Mindennapok 2011 november

2011 november 29.

 

A hétfői gyönyörű napsütéses idő után ma reggel nem akartam hinni a szememnek. Hihetelen változatossá tud válni egyik napról a másikra az időjárás. A hétfői időjárás után "kicsit"egyhangúbbá vált"a kedvem, de sebaj  ! A munkaügyi központban voltam reggel a téli közmunka miatt, mert át kellett vennem azt a határozatot, amiben tályékoztattak arról, hogy Taszár nem igényli ezt a "téli közmunkát".. Erről már a korábbiakban írtam. Délben és délután az árokásókat ellenőriztem, egyébként ezt a  munkát kiadtam az alpolgármester úrnak, hiszen ő csak a polgármester által kiadott feladatokat hajthatja végre.Ezt írja a törvény, én pedig így szervezem a csapat munkát..Korábban megkerestek tüzifa kérelmekkel, nekik az elkövetkező időszakban kedvezményes akcióval próbálunk segíteni. A Belügy Minisztériumtól 100 köbméter tüzifát igényeltünk erre a célra. Mikor és mennyi tüzifát fogunk kapni, azt most nem tudom megmondani. Egy biztos! Az önkormányzatunknak 2000 ft + ÁFA-ba kerül 1 köbméter fa, plusz a szállítási költségek..(  Erről is született testületi döntés a múlt héten. ) Hol is tartottunk? Ja! Igen!

Ma is a napi feladatok, és a mellé kapcsolódó " rögtönzések" teszik színesebbé a munkát..Délután 13.00-órakor iskola fenntartó társulási tanácsi ülést kezdenénk, de a sokadik korábbi időpont módosítás miatt 45 perc csúszással váltunk határozatképessé..Többen türelmetlenek voltak, de nem volt más választásunk, ha meg akartuk tartani az ülést.. Az intézmény három negyedéves költségvetési beszámolója, költségvetés módosítás, és a 2012 évi koncepció elfogadása a témánk. Az első kettő napirendet hamar "lezavartuk" aztán a jövő évi koncepcióhoz fűztek hozzászólást polgármester kollégáim. Ebben a napirendben elmondtam, hogy a jövőben Taszár község társulásos formában szeretné tovább működtetni az iskolát, ovódát és a bölcsődét.  A Göllei polgármester kollégám elmondta, hogy nem érti a taszári testület döntését, hogy miért monta fel a társulási megállapodást, ami 2012.06. 30-ig marad érvényben a jelenlegi tagokkal és formályában. A változó oktatási és önkormányzati törvény miatt nehezen tervezhető az iskolák finanszírozása, ezzel együtt az önkormányzatok 2012-es költségvetésének összeállítása is.. Minden esetre én a jövő héten többed magammal elkezdem az iskolával-óvodával-bölcsődével kapcsolatos egyezetetéseket..

 

2011 november 27.

Üdvözletem mindenkinek! Ismételten egy eseménydús hét áll mögöttem. A látogatók számából ítélve azért elég sokan olvasgatják a bejegyzéseimet a blogomban. Lassan a 7 ezredik klikkelésen is túl vagyok. Azt gondoltam, hogy kevésbé tartják majd érdekesnek az oldalamat, de pozitívan csalódtam.

A hivatali munka minden, csak nem egyhangú és monoton. Néhányan  még mindig azt hiszik, hogy egyszerű és láblógatással tűzdelt nyugdíjas munka az enyém...." Hát nem az !.." Ők azok az emberek, akik "csak" egy ..." motorizált kondás gyereknek.." tartanak. Természetesen ötletekkel, javaslatokkal nem keresnek meg. Velük érdemben nem foglalkozok ! A hivatali munkában a start  közmunkával kapcsolatos feladatok napi szervezése az ami komoly feladat.. A dolgozók panasszal és kérdéssel is fordultak a munkaügyi központhoz. Ezt személyesen közölték velem, a téli közmunka program egyeztetésen . Nagyot néztem, mert személyesen nekem is elmondhatták volna a kérdéseiket ha egyszer én vagyok a munkáltatójuk. Azért sikerült megbeszélni a nézeteltéréseket, és sikerült megértetni a szabályokat. Ezeket nem én találtam ki .Ilyen szabály például, hogy 35 dolgozónak hetente kell a fizetését számfejteni, és kifizetni.. Aki látott már adminisztrációs munkát az esetleg kapizsgál, hogy mennyi munka van ezzel. Már a munkaszerződések elkészítése sem volt egyszerű feladat. Az pedig, hogy mindezt a hivatalban egy dolgozó végzi a munkája mellett elismerésre méltó feladat. Ő egyszemélyben Bodnár Anita, akinek még magyarázkodni is kell a fizetés heti kiszámítása miatt is! Elismerendő és becsülendő munka mindez, nekem elhihetik!

Volt mikro-térségi és Kistérségi Tanácsi ülés is az önkormányzat földszinti nagytermében, Tamásiban is részt vettem az ivóvíz minőség javító társulási tanácsi ülésen, ahol "mindössze" 14 napirend volt, és 14.00-kor kezdődött az ülés. A legfontosabb döntések egyike, hogy a pályázat önkormányzatunkra eső részére pályázatot lehet benyújtani. Remélhetőleg 100%-os támogatású lesz ezáltal a több mint 132 millió ft amit nyertünk.. Ezzel a pályázattal is sok tennivaló lesz, de az ivóvíz minőség javítása " kényszerpálya " az önkormányzatoknak. Nekünk fokozottan szükséges a függőségünk megszüntetése miatt, hiszen  jelenleg Orci községtől kapja a vizet a lakótelep. Többen erre talán legyintenek, de azért ez a helyzet nem olyan egyszerű ám...!

Írtam arról, hogy kiírt a munkaügyi központ a "téli közfoglalkoztatással" kapcsolatos "start téli közmunka" pályázatot. Korábban egy rendkívüli testületi ülésen döntöttünk róla, hogy 10 fővel 2012.01.01-től 03. 31-ig hólapátolásra, és egyébb közterületi kommunális feladatok ellátására benyújtjuk. Amikor bementem személyesen, akkor tályékoztattak róla, hogy arra a célra nem lehet. Este 6-kor volt "rendes testületi-ülés" ahol beszámoltam erről is, de másra feladatra nem változtatták meg a feladatot, így  tehát nem pályázunk ez a lényeg.!

Arról is beszámoltam,hogy nyertünk 2 millió ft-ot a Belügyminisztériumtól az " Önhibájukon Kívül Hátrányos Helyzetű Települések" ( ÖNHIKI) pályázaton működésre, de nem sok reakciót váltottam ki a képviselőkből. Többen úgy gondolhatják, hogy ez jár egy községnek..!( Pedig nem!) De mennyire nem, ha tudnák?!  Döntés született a települési szilárd hulladék közbeszerzési pályázatról is . A beérkezett ajánlatok közül a KVG ajánlata volt kedvezőbb..2012-ben és 13-ban azonos áron kell elszállítania a szemet, a lomtalanítást, és a szelektív hulladék gyűjtőket amint megteltek..! Idén elindul a szennyvíz rendszer felújítása-rekonstrukciója is.. Ebben a felújításban "csak az a csavar", hogy a közbeszerzési  eljáráson vesztes cégtől lesz a műszaki ellenőr.. Én 3 árajánlatot kértem erre a munkára, ekkor azomban Utasi Tamás képviselő úr hirtelen előrántotta a másik cég ajánlatát az asztal alól, a testület pedig megszavazta.. Erre nem mondok semmit, mert velem erről sem egyeztettt előzetesen, mint ahogy rendszeresen soha semmiről..Ezt én nem tartom etikusnak, de ez az én magán véleményem..A 2012-évi költségvetési koncepció elfogadása volt még fontos napirend. Ebben a koncepcióban szerepelt az a " verzió", hogy a szemét szállításának költségeit a lakósságra hárítasa a testület. A koncepcióba ez a "passzus" nem az én javaslatomra került be, hanem más képviselő javaslatára. Néztem is egy nagyot amikor olvastam a javaslatot. Az ülésen azonban "kiszavaztuk" ezt a verziót a koncepcióból..A személyeskedésekről nem írok, mert már megszoktam. Az idő! Azt sajnálom a legjobban amit "el szórakozunk" ezzel! Természetesen az az energia, amit néha a felesleges "oknyomozó" riportba fektetnek feleslegesen, az elismerendő.. A kérdés csak, hogy miért?

November 26-án volt  apu születésnapja, 72 éves lenne. Egy hónapban és egy napon született Koppány Zolival, akit meg is köszöntöttem 58. születésnapja alkalmából. A hivatalban névnapja alkalmából Török Zoltánné Katikát is Isten éltesse sokáig!

 

2011 november 21.

 

Szép napot mindenkinek! Szürke egyhangú idő van, igazi őszi borongós időjárás. Megmondom őszintén, hogy nem szeretem ezt a nyálkás, borús őszi hideg időt.Múlt héten pénteken gőzerővel készültünk  a taszári szépkorúak vacsorája.Ezt az eseményt beárnyékolta volt kollégánk, Istvándi Józsefné Anna  édesanyjának halála. Ma délután 13.00-órakor a templomban lesz a gyászmise, és 14.00-órakor a temestése a taszári temetőben. Isten nyugosztalja szegényt! A temetés miatt is csúszik az általános iskola és napköziotthonos óvoda bölcsöde intézményfenntartó társulási tanácsi ülése jövő héten keddre. Sokszor kell rögtönözni, mert az előre nem látható események közbeszólnak.

A múlt szombaton 18.00-órai kezdettel megtartottuk a "taszári szépkorúak vacsoráját". Az önkormányzat földszinti aulájában az ökormányzati képviselők fogadták a meghívottakat, és aláírás után adták át a 3000 ft-ot. Én személy szerint örülök annak, hogy ilyen módon is tudjuk támogatni a nyugdíjasokat is . Közel 300-an vettek részt ezen a kis rendezvényen, ahol az Esély Alapszolgáltató Központ munkatársai vették ki oroszlán részüket a munka dandárjából..A megnyitón Nyári Tünde megbízott vezetőként köszöntötte a jelenlévőket, és a legidősebb  hölgyet, valamint urat, aztán nekem adta át a szót az "ünnepi beszéd" megtartására.Egy csokor virággal megköszöntem az " Esély " dolgozóinak is az egész éves munkáját a köszöntőm végén, majd a músor következett. Felléptek a taszári iskolások, óvódások, és a Somogyaszalói Néptánc Csoport. Szerintem minden műsor nagyon színvonalasra sikerült, amit a tapsból is pontosan le lehetett szűrni. A vacsora következett, ami finom nokedli pörkölttel volt, majd almáspite ráadásként. Fél 9-körül tombola húzás volt, egy csomag illatosított gyertyát nyertünk. A tombola húzása után szépen lassan elkezdtek "hazaszivárogni" az emberek, de azért táncoltak  sokan, köztük mi is. Összességében elégedett vagyok a nyuddíjas vacsorával. Igaz a lábam miatt nem sokat tudtam táncolni, de ahogy a mondás tartja: "..egynek elment.."

Ezen a héten "sürű" programon lesz egyeztetésekkel tarkítva Kaposváron és Tamásiban is. Csütörtökön képviselő-testületi ülésen tárgyaljuk majd az aktuális ügyeket.Szép hetet kívánok minden kedves olvasómnak!


2011 november 18.

 

Melegebb napsütéses szép napot kívánok mindenkinek..Nem kényeztet minket az őszi időjárás..a fűtés számla értékén komolyan emelő értékek képződnek a hőmérséklet kedvezőtlen alakulása miatt.. Sajnos! Én úgy plusz 20 fokkal kiegyeznék. Karácsonykor azért esne a hó, de a téli szünet végére azért elolvadhatna.. Eddig tartott az ábrándozás !

Az önkormányzati munka a napi rutin szerint folyik. Ilyen időjárási és hőmérsékleti viszonyok mellett a szabadban dolgozóknak jobban oda kell figyelni a védőital, ( tea ) fogyasztására. A csapadékvíz elvezető árkok tisztítása-karbantartása a látványosabb munka, jelenleg a Toldi utcában dolgoznak.

Ma reggel a képviselő-testület megköszönve a munkáját elköszönt Simon Lőrincné Irénkétől, aki nyugdíjba vonult. Egy csokor virág és ajándék amit a megilletődött Irénkének adtunk.. Ma reggelre sikerült mindenkivel egyeztetni, ezért köszönt el reggel a testület. Szegény Irénke a könnyeivel küszködve köszönte meg a figyelmességet, de a végére azért egy pár könny is szökött a szemébe..

A füldszinti nagyterembe az Esély Alapszolgáltató Központ munkatársai egész délelőtt a terem berendezésével, és a terítéssel, pakolással foglalatoskodtak..Az aulába  az asztalaok és székek kerültek behelyezésre. Holnap este a vacsorára érkezők majd ott vehetik át a képviselő-testületi tagoktól a borítékokba helyezett 3000 ft-ot aláírás után.. Az asztalok felett betűk lettek kirakva a könnyebb tályékozodás érdekében.Becsülendő dolognak tartom, hogy a mai gazdasági helyzetben tudunk adni pézt a nyugdíjasoknak..

Elérkezett a munkaidő vége, és szegény Irénkét megrohanták az érzelmek. 40 év munkaviszony és közel 3 évtized önkormányzati munka. Nehéz ezeket szavakba önteni ! Én 2003-óta dolgoztam együtt vele.. 1évig megbízott körjegyzője volt a községnek és sokat tett szociális ügyintézőként is Taszárért. Mindenki szereti és tiszteli, a munkáját pedig elismeri. Manapság nagy szó az, ha valaki megéri, és el tud menni nyugdíjba. Simon Lőrincné Irénke mától a jól megérdemelt pihenését töltheti. Remélhetőleg sokkal több ideje lesz majd önmagára és a családjára.Felajánlottam neki, hogy hazaviszem, hiszen kapott több csokor virágot és volt még táskája bőven. Molnárné Herceg Erikával együtt hárman baktattunk le az önkormányzat lépcsőin.Még a cipők kopogásának is más volt a hangja..Beültünk az autómba és hazavittam Irénkét. Otthon megint csak elérzékenyült  szegény, mikor édesanyja és férje várta..pár szót válottunk még kikísértek az utcára, és haza indultam.. A borongós hideg, ködös időben az én szívembe is beköltözött a fagy és a köd.. Engem is mélyen érintett ez az aktus. Tudom-tudom! Így van ez ha valaki nyugdíjba megy, de akkor is..Szeretjük ŐT! Mindent köszönünk,-köszönök és hosszú boldog nyugdíjas éveket kívánok, kívánunk!

A polgármesteri hivatalban névnapja alkalmából ( ami holnap lesz.) én is megköszöntöttem Bertalan Lászlóné Erzsit, és Egerszegi Jenőné Erzsikét ! Isten éltesse őket és minden Erzsébet névre hallgató kedves ismerősőmet.

 

2011 november 15.

Üdvözlök mindenkit a hónap idusán! A hideg reggelek nem lopóztak be a szívembe..Ilyenkor szertnék nyakig a takaró alatt pihenni, és ártatlanul nézni a svájci frank, és a többi valuta árfolyamának esését. Kíváncsi lennék, hogy mi történne akkor, ha egy hónap alatt az euró és a svájci valuta árfolyama leesne mondjuk 10 forintra???... Nem vagyok rossz májú, de azért tényleg jó lenne! Kíváncsi lennék, hogy akkor milyen kapkodás lenne a nemzetközi pénz piacokon...?! Én is svájci frankban adósodtam el  sok sorstársammal együtt.. Azt mondják nem szégyen, mert a legfelsőbb szintű kormánypárti  politikusaink is hasonló cipellőben járnak...!! Sajnos ez engem nem vígasztal, megmondom őszintén... A 180 ft-os rögzített árfolyamú  hitel kiváltásával sem vagyunk bejebb...A jelenlegi hitelünk kiváltásához forint hitelt kellene felvenni...de olyan áldozatok és bizonytalan forint kamatra.. Ezért inkább el akarjuk adni a házat, hogy kifizessük a hitelt.. Nem titok ez, hiszen több internetes honlapon fent van már a házunk! Igen ! Szeretnénk eladni, de nem akarunk elköltözni!! Más!

A hivatalban folyik a szokásos napi munka, és készülünk a soron következő programokra. Szombaton a taszári nyugdíjas vacsora kezdődik 18.00-órakor. A nyugdíjasok szállítását a sántosi falugondoki busszal és Papp Marika segítségével fogjuk megoldani.. Az önkormányzat földszinti aulájában a képviselők osztják majd ki a 3000 ft készpénzt.. A következő a jövő hét szerdai iskola fenntartó-társulási tanácsi ülés, valamint a másnap, csütörtöki testületi-ülés előkészítése, amellyel most van munka. A napirendek írásos előterjesztése az aktuális, lassan összeáll az anyag, de a 2012-évi költségvetési koncepciót most kell összerakni..Bocsánat! A jegyző feladata az Áht-szerint, amit a polgármesternek véleményeztetni kell a bizottsággal, és azt beterjeszteni a testület elé.. Nem pedig a bizottságnak ötletelni..A bizottsági ülés holnap reggel lesz, igaz, hogy tőlem nem kérdezte meg az elnök úr, hogy jó-e az időpont? Nekem pedig nem jó! Mint kiderült más képviselőkkel egyeztetett időpontot csak éppen rólam feledkezett meg..! Erről írtam már itt sokszor, és mondam is , de süket fülekre találok!

2011 november 14.

 

Szép napot minden kedves látogatómnak! Itt az ősz, és hideg van.Több mint egy hete ítram utoljára, de azért "sűrű" hetem volt. Nem panaszkodok..A múlt hétfőn reggel a munkaügyi központ 60 embert hívatott be az önkormányzat nagytermébe. A közmunka minta projektbe kellett volna 15 embert felvenni, de sajnos csak 13-at tudtunk..Ők a település csapadékvíz rendszerét fogják kitisztítani december végéig. Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy 60-ból 30-san jöttek el, és a többség nem vállalta. Férfiakra lett volna inkább szükség, de sajnos a hölgyek vannak többen. Remélhetőleg azért haladni tudunk ezzel a munkával is.Megtörtént a szennyvíz rendszer felújításával kapcsolatos közbeszerzési pályázatok bontása Kaposváron a szakjogászunknál . Az önkormányzatunk bizottsága, és a pályázók vettek részt rajta. A bontásról jegyzőkönyv készült, az ellenőrzések és esetleges hiány pótlások után jöhet a testület döntése a nyertes személyéről. Ezt a munkát 23 millió ft értékben saját erőből végeztetjük el, pályázati pénz nélkül. Lassan már össze sem merem számolni, hogy mennyibe  kerül az önkormányzatnak a honvédség által hátrahagyott rossz közműrendszer felújítása. Szomorú, de ez van sajnos! Azt pedig, hogy még mennyibe fog kerülni a teljes infrastruktúra rendbetétele, azt meg sem tudom mondani! Sok-sok tíz-száz millió forint!! Rengeteg mindent kell megoldani ! A kérdés már csak az, hogy mikor és miből csinálunk meg mindent..Lázas készülődés folyt a 13. Taszár-Okucani emlékfutás megszervezésével kapcsolatban, és az " Alakulat Napja"-val is. Szombaton reggel 4-órakor indultunk ki Okucaniba. Fél 8-körül értünk oda, és első utunk a temetőbe vezetett, ahol megkoszorúztuk Karancz János és családja kíséretében az elhunyt alpolgármester : IVICA CORKOVIC sírját! Nagyon szerettem őt, egy igazi barátságos JÓ EMBER volt. Sajnos a rák őt is elvitte:: Isten nyugosztalja! 9-órakor az ottani emlékmű koszorúzása után indult Taszárra az 50 fős csapat  200 kmés hideg várt szegényekre. Szíves fogadtatásban volt részünk, olyan együtt működéssel fűszerezve, amit mi magyarok csak irigyelhetünk. Én kb. délután 2-re értem haza, és egy rövid pihenő után még ellátogattam az "Alakulat Napjára" . Találkoztam néhány kedves ismerősőmmel, beszélgettünk, de alapjában véve kevesen voltak szerintem.. Azért örülök annak is, hogy a hagyományainkat még ápolják  a volt "kollégák".. Dícséretes dolog mindez.. Estére egy kicsit elpunnyadtam, nem kellett altatódalt énekelni, hogy elaludjak..Másnap, vasárnap a futók fogadására készültünk, és délután 2 óra után  nem sokkal érkeztek meg a futók Taszárra. Millenáris parknál volt a befutó.  Kis pihenés után forralt bor, és   koszorúzás a parkban található emlékműnél Okucani város képviselőivel, majd a futók egy szál virágot helyeztek el.. Elérkeztünk a rendezvény befejezésének számító érmek adományozásához, az önkormányzat nagytermében. Minden résztvevő kapott egy érmet..Megjegyzem, hogy a taszári önkormányzat imázsát Koppány Zoli és felesége Angéla emelte, mert ők reggel Barcstól bicigliztek a futókkal együtt.. Ebben a hidegben azért ez nem semmi teljesítmény ám! Nekik külön is gratulálok!


 

2011 november 4.

 

Üdvözlök minden kedves látogatót! Eltelt a hosszú hét vége, a mindenszentek és halottak napja.. Végiglátogattuk a hozzátartozókat is közben. Az emlékezés és a tisztelet fátylába burkolóztunk a köd mellett. Azonban egy igazság van:-nem a halálban, hanem a feledésben van az elmúlás... Így igaz!

Itt az őszi szünet! A lányaim örültek is neki..-jéték a négyzeten.-.röviden összefoglalva..Ma reggel megkapták az infulenza elleni védőoltást, és hősiesen tűrték! Ügyesek voltak!Majd jövő nyáron megmondom, hogy ért-e valamit. Én nem nagyon szoktam beoltatni magam, mert már megbetegedtem az oltás után is!! Ennyi!

A hivatalban lassan folyik a napi munka. Korábban kiírta az önkormányzat a szilárd hulladék közbeszerzési eljárását  2012-től.. 2 pályázat érkezett, melyeket a közbeszerzési szakjogász, a 2 pályázó, és az önkormányzat bizottsága előtt Kaposváron bontott ki a szakjogászunk, Dr Schablauer Péter ügyvéd úr..A bontásról jegyzőkönyv készült, melyeket aláírtunk a pályázókkal együtt..Eztán következik ügyvéd úr  ellenőrzése a pályázatok tartalmi követelményeinek ellenőrzésével.. A következő lépés ha ketten maradnak és minden rendben lesz, hogy interneten licitálhatnak az általuk megajánlott áruk alá..Ezzel valódi versenyhelyzet alakulhat ki és az önkormányzat a kedvezményezett, mert így garantált az, hogy olcsóbb legyen a szemét szállítás díja..Halkan jegyzem meg, hogy ez 2011-ben 10 millió ft..és egyre többe kerül..

Rendkívüli testületi ülésen döntöttünk arról, hogy 2012-januártól indulni szeretnénk a " Start"téli közmunka programban (hólapátolás, sikosság mentesítés.) 10 fővel..remélem, hogy jövöre több sikerrel járunk mint a mostani projektekkel, mert ez így  nagyon nehéz.. A csapadékvíz árkok tiszítását a mai napig nem tudtuk elkezdeni, mert nem találunk embereket, akik dolgozni is akarnak..Tegnap reggel be kellett mennem a munkaügyi központba és segítséget kértem, mert így nincs értelme az egésznek.. Én azon töröm magam, hogy minél több embernek segítsek munkához, és pénzhez jutni, erre ez a helyzet..Itt is csak halkan jegyzem meg, hogy ezekben a közmunka minta projektekben ígértek "1 millió új munkahelyet"..ha jól emlékszek.. ( A jelen helyzetet látva így nem tudom, hogy  így mi lesz. ebből ?..)Tegnap este fórumon kaphattak tályékoztatást az érdeklődők az " Új Széchenyi Terv"-ben megjelenő pályázati lehetőségekről.. Közel 30 önkormányzatnak küldtem meghívót és 7-en jöttek el velem együtt..Már hozzászoktam a gyér érdeklődéshez, de ez már csak így van mostanság!

Örömhír, hogy önkormányzatunk nyert 2 millió ft-ot az "önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések" nevű pályázaton..Azt, hogy esetleg ezért is akarnak-e egyesek felelősségre vonást indítani ellenem, azt nem tudom...Én azomban már semmin sem lepődök meg.

Van egy mondás a "mi szakmánkban"-..jó tett helyett jót ne várj...Ez egy ilyen világ !!

További szép napot mindenkinek..

Vissza az előző oldalra