Mindennapok 2011 október

2011.október 30.

 

Szép napot kívánok minden kedves látogatómnak! Remélem mindenki jól van, egészséges, és reményekkel tei a hosszú, ünnepi hét vége..Az önkormányzatnál szépen "csendben" mennek a dolgaink.. Az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér pályázatunk építési-kivitelezési munkái jól haladnak..A szennyvíz szivattyú cseréje és a lakótelep 1 épülettől a "61 út melletti szennyvíz szivattyúig lemenő csatorna vezeték cseréje" közbeszerzési pályázatunkat a szakjogászunk elkezdte kiírni. Közel 23 millió ft-ba fog kerülni a felújítás! Megjegyezném, hogy ehhez 1 ft-támogatást sehonnan nem kaptunk. Teljesen önerőből kell megoldani a felújítást, mert ha nem tesszük, akkor nagy bajban lesz Taszár! Sokan el sem képzelik, hogy milyen nagy gond mindez..A szennyvíz csővezetéket a rajta található sok repedés és lyuk miatt is ki kell csrélni, mert bele folyik az esővíz, és azt is kifizetteik a községgel..Egyszerűen nem tehetünk mást, "kényszerpályán mozgunk"..Összetett és nehéz feladat az önkormányzat  működésének, fejlesztéseinek, anyagi forrásainak egyesúlyban tartása mellett a község dolgait kézben tartani..Természetesen mindenkinek megvan a saját kis problémája, de ezzel senkit sem akarok untatni..

28-án pénteken este 6-órakor a taszári Rozmaring kórus alakulásának 5. évfordulója alkalmából adott koncertet.. Nem voltunk sokan, kb 30-35-en a fellépők kivételével..Nagyon ügyesek voltak!! Egy meghívott fellépő tánc csoporttal közösen, többszöri átöltözéssel, külön zenei blokkokkal kényeztettek minket nézőket.. Másfél órás volt a műsor.. az élő show varázsával megtüzdelve... Nagyon jó volt! Köszönet érte mindenkinek!!

Érdekes és számomra már egyre nehezebb megérteni a központi elképzeléseket, és kiszivárgott kormányzati terveket.. Novembertől a gázolaj jövedéki adója, valamint az Áfa emeléstől emelkedik majd brutálisan a gázolaj ára!!! Félelmetes! Hihetetlen! Bezzeg anno, ellenzéki pártként!! Akkor aztán ment a kritizálás..

Emlékszem, amikor 1990-ben volt a "taxis blokád"...! Az egész ország megbénult napokig mert 30-ról 50 ft-ra emelték az ütemanyagok árát.. Most???!!! Semmi!! A benzinkutaknál méltatlankodnak már, és  az orruk alatt dunnyogva mondogalódnak, elégedetlenkednek! Szinte mindenki beletörődően húzza a száját!!

Olvastam az új önkormányzati törvény tervezetét is..Bennem csak kérdőjelek vannak, és legfőképp azért, mert a tervezetben az is szerepel, hogy 40-50%-kal akarják csökkenteni a polgármesterek, jegyzők bérét..Miközben mindehol életpálya modellről, meg fizetés rendezésekről-emelésekről hallani, ez  így finoman fogalmazva is felháborító!!   Évek óta nem emeltek egy ft-ot sem! Most meg úgy akarják rendezni a helyzetet, hogy elvesznek?? Érdekes!! Még akkor sem érteném, ha a társadalom minden közfoglalkoztatottjától  elvennének!!! De így??!!! A tisztelt olvasók közül néhányan  most talán azt mondják:- Ez az! Most te is megtudod! Vegyék csak el!! stb..stb... Én nem így látom, mert ez is egy munkakör, és nem is akármilyen!! Országosan 3200 embert érint..! Jegyzőkből és körjegyzőkből meg még ennyi sincs!!! Nem hinném, hogy mi vagyunk olyan sokan, de ez a saját véleményem..!

Hét végén a temetőkben látogatjuk meg a szeretteinket. Otthon szépen csinosítgatjuk az udvart. A gyerekeim is lassan meggyógyulnak.. Az őszi szünetben remélhetőleg tartalmasan fog telni nekik is.. Én szerdán a munkaügyi központban kezdek, mert még nem tudtuk feltölteni a start közmunka minta projekt csapadékvíz árkok tiszítása projektünket.. Nincs ember aki jönne!!!

 

2011.október 25.

Esőmentes napsütéses szép napot mindenkinek! Legutóbbi bejegyzésem óta  eseményekkel teli időszakot tudhatok magaménak. Múlt hét csütörtökön testületi ülés volt majd éjfélig. Aki kíváncsi rá, az megnézheti a helyi tv-ben..Átadta a testület a múzeum működtetését a Somogy Megyei Veterán Egyesületnek. A következő „sarkallatos” napirendi pont a start közmunka program társulási megállapodásának tárgyalása volt..Ott aztán záporoztak rám a kritikák és a bírálatok. Nem is fogadta el a testület ezt a napirendet…akkor…

 

Erről csak annyit írnék, hogy a start munka minta projektben pályázatot lehett beadni október 1-től december 31-ig terjedő időszakra. Az állam 100%-ban finanszírozza a dolgozók bérét, és egyéb tárgyi ezközök, szerszámok megvételét..Az egyik projekt a település esővíz árkainak kitisztítása, a másik az önkormányzati tulajdonú mezőgazdasági utak tisztítása, karbantartása  az utak melletti fák kivágásával együtt. Az önkormányzati társulásokat pedig jobban támogatják. Kézenfekvő volt, hogy a körjegyzőséget alkotó másik két településsel együtt nyújtsuk be a pályázatot, hisz így talán nagyobb sikerrel pályázhatunk..Taszár ebből 35 főre adta le az igényét, és nyertünk mindkét projektre, közel 23 millió forintot.. Én ekkor örültem, hogy ennyi embernek nem  havi  28 ezerből kell megélnie, hanem magasabb bért kaphat 8 órás munkáért, munkaruhát, bakancsot, stb… A legfontosabb, hogy lesz haszna és látszata annak, amit majd csinálnak…Gondoltam ezt én naív.. Utasi képviselő úr a kormány és az ország rossz anyagi helyzetére hivatkozva, valamint a minisztériumok pénz visszatartási helyzetére utalva rossz irányba terelte a napirend lényegét.. Itt megjegyzem, hogy ezzel az információval félrevezette a testületet, ezért ez nem lett megszavazva.

 

Pénteken a munkaügyi központ munkatársát hívtam meg egy rendkívüli testületi-ülésre, hogy segítsen tisztába tenni a dolgokat, és hitelesebben tályékoztatni a testületemet. Megtörtént! Láss csodát, el is fogadták az előző nap el nem fogadott előterjesztésemet. Ennyi! Amennyiben valakiben felvetődik még rajtam kívül az a kérdés, hogy ha egy héttel ülés előtt megkapták a képviselők az ülés anyagát miért nem egyeztettek a felmerülő kérdésekben? Miért az ülésen támadtak ? Miért nem előre egyeztettek velem erről? Azt tudom mondani, hogy jó kérdés!! Élő példája annak, hogy egyesek miként értékelik a képviselői munkát, és sokadik alkalommal ! Sajnos! Ezért mondtam már sokszor, hogy a képviselői-önkormányzati munkát nem így kéne csinálni! Lehet okoskodni, meg mindenhez hozzászolni, de a tartalmi munka!! Az a LÉNYEG! Az kellene már!!

 

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a kaposvári Közkincs Kerekasztal Kulturális egyeselületet sem fogadta be a testület az önkormányzat épületébe telephellyel. Szeptemberben az egyesület elnöke kérdezte tőlem egy fórumon, hogy pályázati okok miatt telephelyet kell váltaniuk, és befogadjuk-e őket? Nem jár semmilyen kiadással Taszárnak, csak a levelezési cím változik.Cserébe kulturális rendezvényeket hoznak községünkbe, ezzel is emelnék a szabadidős ázsiónkat! A válaszom erre: Igen! volt.. Hittem ezt megint naívan és rosszul!! Ahelyett, hogy egyhangú támogatás lett volna a testület részéről, éppen az ellenkezője  sült ki a dologból..Felhívtam az egyesület elnökét, közöltem a döntés eredményét és elnézését kértem..Szégyellem magam emiatt !!Ezért is támadott a fenti képviselő úr, de érdekes módon a szavazáskor támogatta a befogadást!! Érdekes!

 

Hétfőn megjelentek az új emberek a hivatalban akik dolgoznak majd a közmunka programban. Munkaruhák kiosztása után 2 dolgozó össze verekedett. Rendőröket, és mentőt kellett hívni! Ittasan esett egyik ember a másiknak! Szégyen! Első nap így kezdődik? Mi lesz később? Számomra ez egyszerűen felfoghatatlan!! Délután a Vereterán Egyesület vezetőségével és a múzeum korábbi tárlat vezetőivel, Tarlósi József, és Kontsagh Sándorral a múzeum jövőbeni működtetéséről próbáltunk egyeztetni. Ahogy az arcokat figyeltem és persze a hozzászólásokat, nem csak én értetlenkedtem.. Amit már korábban írtam ide, ugyan az képeződött le tovább..Józsi bácsi ultimátum szerű igényei mellett én csak másodrangú állampolgárnak képzeltem magam. Egyfolytában csak azt hangsúlyozta, hogy neki neki csorbíthatatlan jogai vannak a taszári repülőmúzeummal kapcsolatban...Neki bármikor, bárhogyan lehessen belépni és a szerzői jogai...Az a dologban a félelmetes, hogy komolyan is gondolja..

Ma kedden a dolgozók eligazítása, megtörtént és koszorúzással folytatódott  a kaposvári keleti temetőben mindenszentek, halottak napja alkalmábóli megemlékezéssel egybe kötve. Rengeteg a helyi feladat és adminisztráció .Sajnos a családom is beteg múlt hét péntek óta! Elég gond ez, és számomra a legnagyobb!

Ma délután elkezdődött a múzeum anyagainak leltározása....4 órakor végeztek egy részével, holnap folytatják... Este 6-után csörren a telefonom a laktanya őr hív:- Tarlósi Józsi bácsi megpróbált bemenni..!- Akkor most mi van? Ki és mit képzel magáról? Egyedül, és este sötétben, engedély nélkül? Na! Erre varjanak gombot! Én még nem tudtam!

 

További esőmentes, mosolygós szép napot mindenkinek!

2011.október 18.

Szép napot mindenkinek! A hét végén összeszedtem egy kis náthával rekedtséggel kevert "nyavaját".. Inkább pihenni próbáltam, és tömtem magamba a vitaminokat, és a homeopátiás készítményeket..Éjszakánta alig tudtam aludni, mert fojt az orrom, de ma már tűrhető az állapotom.. Ettől függetlenül igyekeztem megoldani a feladataimat..Ma reggel a közmunka minta projekttel kapcsolatos eligazítás volt az önkormányzat nagytermében..Délelőtt pedig eljött a júniusi balesetem okozója, hogy kitöltse a betétlapot mivel ő okozta a balesetet..Különösebben nem izgattam magam a találkozás miatt, hiszen 4 hónapja nem beszéltünk..Igaz, hogy ő okozta az esetet, de se egy megkeresés, se egy érdeklődés, vagy egy "bocs én voltam a hibás.." sms... Semmi!!! Most sem érdeklődött az állapotom felől, és elnézést sem kért a történtekért...A szívem mélyén azért egy 65 éves embertől mást vártam volna, hiszen ismerősőm volt, dolgozott is nálam!  Tévedtem...Szépen csendben elintézzük a "közös" dolgainkat, és vége.. Ennyi !!! Nem vagyunk egyformák ez a helyzet!! Más!

A napokban kerül kiosztásra 150 család részére az élelmiszer csomag, amelyet az Esély Alapszolgáltató Központ intéz! Holnap lesz 60 éves munkatársunk Simon Lőrincné Irénke ! Isten éltessen születésnapod alkalmából erőben egészségben sokáig !

További szép napot mindenkinek!

 

2011.október 14.


Mosolygós szép napot mindenkinek! Az elmúlt bejegyzésemben kicsit "bele feledkeztem" az elmúlt egy év értékelésébe. Néha kell . hogy az ember értékelje a múlt béli munkáját, és a hibáit is próbálja kijavítani. Ez fontos ! Az is fontos, hogy a munkám végzése közben meg kell bíznom az aparátusban, és a körjegyzőben..ettől lesz kerek az egész önkormányzatiság..! Egymásra vagyunk utalva!! Ezt jól észbe kell vésni, mert különben a fagyi vissza nyalhat!!

Eseménydús hét áll mögöttem.. Már hétfőn reggel negyed 9-kor a közbeszerzési szakjogásszal egyeztettem a szennyvíz csatorna és a MOBA átemelő szivattyú tervezett cseréjével kapcsolatos pályázati eljárásról.. Az egyeztetésbe később kapcsolódott be az alpolgármester úr is..A hivatalban temérdek a munka, egyeztetés egyeztetés hátán..Rendkívüli testületi-ülésen döntöttünk a Bursa Hungarica felső oktatási pályázaton való önkormányzati részvételről..Levél seprés, no és valaki felgyújtott egy fenyőfát a lakótelepi hősi emlékműnél..Ekészült a 20-i testületi ülés előterjesztése..Választ kaptunk az EON-tól a laktanyai trafó átadásával kapcsolatos feltételek tárgyában. Mondanom sem kell, hogy ez is pénzbe fog kerülni az önkormányzatnak, és jelenleg az árajánlatok után futkozok..Lesz még néhány érdekes ügy amit tárgyalnunk kell jövő csütörtökön, kíváncsi vagyok én is a végeredményekre..Jövő kedden indul a közmunka minta program.. 35 embernek ad munkát ez a projekt. A község csapadékvíz elvezető árkainak szintezés utáni tisztítása, karbantartása, valamint a község mezőgazdasági útjainak karbantartása, és tisztítása, javítása lesz az év végéig..Sajnos kapkolódni kell itt is sok esetben, mert például ma délben kitelefonáltak, hogy 14-óráig ezt és ezt a dokumentumot-információt küljük el.. Ráadásul záporoznak a telefonon feltett kérdések, a munka vállalóktól, hogy hol, és mit kell csinálni ? Nem egyszerű feladat mindent rendben előkészíteni, telefonálni, kitölteni, e-mailezni..Arról már nem is beszélek, hogy a 35 embernek pihenő helység, szerszám, munkaruha, védőfelszerelés, helyi munka vezetők kellenek...Azt már nem is mondom, hogy hetente a fizetésüket bérszámfejteni is kell... El lehet képzelni, hogy ez mennyi adminisztációs többlet munka a hivatalban..Már addig amíg, egyáltalán lesz hivatal..

Ahogy Yoda mester mondta a Star Wars-ban :- " a jövő sötétbe burkolózik......"

Szép hét végét mindenkinek

 

2011.október 8.

 

Szép napot mindenkinek! Az előző bejegyzésemben nem tértem ki rá, de eltelt egy év az önkormányzati választások óta..Nekem vegyes tapasztalatom van az elmúlt időszakról, és nem feltétlenül vagyok elégedett mindennnel, ami, és ahogyan történt. Igaz, hogy kevesebb képviselő van, és sikerült alpolgármestert is választani, de a munka mennyisége nem változott, csak kevesebben vagyunk az elvégzéséhez. A testületi munkában sokszor feleslegesen futjuk a köröket eredmény nélkül, amit már többször kifogásoltam..Én a legjobb tudásom szerint próbálom megoldani az előttem álló feladatokat, de az együtt működést még mindig hiányolok. Remélem, hogy ez a közeljövőben pozitívan fog változni.A blogom olvasóit azért megpróbálom objektívan tájékoztatni azokról a dolgokról amik velem történtek.. Megjegyezném, hogy ez szubjektív, hiszen a sáját szemszögemből érzékeltetem a történteket..Kapok jócskán kritikákat is emiatt, hiszen vannak olyanok ,akik ezeket magukra veszik..Erről sajnos nem tehetek, de a változtatás lehetősége mindenkinek adott. Nem csak nekem kell-kellene változnom..Mind amellett igyekszek én is alkalmazkodni a körülményekhez..Nem egyszerű mindez, nekem elhihetik..Sokszor érzem magam teljesen egyedül a döntések meghozatalakor, néha meg feleslegesnek..A felelősség érzése sem kevésbé megterhelő és nyomasztó..Többször látom, és tapasztalom, hogy feleslegesen rágódunk döntéseken. Az idő megy és a probléma meg nem oldódik meg..Több alkalommal ért kritika azért is, mert néhány testületi döntéssel nem értettem egyet .Ennek pedig itt adtam hangot..Úgy gondolom, hogy nekem is jogom van leírni a véleményet ,még akkor is ha ez másnak  nem tetszik. Természetesen attól még a döntést végre kell hajtanom..Ez a munka ilyen, és ezt pontosan tudom..Mióta létrehoztam ezt a blogot tavaly augusztus óta, már több mint 6000-en klikkeltek rám, ami azt jelenti, hogy sokan kíváncsiak a bejegyzéseimre. Ez jól eső érzés! Próbálok frissíteni renszeresen..

Ma lesz Erjábecz Ágnes védőnő esküvője. Neki külön is gratulálok házasság kötése alkalmából, valamint sok boldogságot kívánok!

 

 

2011, október 3.

 

Köszöntök mindenkit! Gyönyörű őszi időnk van ! A reggelek már emlékeztetnek a naptárra, de azért szerintem még hálásak lehetünk a hőmérséklet és a napsütés okán.. Legalább nem kell fűteni !Más!

A munka területén megpróbálok megoldani  minden aktuális feladatot. Az őszi közmunka minta projektben szeretnénk munkát adni a munkaügyi központ nyilvántartási renszerében lévőknek..A közcélú dolgozók pakolják vissza a könyveket a könyvtárba..Fű nyírás, padok javítása, tárgyaltam, stb..stb...Szombaton Zalakaroson voltunk...Minden nagyon jó volt! A víz, a kaja és a szállás..el tudtam volna viselni még néháy napig, de így is jó volt..A hétfő elég nyögve-nyelősen indult, ráadásul az irodámban lévő több mint 8 éves laptop "megmekkent".. Magyarul se kép, se hang...Az élet nem áll le, megoldottam másképpen a munkámat...

Vissza az előző oldalra