Repülő-múzeumról

Emlékmú

MIG-19 Emlékmű


Feladatra Várva

Emlékmű

null

 

2005. őszén megkeresett az Kapos Bázis Repülőtér parancsnoka Karancz János alezredes Úr, azzal a kéréssel, hogy a repülő-múzeum emlékárgyait az önkormányzat lehetőségei szerint tárolásra vegye át, mert ellenkező esetben a múzeumban összegyűjtött tárlatot elszállítják községünkből.

Ezen megkeresést a képviselő-testület felé tolmácsoltam, amit egyhangúlag elfogadtunk. A 2005. évi decemberi leltározás után az önkormányzat egy műtárgy bérleti szerződés keretében átvette a múzeum tárgyait kezelésre.

Ebben a szerződésben azt vállalta az önkormányzat, hogy a Magyar Honvédség Hadtörténeti Intézetének szakmai felügyelet mellett ezt a hatalmas értéket megfelelő módon mutatjuk be a nyilvánosságnak.

Először a tárlatot a jelenlegi önkormányzat (volt HEMO) épületének emeletén helyeztük el. Hatalmas munka volt ez, amit köszönhetünk elsődlegesen Kontsagh Sándor, Tarlósi József, Demeter Győző, Révész Imre, Farkas Sándor nyugdíjas taszári katonáknak és a Somogy Megyei Veterán Egyesület tagjainak, valamint az önkormányzat dolgozóinak.

Az önkormányzat HEMO-ba történő átköltöztetésével egyidejűleg dönteni kellett a Múzeum új helyéről.

Ideiglenesen a laktanya egyik épületében helyeztük el őket,aztán később a laktanyában a régi "amerikai templomba" került kiállításra a Múzeum értékei, tárgyai.

2009. augusztus 29-én a Falunapon került sor az ünnepélyes Repülő-Múzeum megnyitójára az új helyén.

A Magyar Honvédségtől az épület felújítására segítséget kaptunk, megújult az épület a külső festés során. Lépcsőfelújítás, valamint egy klimarendszer került üzembehelyezésre.

A 4 db vadászrepülőgép: MIG-15, MIG-19 és 2 db MIG-21-esek tisztítására, mosására is sor került. Terveink között szerepelt még a repülőgépek teljes festése, amelyet eddig csak a MIG-15-ös repülőgépen tudtunk elvégezni. Köszönet ezért Ledvai Miklósnak, és a Somogy Megyei Veterán Repülő Egyesület többi tagjának is.

2009. évvégén 1,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a Múzeum népszerűsítésére prospektusok és szórólapok, valamint DVD film készülhetett. Önkormányzatunk folyamatosan népszerűsíti minden lehetséges módon ezt az egyedülálló gyűjtemény. Gondozza a területet és minden lehetőséget megragad, hogy anyagi lehetőségeihez mérten ezt a munkát tovább folytassa.

Sikeresnek mondható az a tevékenység is, amellyel 2010. július hónapban a fennmaradó 3 repülőgép festését pályázati pénzből megoldhatjuk 1,2 millió forintból, valamint a Múzeumba új számítógépet helyezhetünk el.

Az önkormányzat honlapján az érdekességek/látnivalók/múzeum linken a Múzeum látogatásával kapcsolatosan találhatók információk.

2010. szeptember hónapban elkészült a repülőgépek újrafestése. Szerintem jó lett!!!

Vissza az előző oldalra