A Taszári általános iskola, óvoda, bölcsőde múltja és jövője

Taszár község önkormányzata jelenleg társulásos formában működteti oktatási intézményét.Az iskola fenntartásával kapcsolatos előzményként megjegyzem, hogy 2000 február 8-án írták alá az első együttműködési megállapodást, ahol Baté, Kaposhomok, Fonó, és Kaposkesztúr községekkel állapodtak meg a taszári iskola közös működtetéséről, fenntartásáról.Ettől az időponttól számíthatjuk a jelen társulási megállapodás elődjét.

Az ok akkor is az volt, ami most, az állam nem fizet annyit, amennyiből az intézmény működését finanszírozni lehet. Ezért a fenntaró önkormányzatoknak saját forrásaiból kell kiegészítenie az intézény napi működését. Jelenleg a működtetéshez szükséges költségek kb 50%-át kapjuk meg,kölömböző jogcímen, állami normatíva formájában. Ehhez a pézhez jön hozzá az úgynevezett "kistérségi társulásos" és egyéb kiegészítő nomatíva.

Sajnos ezek után is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni ahhoz, hogy működhessen az iskola, óvoda, bölcsőde. A megválasztásom, 2003-óta próbáltam elérni, hogy a fenntartó önkormányzatok az intézményekbe járó gyerekeik után, egységes módon finanszírozzák az intézményt. Sikertelenül.! Mindig arra hivatkoztak, hogy ez a megállapodás van érvényben, és nincs több pénzük!!

A közérthetőség kedvéért ez a következőket  jelenti. Az államtól erre a célra, modjuk 100 millió ft-ot kapunk .Ezzel szemben azomban minden kiadásunk 130 millió ft-ot jelent. 30 millió ft-ot kell hozzátennünk közösen az intézmény működéséhez. Ezt az összeget el kell-(kellene ) osztani a tanulók létszámával. Tehát 30 millió ft-ot 300-al (ezt csak a példa miatt írtam így::)

Kijön egy összeg, mondjuk tanulónként 100 ezer ft.Ennyit kéne fizetni egységesen mindenkinek, hiszen a pedagógus bérek a rezsi, ( víz, villany, gáz, ) mindenkinek annyiba kerül.. Ezt az elvet nem akarták megérteni 8 éven keresztül a többi önkormányzatnál. A korábbi és jelenleg is érvényben lévő megállapodásunk diferenciáltan ad lehetőséget a gyermekek után fizetendő költségek kifizetésére, és sajnos ma is ez a rendezőelv  érvényes. Azon gyermekek akik hátrányos helyzetűek, vagy egyébb ok miatt kiemelt ill. többlet  normatívát kapnak az államtól , és amely településről bejárnak, az  a település nem fizeti meg a többlet kiadást, illetve külömbözetet. Miattuk az intézménynek többlet kiadása keletkezik, pl gyógypedagógus foglalkozatása, (bérével is ) kapcsolatban. Ezt azonban sehogy  nem akarják megérteni.Próbáltuk már minden módon a probléma megközelítését, de nem megy. Még a kistérségi belső ellenőr, és a közigazgatási hivatal törvényességi referense is értetlenkedett emiatt. A jog szerint azomban a "..felek között létrejött megállapodás az elszámolás alapja.." Visszatértünk tehát az "alap Problémához". Pontosan a kompromisszum készség hiánya, és a kiszolgáltatott helyzetünk miatt testületi ülésen döntöttünk arról, hogy határozat formájában írunk levelet a fenntartó önkormányzatok képviselő-testületeinek..

Az alábbi tárgyban:

-egységes finanszírozás elvét érintően,

-a képviseleti jogot illetően a társulási tanácsban. Jelenleg minden településnek azonos számú képviselője, illetve képviseleti joga van. Függetlenül a bejáró gyermekek számától. Erre a parlamentális elvet javasoltuk, hiszen Taszárnak 120 gyereke jár ide és Fonónak meg 20. Az intézmény a taszári önkormányzat tulajdona. Terészetesen meghallgatjuk az észrevételeket, javaslatokat, de a saját érdekérvényesítő képességünk csorbát szenved.

Szerintem a jelenlegi rendszer kevésbé igaszságos. Kaposváron meg nem is lehet beleszólni semmibe. Ehhez képest a mi tanácsunk a "demokrácia megtestesítője"...

-az intézmény vezetőjének megválasztása-kinevezése tárgyában..

-A levelünket ultimátumnak vélték a többi önkormányzat részéről, és elutasították kéréseinket. Miután minden válasz megkaptunk a fenntartó önkormányzatoktól,utána született a döntés a társulás felbontásáról.

 

Minden előzmény mellett kihangsúlyoznám, hogy önkormányzatunk tavaly is 20 millió ft pályázaton nyert összegből korszerűsítette az iskola vizes blokkokjait,és az osztálytermeket. Ebbe a többi önkormányzat 1 ft-ot sem fizetett, mint ahogy abba a 2 millió ft-ba sem amit idén az őszi szünetben saját erőből fordítottunk az iskolára. Ezekkel a költségekkel a havi rezsin akarunk takaréskodni, hogy ne kerüljön annyiba a fűtés, villany. A tapasztalataim jók.. A saját pénzünkön takaréskodkodunk a többi önkormányzatnak is..Nekünk ennyire fontos az iskola...!

 

Visszatérve a finanszírozási "anomáliákra", hogy nagyságrendileg képet kapjanak az érdeklődők!

 

A legkirívóbb példa Kaposhomok, és Kaposkersztúr akik több mint 3 millió ft-al fizettek kevesebbet idén annál amit kellett volna, vagy Baté több mint 600 ezer-rrel.Éves szinten összesen 8-10 millió ft-al kellett többel hozzájárulnia Taszárnak az intézmények fenntartására emiatt. Azomban volt olyan év is amikor ez a szám közel 20 millió ft volt! Nem semmi ugye? Amennyiben elgondolkodunk azon, hogy az elmúlt több mint 11 évben közel 70 millió ft-ot fizetettek ki velünk,hogy ide járhassanak a vidéki gyerekek, akkor már megértik az aggályaimat.

A gyerekek érdeke a legfontosabb szempont, hiszen minden tanulónak azonos jogai és lehetőségei vannak iskolánkban. Gondoljunk csak arra, hogy mennyi kiegészítő tevékenységgel próbáljuk színesebbé tenni a képzést a szabadidő foglalkozásokkal is. Idén például lovaglás beindításával. Ennek is vannak költségei természetesen, hiszen a mai világban mindennek meg kell fizetni az árát.. Így is megpróbáljuk vonzóvá tenni intézményünket.

Természetesen a korábbi előnytelen megállapodást senki nem akarta megváltoztatni és igazságossá tenni a kevesebbet fizető települések vezetői részéről. Gölle csatlakozásával akkoriban egy új társulási megállapodást fogadtunk el, és akkor is próbáltuk elérni az egységes fizetési rendszert, de lesöpörtek minket és Taszárt

Ennek az igazságtalan és előnytelen megállapodásnak vagyunk az elszenvedői. Az már más kérdés, hogy idén nyáron amikor táppénzen voltam, és a jegyző is szabadságon volt ,akkor miért volt olyan sürgős felmondani a társulási megállapodást. Legfőképpen nélkülünk!! Semmi nem indokolta akkor a döntést, ráadásul sem határidő, sem más oka nem volt.. Az elvet még csak érteném, de a módját azt nem.

Később még jobban megbonyolította a helyzetet, hogy a bölcsődét egy korábbi döntésünk miatt  összevontuk az iskola-óvoda  az oktatási intézménynyel.. Az alapító okirat és egyéb jogszabályi feltételek miatt a korábbi társulási tanácsi megszüntetési (kilépési) határozatunk elvesztette hatályát, magyarul újból meg kellett tárgyalni a Taszári testületnek a társulás felmondást..

A szeptember 9-i blogbejegyzésemben utaltam erre felmondó döntésre. Eléggé világosan leírtam, hogy akár bírosági úton szerezzünk érvényt az igazunknak. Ebben az esetben mégis csak más az érvelés is! Nem hallgattak meg! Rajtam kívül mindenki megszavazta a felmondást!

2012. június 30-ig van iskolánk, óvodánk és bölcsődénk! Aztán alapítani kell egy új lehetőleg társulásos formában működtetett intézmény rendszert.. Elkezdődtek a rémhír terjesztések:-megszűnik az iskola, óvóda stb..stb... Ezek a hírek nem Taszáron, hanem a még társult településen keltek szárnyra..

Nagyon komoly egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy a jelenlegi tagokkal a jövőben meg tudjunk állapodni.A kérdés csak az, ha eddig nem akartak egyenlő módon fizetni, akkor vajon majd akarnak a jövőben? Írom ezt annak ismeretében, hogy ha a gyerekeiket Kaposvárra vinnék iskolába, akkor ott  kevesebbet kellene fizetni kiegészítésre. Az is igaz, hogy ott semmibe nem lehet beleszólni az intézménnyel kapcsolatban semmibe, és még talán azt sem választhatják meg, hogy melyik iskolába járjanak a gyerekek...Ez van a mérleg egyik serpenyőjében, a másikban a taszári iskola..!!

Ezek a tervek persze nagyon "jól" hangzanak, de minden akkor és ott dől el, hogy milyen feltételekkel és mikor veszi majd át az állam az iskolák működtetését??Személyes véleményem szerint nem szabadott volna felmondani a társulási megállapodást, mert ezzel Taszár nagyon kiszolgáltatott helyzetbe került. Arra már gondolni sem merek, hogy mi lesz akkor, ha nem sikerül mindekivel "újrakötni" a megállapodást, és emiatt több millió forint többletkiadásunk keletkezik még a jelenlegi állapothoz képest is?? Miből?

Fontos kihangsúlyozni, hogy jelenlegi ismereteim szerint 2012.07.01-től mindenképpen lesz egy egy "átmeneti időszak", amíg az iskolát "átveszi az állam".. Most én "egyenlőre" az "átmeneti időszakon" aggódok..nem is kicsit..! Mi lesz az osztály létszámokkal, óvodai csoportokkal, dolgozókkal ? Az átszervezés után elviszik-e a taszári gyerekeket a szülők Kaposvárra?? Mi lesz azokkal bejárókkal akiknek a testületével nem tudunk megállapodni, de a gyereket meg nem viszi el az iskolánkból??Mennyibe fog kerülni az önkormányzatunknak mindez?Igen! Ilyen, és ehez hasonló kérdések foglalkoztatnak..Aggódok magunkért, a gyerekeinkért, az intézményeinkért és a jövőnkért!! Az a véleményem, hogyha csak rossz döntéseket közül lehet választani, akkor a "legkevésbé rossz" döntést kell meghozni.. Az, hogy ezt a döntést hozta-e meg a testület, azt nem tudom, de majd idővel kiderül....

Olyan kérdéseket feszegetek, amelyeket most felelősen nem tudok megválaszolni. Ezért értetlenkedett a novemberi társulási ülésen a Göllei polgármester kollégánk . Ő sem értette!!! A taszári intézményeink jövőbeni sorsát nehéz megjósolni, mert ehhez több információra lenne szükségünk. Ezt az észrevételt most sok polgármester kollégámmal együtt észlelem.

Ezen előzmények után nehéz a jövőt megtervezni! Most így látom....

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom