Mindennapok 2012 január

2012 január 31.

Szép napot mindenkinek!Nagyon hideg van! Amennyire dícsértem az időjárást, most annyira bekeményít a tél. Igazából most van itt az ideje a fagynak és nem májusban. Az elmúlt bejegyzésem másnapján volt Taszáron képviselő-testületi ülés, és "jó szokásunkhoz híven" éjfél után értem haza. A napirendek tárgyalása viszonylag hamar megtörtént, de felmerültek olyan képviselői kérdések, amelyekkel szerintem nem kellett volna az ülés időpontját megvárni, hanem egy telefonnnal választ kaphatott volna az illető képviselő úr a kérdésére. Ezt ott is elmondtam, de személy szerint nem remélek változást e tekeintetben, hiszen erről már sokszor beszéltem vele, hasztalanul. Az ügyek megoldásának szempontjából ez a legbonyolultabb, de nem tudok változtatni az embereken! Ez van!

Egyik fontos napirend a szociális rendeletünk módosítása, amely kiegészült a természetbeni juttatás "tüzifa" fogalmával. Így a kérelmezők maximum 5 köbméter tüzifát kaphatnak az önkormányzattól tüzelőnek egy háztartásból. Összesen 100 köbmétert tudunk majd kiosztani, aminek személy szerint én nagyon örülök. A lakósságot az igénylésről és a feltételekről kiértesítjük hamarosan. Döntöttünk a könyvtáros személyéről. Horváth Gáborné lesz az aki februártól átveszi a könyvtár további működtatését. Fiatal, több gyermekes, és munka nélküli . Most ő lesz az aki ellátja ezt a feladatot. Az önkormányzat műszaki ügyintézőjének személyében változás történt.Bognár József Nagyberki lakós pályázatát fogdta el a testület.Az majd később dől el, hogy jó döntés volt-e.. Pénteken este 17.00 órakor a Magyar Veterán Repülő Szövetség Somogy Megyei Egyesülete tartott taggyűlést, utána 18.00 órakor a Taszár községnek legtöbb adót fizatő cégek képviselőit hívtam meg egy pezsgős köszöntésre a testület nevében.Sajnos nem sokan jöttek el, de este 9-ig jót beszélgettünk.A képviselő-testületi tagokat is meghívtam, de közülük sem jött el senki.

Szombaton Budapesten voltam az unokahugommal és nővéremmel.

Hétfőn a körjegyző, a műszaki ügyintéző hivatali átadás-átvételét intéztem a többi dolog mellett. Este formális megbeszélést tartottunk a költségvetés miatt a képviselőkkel és a pénzügyi főtanácsosunkkal együtt egészen 9-óráig. Nehéz év elé nézünk ez biztos! Ma kedden  már meghoztak több mint 30 köbméter tüzifát, amit a laktanyába pakoltattam le. A régi könyvtárosunk is átadta az anyagokat, és befejezte a munkáját.Halászné Prokoff Gizellának megköszöntem a munkáját. Kicsit zavart azért az a kijelentése, hogy a bíróságon meg akarja támadni a testület döntését, miért nem "Ő" lett továbbra is..? Ezt most nem kommentálom..Ma dolgozott utoljára Dr Kovács Lajos körjegyző úr is, akinek megköszöntem a munkáját...

 

2012 január 25.

Köszöntök mindenkit! Az elmúlt 2 bejegyzésem óta megnőtt a blogom olvasóinak-látogatóinak a száma. A blogom ellenőrző programja elég komoly, és részletes képet ad arról a számomra, hogy milyen címekről, országokból, milyen keresőkkel,és hányszor látogatták meg az oldalamat.Ebből azért sok mindenre fény derül. Több mint 350-en látogattak ebben a hónapban a mai napig, és összesen több mint 8000-szer kerestek,mióta működik az oldal !

A munkámban természetesen vannak teljesen egyértelmű és világos üzenetek, amelyeket megértettem..Ezek közül az egyik,..aki nem dolgozik együtt velem, annak más céljai vannak, mint nekem..Kicsit torz a kép, hiszen én nem a saját, hanem a község érdekeit tartom a legfontosabbnak, de ettől függetlenül ez a helyzet..Mindig találnak a "másként gondolkodók" teóriákat, melyek mögé bújva fennen hírdeteik igazukat, és érveiket.. Én ezeket a véleményeket meghallgatom, nyugtázom, de elfogadni kevésbé tudom..Ennek az együtt nem gondolkodának, és együtt nem dolgozásnak vannak torzulásai, amire már hosszú ideje próbálom felhívni a figyelmet itt is..A tanúlság a fontos, amiből tanulni kellene mindenkinek..Több barátom felhívta már a figyelmemet, hogy a "poltika" kívűről egyszerűnek látszik, de belűlről már hihetetlen erőpróbát állít az elé, aki teszi! Ez így igaz! Nem fogok leállni vitatkozni senkivel azért, mert más a véleménye egyes dolgokról mint nekem, mert nincs értelme! Ahogy korábban már írtam, van egy mondás:..." Nem kell magyarázkodni senkinek! A barátaidnak azért nem, mert ők úgyis hisznek neked, az ellenségeidnek meg azért nem, mert ők meg úgysem hisznek neked!... Ehhez tartom magam, és nem a mások folyamatos megváltoztatásának kényszeréhez..Semmi értelme...!

Amint hivatkoztam a Taszárt érintő közügyekre igen fontos időszakot élünk át, hiszen rengeteg fontos feladatot kell megoldani a közeljövőben. Ezek komoly felelőséggel is járnak, hiszen az iskola sorsáról, gyerekekről, sok-sok pénzről, szociális ügyek intézéséről, körjegyzői pályázat kiírásáról van szó! Amíg mások bírálnak, addíg én őértük is dolgozok a legjobb tudásom szerint!

Tegnap 17-órakor a mosdósi képviselő-testületi ülésen voltunk Koppány Zoltán Miklós alpolgármester és Horváth Zoltán Gábor iskola igazgató, képviselő urakkal. A látogatásunkat a korábbi írásos megkeresésünk alapján tettük, hiszen a taszári iskola,óvoda bölcsőde bővítése a célunk.Minnél több gyerek járjon az iskolánkba..Én a költségvetési, mig az igazgató úr a szakmai, pedagógiai oldaláról tályékoztatta a tisztelt mosdósi képviselő-testületet. Megkértük a kérésünk megtárgyalását, és a szándék kinyilatkoztatását, hogy adott esetben egy kedvező döntés után idén szeptember 1-től létre jöhessen az átalakítás. Ezt a kedvező döntést természetesen egy lakóssági fórumon a mosdósi képviselő-testülettel együtt kellene megbeszélni az érintett gyermekek szüleivel, és ott tisztázni a bejárástól kezdve sok-sok kérdést. Hangsúlyozom CSAK KEDVEZŐ DÖNTÉS ESETÉN! A másik 5 jelenlegi intézmény fentartó településsel történő egyeztetések is még hátra vannak a jövő hétre!

A tegnapi mosdósi testületi ülés után rohantunk haza, mert 18-órakor kezdődött a Taszár, Kaposhomok, Sántos községek képviselő-testületeinek együttes rendkívüli ülése. A körjegyző áthelyezési kérelmét kellet tárgyalni,február 1-től a kormányhivatalban fog dolgozni oszály vezetői beosztásba Dr Kovács Lajos! Miután ezt megtárgyaltuk, a helyettesítő körjegyző személyéről döntöttünk.Hivatalos határozattal meghatározott idő megjelölésével hoztuk meg a határozatunkat. Legkésőbb március 31-ig a mosdósi jegyző asszonyt Kunzerné Tormási Andreát kértük fel heti 2 napos   helyettesítésre az új körjegyző munkába állásáig! A következő napirend a körjegyzői pályázat törvény szerinti kiírása volt, a megfelelő és kötelező módokon. Miután ezzel is végeztünk, az ülést berekesztettem! Azt már meg sem említem, hogy a szociális ügyintéző távozása miatt is bonyolult helyzet állt elő.Azért, hogy február elején tudjunk segélyt és egyéb szociális juttatásokat fizetni igen csak össze kell magát kapnia a hivatalnak és a vezetőjének.

Tegnap délelőtt még volt nálam személyesen Koppány Zoltán Miklós alpolgármester úr társaságában Fekete Lajos úr,a Nyugdíjasok Kaposvári Egyesülete Elnöke. Március 24-én az önkormányzat földszinti nagytermében egy egész napos nyugdíjas kultúrális találkozót szertnének tartani több egyesület részvételével, és természetesen a helyiek részvételével. Ezzel kapcsolatban folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, és remélem, hogy a megfelelő tályékoztatás után sokan jönnek majd látogatni ezt a rendezvényünket is!

 

2012 január 22.

A mai nap az egyeztetésekkel telt. 10-órakor a "szokásos" szennyvíz vezeték rendszer és átemelő szivattyú felújítása projekt miatt éppen a szivattyú elektromos betáplálása okoz fejtörést. Erről egy pótköltségvetési számlát fog benyújtani a kivitelező. A kivitelezést ellenőrző műszaki ellenőrt meghívtam a testületi-ülésre, hogy adjon magyarázatot a pótigény megindoklására.


Más! A tegnapi bejegyzésem végére az alábbi link bemásolása után olvashatják az érdeklődők a facebook-on a választ ,reakciót az "egyik érintettől?!!

www.facebook.com/n/?permalink.php&story_fbid=2196511010857&id=1789706310&mid=58782f7G5af35dfd7079G9a96e4Gb7&bcode=8Gj3cgrC&n_m=sanyi%40kapos-net.hu

A tegnapi bejegyzésemből is vastagon, és aláhúzva kiemeltem a lényeget! A rendezvényt nem bíráltam! Ezt le kell szögezn! Folyamatosan kell kampányolni, mert a "politikusi munka már csak ilyen"! Én is folyamatosan kampányolok, főleg a munkával, és  minden lehetséges ezközzel, többek között ezzel a bloggal is! A véleményemet viszont leírom!

Tanulság: Most bizony az óvoda vezetője jól megmondta a polgármesternek!

Jobb helyeken azért ha az önkormányzat épületében tartanak egy ilyen rendezvényt, akkor formalitás képpen szokták köszönteni a polgármestert is, ha már egyszer ott  ül!. Ezt csak azért írom, mert név szerint köszöntötték a fellépő színészt..! Mást nem! Ezzel nem akartam előhozakodni,de ez van! Számomra  "kicsit sántít" a fenti facebook hivatkozás nekem címzett tartalma, de ez legyen az én saját szoc. problémám!

Leírtam a véleményemet, és ezt a témát én ezzel lezártnak tekintem! Ennyi!

 

2012 január 21.

Szép napot mindenkinek!Remélem a tisztelt olvasóimnak is olyan derűs a hangulata, mint az időjárás. Nekem igen! Sokszor gondolkozok rajta, hogy az a rengeteg kritika és passzivitás amelyet a munkám során tapasztalok mennyire szolgálja Taszár ügyét, de nem találok rá "értelmes" választ. Az a szerencse, hogy kevesen vannak azok az emberek, akik ezt gerjesztik! Ezekben a gondterhes időkben lenne szükség a közös gondolkodásra, és a csapatmunkára, de sajnos a tények és a történések még mindig nem erre engednek következtetni. Többen gerjesztetnek alaptalan konfliktusokat, és a saját pozíciójuk erősítésén serénykednek. Megpróbálnak felesleges hangulat keltésével erényt kovácsolni maguknak. Én hiányolom a személyes egyeztetéseket is, hiszen ezzel sok félreértést lehetne tisztázni. Egyik ilyen félrértés a bölcsőde gázvezeték kiváltásának ügye.Önkormányzatunknak ez a munka nem kerül milliókba, az EON a korábbi bölcsőde építkezésen megfogalmazottak szerint valamivel több mint 300 ezer forintért helyezi át majd a repülőtérre kimenő gázvezetékét a bölcsőde udavarából. Ezt már letisztáztuk

Megérkezett a körjegyző úr áthelyezési ügyével kapcsolatos megerősítő telefon a Somogy Megyei Kormány Hivatalból. Február 1-től áthelyezéssel elmegy Dr Kovács Lajos az előbb említett intézménybe. Az áthelyezés megtárgyalása miatt kedden este 6-órára összehívtam a körjegyzőséget fenntartó önkormányzatok képviselő-testületeit. Miután erről tárgyalunk és megszavazzák az érintettek az áthelyezést, akkor kerülhet sor az okmányok aláírására. Ezt követően kell megtárgyalni az új körjegyzői pályázat kiírását, és a helyttesítést az új körjegyző munkába állásáig. Én a körjegyző úrral egyztettem már azokról a helyttesítő jegyzők személyéről, akik szóba jöhetnek. A helyttesítő jegyzőt-körjegyzőt természetesen a 3 testületnek kell hivatalosan kikérnie arról a településről ahol dolgozik. Én előzetesen erről is tárgyaltam már az érintettekkel. Az év eleji költségvetés készítési hajrában ez nem egyszerű feladat, és nem is nagyon szívesen vállalják több hónapra ezt a helyettesítő munkát. Lássuk be,hogy  több mint 3000 embert ellátó hivatal 3 településének és intézményeinek költségvetési munkálatai komoly feladat elé állítják a "vállalkozó jelölteket"..!

Tegnap, január 21-én került megrendezésre az önkormányzat földszinti nagytermében a Magyar Kultúra Napja rendezvény a Turul Egyesület szervezésében. A rendezvény "háziasszonya" Utasiné Kenderák Timea volt. A köszöntő után nagyobbik leánya Martina szavalta el a Himnuszt, hiszen e jeles mű születése a rendezvény alapja. Halászné Prokoff Gizella beszéde után következtek a műsor résztvevői,a taszári óvodások,iskolások,Hunyadkürty György a Kaposvári Csiky Gergely Szinház művésze, táncolt Utasi Tamás és kisebbik leányával Dominkával,énekelt Vura Ferenc és a Taszári Rozmarnig kórus .

Nekem "kicsit furcsa" volt az Utasi család aktivitása, amely az utóbbi időben a "köz érdekében" testet öltött...Nem személyeskedek,vagy rosz májúskodok, félre ne értsenek,hiszen a köz érdekében végzett munka nemes és köszönetet érdemlő cselekedet. Ezt a köszönetet tőlem most is megkapta a felesége Timea!Ezt "csak"azért írtam le, mert előtte nem nagyon láttam őket részt venni ilyen közösségi rendezvényeken. Azóta ilyen aktívak, mióta Tamás önkormányzati képviselő lett.

Azért engedjenek meg nekem egy "szösszenetet". Tamás  kb 2 hete már megkerestett pártot és egyéb civil szervezetet, hogy támogassák a polgármesteri választásokon.Tudatos kampány ez, nem a véletlenek egybeesése szerintem.

Az, hogy 2014-re gondolt-e ,azt úgy tudom megkérdezték  tőle ...Korábbi polgármesteri választásokról én nem tudok,..de a műlt történései után természetesen összeáll a kép, mert ő ezek szerint arra vár és tudatosan készül, hogy én olyan ítéletet kapok majd a bírósági ügyemben amiért le kellene mondanom! Rafinált ugye?! Erre készül ilyen nagy sebbel-lobbal! A cselekedeteknek mindig oka van, és célt szolgálnak.. Összekötik a kellemest a hasznossal..Akinek eddig még nem állt össze kép az olvasgassa a korábbi bejegyzéseimet és  rájön, hogy igazam van..Minden esetre ez készülődés engem nem érdekel, csak szánalmasnak tartom.. Főleg így!Az idő meglássák engem igazol! Egy jótanács! Nem jövőt kell váltani,mint ahogy a kampányban  szlogenként elhangzott, hanem stílust...! De gyorsan!

 

2012 január 18.


A ma délelőttre tervezett rendkívüli testületi ülésünk elmaradt határozat képtelenség miatt. Ez van! Délelőtt az EON-nál voltam, hogy a laktanyai áram számlával kapcsolatban intézkedjek, mert mióta az önkormányzaté, azóta nem kaptunk villanyszámlát. Ez azért furcsa, mert 1 darab főmérő van. Kiderült, hogy élő szerződés van és azért nem olvasták le, mert tavaly nyáron így került a rendszetrbe. Ezt a problémát most megoldottuk! Délután a tegnapi bejegyzésemben utaltam már rá, hogy a Toldi utcai szennyvíz vezeték építésével kapcsolatos helyszín bejárásra van szükség. Ezt ma meg is tettük közösen az önkormányzat műszaki ellenőrével, és a kivitelező cég képviselőjével. A helyzet megnyugtató, mert talán 3 vagy 4 fát kell összesen kivágni, és a többit fel kell vágni. Nem lesz olyan tragikus a helyzet amilyennek ezt néhányan megpróbálják beállítani. Ezt én úgy mondanám,hogy van aki a ..kákán is csomót keres..! (tegye ha akarja!).

Holnaptól már nem jön dolgozni a körjegyzőséghez a szociális ügyintézőnk..Őt vette fel a nyugdíjba vonuló Simon Lőrincné helyére a körjegyző úr..Most megint nem lesz február 1-ig munkatársunk, és ha vesz is fel valakit a körjegyző, akkor be is kell majd tanítani ebbe a munkakörbe, és sorolhatnám tovább..Arról is hallottam, hogy már a taszári képviselők közül elindultak keresgélni szociális ügyintézőt, és  helyettesitő-betanító munkatársakat. Ezek az információk a körjegyzőhöz is eljutottak, és nézett is nagyot, mert bizony ő senkinek sem szólt, hogy helyette keresgéljen, intézkedjen.. Ebben szerintem igaza van! A körjegyzőség státusa:intézmény.Annak van egy vezetője, az a jegyző,körjegyző. Ő gyakorolja a munkáltatói jogokat a hivatal köztisztviselői felett. A körjegyzőt 3 község alkalmazza,neki 3 önkormányzat képviselő-testülete a "munkáltatója" (még!)..Ennyi! A fentiekből az következik, hogy a körjegyző dönt a hivatal köztisztviselőinek kinevezéséről a 3 fenntartó önkormányzat polgármestereivel együtt! Ezeket csak azért írtam le, mert olyan irányba kezdenek elindulni a dolgok, mint ha Taszárnak több körjegyzője lenne, pedig nincs! A képviselőknek egyik intézménybe sincs semilyen beleszólási joga abban, hogy az intézmény vezeője kit vesz fel. Az iskolába sem a képviselők futkoznak helyettesítő tanárért! Azért álljon meg a hegyi menet!

A körjegyző úr helyreigazítását ma olvastam a Somogyi Hírlap-ban..Nem akarom minősíteni,de ez már eső után köpönyegnek tűnik a számomra..Sajnálom..Egy dolog viszont biztos, mert elismerte:..hibázott...(Ő is!)

 

2012 január 17.

Melegebb napot mindenkinek! Itt a hideg, néha esik a hó ami egyértelművé teszi a számunkra, hogy még tél van. Folyamatosan próbálom megoldani a napi feladataimat, amiből azért van bőven.Az év eleji "szokásos" kihívások és ügyintézések teszik teljessé a hétköznapokat. A legjobban az fáj, hogy a közcélú munkások foglalkoztatásáról még nincs információm.Addíg nem is tudunk alkalmazni senkit sajnos, pedig kellenének az emberek! Minden  héten hétfőn délelőtt 10-órakor van egyeztető megbeszélés a szennyvíz rendszer és a szennyvíz szivattyú felújításával kapcsolatban, amelyet a kivitelező és a műszaki ellenőrrel tartunk itt a hivatalban. A tegnapi napon kissé meglepődtem, mert a műszaki ellenőr a képviselő-testülettel együtt a Toldi utcában egy helyszín bejárást javasolt. Ennek oka, hogy a múlt héten olyan információt kapott, hogy "valaki" a fenti utcában egy fához akarja láncolni magát azért, hogy ne vágják ki. Értetlenkedve hallgattam ezt a dolgot, mert a testület elfogadta azt, hogy a járda mellett új szennyvíz vezeték építésével váltsuk ki a régit. Erre tervek készültek, amelyeket a helyi sajátosságok figyelembe vételével terveztek a jogszabályoknak megfelelően. azon a területen egyébként vannak fák, és nem kell mindet kivágni, csak az érintetteket. Egy 70 cm széles munkaárkot kell majd kiásni géppel, hiszen a rákötések indokolják ezt. Nem gondolom, hogy ilyen módon a saját építési rekontstrukciónkat meg kellene torpedózni.Elég előkészület és közbeszerzési eljárás előzte meg mindezt. Szerintem egy egyeztetéssel megoldható a helyzet rendezése!

Ma a Taszár községnek iparűzési adót fizető egyéni és társas vállalkozásoknak megköszöntem az adófizetésüket egy köszönőlevél formájában. 112 vállalkozó fizet településünknek kicsit több mint 16 millió forintot.Ezt a tényt és a bifizetett pénzük önkormányzati felhasználását köszöntem meg.A legtöbb adót fizető 15 céget pedig meghívtam egy személyes kösznetet is  kifejező pezsgős koccintásra az önkormányzat épületébe a képviselő-testülettel együtt. Ezt a személyes "vállalkozók köszöntése" aktust már polgármesterré választásom óta hagyományként megszervezem. A köszönet kifejezésének ezen formája  önkormányzatunkat is "más színben" tünteti fel az adófizetők szemszögéből ami egyértelműen pozitív megítéslés alá teszi Taszárt. Természetesen nem minden képviselő osztja álláspontomat, de a befizetésből származó pénzeket annál inkább!

Holnap délelőtt egy rendkívüli testületi-ülést kellett összehívnom, mert decemberben nem fogadta el a testület a Somogyvíz Kft. 2012-évi víz és csatorna díjait. Fontosnak tartom ennek a megtárgyalását és elfogadását, mert ha nem tárgyaljuk meg holnap, akkor februárban 2 havi díjat kellene kifizetni a Taszáriaknak az önkormányzat miatt. Na ezt nem szeretném! Tárgyaljuk még az önkormányzat 2012 évi költségvetés tervezetét, és a fenti csatorna építése miatti "fakivágási helyzet megoldására" a testület bejárja a helyszínt. Remélem sikerrel.

Kimentünk még délelőtt az alpolgármester úrral megnézni egy külterületi földutat, mert egy állampolgár szerint "mindenféle faág, meg földhalom" van rászórva. A helyszínen valóban dolgoztak, és fákat vágtak, pakoltak,de ezt a bejelentést nem láttuk megalapozottnak.Az is kérdéses, hogy egyáltalán Taszár közigazgatási területén van-e, szerintem nem! Minden esetre intézkedést szerintünk nem igényelt.

Csütörtökön a városi bíróságon tanuként hallgatnak meg azoknak a taszári fiataloknak az ügyében, akik a lakótelepi focipályán autóval rallyztak.Konkrétan a károkázás megtérítésén lesz a hangsúly az önkormányzat részére. Közvagyonról van szó ezért egyértelmű a helyzet.

Sajnos a polgármesteri hivatal előtt történt kározást is lezárta a rendőrség "ismeretlen tettes" miatt, de ekkor személyi sérülés is történt sajnos.Ennyi!

Így dióhéjban!

 

2012 január 12.

Ma 19 éve volt az eljegyzésem ! Közösen vásároltuk meg a jegygyűrűinket, Kaposváron az Ady Endre utcai ékszerboltban. Kicsit furcsa érzés kerített akkor hatalmába amikor kiléptem az üzletből. Utána az anyósoméknál mutattuk be a gyűrűinket, aztán a "hivatalos" eszem-iszom ünnepség Húsvétkor volt, szűk családi körben. Ez már TÖRTÉNELEM! A háttérben a nagyobbik leányom zongorázik és a kisebbiket folyamatosan oktatja a "Cickom-cickom  vagyon-e szép  lányod?" dalocska éneklési fogásaira.. Kicsit zajos és érdekes, de nagyon szórakoztató aláfestés az írás közben.. Zajlik az élet!

Más!

Reggel 8-órakor a mosdósi polgármesternél tárgyaltam arról, hogy a taszári iskola, óvoda és bölcsőde jövőbeni fenntartási feladataihoz csatlakozzanak idén július 1-től. Természetsen a jelenlegi iskola fenntartó önkormányzatok részére is küldtem írásos megkersést, mert júlnius 30-al megszűnik a jelenlegi fenntartói társulás. Ez azt jelenti, hogy Taszár egyedül maradna az intézmény fenntartására, ezért van szükség arra, hogy megfelelő feltételekkel találjunk más intézmény fenntartó önkormányzatokat, különben belerokkanunk a finanszírozásba, ha egyedül maradunk rá!. Ez hatalmas kihívás! Mosdóssal már évek óta szeretnénk megállapodni, ez előnyös lehetne mindkét fél számára.

Sok emberrel találkoztam ma  a tegnapi "nyilvános szereplésem" után. Meglepően sokan bátorítottak és bíztattak, mert tudják-tudták, hogy milyen állapotú eszközökről van szó...Ezzel kapcsolatban a tegnapi bírósági tárgyalásomon több tanú vallomásából idézek::.." romhalmaz volt az értékesített eszköz, erősen hiányos"...., "az értékesített lemezszekrényeken nem volt zár és kulcs..." Egy másik tanu annyit mondott:..."..eléggé elavultak 70-es  80-as évekből származnak, erősen használt állapotúak..hiszen ezért is hagyták itt őket ..! ..Helyben selejtezési lehetőség nincs, ezért kellett volna Kalocsára szállítani, amely költségekkel járt volna. A tulajdonosnak ( honvédségnek) is így volt egyszerűbb és olcsóbb!...." Ezeket a mondatokat a tárgyaláson a tanuk mondták el és nem én!!

A tegnapi napon a tárgyalás szünetében közölte Dr Kovács Lajos körjegyző úr, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz megy dolgozni február 1-től. Kicsit meglepődtem a bejelentésétől, amit írásban is benyújtott a hivatalban. Ezt a kérelmét a körjegyzőségünket fenntartó önkormányzatoknak együttesen kell jóváhagynia, majd ki kell írni a körjegyzői pályázatot. Az új körjegyző munkába állásáig valószínűleg a helyettesítést is meg kell oldanunk. A polgármesteri hivatalból február 1-el a fél éve kinevezettt szociális munkatárs is elmegy, akit  Simon Lőrincné nyugdíjba vonulása miatt vett fel a körjegyző. Ezen álláshely betöltésére is pályázat került kiírásra.

Önkormányzati költségvetés előtt, és sok szociális tárgyú feladat megoldásakor nem szerencsés helyzet alakult ki a hivatalban. Körjegyző nélkül dolgoztam már közel egy évig, de nagyon nehéz időszak volt az, és az akkori "megbízott körjegyző" Simon Lőrincné is sokat dolgozott Taszár községért. Ezt azért meg kell említeni, mert nagyon nehéz volt az az időszak is..

 

2012 január 11.

Reggel fél kilenc előtt érkeztünk a Kaposvári Városi Bíróságra. Nem lepett meg, hogy a média képviselői kamerával és egyéb eszközökkel felszerelkezve vártak. Nagyban mertem volna fogadni erre, és be is jött a feltevésem.A riportokat a tárgyalás előtt adtam, nem utána, vagy közben.

A tárgyaláson elsőként én tettem szóbeli vallomást, aztán a tanuk következtek. Akik az akkori képviselő-testület tagjai, az MNV ZRT képviselője, és a honvédség képviselői, valamint a lemezszekrények vásárlói voltak.  Őket név szerint nem akarom említeni, de a körjegyző úr vallomásából  részletek a www.kapos.hu, és a www.sonline.hu honlapon olvasható,ahol részben az enyém is. Február 8-án folytatódik a tárgyalás, további tanuk meghallgatásával és bizonyítékok bemutatásával.

 

2012 január 10.

Szép napot minden olvasómnak! Igaz, hogy esős idő köszöntött ránk a mai napon, de azért remélem, hogy az olvasóim szívében ennél derűsebb a hangulat. Ezen a héten sikerült elérnem, hogy az EON-nál végre átírják a falusi iskola gáz és villanyóráját az önkormányzat nevére. Igaz háromszor  kellett bemennem mire ez sikerült, de a lényeg a lényeg, hogy sikerült.A laktanyában lévő áramfogyasztással kapcsolatban még nem jutottunk dűlőre, de talán az is megoldódik a közeljövőben.Sajnos az áramszolgáltató monopol helyetéről megvan a saját véleményem, de azt most nem részletezném. Egy szóval:katasztrófális a helyzet.Tavaly óta nem találják a fogyasztási helyünket ügyfélazonosító alapján.Jelenleg is folyamatban van a szennyvíz rendszer rekontstrukciója. Ezzel kapcsolatban minden héten hétfőn történik szakmai egyeztetés a műszaki ellenőrrel és a kivitelezővel az önkormányzatnál.Sajnálatos módon az építésügyi hatósági feladatokat ellátó Boda Anikó megbízása január végén lejár, de az ő feladatainak ellátásával kapcsolatban új pályázat került kiírásra.A kiírás szerint épísügyi középfokú végzettséget jelölt ki a taszári testület ezen feladatok ellátására, a pályázó díjazási igényének megjelölésével heti 2 órás munkavégzéssel. Ez kimondottan a jegyző hatáskörbe tartozó feladatokat jelenti. Boda Anikónak 3 felsőfokú végzettsége van.A munkája sokkal összetettebb, mint azt néhányan gondolnák. Az Integrál Szolgáltató Tér működtetéséhez is 1 fő középfokú végzettséggel rendelkező személy alkalmazására írt ki pályázatot önkormányzatunk. Ma délelőtt a polgármesteri hivatalban informális  megbeszélést tartott  a képviselő-testület több tagja, és a helyi sport egyesületek vezetői a "Mézga Fociiskola" képviselőjének idítványárót.

Arról tárgyaltunk, hogy egy a közeljövőben létesítendő futball akadémiát hozzunk létre a laktanyában 3 épületből. Meghallgattuk az érveket, és mindenki támogatásáról biztosította a "Mézga" iskola képviselőjét. Elég összetett a kérdés és a vele kapcsolatos önkormányzati feladatok, ezért erről előzetesen nem ltudok nyilatkozni.Álmaink lehetnek,a remény hal meg utoljára! Ahogy szokták mondani:..... vásárt a napjával....!

Más!

Holnap a kaposvári városi bíróságon lesz a tárgyalásom, ahol sikkasztással  vádlolnak!A magát Kiss Istvánnak nevező egyébként névtelen, "beazonosíthatatlan" személy feljelentése alapján indult a nyomozás 2010 március 26-án.,akkor még ismeretlen tettes ellen. Az "ügyet "a laktanyában található faipari gépek és a lemezszekrények értékesítése miatt tette K.I. A nevét nem akarta nyilvánosan felvállalni, de a feljelentéséhez azért csatolta az önkormányzatnál lévő, a laktanya átadásával kapcsolatos" Birtokba Adási Jegyzőkönyv" fénymásolatát. Mivel nyilvánosak ezek az adatok, így bárki hozzáférhet ezekhez. Így tett "Ő" is! A feljelentést azért tette, mert tudomása szerint nem az önkormányzat tulajdonát képezték a képviselő-testület által értékesített ingóságok. Ez később valóban ki is derült!Ennyit az előzményekről!

A rendőrség számtalan tanu kihallgatása után engem utolsóként,2011 augusztus elején , már gyanúsítottként hallgatott ki Fonyódon, a rabosítás minden megaláztatásával együtt.  A gyanúsítás ellen a jogi képviselőm útján panasszal éltem, amelyet az ügyészség csípőből elutasított!

Annyit mondanék az ügyről,hogy olyan cselekmény elkövetésével vádolnak, melyet egyedül NEM LEHET elkövetni! A döntéseket MINDEN ESETBEN a képviselő-testület hozta, a döntések törvényességéért nem a polgármester a felelős a jelenleg hatályos jogszabályok szerint! Sem nekem, sem más képviselőnek nem volt tudomása arról, hogy ezeket az eszközöket nem lehet értékesíteni.Amennyiben erről tudomásunk van, vagy jelez a "törvényesség őre", akkor ezt természetesen nem szavazzuk meg a törvénytelen döntéseinket! Jóhiszeműen, és a kérelmeknek megfelelően jártunk el! A rendőrségi eljárás és a nyomozati anyagok is "hemzsegnek" az ellentmondásoktól. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy hivatalos, iktatott honvédségi iratokkal tudom bizonyítani azt, hogy ezen eszközök nyilvántartási értéke 0 forint, azaz nulla! Titkos rajongóim azt szeretnék, ha holnap én egyszemélyben"vinném el a balhét".Magyarul : ha engem hoznának ki bűnösnek ezért a téves döntés sorozatért. 2008.01.24-én ,tehát majdnem 4 éve nem tudja végre-valahára átadni Taszárnak azt sok "szemetet" a honvédség! Akit érdekel, hogy mit, az olvassa el a "Mit őriz az önkormányzat a laktanyában "oldal bejegyzésemet". Ott tessék megcsodálni a látványt, lesz mit ,nekem elhihetik! Nem vagyok elkeseredve, mert nem követtem el bűncselekményt! A tehetetlen düh ami eluralkodik néha rajtam. Azé a tehetelenségé, amellyel polgármesterként rá vagyok kényszerítve arra, hogy csapatmunkában dolgozva megbízzak mások munkájában, szakértelmében! Bevisznek-e az erdőbe, vagy nem..?! Ez itt a kérdés, és megszívlelendő tanulság minden polgármester társamnak..

A legfontosabb a számomra az önbecsülésem ! Mindig a tükörbe tudjak nézni...

Remélem, Győz az Igazság ! (...ha még létezik egyáltalán...)

 

2012 január 3.

Tisztelettel köszöntök mindenkit! Elkezdődött a 2012-es év is  a "maga módján". Visszatérve az év vége történéseire, "csendesen" teltek az óév"  utolsó napjai, és a családommal próbáltam minden időmet tölteni.Az iskolai téli szünetben a gyerekeim is jókat játszottak, pihentek, de egy kis szánkózás azért jó lett volna, már a téli hangulat miatt is...A szilvesztert itt töltöttük az önkormányzat földszinti nagytermében, és mondhatom jól éreztük magunkat a barátainkkal. Jó hangulatú volt ez a rendezvény, és éjfélkor a himnusz eléneklése után mindenkivel koccintottunk, akivel csak tudtunk.Közel 150-en voltak és nagyon jól éreztük magunkat. Az időjárásra sem lehet egy rossz szavunk sem, hiszen nagyon enyhe volt december végéhez képest.Ez az enyhe idő szerencsére  még a mai napig is kitart. Ma elkezdődött az iskola és az óvóda is. Szépen lassan  kezdünk "belerázódni a dolgos hétköznapokba".. A rengeteg árváltozást és az embereket érintő negatív hatásokat nem akarom említeni, mert ehhez csak a tv-t rádiót kell bekapcsolni..Sajnos! A tegnapi Budapesti Operánál megtartott tüntetést meg sem akarom említeni..Azt mindenki döntse el önmagában, hogy a sokmillió forintért megszervezett " Alkotmány hatálybalépést" az operában így kellett-e "köszönteni" vagy sem?! Van-e ok az ünneplésre, vagy sem??! Én a magam életében megtapasztalt hatásokat tudom "csak"értékelni, és szerintem nem olyan "rózsás" a helyzet..Az elcsüggedt és kilátástalan embereket már nem is mondom, de lehet, hogy nem én élek jó helyen, ki tudja!?A tegnapi napon egy kóborkutya miatt kellett kihívnom a gyepmesteri szolgálatot de sajnos nem tudtuk befogni az ebet. Szegény kutya talán a szilveszteri tüzijátékoktól kóborolhatott el, és remélhetőleg nem a falu végén tették ki egy autóból. Most itt bojong a faluban.

Nemsokára felkeresem az iskola és óvoda fenntartása miatt a környező települések polgármestereit, mert ha elfogadják a települések a költségvetéseiket, akkor már nem tehetünk semmit. A társulási szerződésünk pedig csak június 30-ig van hatályban. Nincs sok időnk az új megállapodás "tető alá hozására".Nem lesz egyszerű feladat megoldani ezt sem. A közintézményekben bevezetett dohányzási tilalom miatt az épületek falától számított 5 méteren kívül új kijelölt "dohányzási helyeket" kell kialakítani..Már dolgozok az ügyön! A hivatalban is serénykedünk, hiszen számos szerződés módosítás és kiegészítés van amit el kell végezni. Sajnos december végével 35 közcélú dolgozó munkaviszonya szűnt meg. Közülük jó lenne visszavenni 15 főt, de egyenlőre még nincs lehetőség rá. Ezért is szerencse, hogy nem esett hó, mert nem tudom, hogy hogyan tudnánk letakarítani. Remélhetőleg ezen a területen is lesz pozitív elmozdulás, és lesz rá forrás!!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom