Mindennapok 2011 január

2011. január 31.

Egy hét kihagyás után ma vittük óvodába Annát, mert beteg volt. Reggel vettem észre, hogy valaki, vagy valakik közel 20 darab karácsonyról visszamaradt fenyőfát szórt a lakótelepi volt strand nagymedencéjébe. Egyrészt nem értem, hogy miért fektetett ennyi energiát a fák hurcolásába, másrészt pdig ingyen elviszik a szemétszállítók a kukák mellől afenyőfákat. A maszek véleményem, hogy felerősödött "suhancok" voltak!  Ezek után a "szokásos reggeli napirendekkel"folytatódott a nap. Megérkezett a Somogy Megyei Önkormányzat írásos kérelme a múzeumi tárgyak elhelyezésére. Éppen a laktanyában voltam, amikor felhívott Dr Vörös Tamás főjegyző, hogy lehetőleg mihamarabb döntsön a megye kéréséről a testületünk. Igaz, hogy jövő héten csütörtökön lesz a soron következő ülés, de korábbi döntést sürgetnek a megyén. A körjegyzőt kértem meg, hogy értesítse a testületi tagokat, de eddíg még nem sikerült megfelelő időpontot találni. Ami biztos, hogy jövő héten hétfőn iskola fentartó társulási tanácsi ülés lesz, és megint csak birkózunk a számokkal! Este 5-kor szülői értekezleten voltam az iskolában. Lehangoló erdményeket hallottam néhány gyermekről, és sokanbukásra is állnak. Hál' Istennek nem Reginával van baj, hiszen ő jó tanuló. A gyengébb kérességű gyerekek miatt nem lehet olyan tempóban haladni, amit ki lehetne hozni a jobbakból. Szerintem korrepetálással sokat lehetne javítani a helyzeten! Az én gyermekkoromban is így volt. Sok itt a kérdés!

 

2011. január 29.

Elmúlt napokban nem volt időm beírni a történéseket. Kedden a Somogy Megyei Múzeum és Levéltár képviseletében  érkeztek hozzám, hogy a laktanyában lévő épületek közül közösen találjunk megoldást, és megfelelő helyszínt a tárlat és tárgyak elhelyezésére.  Az egyik épület állapotát tekintve alkalmasnak tűnik a tárgyak elhelyezésére. A hivatalos megkeresésig nem tárgyaljuk az ügyet.

Szerdán szinte egész nap egy helyben ültem. Fél 10-től este fél 6-ig szinte fel sem tudtam kelni a székből, így még ebédelni sem tudtam hazamenni.

Csütörtökön este 6-tól képviselő-testületi ülést tartottunk. Napirend előtti hozzászólásra jelentkezett Utasi Tamás képviselő társam. Ennek a blognak  a bejegyzéseire hivatkozott, ahol véleménye szerint őt megszólítottam. Ezek szerint nem csak én, hanem ő is a bejegyzéseimből kap csak képet a munkámról. Kicsit nevetségesnek és szánalmasnak tartottam azt a magyarázkodást, aminek tanúi lehettek az ülésen jelen lévők. Mindezt persze a későbbiekben a helyi tv-ben is megnézhetik az érdeklődők. Volt ott hivatkozás mindenre, hogy hol és kinél szerzi be pénzügyi tapasztalatait a bizottság elnöki munkájához. Szóba került a Fonyódi Címzetes jegyzőnél tett szakmai látogatás is, bölcsőde étkezés ügyében. Azóta már tudjuk, hogy Dr Gazdóf Angélát felmentették munkájából. Én együtt dolgoztam vele, hiszen 2003-ban ő helyettesítette Taszáron a jegyzőt közel egy évig. Sajnálom szegényt!  A monológ befejezése után természetesen nem kaptam választ arra a kérdésemre amit itt már korábban is leírtam és ott is megkérdeztem. Minket mint érintetteket ugyan miért nem tájékoztatott, és miért nem hívott magával erre a szakmai útra? Szánalmasnak tartom a magyarázkodást, és minden állításomat amit korábban tettem ugyan úgy fenntartok!

Az előzetes költségvetési tárgyalás, és  egyéb tecnikai jellegű napirendeken kívül érdekes volt megtapasztalni azt is, hogy a péntek esti vállalkozók köszöntésére szervezett rendezvény kölségeit ő nem szavazta meg. Ennyit a kampányában meghirdetett "vállalkozások segítsége és támogatásához". A történtek után bátran mehet kérni bármilyen segítséget-támogatást képviselő társam ezekhez a vállalkozókhoz! Természetesen más tanulsága is volt a testületi-ülésnek, hiszen Utasi Tamás képviselő úr bejelentette mindeki előtt, hogy nem kíván együtt dolgozni velem. Amit eddíg csak sejtettem azt már ki is mondta.  A tanulságot levontam, remélem képviselő-társam is. Ez a munka együttműködésen alapul! Aki nem így gondolja álljon fel a székből! Ennyi!

2011. január 24.

Az elmúlt hét történéseihez tartozik, hogy a Somogy Megyei Önkormányzat részére 2008-ban tett Taszári felajánlás meghallgatásra talált. Igen, már 2008-ban megtettük a felajánlásunkat hivatalos levél formájában. Azóta nem kaptunk visszajelzést, melyet a megyei önkormányzat intézményeinek elhelyezése tárgyában tettünk. Nem cinizmus az amit olvashatnak az érdeklődők, csupán a Taszári segítőkész szándék kifejezése, mellyel most  a múzeum elhelyezése körüli problémákra szeretnénk  megoldást találni. Ennyi!

Ma történt! A reggeli 2-3 cm-es hó engem is megviccelt, mert nagyon csúszósak voltak az utak. Némi sózás és a nap sugarai azért jelentősen javítottak a helyzeten. Délután 2-órakor kezdődött a taszári iskola és napköziotthonos óvódát fentartó önkormányzatok társulási tanácsi űlése. 6 önkormányzat polgármestere, és önkormányzatonként egy-egy delegált képviselő, intézményvezetők, gazdasági vezetők, jegyzők vettek részt a tanácskozáson. 3 órán keresztül tárgyaltunk az első fordulóban. Mint a társulási tanács elnöke sajnálattal vettem tudomásul azt a tényt, hogy a többi önkormányzat egyszerűen "csak" a megtakarításokra koncentrált. A valódi értékek teremtésétől és az oktatás helyi megtartó erjéről mindenki megfeledkezett. Gondoljunk csak arra, hogy mi történt azokkal a településekkel, ahol az iskolákat bezárták. Elvándorlás, leépülés, elöregedés a válasz. Véleményem  szerint a megoldás a jövő és a megoldások keresése. Ma a takarékosság, és az elvonások jelentek meg egyedüli alternatívaként. Én azonban a környező települések iskoláinak integrációjával szeretném hosszú távon megoldani a fenntartható és minőségi oktatást. Remélem nem Utópia az amit gondolok minderről! A gyakorlatban már elkezdődtek tárgyalások azért, hogy mindennek az intézményi rendszernek a kialakítását, és gazdasági, valamint kölcsönös előnyökön alapuló társulási rendszerét kidolgozzuk. Nem lesz egyszerű de meg fogjuk oldani.

2011. január 19.

Nem szeretem ezt az időjárást! Megint visszatértek a fagyok, és nem csak a hőmérsékletet tekintve, hanem képviselői légkörben is. Az a jó, hogy ha személyesen nem is, de az interneten azért tudok tájékozódni. Most konkrétan a pénzügyi bizottság elnökének blogját nézem, ahol azért érdekességeket olvasok. Feltehetik többen a kérdést, hogy a képviselő blogját olvasgatom? A válasz rém egyszerű! A választások óta nem keresi velem a kapcsolatot! Érdekes az is, hogy pénzügyi bizottság elnökeként sem hozzám, sem a körjegyzőhöz nem fordul semilyen kérdéssel. Egyáltalán azzal kapcsolatban, hogy mi a dolga, mint egyedüli új képviselő, vagy a régi bizottsági elnöktől esetleg segítséget, információt kérni, vagy valami. De semmi! Tájékozatlan, és nem tudja, hogy mi a dolga! Azért az is furcsa, hogy úgy megy el valaki a taszári testületből tárgyalni a bölcsődei étkeztetésről, hogy a bölcsőde vezetőjét el sem hívja? Ezen nem is csodálkoztam, hiszen a decemberi űlésen világossá tette, hogy vele sem akar együttműködni!  Az illetékesek elhívása helyett elviszi magával az iskola élelmezés vezetőjét, meg a gazdasági vezetőt! Nekik semmi közük a bölcsőde étkeztetéséhez. Fontos megemlíteni azt a tényt is képviselő urat senki nem hatalmazta fel arra, hogy Taszárt képviselje , ez a törvény szerint a polgármester- alpolgármester joga. Ráadásul más képviselőt felhív, hogy menjen el vele, engem természetesen nem. A testületi munka csapatmunka! Azt meg, hogy szerinte mi a törvénysértés nem akarom kommentálni, egészen biztosan az elmúl 3 hónap temérdek bizottsági elnöki tapasztalataira alapozta.Tömény rosszindulat,  amit tapasztalok és a nagypolitikából ismert stílus kezd kirajzolódni.

2011. január 18.

A tegnapi nap időjárásához képest a mai nap már nem kényeztett napos idővel. Nem is tudom mit vártam január 18-án. Visszaemlékezve volt olyan év, amikor ezen a napon 20 centis hó volt, meg mínusz 15 fok. Egy szavam sem lehet erre az időjárásra. Akkor lenne csak igazán gond, ha leesne nagyobb mennyiségű hó, mert nincs közcélú dolgozó, aki ellapátolja. Legalább is jelenleg.

Reggel a Somogy Megyei Katasztrófa Védelem szakembereivel a laktanyában jártunk. Egy katasztrófa védelemi gyakorlathoz keresnek helyszínt, és megnéztek egy két épületet. Amennyiben megfelel a laktanya, akkor majd a képviselő-testülethez fordulnak kéréssel. Állampolgári panaszok miatt a temetőben kihelyezett szemeteseket néztem meg, és kértem azok áthelyezését a temető üzemeltetőjétől. Sajnos a temetővel határos házaktól szemetet hordanak a temetőbe. Megoldást egy kerítés építése jelenthet. Vállalkozó keresett meg azért is, mert a Toldi utcával szenközti területtel kapcsolatos önkormányzati szándékokról értesült. Eszerint egy átgondolt területredezéssel, szebbé lehetne tenni ezt a 29 hektáros területet. Megkértem a vállalkotót, hogy írásban forduljon a képviselő-testülethez. Ezzel talán a kultúrál és ápolt környezet kialakítása mellett az illegális szemét lerakása is megszűnne. Szeretném, ha a lakótelepi fákat is átnéznénk, és felgallyaznák a veszélyeseket. Sajnos a Millennáris Parkban valaki megint széttört egy padot. A vandalizmusnak az általános iskola kerítése is áldozatul esett a labdafogó hálókkal együtt. Érdekes az a passzivitás, ami a közvagyon rongálásában is tetten érhető. A befizett adó úgy látszik, hogy elbírja, meg az önkormányzat költségvetése is. Súlyos százezrekről beszélek ezért is érthetlen a hozzáállás. Persze ha gyerekek ezt látják a felnőttektől akkor ugyan milyen példát kövessenek? A lakótelepi játszótéren pedig felgyújtották azt a táblát, amelyikre a pályázati támogatás volt feltüntetve.  Visszatérve szemét kérdésre! Felfoghatatlan számomra, hogy miközben ingyenesen szállítják a szemetet, van évenkénti lomtalanítás, szelektív hulladékgyűjtés az emberek az út mellé öntik a szemetet. Bosszantó az a tény is, hogy Taszárra hordják Orciból, Zimányból, és Kaposhokról is a szemetet.

2011. január 17.

Gyönyörűen süt a nap, amitől egész nap jó kedvem volt. Sajnos a korábbi bejegyzésem utolsó részében megfogalmazott aggájok megint csak gyűlnek tovább. Hova tovább agyik képviselő társam már "átvette a hatalmat", legalább is úgy viselkedik. Neki bizony a tudtára kell adnom, hogy a polgármester én vagyok. Sosem gondoltam volna, hogy magát a "törvényesség netovábbjának" tartó" kollégám" ennyi "törvénytelenséget" követ el a saját tájékozatlansága miatt.

Ma este a Magyar Kultúra Napja alkalmából nagyon szép kis műsort láthattunk az önkormányzat földszinti nagytermében. A rendezvényt a Taszári Turul Egyesület szervezte. Bár nem kaptam meghívót, azért elmentem, azt már csak dióhéjban jegyzem meg, hogy a termet senki sem kérte el tőlem, pedig hát ugye nekem kellene odaadni. Természetesen ezt a dolgot is rendbe tettem már.

2011.január 14.

Egész héten az önkormányzat, és intézményeinek költségvetési koncepcióján dolgozunk.Kemény tárgyalások várnak, majd ránk, és a közösen fenntartott intézményeinket működtető önkormányzatoknak is mélyen bele kell majd nyúlnia a zsebébe Más! Lassan adoptáljuk a szomszédunk "nokedli" nevű kutyáját, mert lassan többet van nálunk, meg az utcán, mint otthon! Fordított esetben, ha az én kutyámról lenne szó, akkor már rég feljelentettek volna, és a sajtóban, meg a tv-ben is benne lennék!Még az a szerencse, hogy a "nokedli és liza " önfeletten játszanak az udvarunkban,.Ők ketten legalább "jól elvannak együtt"! Tanulhatna tőlük néhány ember, így is lehet egymás mellett élni, nem pedig gyűlölködésben!!

A 2010 októberi önkormányzati választások óta eltelt közel 3 hónap tapasztalatai megerősítettek abban, hogy van olyan képviselő társam, aki nem tartja fontosnak az együttműködést. Szomorúan látom, hogy a háttérben rosszindulat és gáncsoskodás a motiváció. A választások után személyes beszélgetéseken próbáltam minden képviselő tudtára adni, hogy a kampánynak vége, és közösen kell dolgozni! Úgy tapasztalom, hogy nem értette meg mindenki azt amit mondtam! Már most nem működik úgy a testület ahogy elvárható lenne! Alapvető problémák vannak,  mert  egyesek nem tudják, vagy nem akarják tudomásul venni, hogy mi a dolguk és a feladatuk. Rossz irányt választott képviselő társam, mert nem erre tett esküt az alakuló ülésen. Amennyiben nem lesz hajlandó változtatni a stíluson, és a hozzáállásán,és nem akar együttműködni Taszárért, úgy bizony le kell mondani a mandátumáról.

2011. január 11.

Reggel a Batéiban, majd Mosdóson tárgyaltam a polgármester kollégáimmal, aktuális intézményi költségvetésekről. Miután visszaérkeztem az irodámba, egy nagy "halom " aláírandó papír várt. Körbejártam a falut, majd beugrottam az alapszolgáltatási központba, és utána a rendőrörsön érdeklődtem a településünkkkel kapcsolatos helyzetről. Megnéztem a Taszári honlap vendégkönyvét.A Kályniné bejegyzésére reagáltam a privát e-mail címére, de amit a Simon Csilla beírt, az azért nem semmi!! Igaz életemben nem beszéltem vele 5 percnél többet, de ott aztán "kiosztotta" az önkormányzatot, és engem is! Emiatt is írt le olyan dolgokat, amelyek nélkülözik a tényeket. Miközben 2006 decembere óta az én nevem szerepel a repülőmúzeum műtárgy-bérleti szerződésén, magyarul én felelek a múzeumért, akkor nélkülem ki és mit, de legfőképpen milyen alapon tárgyal erről a témáról? Legalább felhívott volna előtte, vagy valami! Fogalma sincs arról, hogy milyen levelezések mentek el a Hadtörténeti Intézet igazgatójával! Egyszerűen nem is értem ezt az egész helyzetet?

2011. január 10.

Az elmúlt héten vettük csak észre igazán, hogy mennyire hiányzik a közmunkások  munkája az önkormányzat mindennapjaiból. Sajnálatos módon megváltozott a foglalkoztatás teljes rendszere, és igénylése. Jelen helyzetben, csak pályázat benyújtása után lehet évente 4 alkalommal a munkaügyi központon keresztül igényt bejelenteni. Ráadásul a 4-6-órás foglalkoztatást támogatják központilag jobb kondíciókkal.Kérdem én, ennyiből hohyan lehet megélni? Megéri 4-órában dolgozni a munkavállalóknak? Nagyon kíváncsi leszek, hogy mit hoz a gyakorlat! Elkezdődött a bölcsőde pályázatanak a pénzügyi elszámolása után a kifizetési kérelem benyújtása a hatóság felé. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy az 59 millió forint pályázati támogatást most igényeljük vissza.Remélem, hogy hamar megkapja az önkormányzat a pénzét. Örülök azért annak, hogy mindezt nem hitelből kellett kifizetnünk. Ma írtam köszönő leveleket a Taszáron bejegyzett 111 db egyéni és társasvállalkozónak. Az első polgármesteri ciklusom óta, minden évben megköszönöm ilyen módon is, hogy a község fejlődéséhez iparűzési adó befizetésével  is hozzájárulnak. Idén pedig külön örömömre szolgál az a tény, hogy  2010-ben több mint 4 millió forinttal több bevétel keletkezett a válság ellenére.Ebben azért nekem is szerepem van minden dicsekvés nélkül, hiszen 4 cég Taszárra telepítésében segédkeztem. Gondolom ezt mások egyből megkérdőjelezik, de ez akkior is így van. Járjanak utána ha nem hiszik! Természetesen a legtöbb adót fizetőknek személyesen is meg fogom köszönni a befizetéseiket, mint ahogyan az elmúl években eddig is megtettem, és ahogyan ez szokás máshol is. Ilyenkor mindig a választási kampány jut az eszembe, amikor jelöltek a vállalkozók elismeréséről és a kapcsolatokról kampányoltak. Szeretném felhívni a figyelmét egy-két embernek, hogy kutyát magának tartson, és ne a köznek!

 

2011. január 5.

Az óév búcsuztatása megtörtént, és szépen lassan beindul a szokásos élet. Visszazökkenünk a mindennapokba, és  ott folytatódik minden, ahol tavaly befejeződött. Sajnos az új év azonban néhány ember  fejében komoly zavarokat is hozott, vagy talán még nem tértek magukhoz a szilvesztei bódulatból. Olyan érzésem támadt velük kapcsolatban, mint ha nem tudnák, hogy hol vannak! Velük komolyan el kell beszélgetni a közeljövőben, mert elszaladt alattuk a ló!

Vissza az előző oldalra

Hozzászólások

Még nem szólt hozzá senki. Véleményed, kérdésed van?! Légy Te az első, írj!

Szólj hozzá Te is!

Ellenőrző kód:

A moderálási irányelveket elfogadom