Mindennapok 2012 február

2012 február 29.

Szép napot minden kedves látogatómnak! Az időjárás ismét elkezdi követni a naptárt, és megmondom őszintén, hogy ennek én szívből örülök. Az énekes madarak megjelenése a tavasz érkezésének igazi jele...Tegnap került sor a Taszár-Kaposhomok-Sántos községek által kiírt körjegyzői pélyázat elbírálására..5-órára hívtam össze a három képviselő-testületet, hogy akit még érdekel a pályázók személyi anyaga, azok bele tekinthetnek. Érdekes volt a helyzet, mert a kaposhomoki képviselő-testületnek meg ülése volt közben, amiről nem tudtam..6-órakor kezdődött a hivatalos együttes ülés, de három negyed 6-kor a "homokiak" még mindig üléseztek..Akkor láttam, hogy Takács István polgármester úr "elment"..Kérdetrem a képviselőket, és Nemes Attila alpolgármestert, de csak  annyi volt a válasz, hogy:el kellett mennie..Tudomásul vettem, bár értetlenkedtem és kérdezősködtem, mert egy ilyen fajsúlyú ügyben nem szoktak "csak úgy " elmenni..Mondtam is magamban, hogy itt valami súlyos dolog történhetett. Akkor még nem tudtam, hogy ekkor mondott le írásban és szóban a polgármester..Azt mondjuk nem értem, hogy ezt miért kellett így titkolni, de ennek a megítélése nem az én dolgom. Minden esetre magán véleményem van róla, de azt inkább nem írnám le..

18.00-órai kezdettel megnyitottam az együttes testületi ülést. 6 pályázót hívtunk meg, akiknek a kiírás szerint megfeleltek a pályázatai. A köszöntőm után a kötelező eljárási rendek betartása után egyenként hívtuk be a pályázókat és mindenki kérdéseket is intézhetett hozzájuk.. Minden jelölt elmondta a körjegyzőséggel kapcsolatos szakmai és egyéb elképzeléseit. A meghallgatás után tájékoztattam a jelölteket, hogy várják meg a döntést, és alig fél óra egyeztetés után a 3 testület Keszthelyi Tibornét választotta körjegyzőnek.Március 19-től tud jönni dolgozni. A többség a felkészültsége és határozott fellépése, gyakorlati tapasztalatai alapján is döntött a személyéről.Az ülés után megköszöntem minden pályázónak a pályázatát, és a részvételét, majd gratuláltam a nyertesnek a többi polgármesterrel és képviselővel együtt.

Ezután még nem zárult le a nap, mert rendkívüli tstületi-üléssel kellett folytatni az estét. Közbeszerzési szabályzat módosítása, mobil telefon használati szabályzat módosításával, kellett foglalkozni. Minden képviselőnek, az alpolgármesternek, és nekem, a körjegyzőnek, és mindenkinek aki önkormányzati mobil telefont használ  leszabályoztuk a havonta lebeszélhető maximum összeget. Aki túllépi, az a felette levő összeget kifizeti saját zsebből..Akit érdekelnek a számok,mekem 15.000 ft, alpolgármester:10.000 ft,képviselők 5000 ft, körjegyző:10.000 ft/hó..

A szociális tüzifát elosztottuk.Elfogyott! A lakósságot kiértesítem, hogy több igényt nem tudunk befogadni, illetve kielégíteni..Sajnos! Volt 100 köbméter, nincs 100 köbméter...Örülök, neki, hogy tudtunk segíteni sok taszári családon tüzifával is, és nem kevés mennyiséggel és értékkel..

 

 

2012 február 26.

Szép napot mindenkinek! Szeretem ezt a tavaszias időjárást, enyhe idő, szép napsütés, madár fütty..Sajnos a nagyobbik leányom szerdától megbetegedett. Tiszta nátha, és rossz közérzettel valamilyen vírust szedett össze a doktor szerint.Ezen a héten a szociális tüzifa osztása és a laktanyával kapcsolatos közbeszerzési feladatokat emelhetném ki, de nem teszem. Nagyon sok olyan egyéb feladatot végeztem , amivel tele írhatnám a lapot, de nem ez a leg fontosabb. Rengeteg az adminisztrációs feladat, de az EON-nál végzett ügyintézés az amiről bővebben írhatnék, de nem teszem. Ezek dolgok megítélésem szerint kevésbé érdekelhetik az embereket. Arról azonban írni kell, hogy csütörtökön délután leszólított egy kaposhomoki kislány a polgármesteri hivatal előtt..Azt tudakolta, hogy járhatnak-e idén szeptembertől a taszári iskolába kaposhomoki gyerekek, mert a kaposhomoki polgármestertől azt hallották, hogy nem..!Erre kikerekedett a szemem, és megnyugtattam, hogy igen. Ezzel kapcsolatosan azt gondolom, hogy le kell ülni a Kaposhomok község polgármesterével, és tisztázni a kérdéseket, mende-mondákat, mert ez bizony árt a taszári iskolának..Pénteken délután az általános iskola alsósainak szerveztek farsangi ünnepséget. Nagyon sok egyéni és csoportos jelmezzel vonultak fel a gyerekek,ötletes és ügyes jelmezekben. Egyéniben 13 díjat osztottunk ki és minden csoport kapott egy tortát.Egy kis érdekesség, még vhisky-s rablónak is beöltöztek..

Szombaton délelőtt 11.00-órakor temették Kaposhomokon Laskai Zoltánt, a község polgármesterét 1990-től 2010-ig. Öt cikluson keresztül dolgozott a település élén Zoli bácsi. Én is az első 2 ciklusomban dolgoztam együtt vele. A körjegyzőség működtetése és egyéb közös feladataink miatt is jobban megismertem.Taszár község és a körjegyzőség nevében kegyeletünket leróttuk Laskai Zoltán előtt a körjegyzőség dolgozói,közalkalmazottjaival és Dr Kovács József  Taszár község korábbi polgármesterével, és feleségével, Dr Telkes Ilonávalegyütt. Illendő megjegyeznem, hogy a taszári képviselő-testületből Koppány Zoltán Miklós és Nemes András is jelen volt a szertertáson.A temetésen nem láttam egyik korábbi körjegyzőt sem,ami azért talán illett volna, de ez legyen az én egyéni véleményem..

 


 

2012 február 19.

Tiszteletem mindenkinek! Egyre enyhébb az időjárás, süt a nap, és olvad a hó.. A tavasz szépen lassan elérkezik majd hozzánk, bár én néhány költöző madarat már láttam, ami egyértelműen jelzi az enyhülést. Az elmúlt bejegyzésem utolsó mondatai a szociális tüzifa osztásáról szóltak..Igen, ezt  fontosnak tartom, mert ekkora segítséget ilyen rövid idő alatt, még nem tudott adni az önkormányzat.. Az  első tüzifa osztási eljárással a Koppány Zoltán Miklós alpolgármester urat bíztam meg, és a  múlt héten pénteken végeztek vele, majd 50 köbméter fogyott el. A csütörtök délutáni rendkívüli testületi-ülésen döntöttünk többek között a második "fordulóban" beadott igényekről is .Fejből nem emlékezek rá, de majdnem az összes maradék fa sorsáról határoztunk, és már  nem sok maradt..Döntött a képviselő-testület arról is, hogy a jelenleg iskolát, óvodát, bölcsődét fenntartó önkormányzatoknak elküldi a határozatát, miszerint az intézményt társulásos formában kívánja 2012 július 1 után működtetni az államnak történő átadás időpontjáig.  Az együttműködéssel kapcsolatosan pedig tárgyalásokat kezdeményez a közeljövőben..

Péntekig vártam még a körjegyzői pályazatok beérkezésére,mert február 15 volt a beadás határideje, és eddig 8 pályázatot iktattunk. A hónap végén majd döntünk a személyről. Itt meg kell jegyeznem, hogy egy önkormányzati képviselő azt "harsogta", hogy micsoda jelentkezési dömping lesz majd a körjegyzői állásra. Főleg a sok sajnálatosan elbocsájtott kormányhivatali és egyéb köztisztviselő miatt..Nem így lett,(sajnos) és igaz, hogy van "választék", de nem lesz egyszerű a helyzet, majd meglátják a döntéshozók..A képviselő-testületek majd a hónap végén döntenek az új körjegyző személyéről, a  személyes meghallgatás után.

Pénteken délután volt az általános iskolában a felsősök farsangi felvonulása. Úgy emlékezek vissza, hogy már 2004-óta ott ültem a zsűriben,idén is a többi zsűritag. gyerekkel együtt. Kicsit furcsán is éreztem magam idén, mert a nagyobbik leányom Regina is zsűritag volt..Minden esetre a döntést, és az értékelést a gyerekekre hagytam..Jól döntöttek! Minden osztály kapott egy tortát , és a tombolán is kisorsoltak kettőt..A felsősök mindig "lazábban veszik" a farsanot, mint az alsósok. Ezt itt is láthatták a gyerekek is, mert a felsősök közül,"csak" 4 osztály adta elő a csportos jelmezeit, és az előadásokat..Minden csoportos fellépő nagyon szellemes és ötletes jelmezben "próbálta elkergetni a telet"".. Ügyesek voltak ők is és a felkészítő pedagógusok is..

Szombaton este tartották a nagyberki iskola jótékonysági bálját, amire meghívót kaptunk, de nem mentünk el. Apropó jótékonysági bál! Idén márciusban a taszári iskola ,óvoda, bölcsőde támogatására is szerveznek jótékonysági bált, ha jól tudom, akkor a Taszár Kacsógép Sport Egyesületen keresztül..Én is szerveztem már anyagi támogatókat az intézményünknek..


 

2012 február 14.

A mai napom reggel már úgy kezdődött, hogy mielőtt teljesen felébredtem volna, azon gondolkoztam, hogy vajon alhatok-e tovább, vagy sem.. Nem tudtam, hogy milyen nap van.Ilyen néha előfordul velem, de sajnos rá kellett eszmélnem, hogy ma bizony munkanap van..A felkelés is nehezebben ment, mert tegnap becsípődött a derekam, és ilyenkor néha napokig görbén megyek.Sajnos fáj is, és kenegetem mindennel.. Erről eszembe jutott  a Ludas Matyi című Magyar rajzfilmben elhangzott vicces idézet :..." fóka hája, pók epéje. Itt van, megjött Biri Néne.." Sajnos ezekkel a szerekkel még nem tudtam kenegetni, de poénból talán kipróbálnám.. Régóta küszködök már a gerinc sérvemmel, és már meg is akarták operálni,de nem engedtem... Próbálok vigyázni, de néha elég egy tüsszentés is..Ezt csak az tudja, akinek hasonló problémái vannak.. Más! Holnap lejár a körjegyzői pályázat beadásának határideje..Eddig 5 jelentkező adta be a pályázatát. Minden esetre ezt a hetet még kivárjuk, hiszen a póstára adás dátuma is mértékadó.. Ma  délután 2-órakor ismételten intézmény fenntartó társulási tanács ülés volt az önkormányzat emeleti tárgyalójában..A fonói önkormányzat kivételével mindenki képviseltette magát. A köszöntőm és a határozatképesség megállapítása után egyetlen napirendet, a 2012-évi költségvetést terjesztettem elő az ülésen.Ekkor a batéi polgármester kollégám Zsalakó Ernő, az egy héttel korábbi ülésen szétosztott, és Baté, Kaposkeresztúr,Fonó által elfogadott képviselő-testületi határozatukkal kapcsolatban fejtette ki álláspontját.Ennek a határozatnak a lényegéről, már a február 9-i bejegyzésemben írtam.A taszári testületet a korábbi ülésen már tályékoztattam erről, és nincs érdemi változás e tekeintetben. Természetesen a holnap utáni ülésen ismét tárgyalni fogjuk ezt a határozatot, és szeretném ha kompromisszumos döntés születne.. A 2012-es költségvetést egyhangúlag elfogadta a tanács, és változatlan tartalommal. A múlt héten is ez az anyag szerepelt az asztalon, akkor még sem sikerült..

Holnap reggel elkezdődik a szociális alapon odaítélt tüzifa osztása a laktanyában. 1 és 4 köbméter közötti mennyiséget osztunk majd ki az igénylőknek. köbméterenként 14 ezer forint plusz áfa a z ára ennek a fának. Ezek után lehet kiszámolni a támogatás nagyságrendjét is.  Forintálisan kifejezve sem kevés támogatás ez a tüzifa,én úgy gondolom.

Aki nézte a Kapos Tv híradóját, az láthatta, hogy Kaposvár 120 köbmétert oszt szét. Taszár pedig 100 köbmétert..Ennek örülök!További szép napot mindenkinek.

 

2012 február 13.

Üdvözlök minden kedves olvasót! A előző bejegyzésemet úgy zártam, hogy a testületi ülésen éjfélig fogunk "molyolni". Ez így nem volt igaz, de este 11-körül végeztünk..A körjegyzőséget fenntartó ömkormányzatok képviselő-testületei együttes űlésével kezdődött az esti munkánk. Először a körjegyzőség 2012-es költségvetésének megtárgyalása-elfogadása napirenddel kezdtünk. Itt a sántosi polgármester úr bejelentése kicsit váratlanul ért bennünket. Bejelentette, hogy ha Sántos község talál olcsóbb fenntartási költségekkel települést, akkor oda szeretne csatlakozni..Idén 4 millió ft-al járul hozzá a körjegyzőség működéséhez. Kaposhomok is közel ennyivel, Taszár majd 17 millió ft-al járul hozzá ahhoz a 6 millió ft-hoz, amit az államtól a hivatal fenntartására kapunk..Így jön ki az a több mint 32 millió ft, amit beterveztünk 2012-re..

Minden esetre amikor 2008-ban Sántos csatlakozott a körjegyzőséghez, akkor megkereste Szentbalázst is, de oda akkor több mint 7 millió ft-al kellett volna hozzájárulni a működéshez..Nem is olyan messze Taszár községhez egy Sántos lélekszámához képest 200-al kevesebb településnek annyit kell ma fizetnie, mint Sántosnak.. Mindenki döntse el maga, hogy sok, vagy kevés-e a 4 millió ft.

Elfogadta mind a három testület a költségvetést, de azért kellett rögtönözni is .A taszári testületi-ülés első, általam módosított napirendi pontja, a laktanya kármentesítésre megnyert 323 millió forint bejelentése mellett a közbeszerzési terv módosítása volt. Ez a  környezeti kármentesítési pályázatunk 100%-os támogatású. Sok energiám egyeztetésem, és Budapesti utam van benne. A lényeg az, hogy a laktanyában megszűnik ez a kár, és eleget teszünk ennek a követelménynek is..Örülök neki!Meghívottként vett rész az ülésen Dr Schablauer Péter közbeszerzési szakjogász. A lényeg az, hogy több szakaszra kellett bontani a közbeszerzési tervünket, és ezt magyarázta el az ügyvéd úr.. Megszavaztuk a módosított tervet. Aztán következett az Esély Alapszogáltató központ 2011-évi szakmai beszámolója, és az idei költségvetés megtárgyalása, stb..stb.. akit érdekel, az elolvashatja a honlapunkon. A szociális tüzifa osztása részben megtörtént, és nem volt egyszerű a helyzet..A megbízott körjegyzőnk most szembesülhetett a taszári körjegyzői munka szépségével..Apropó! A volt körjegyzőnk a távozása előtt fogadkozott, hogy azokat a papírokat és jegyzőkönyveket  amit neki kell aláírnia, azt majd kijön és aláírja ..természetesen.. Most már nem is így gondolja! Már fizessünk neki, ha azt akarjuk, hogy kijöjjön és elrendezze azt amit kell, ja és fizessük ki a szabadságot is..Mármint a múlt évit!! Azért furcsa dolgokat tud produkálni ám az élet! Nem?! Meg van erről is a magán véleményem, de ezt talán most nem írom le!!

A hét vége csendesen telt, csak ez a szombati és vasárnapi havazás nem hiányzott már,és a hólapátolás.Délben már hívott a Somogyi Hírlap munkatársa, mert hallotta az iskola, óvoda, bölcsőde fenntartó társulási tanácsi költségvetési problémákat.. Elmondtam neki a történteket, és azt, hogy holnap délután 2-kor ismételten nekifutunk a megtárgyalásnak..Azt azonban az újságírónak is elmondtam, hogy olyan nincsen ám, hogy nem fogadják el a költségvetést  holnap sem 2012-re, és emiatt majd úgyis a régi 2011-es kölségvetési számokkal finanszírozzuk a végtelenségig az intézményeinket..Ilyen nincs és nem is lesz!! Ezt azért is írom ide,  mert tudom , hogy az "illetékes döntéshozók" is olvassák a blogomat.. Sok idő nincs már a döntésig, de én is kíváncsian várom a holnapot! További szép napot mindenkinek..

 

 

2012 február 9.

Szép napot mindenkinek! Hideg van,nagyon hideg! Tegnap reggel mentem Kaposvárra és mínusz 26-ot mutatott a kocsi hőmérője. Régen volt már ilyen hideg és ekkora hó,elszoktunk tőle.Fél 9-kor kezdődött a Kaposvári Városi Bíróságon a második tárgyalásom, tanúk meghallgatásával. A tárgyszakértő egészségi állapotára hivatkozva tartós akadályoztatását jelentette be, így részére "csak" írásban lehet kérdéseket intézni.Az önkormányzat részéről a pénzügyes kolléganőket idézték be tanunak és a kaposhomoki alpolgármestert, önkormányzati képviselőt és dolgozót. Nagyjából 10-órakor végeztünk és márciusra elhalasztották a következő tárgyalási napot.

Itt meg kell jegyeznem,hogy az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló 254/2007. (X.4.) Korm. r. 25. §. (2) bekezdése, továbbá 51. §. (9) bekezdése is rendelkezik arról, hogy amennyiben minden hiánypótlást csatolt az igénylő, akkor az  MNV. ZRt.-nek a beérkezést követő 60 napon belül dönteni kell.Ez a határidő már régen lejárt! Akkor ki és mit nem tett meg? Ugye milyen érdekes dolgok ezek?Természetesen ezt a kérdésemet levél formájában megtettem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Rt-nek mint "ügygazdának", amire eddig még nem kaptam választ..Kértem a pontos jogszabályi hivatkozást, hogy miért nem adták még át? A kutya itt van elásva. Egyébként bármilyen ítélet is születik majd az ügyemben, az nem változtat majd a tényeken! Ezek az ezközök a Taszári önkormányzat tulajdonát fogják képezni több mint 4 év kérelmezés után.. Nevetséges tartom ezt az egész eljárást. Minden esetre az ismeretlen feljelentővel azért még szeretnék kezet fogni..(lehet, hogy már fogtam is, csak nem tudtam róla..)

Ma délután volt önkormányzatunk emeleti termében Taszári iskola és napköziotthonos óvóda, bölcsőde intézmény fenntartó társulási tanács ülése, ahol a 2012-évi költségvetés megtárgyalása és elfogadása lett volna a legfontosabb.A költségvetést nem fogadták el, és még csak érdemi válasszal sem szolgáltak ennek okáról.Többször próbáltam erre a kérdésemre választ kapni,  eredménytelenül. Sem kifogás sem egyéb kritika nem hanzott el, kivéve a göllei polgármester értetlenkedett velem együtt a történtekkel kapcsolatban, hiszen február 15-ig be kell terjesztenie minden önkormányzatnak a költségvetési rendeletét. Így nehéz lesz! A tanács fennállásának történetében ilyen még nem történt, amit meg is jegyeztem.Ráadásul a batéi polgármester kollégám az ülés előtt osztotta ki Baté, Fonó, és Kaposkersztúr önkormányzatok képviselő-testületi határozatait, amiben a közös működtetés a "régi" feltételekkel a lényeg.

Szerintem pedig az 57 közalkalmazott bére, juttatásai és a 240 iskolás és 100 óvodás, 20 bölcsődés érdeke a legfontosabb. Személy szerint a tanács működéséhez méltatlan döntés született, amelyet úgy sem lehet megkerülni senkinek sem. Jövő héten kedden délután 2-kor újra leülünk és megtárgyaljuk a költségvetést. Azonban érdemi tárgyalásokat csak érvekkel és konkrét vélemények alapján lehet folytatni. Ez a magatartás nem célra vezető, és főleg nem "társulás barát"..

Ma este 6-órakor a körjegyzőséget fenntartó önkormányzatok együttes testületi-ülése lesz, utána a taszári.Éjfélig biztosan megint itt ülünk és "molyolunk"..

 

2012 február 7.

Üdvözlök mindenkit! Az időjárás most nem kényeztet bennünket,hideg van és a hó is esett tegnap éjjel.Mától 4 fő hómunkást vettünk fel,hogy megoldjuk a közterületek takarítását.Kritikát természetesen kapok a lakótelepi járdák és parkolók állapotáról, de megpróbáljuk megoldani a helyzetet. Tegnap Kaposváron voltam autóval és meg kell jegyeznem, hogy ott semmivel nem jobbak a körülmények...sőt! Sok segítséget jelente, ha a kistraktorunk működne, és a másikon lenne tolólap, de most ez van, ezt kell beosztani.Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy olyan szóbeszéd is jutott a fülembe, hogy az önkormányzat traktorja a házam udvarában tolta a havat. Ez természetesen nem igaz!Azt kívánom a "rémhír" terjesztőjének, hogy az ő házánál (-udvarában) is annyit tolja a havat a traktor, mint az én házam udvarában..Én szobaton beültem az önkormányzat traktorjába a Diósi Gábor mellé, csak éppen azért, hogy bemenjünk a laktanyába is havat tolni. Ennyi az igaz a történetből...Ahogy a miniszterelnök mondta az időjárásra utalva:..kihívás előtt áll az ország...Ez így is igaz! Mindenki aki bírál, inkább hólapátot ragadjon, azzal többre megyünk jelen helyzetben...

Ma döntés született a körjegyzőség szociális ügyintézői állásában.Hétfőn kezd az új munkatársunk, és sok-sok munkája lesz.

2012 február 6.

Hó és fagymentes napot mindenkinek! Pénteken este elkezdett esni a hó és csak esett, csak esett. Igazi karácsonyi hangulatom kezdett lenni a havazás láttán..Akinek hiányzott a hó és a hólapátolás, most kiélhette magát. Nekem nem hiányzott, és nem is éltem ki magam a hó eltakarításában. Csináltam egy kézzel húzható hóekét, így töredékére csökkentettem azt az időt, amit a hó eltakarítására fordítok..Amikor 1986-ban Taszárra kerültem akkor utáltam meg igazán a hideget és a havat. Ezen a télen volt az a hideg és sok hóval járó idő amikor napokig csak lapátoltunk a repülőgépek körül. Ebből alakult ki a kellemetlen tapasztalatom, de ez legyen az én egyéni problémám..A hivatal karbantartói és a közmunkások egész nap dolgoztak. A nagy traktor járta az utakat, a kis traktor aminek nincs fülkéje, délutánra lerobbant, és hét végén már nem tudjuk használni. Az új 4 kerék hajtású fűthető fülkés traktorhoz pedig nem engedte meg a testület, hogy tavaly vegyünk tolólapot, így az most a garázsban melegedik..

Ahogy a barátom mondaná: havat lapátolni és diót leverni felesleges! A hó elolvad, a dió meg leesik magától!

2012 február 3.

Itt a tél!! Szó szerint egyre jobban igazodik az időjárás a naptárhoz..Nekem személy szerint nem hiányzik a hideg és hó, de ez csak a magán véleményem. A hideg most tombol. a 100 köbméter tüzifa meg a laktanyában "figyel"..Többen kerestek már a "szociális tüzifa" igény benyújtásának feltételeivel kapcsolatos kérdésekkel. Úgy gondolom, hogy ezt a polgármester hatáskörébe kellene utalni a képviselő-testületnek, mert így gyorsan lehetne segítséget nyújtani a rászorulók-kérelmezőknek.. Így azonban elég nehéz lesz "korrekten és hatékonyan" kezelni ezt a szociális kérdést..Egyszerűen nincs idő heteket várni a segítség nyújtásával..Ennyi! Hétfőre egy rendkívüli ülést hívok össze emiatt!

Elment a körjegyző úr, és "nyugalom szállta meg" a hivatalt. A helyettesítő jegyző asszonnyal folyamatosan egyeztetünk a munkáról..Csütörtökön volt a szociális ügyintézői álláshely betöltésével kapcsolatos jelentkezők meghallgatása. Két jelölt már akkor visszavonta a pályázatát, amikor kiderült az, hogy mennyi lenne az illetménye a köztisztviselői törvény alapján. A bruttó 100 ezer forint körüli összeg nem volt nagy motiváció a jelentkezőknek. Itt mérhető le a  polgármesteri hivatalokban dolgozók illetménye. A 6 éve változatlan illetményalap amelynek a szolgálati évek számától függő szorzata adja ki az illetmény összegét.. Itt meg kell állni egy szóra, mert  a minimálbér emelésével teljesen lemínősítik a köztisztviselők és közalkalmazottak munkáját is .. Szomorú, de ez van..A jegyző asszony is elképedt a fizetést keveslő jelentkezők hallatán.. Jövő héten ismét folytatjuk a meghallgatásokat.

Csütörtökön este 6-órakor a taszári általános iskola ,óvoda ,és bölcsődével kapcsolatos egyeztető tárgyalás volt az önkormányzat emeleti termében. Az intézmény fenntató társulást a taszári képviselő-testület tavaly felmondta. Az iskola jövőjéről, további működtetéséről kell tárgyalni mindenkivel. Jelen helyzetben a leg kézenfekvőbb a jelenlegi tagokkal újra tárgyalni a helyzetet, de már Mosdós község lehetséges társulását is szorgalmazzuk. A taszári képviselő-testület a batéi, fonói, kaposhomoki,göllei, és kaposkereszturi polgármester asszony és urakkal együtt ültünk asztalhoz. Ennek az esti tárgyalásnak volt előzménye,mert Batéban több mint egy héttel korábban már leültek a polgármesterek. és elhatározták, hogy közösen milyen álláspontot képviseljenek majd nálunk ebben az ügyben.. Az asztal mellett a köszöntőm után átadtam a szót a kaposhomoki polgármester úrnak, és elmondta, hogy e témában először a taszári képviselő-testület terveit és szándékait szeretnék megismerni az iskola működtetéséről. Minden polgármester elmondta az észrevételeit és a véleményét. A végén szóltam és elmondtam azt ami történt.

Kihangsúlyoztam, hogy a társulás felmondásához a taszári testület részéről egy út vezetett. Az én polgármesterségem alatt már számtalanszor próbáltam áttérni a gyermekek létszámához igazodó egységes fenntartói finanszírozáshoz. Sikertelenül! Minden alkalommal lesöpörték a kezdeményezésemet, sőt tavaly a balesetem utáni napra hívtam össze minden érintett képviselő-testületet, hogy ezt a kérdést is megtárgyaljuk. Ezt akkor és ott a batéi polgármester javaslatára egyszerűen leszavazták a napirendről. Ennyit a tárgyalási készségekről! Amúgy a taszári iskola "múltja jövéje " bejegyzésemben erről bővebben is írok.

Az egyszerűbb érthetőség kedvéért csak annyit írnék, pl. Baté községnek idén 2012-ben,összesen 100 ezer forinttal kellene többet fizetnie a gyerekei után. Fonó és Gölle is hasonló nagyságrenddel fizetne többet, azonban Kaposhomok, és Kaposkeresztúr községeknek 1 millió forint vagy azt meghaladóan kellene fizetnie a gyermekei után az iskolába. Egységen mindenkinek 147 ezer forinttal többe kerülne egy gyermek, mert ugye az állami támogatásból nem lehet működtetni az intézményeinket.

Mégis megy az alkudozás a többi önkormányzat részéről. A Gölleieket most nem említeném, mert ők is jobban járnának az egységes fizetési elv beveztésével.Mindkét félnek kell engednie az álláspontjából. Taszár részéről csak a társulásban lévő szavazati arány módosításáról, és egyéb feltételek módosításáról beszélek..A pénz itt nem kérdés..

Azt is kihangsúlyoztam, hogy én megörököltem egy Taszár számára előnytelen megállapodást. Ezen próbáltam számtalanszor módosítani.Sikertelenül.Sajnos az elmúlt több mint 10 évben több tízmillió forintjába ( 70 millió ft.) került ez az előnytelen szerződés Taszárnak.községnek ..Jót nevettek rajtunk akkoriban..de ennek most vége..

Én személy szerint azt gondolom, hogy lehetséges egy új társulási megállapodást létrehozni, mert nem irreális a pénzügyi igényünk sem.Azonban az is elgondolkodtató, hogy utalás történt arra, hogy Taszár kényszer helyzetben van..Meg fogjuk találni a válaszokat,az intézmény működtetésével kapcsolatos kérdésekre..Az óvodát nem szándékosan hagytam ki a mondókámból, mert ott is ez a helyzet..

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom