrális-lelki táplálékot a fellépőktől.. A taps ereje és minősége a produkciók után önmagáért beszélt..Jól éreztem magam a rendezvényen. Egyedül Farkas Sándor volt munkatársam halála rázott meg, amikor megtudtam. rákos volt szegény..Isten nyugosztalja!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom